Rashodi, posudba i selidba vozila između pogona (4)

Autor Kocka 146, Travanj 20, 2024, 18:46:45

jakov5

Ja ti patim od onih tipova autobusa kojih svaki dan u garaži ostane 30%.
Citelis mi je na profilnoj i navozao sam se u životu s njim i previše.

Ali svaki tjedan već u 6 ujutro jedan u Voltinom bude parkiran u grabi.
I onda umjesto javnog prijevoza imam javno hodanje.

Nek kupe nove, nek kupe i rabljene - bitno je da se provjere.

Njemački rabljeni GT6 tramvaji npr. su fantastični, i još nisu svi došli zato što ih Augsburg ne da, jer čekaju svoju isporuku novih tramvaja. Tako je ugovoreno, i u jednu ruku to je dokaz kvalitete tih vozila. hi
Slike u punoj rezoluciji možete vidjeti kombinacijom desni klik miša+otvaranje u novom prozoru

tramvajac 92

Citat: jakov5  u Listopad 30, 2025, 17:14:06Citelisi bi imali više kilometara?
Prvo bi morali voziti na linijama gdje se nabijaju kilometri, a to su rijetko izdržavali i od 2013. do danas.
Bi. Realno, dok nisu došli u Podsused su vozili 2 smjene da ih mogu natočiti za sutra. Ako bi punionica preživila 60 autobusa.

Citat: jakov5  u Listopad 30, 2025, 17:14:06A novi dolaze brže inače?
Od rabljenih ne u pravilu. Ali očito da tu nešto šteka, s obzirom da su trebali doći pred cca godinu dana, a još nisu.

Za usporedbu, nabavka 2022:
- rujan 2021: odabrani ponuđači
- listopad 2022: MAN krenuo (taman ovih dana)
- studeni 2022: Iveco krenuo (krajem mjeseca isto)
- ožujak 2023: Mercedes krenuo

Računajući da treba godina do godina i pol (a ugovorili smo rabljene u travnju 2024), novi bi već sigurno došli.
Najbolje vrijeme za kupovinu novih autobusa je bilo tad. Drugo najbolje vrijeme je sad.

0530facelift

Citat: tramvajac 92  u Listopad 30, 2025, 10:41:44Citelisi da su vozili od početka kako treba bi imali puno više kilometara, a dizel MANovi puno manje.

Budu valjda Citari skoro, isporuka se vuče ko gladna godina. Umjesto da smo naručili nove, mi čekamo 2 godine rabljene.
Nema to veze,to što su kasnije krenuli voziti,to im nije smanjilo kvalitetu završne obrade. Da su vozili od 09,samo bi prije u rashod otišli,doduše jesu malo strunuli u tih 4 god. mirovanja. Ako se ne varam zbog truleži i jesu rashodovani,ali opet,autobus jednako hrđa bio on na cesti,bio on na parkingu.

sniff

Citat: 0530facelift  u Listopad 30, 2025, 19:43:34autobus jednako hrđa bio on na cesti,bio on na parkingu.

Obrazloži !

Citat: tramvajac 92  u Listopad 30, 2025, 18:41:45Bi. Realno, dok nisu došli u Podsused su vozili 2 smjene da ih mogu natočiti za sutra. Ako bi punionica preživila 60 autobusa.

Sa 60 električnih MANova bit će još veće veselje, 12 sati punjenja za 300-400km dometa ? Tu ne možeš ni čekati izgradnju punionice nego razvoj tehnologije na novom modelu autobusa...

Kocka 146

Gdje je nestao 691, on je dao svoje?
Što je na kraju sa 779 i 780, čube u Resniku već 4 mjeseca, ne viđam baš više ni 754.

I kad bi biodizeli, plinaši i 06 MANovi i Stratosi trebali otići u rashod?  ???
Sretan je tko zna voljeti! - Hermann Hesse
Usput posjetite moj YT kanal Lovro Zet 2-HŽ! 🤠

