Povijesni podaci o autobusima na linijama

Autor Portos, Prosinac 27, 2007, 10:27:11

Portos

Citat: Glavni arhivator  u Siječanj 23, 2026, 22:49:05Mislim da je to bilo nepisano pravilo i svojevrsna nagrada (uzornim) radnicima tadašnjeg rukovoditelja Kovačića. On je imao politiku gdje je 80% radnika pogona bilo zadovoljno, a da ovi preostali ne mogu udovoljiti ni sami sebi.
Bilo bi lijepo kad bi Portos napisao malo više crtica iz tog perioda (nešto se već spominjalo po drugim starim temama), jesu li možda ti vozači "zadužili" i nove NG272 kad su stigli? Ili se nisu micali sa 172-6?
Bilo je to zlatno doba APP, sa Zvonimirom Kovačićem kao upraviteljem. Autobuse se poprilično dobro održavalo, bilo je dovoljno vozača, da, bilo je povlaštenih vozača, ali bilo je rada, reda i discipline.
Poznavao sam puno tadašnjih vozača, puno sam vremena provodio vozeći se autobusima. Nažalost večina njih više nije živa, a ja nisam više dječak. No lijepo se prisjetiti tih vremena i tih dragih ljudi.
Jedan dragi vozač, g.Mirko, često je vozio dvokratni 172/3 i s njim sam išao u školu. 172 nije stajao u Kustošiji, ali za mene nije bio problem. Kad su moji školski kolege vidjeli da ujutro stojim kraj vozača, znali su da će nas pustiti van u Kustošiji, pa smo svi tamo izlazili. Mirko je bio sitan, ali s njim nije bilo zajebancije. Tko mu se zamjerio radile su šake...
NG272 su bili kupljeni na Lizing, kupio ih je grad Zagreb, pa su na liniji 115 zamijenili Ikaruse, koje pak nitko nije dužio. Da li su tada neki vozači zadužili NG272 ne znam, ali na 172 se prvi niskopodni počeo pojavljivati tek sredinom 2000-ih i to 2-3 komada, najčešće baš ti NG272. Bili su sa 3-brzinskim mjenjačima i sa samo 270ks totalno neodgovarajući za 172 zbog ravnih dionica na kojima su vozili ma. brzinom full gasom i urlali. 123 se zapalio na 172 i izgorio u Vrapču negdje oko 2006.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Glavni arhivator

Kad je neki od tih vozača bio slobodan ili na godišnjem jesu li onda stavljali nasumično vozače u zamjenu ili opet neke "provjerene" kadrove?
Po tome ista stvar je bila i nekoliko godina kasnije sa Citelisima. Povlačili bi se u garažu, a vozači bi radije vozili NG312 bez klime.
Nada je najgori neprijatelj mladog čovjeka.

Portos

Citat: Glavni arhivator  u Siječanj 25, 2026, 15:01:28Kad je neki od tih vozača bio slobodan ili na godišnjem jesu li onda stavljali nasumično vozače u zamjenu ili opet neke "provjerene" kadrove?
Po tome ista stvar je bila i nekoliko godina kasnije sa Citelisima. Povlačili bi se u garažu, a vozači bi radije vozili NG312 bez klime.
Bilo je provjerenih vozača i bez povlastica, oni nisu imali "svoje" autobuse i linije, nego kako ih zapadne. No to ne znači da ih se disponiralo na dvokratne vozne redove i na teške linije, na takvima su vozili oni koji nisu bili u Kovačićevoj milosti, i mlađi vozači.
Dakle, bolje autobuse su uglavnom vozili provjereni vozači.

Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

tramvajac 92

Citat: Portos  u Siječanj 25, 2026, 14:34:07ali na 172 se prvi niskopodni počeo pojavljivati tek sredinom 2000-ih i to 2-3 komada, najčešće baš ti NG272. Bili su sa 3-brzinskim mjenjačima i sa samo 270ks totalno neodgovarajući za 172 zbog ravnih dionica na kojima su vozili ma. brzinom full gasom i urlali.
Znači negdje sa dolaskom NG313 koji su preuzeli 115, NG272 su se prebacili na 172. Pa onda kako su došli Citari, NG313 su jedno vrijeme vozili samo 172/176/177, o čemu imamo i trag na forumu.

