Fotografije iz 2026.

Autor Paško, Siječanj 09, 2026, 04:04:04

Paško

Vrijeme je da otvorimo temu i za 2026. godinu. Godina je to neizvjesna za Promet i autobusni prijevoz u ovom dijelu Dalmacije općenito. Splitsko-dalmatinska županija pripremila je svoju mrežu linija, što je projekt na kojem se radi već godinama. Za koji mjesec trebali bi se otvoriti natječaji, na kojima će Promet za mnoga područja biti u hendikepu zbog zakonske regulative i političkih odnosa. Karte će se, barem na nekim linijama, potpuno izmiješati, a samo uvođenje nove mreže očekuje se za negdje pola godine. U svakom slučaju, nova mreža trebala bi biti frekventnija, raznovrsnija i kvalitetnija, što svi iščekuju.

Hoće li Županija konačno uvesti svoju mrežu linija? Hoće li Promet ostati bez svih ili velikog dijela linija koje prometuju izvan područja Grada Splita, čak i linija br. 37 i 60? Ako se takav rasplet dogodi, hoće li rez biti brz i precizan ili će se odgoditi za određeno razdoblje, čak i neku drugu godinu? Hoćemo li ove godine u Splitu gledati električne autobuse, vjerojatno Yutonge?

Pitanja su to na koja većina uključenih strana nema konkretne odgovore jer se stvari tek trebaju odigrati. S naše strane ostaje nam samo izvaditi mobitele (i fotoaparate, ako to netko još uvijek ima) i fotkati, zapisivati i pratiti.

Nakon takvog uvoda, prigodno je da prva fotka u albumu pripadne kolodvoru Sukoišan i liniji 37, glavnoj od pamtivijeka. Linija je to na kojoj je #318 redovno disponiran. On će 2026. napuniti 14 godina starosti i 8 godina "Prometovanja". Uspio sam ovaj put uhvatiti i displej. :)

Od zglobnih Citara, kojih je 71, prekjučer sam fotkao još i #044, #042 i #024. Otkrit ću vam malu tajnu: ja i dalje ne znam instinktivno koja je linija 3, a koja 3A. To su nove linije, nastale nakon mojeg vremena. ;D Šalim se, ali to razlikovanje ionako postaje nebitno nakon početnih stanica jer je u samom gradu to i dalje samo "trica". Izgleda da je zadržavanje broja bila dobra ideja.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

MAN-ovi Lion's Regio polagano su na zalazu. Sve češće izbivaju i bolesti su im sve kroničnije. Vrijeme njihove slave, kad su donijeli novosti kao što su zatamnjena stakla, displeji, klima i sigurnosni pojasevi, prošlo je. Ne bih se začudio da nekome od njih 2026. (ili čak 2025.) bude posljednja godina prometovanja. #254 fotkan je na liniji 73 u dolasku iz Ogorja.

Na liniji 14 posljednjih dana, srećom, ne voze Rapidi, nego kombinacija Lion's Cityja iz 2013. i Crosswaya LE. I sudbina te linije sve je samo ne izvjesna, ali želim joj svu sreću. #298 sam fotkao nakon što sam izašao iz #049, koji je vozio na liniji 16. Prvi sam se put odvezao većim gradskim dijelom nove rute, tj. od Domovinskog rata obavili smo kratki "pit stop" na HNK-u i nastavili dalje Poljičkom. I to može biti prilično praktično. Za kraj, #111 – trebao bi biti jedini austrijski Lion's City koji je trenutačno u rotaciji solo vozila uz novije Cityje. Fotkan je na liniji 6 za praznika, tj. Sveta 3 kralja.

Paško

Od mene još #108 i #111, dalje je na drugima ;)

Transspotter

Paško, entuzijastičan uvod, ali drugima fali malo. Ovaj vikend sam iskoristio proljetno vrijeme za otići na more. Subota je bila u narančastoj boji a u nedjelju bila boja. Počinjem na terminalu Suikoišan, na kojem sam poslikao 3 busa u prolazu prema luci.

095 odmara...ne vjerujem nekako da su ti autobusi baš udobni i kvalitetni. Za sad mi, hvala bogu, nije još naletio ni jedan da se vozim njime.
107 je cijeli dan bio na 60
A na Domovinskog rata je na semaforu stajao 005 na 17
Sve slike su nastale sa mnogo ljubavi prema autobusima, fotografiji i putovanju te je stoga strogo zabranjeno korištenje istih bez prethodnog dogovora s autorom.

XDonald

Citat: Transspotter  u Veljača 04, 2026, 11:32:32095 odmara...ne vjerujem nekako da su ti autobusi baš udobni i kvalitetni. Za sad mi, hvala bogu, nije još naletio ni jedan da se vozim njime.
Sicevi su im udobni, ali nazad je malo tisno za visoke osobe, osjeti se da je skučeno, naprid ima više mista i može se udobno sidit. Mana završne obrade je što poklopci svitla uz rub često iskliznu. Klima im odlično hladi. Izvana izgledaju neobično, ali za prigradske linije s manje putnika skroz okej, startni su, potegnu dobro. Tribali bi čut i iskustva vozača s njima.

#042, #112, #047, #275, #012, #059, #102, #294:

Lion's Driver

Citat: XDonald  u Veljača 12, 2026, 23:04:24Tribali bi čut i iskustva vozača s njima.

Malo uska kabina za malo veće vozače. Meni dovoljna al dosta njih ne. Startan, brz, okretan i pun pogodak za neke gdje solo ne prolazi ili teško prolazi. Mana im je završna obrada, prejaka rasvjeta u odnosu na vanjsku rasvjetu i elektronika se zna poremetiti. Moje iskustvo i ocjena je 4/5 al ne mora se nitko slagati samnom. Draže mi je sjest u njega nego u "Rapidola" ili Iveco koji je uzasno tvrd