421

Citat: tramvajac 92  u Listopad 30, 2025, 18:41:45Bi. Realno, dok nisu došli u Podsused su vozili 2 smjene da ih mogu natočiti za sutra.
Ako bi punionica preživila 60 autobusa.
Od rabljenih ne u pravilu. Ali očito da tu nešto šteka, s obzirom da su trebali doći pred cca godinu dana, a još nisu.
Za usporedbu, nabavka 2022:
- rujan 2021: odabrani ponuđači
- listopad 2022: MAN krenuo (taman ovih dana)
- studeni 2022: Iveco krenuo (krajem mjeseca isto)
- ožujak 2023: Mercedes krenuo
Računajući da treba godina do godina i pol (a ugovorili smo rabljene u travnju 2024), novi bi već sigurno došli.
Dakle,problem(i) Citelisa bili su mnogi: zastupnik nije imao svoj servis pa je koristio prostore APD u kojem su mehaničari učili novu CNG tehnologiju,  bus123  bus123  su bili u ECO na ntu modu, dislocirana i zastarjela punionica u Radničkoj bila je najslabija karika koja je često ostajala u kvaru zbog preopterećenja, a kad je radila, vrijeme punjenja bilo je 60-75 minuta jednog  bus123  jer pokušaj punjenja dva  bus123  bus123  često je završavao pregrijavanjem motora kompresora jer je punionica nakon upotrebe za  vlastite potrebe vozila GP (Punto i Daily CNG) trebala puniti 10-15 spremnika Citelisa što je bio preveliki izazov za sklopove iz 80ih koji su dotad zadovoljavali potrebe. Dakle dječje bolesti rješavale su se u hodu, a izlaz i doseg nisu bili prioritet jer je investiciju i lošu poslovnu odluku trebalo opravdati što zbog poltrona i uhljeba nije bilo teško realizirati.
Što se tiče nabavke novih bus123  bus123  i koordinacije oko kupnje rabljenih, treba znati da ZET od 2003 nije kupio autobuse po narudžbi, već  bus123  bus123  s lagera pa je zato rok isporuke kraći i brži, a oprema nejednolika uz ljudski faktor tadašnjeg gradonačelnika, nabavne službe prijevoznika te političkih odluka na njihovu korist i štetu poreznih obveznika i korisnika usluga.
Citat: sniff  u Listopad 30, 2025, 20:03:57Sa 60 električnih MANova bit će još veće veselje, 12 sati punjenja za 300-400km dometa ?
Tu ne možeš ni čekati izgradnju punionice nego razvoj tehnologije na novom modelu autobusa...
Svemogući i sveprisutni KONČAR koji nema reference u segmentu punionice(a) flote od navedenih 60  bus123  bus123  treba štititi domaću prozvodnju.
Što može poći po zlu?
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

0530facelift

Citat: Kocka 146  u Listopad 30, 2025, 20:37:24I kad bi biodizeli, plinaši i 06 MANovi trebali otići u rashod?  ???
Ne treba tipski rashodovat,city 06(a i biodizeli vjerujem) su u boljem stanju i bolje služe od dosta toga od 09 pa nadalje. Npr. prije bi rashodovao dobar dio 09 city-a neg 06,stratosi su beskorisni i kvarljivi,a ni diesel urbanway mi ne izgledaju obećavajuće po tome koliko se raspadaju(dsl svaki komad plastike je u više dijelova i nekako se jedva drži cijeli bus u komadu),citare 09 da ni ne spominjem koliko su uništeni.

lussin

Citat: jakov5  u Listopad 30, 2025, 17:57:08Ja ti patim od onih tipova autobusa kojih svaki dan u garaži ostane 30%.
Citelis mi je na profilnoj i navozao sam se u životu s njim i previše.

Ali svaki tjedan već u 6 ujutro jedan u Voltinom bude parkiran u grabi.
I onda umjesto javnog prijevoza imam javno hodanje.
Lijepo si se ulovio na opasku o jeftinijim autobusima, ali to nije poanta. Cijela poanta je u tome da nije normalno čekati rabljene autobuse preko godinu dana. Onda se moglo ciljano uzeti nove autobuse, pa ako ti je proračun "vila promaja", onda ciljaj nešto povoljnije

Citat: jakov5  u Listopad 30, 2025, 17:57:08Nek kupe nove, nek kupe i rabljene - bitno je da se provjere.
Nisam uopće očekivao da je ovo predmet rasprave, ja se toplo nadam da je netko te autobuse išao pogledati

Citat: jakov5  u Listopad 30, 2025, 17:57:08Njemački rabljeni GT6 tramvaji npr. su fantastični, i još nisu svi došli zato što ih Augsburg ne da, jer čekaju svoju isporuku novih tramvaja. Tako je ugovoreno, i u jednu ruku to je dokaz kvalitete tih vozila. hi
Ovo nema nikakvog smisla

zag

Stilben426

Citat: 0530facelift  u Listopad 30, 2025, 21:38:55Ne treba tipski rashodovat,city 06(a i biodizeli vjerujem) su u boljem stanju i bolje služe od dosta toga od 09 pa nadalje. Npr. prije bi rashodovao dobar dio 09 city-a neg 06,stratosi su beskorisni i kvarljivi,a ni diesel urbanway mi ne izgledaju obećavajuće po tome koliko se raspadaju(dsl svaki komad plastike je u više dijelova i nekako se jedva drži cijeli bus u komadu),citare 09 da ni ne spominjem koliko su uništeni.
Ti bi trebao promijeniti pristup, značajno. Ja što god pročitam od tebe o disponenturama, stanjima autobusa i linijama to ne da je pogrešno, nego se pitam voziš li se ti uopće javnim prijevozom, ili samo procjenjuješ sa strane s bicikla. "Ja vjerujem da je to tako" gotovo nikad ne znači da je to tako, a ispravnost autobusa se ne procjenjuje temeljem vanjskog izgleda. Štoviše, više je katastrofalnih koji izgledaju tip tip nego katastrofalnih koji izgledaju katastrofalno.