Inače, kad su počeli dolaziti Citari u Podsused, prvo su došli na 115 i 116, pa su na 134 neko kratko vrijeme vozili NG313, dok nisu dali Citare. Citari su dosta vremena gubili na stanicama ujutro zbog senzora na 3. vratima. Tako da kad je jedno jutro bio NG312 umjesto Citara, to je puno brže išlo. Na 114 su bili NG312, pa smo skočili na Citare, najčešće su bili 201 i 202. Kasnije smo dobili Citye, 30x, dok nisu skinuli drugi vozni red. Era Citelisa je značila najčešće 74x na Ljubljanici.

jakov5

Citat: tramvajac 92  u Siječanj 25, 2026, 16:06:14...prvo su došli na 115 i 116, pa su na 134 neko kratko vrijeme vozili NG313, dok nisu dali Citare. Citari su dosta vremena gubili na stanicama ujutro zbog senzora na 3. vratima.
Linije 134 i 146 su bile "indikator" linije dolaskom plinaša u Podsused (146 u zadnje vrijeme pohode samo zglobni C2). Svaki put kad bi vidio NG312 na svim voznim redovima, znam da su plinaši s izlazom u banani. ;D

A kad općenito fali zglobnih, prvo su solo išli na 146, a zatim na jedan ili dva vozna reda L134.
Solo na 115 bi, kao i sad, bio na dvokratnom voznom redu redovita pojava.
Slike u punoj rezoluciji možete vidjeti kombinacijom desni klik miša+otvaranje u novom prozoru

Portos

Citat: tramvajac 92  u Siječanj 25, 2026, 16:06:14Znači negdje sa dolaskom NG313 koji su preuzeli 115, NG272 su se prebacili na 172. Pa onda kako su došli Citari, NG313 su jedno vrijeme vozili samo 172/176/177, o čemu imamo i trag na forumu.

Nisu se baš odmah prebacili.
Na 172 su tada vozili SG220 i 240, SG240H, SG242. Grad Zaprešić je započeo subvencionirati linije 172, 174 i 182 ZET-u pa se bunio jer su i uz subvenciju Zaprešćani imali stare visokopodne autobuse. ZET se onda smilovao i počeo disponirati na par voznih redova NG272. No bili su stari, dosta su se kvarili, 123 je izgorio, pa su znali poslati NG312 umjesto 272.
2009 dolazi 214 autobusa, od toga čak 52 zglobna Citara u APP. I jedno kratko vrijeme na 172 su vozili samo novi Citari. Onda ih je 34 prebačeno u APD, došli su Citelisi, bilo ih je dovoljno da se njima popune linije 106, 115, 116, 134, 136, 146 i pokoji vozni red na 172 i 176.

tramvajac 92

Portos, daj nas prebaci u bolju temu, molim te. Otišli smo dost van, a imamo o čemu pisati.  ;D

Sjećaš li se, jesu li kad EL2x2 vozili u Zaprešiću? 174 i 182, naravno..

0530facelift

Bilo bi fora napraviti temu nešto u smislu:"ZET-ova prošlot/povijest",tako nešto. U istoj temi bi i moglo biti podataka o pokojnim  bus123 ,nešto kao "popis aktivnog voznog parka" od MTB-a i sadašnja tablica povijesnog voznog parka od Tomeka(Slike,tehnički podatci,posebnosti itd.). U istoj temi bi mogle biti i ovakve stvari koje Portos piše(ovim putem,Portos,svaka čast na postovima,odlicni su).

NP-549

Citat: 0530facelift  u Siječanj 26, 2026, 14:44:30Bilo bi fora napraviti temu nešto u smislu:"ZET-ova prošlot/povijest",tako nešto. U istoj temi bi i moglo biti podataka o pokojnim  bus123 ,nešto kao "popis aktivnog voznog parka" od MTB-a i sadašnja tablica povijesnog voznog parka od Tomeka(Slike,tehnički podatci,posebnosti itd.). U istoj temi bi mogle biti i ovakve stvari koje Portos piše(ovim putem,Portos,svaka čast na postovima,odlicni su).

Da, kao što imamo temu sa slikama, lijepo bi bilo imat i povijesnu temu sa raspravom

Portos

Portos

Citat: tramvajac 92  u Siječanj 26, 2026, 10:38:47Portos, daj nas prebaci u bolju temu, molim te. Otišli smo dost van, a imamo o čemu pisati.  ;D

Sjećaš li se, jesu li kad EL2x2 vozili u Zaprešiću? 174 i 182, naravno..

Sjećam se ja i kada je turistički MAN 750 g.b. 36 vozio na liniji 180 Zaprešić (terminal)-naselje Sjever.