Citat: tramvajac 92  u Listopad 30, 2025, 18:41:45Citelisi da su vozili od početka kako treba bi imali puno više kilometara, a dizel MANovi puno manje.
Sigurno ne bi, ne bi bilo puno drukčije nego što je sad. Citelisi bi imali možda 150, max 200 tisuća više nego što su imali na rashodu, ali dizeli ne bi bili drukčiji.

jakov5

Citat: lussin  u Listopad 30, 2025, 22:29:09Lijepo si se ulovio na opasku o jeftinijim autobusima, ali to nije poanta. Cijela poanta je u tome da nije normalno čekati rabljene autobuse preko godinu dana. Onda se moglo ciljano uzeti nove autobuse, pa ako ti je proračun "vila promaja", onda ciljaj nešto povoljnije.
Mislim da ne kužiš poantu. Ako imaš rabljene mećke koje si provjerio, i drugu opciju kupit nove novcate "Isuzuje" ili Solarise, što bi ti odabrao? O tome se radi.

Ja sam iskren u svom mišljenju, a neki od vas smatraju da je bolje kupit nove, i to one koje osobno sami ne bi uzeli.

Citat: lussin  u Listopad 30, 2025, 22:29:09Ovo nema nikakvog smisla

Ima smisla, ali samo ako razmisliš.
Dva su najčešća razloga za prodaju vozila.
Ili ćeš ga prodat jer ne valja, ili jer imaš dobar budžet u gradu pa si možeš priuštiti češću obnovu voznog parka.

Zato ti u Luksemburgu na prigradskim linijama za Trier voze katne setre petice (6 putnika po polasku). Imaju lovu.
Neki, poput ovog mog primjera u tramvajskoj branši, imaju malo više novaca, ali ne u toj mjeri da odmah mogu prodati i isporučiti vozilo, nego ugovore prodaju uz uvjet da će poslati svoje vozilo kad njima dođe novo.
Slike u punoj rezoluciji možete vidjeti kombinacijom desni klik miša+otvaranje u novom prozoru

lussin

Citat: jakov5  u Listopad 31, 2025, 08:41:29Mislim da ne kužiš poantu. Ako imaš rabljene mećke koje si provjerio, i drugu opciju kupit nove novcate "Isuzuje" ili Solarise, što bi ti odabrao? O tome se radi.

Ja sam iskren u svom mišljenju, a neki od vas smatraju da je bolje kupit nove, i to one koje osobno sami ne bi uzeli.
Ova rasprava je gotova. Ti nemaš pojma što ja bi ili ne bi uzeo niti imaš pravo to zaključivati umjesto mene

Citat: jakov5  u Listopad 31, 2025, 08:41:29Ima smisla, ali samo ako razmisliš.
Dva su najčešća razloga za prodaju vozila.
Ili ćeš ga prodat jer ne valja, ili jer imaš dobar budžet u gradu pa si možeš priuštiti češću obnovu voznog parka.

Zato ti u Luksemburgu na prigradskim linijama za Trier voze katne setre petice (6 putnika po polasku). Imaju lovu.
Neki, poput ovog mog primjera u tramvajskoj branši, imaju malo više novaca, ali ne u toj mjeri da odmah mogu prodati i isporučiti vozilo, nego ugovore prodaju uz uvjet da će poslati svoje vozilo kad njima dođe novo.
Opet nemaš pojma o čemu pričaš, a u prethodnom postu sam ti i boldao iznesene gluposti. Kakve veze dinamika isporuke novih tramvaja ima sa kvalitetom GT6?? A ova poveznica sa Luksemburgom je tragikomična

tonkovicmk1

Malo sam listao kroz galeriju na mobitelu, i pronašao jedine slike Fapa D4 koje imam, slikane negdje 2023., u Gajnicama. Vukao je #155 koji je bio na 121, i pokvario se stanicu poslije Parka 101. brigade.

Edit: Motor mu se gasio taj dan i na brijegu tom je crko a uz to je popustila i kočnica pa je klizio unazad, pa ga je smotao tako da je s drugom osovinom se zakočio za rubnjak što se i na slici vidi.

0530facelift

Dobro i kakve to veze ima sa rashodom,posudbom ili selidbom?

Mislim da bi to trebalo u temu:"kvarovi autobusa (3)".

tonkovicmk1

Tu sam poslao radi dizalice D4, koja je rashodovana donedavno. Ali sam nadodao za #155 što mu je bilo ako je netko znatiželjan.