1985. mojoj je mami konačno dodijeljen novi, veći stan i to u Zaprešiću.
Do tada sam u Zaprešić dolazio samo ZET autobusom, na novi terminal, do kojega su skratili linije 170, 171, 173 i 174 koje su do tada polazile sa Črnomerca. 172 je tada bila linija sa 7 autobusa koji su vozili uglavnom do okretišta pokraj stadiona tadašnje Jugokeramike. Kroz Zaprešić sam prvi put prošao nekim 3-vratim MAN-om SU 220 na liniji 174, vozio ga je Salko Brakić, jedan od prvih ZEt-ovih vozača koje sam upoznao.
Dok stan još nije bio za useljenje, mama i ja dolazili smo gledati njegovu gradnju i uređenje. Vozili smo se sa 172 i presjedali na 180 koji je vozio do sada bivšeg okretišta linije 172 pokraj Trga Franje Tuđmana. Obišli mi stan i žurimo prema okretištu, ali 36 kreće prazan. Uglavnom je i vozio prazan. I mi mu mašemo, on nas saćeka i odveze do terminala. Kad sam se konačno preselio ZET ukida liniju 180, pa sam idućih 10-ak godina hodao do busa na terminalu.
Idućih je godina ZET uveo linije 181 i 182. 181 je vozila po mojoj ulici, A.Mihanovića i okretala na starom okretištu. Neke je polaske produžavala do tvornice Inker a neke čak do Velikog vrha. 182 je vozila do Lužnice (Šibice), tamo vozi i danas s tim da neke polaske vozi i do groblja Zaprešić. 181 je bila prazna jer je rijetko vozila, vozila su 1-2 autobusa i ljudima se nije dalo čekati bus, dok ga doćekaš već si pješice doma. Ukinula se 181 i uvele dvije lokalne nekakve polukružne 184 i 185, vozile su do sadašnjeg Kauflanda, kroz centar i lokalnim ulicama pokraj željezničkih stanica, ali i njih su brzo ukinuli. No na njima su se izredali gotovo svi polovni uvozni SL 200 i 202 iz APP, prolazili su mi pod prozorom dok su još bili u originalnim crvenim, žutim i svijetlo plavim bojama.
Za sadašnju trasu 172 do sada već bivšeg okretišta još sam krajem 1980-ih sastavio prijedlog i sakupljao potpise da ju produže, to su konačno i napravili kad su konačno shvatili da su 184 i 185 bez veze.

Da, EL MAN-ovi su se znali pojavljivati i u Zaprešiću, viđao sam ih na terminalu ali bilo je to prije skoro 30 godina, ne sjećam se koji su to g.b. bili ali bilo ih je i po Zaprešiću.

tramvajac 92

EL2x2 su mi jedan od tipova koji su mi samo u mutnom sjećanju. U vrijeme kad sam počeo pratiti autobuse, najviše preko ovog i željezničkog foruma, na mojim linijama su u pravilu vozili zglobni. Sjećam se da je jednom bio na 114, i bilo mi je čudno što izgleda kao niskopodni (NGxx2) a ima stepenicu, koju vidiš tek kad otvori vrata.  ;D

Zapravo, dosta je zanimljiv period od dolaska biodizela i 530 (zglobnog Citara sa 4 vrata, klima za vozača) do 2008. To je (za mene) period kad sam još bio osnovac, pa nisam mogao baš landrati okolo, bar ne slobodno. Znamo da je 2008. bila grozna kriza s izlazom, ali što je bilo prije toga? Kako je uopće došlo do nje?

Portos

Citat: tramvajac 92  u Siječanj 27, 2026, 14:37:19Zapravo, dosta je zanimljiv period od dolaska biodizela i 530 (zglobnog Citara sa 4 vrata, klima za vozača) do 2008. To je (za mene) period kad sam još bio osnovac, pa nisam mogao baš landrati okolo, bar ne slobodno. Znamo da je 2008. bila grozna kriza s izlazom, ali što je bilo prije toga? Kako je uopće došlo do nje?

Tokom 1990-ih rashodovani su svi MAN-ovi 890 i 220 SU i SG te svi Ikarusi, zamijenili su ih sa polovnim MAN-ovima i Mercedesima iz Europe, no svi su ti autobusi već po dolasku bili stariji od 10+ godina te je njihov životni vijek bio ograničen. Nakon 1999. ponovno su započeli kupovati nova vozila, no kupovalo se premalo da bi se nadomijestili rashodovani polovnjaci. Kad je konačno naručeno 214 autobusa, ubrzao se proces rashoda, pa je krajem 2009. stanje postalo katastrofalno. Po dolasku 214 autobusa stanje se malo poboljšalo, ali nedovoljno, najviše problema su stvorili Iveco CNG autobusi koji su kupljeni, ali zbog punionice koja nije sagrađena na vrijeme i dalje je bilo problema sa nedovoljnim voznim parkom i to je potrajalo do izgradnje punionice u Podsusedu kada su CNG autobusi konačno provozali.
Probleme je stvorila i tadašnja Zagrebačka vlast koja se 2009/10 ponašala kao pijani milijarder, iz prometa se povuklo sve MAN SL 202, EL MAN Eurobus autobuse, 840, i sve MAN NG 272, koji su mogli voziti još nekoliko godina. Svi oni su osim 2 EL završili u CIOS-u, a i ta 2 u Zagrebačkim Cestama nisu dugo opstala.

Portos

Zaboravio sam napisati da su na 172 sredinom 1990-ih znali voziti i polovni zglobni Magirusi. Nisu se dugo zadržali u ZET-u pa ni na 172 ali ipak su postojali neko kratko vrijeme.

Portos

Malo o Ikarusima u APP.
Prvi Ikarus bio je zelene boje sa plavom unutrašnjošću, došao je na probu u ZET i ostao. Vozio je na liniji 114, kad su stigli prvi "serijski" 202÷206 i oni su započeli voziti na liniji 114. Tablice ZG 444-XXX i 445-XXX. Imali su branike krem boje, volane postavljene ukoso i bili vrlo neprikladni za vozače kratkih nogu i velikih trbuha. Niti jedan nije imao nosač za tablu linije, pa su ju držali zataknutu za vjetrobransko staklo. Nakon njih dolaze 207 i 208. 207 sam prvi put vidio na Savskoj kod Vijesnika, još sa probnim tablicama, imao je nosač za tablu linije. Dobili su tablice ZG 451-XXX. Sljedeći su bili 209÷212 s tim da se 212 pokvario na putu pa je stigao par dana kasnije ZG 452-XXX. 209 i 211 su bili odlični, 210 je brzo protresao na volanu, prikolica postala nestabilna a sinhroni 3. i 4. brzine polomljeni. 212 je dužio Milivoj Mirčić, koji je ubrzo postao otpremnik. 213÷217 su došli nakon njih. ZG 455-189/190/191 za prva 3, za 216 i 217 se ne sjećam. 213, 214, 215 odlični, 216 i 217 ne baš. 215 mi je bio omiljen od prvog dana, s njim sam se jedne subote 3x vozio na liniji 165. Potom dolaze 218÷227 oni su imali rukohvate na prvim vratima koji su sprječavali putnike da stoje preblizu napred, zaklanjajući retrovizor. Također su imali 2 kalorifera za vozača, od toga jedan iza sjedala. Od 228 dolaze Ikarusi sa drugačijim tipkalima na instrument ploči. 228 i 230 su došli zajedno, 229 se kao 212 pokvario na putu pa je došao par dana kasnije.
231÷246 su bili MAN-ovi, pa je sljedećih 10 Ikarusa postalo 191÷200. Bili su identični 228÷230. Potom dolaze 247 i 248, nakon njih iz APD 688÷692. MAN-ovi postaju 271÷286 pa dolazi do renumeracije. 247 i 248 postaju 231 i 232 a 688÷692 postaju 233÷236.
Pred Univerzijadu ZET kupuje 30 IK161 sa jačim MAN motorima i nešto drugačijom karoserijom. U APP su postali 237÷256.
Isporučili su ih sa obrnutim mjenjačima, što se brzo preuredilo. 251 je nastradao u teškom sudaru bez žrtava kad je sletio sa Aleje Bologne na želj.prugu, pa ga je podrobila lokomotiva brzog vlaka. Ostali IK161 su kad je linija 159 za Vel.Goricu vraćena u APD i postala 268 prebačeni u APD.
SOLO Ikarusi u APP
Prva 2, 61 i 62 stigla su 1983. Završili su na Savskom mostu na liniji 110, ali su ih "razmaženi" vozači odbili voziti. Nakon njih stižu 63÷68, 69÷76, 77÷79, 80, 81÷90, 91÷100, 51÷60 i  kao zadnji Zagi 50 poklon Ikarusa Zagrebu za Univerzijadu.
Vozili su na svim gradskim linijama i kraćim prigradskima. 50÷60 su imali električne retardere koji se nisu pokazali dobrima. Nekoliko starijih je krajem 1980-ih obnovljeno u ARZ (62,65, 72) a 67 i 73 u Prijedoru u bivšoj garaži Agrokomerca. Neki se zbog rata nikada nisu niti vratili iz Prijedora. Par ih je tokom rata poklonjeno Osječkom GPP, dva su dana HV i preuređena u bolnička vozila, jedan se od njih nikad nije vratio iz Vukovara.