Nabavke novih autobusa (4)

Autor MAN19464, Listopad 29, 2022, 09:46:20

zag

Zapadni dio grada > linije pogona Podsused. To što 109ka ide u Dugave, to je druga priča  kava

garfield

Čini se da nakon deset dana otkako voze novi električni busevi još uvijek u prometu nisu 3003, 3505 i 3521 - što je s njima?

luka1234

3505 je u prometu, ali Atron ne funkcionira. Prošli tjedan je bio par dana na 134.

tonkovicmk1

3505 je također bio u nedjelju na 115 sad.

theghost101

Kak se pokazala baterija na novim busevima, izdrzi cijeli dan? Nisam vidio dramaticnih napisa da je bus ostao negdje

Stilben426

Citat: theghost101  u Rujan 18, 2026, 15:25:23Kak se pokazala baterija na novim busevima, izdrzi cijeli dan? Nisam vidio dramaticnih napisa da je bus ostao negdje
Na 102 sad u 19:30 je bio na 43%, mada je 102 brdska i dosta se rekuperira od kočenja. Neki orijentir bi bila 123 gdje se mijenjaju oko 17 sati. Međutim, 123 na oba vozna reda prelazi dnevno preko 400 km tako da je poanta njihovog pisanja tamo potpuno promašena. Ali inače se konstantno povlače i mijenjaju, solo više nego zglobni. Zasad najveći postotak je zbog kvarova na vratima, pogotovo prvim. Jučer na 138 prva vrata popodne zaštekala totalno kod škole na Pantovčaku, kasnije vozač na 102 na prva vrata napisao da ne rade da ih ni ne otvara.

NP-549

Gume sa senzorom na vratima su preosjetljive. Na pola ponovnog otvaranja cimneš tako da se počmu lagano zatvarat. Onda nema velike sile kad dođu u položaj zatvoreno.
Pravo rješenje za servis: razmaknut, tj udaljit jedno krilo od drugog

tramvajac 92

Vrata nekad znaju stati usred zatvaranja i onda ih se mora otvoriti, pa opet zatvoriti.  ::| Ono što sam vidio, izdrže cijeli dan na 134 (cca 250 km s putnicima i 15 prazan, za garažu i iz garaže, po terminalu)

Dosta ih izađe ujutro, pa se u kasnoj mijenjaju sa nekim drugim/dizelom. Ili je na dvokratnoj ujutro jedan, a popodne izađe drugi. Vjerojatno će tako i bit.

NP-549

Veći problem od autonomije je koliko dugo se puni kad je recimo na nekih 20-30 % i koliko ih se može odjednom puniti bez da se ne narušava trajanje punjenja svim prikljucenim

Tuna

Meni su te punionice i ta sva infrastruktura prebrzo napravljene, a ono što mi tako brzo izgradimo nije uvjek baš tako dobro.

3025 na 102/2 je sad na 40%, sa još 210 km dometa, 17:38.
Više na TikToku: @zetzagreb, UN:Bussaistoka

NP-549

Citat: Tuna  u Rujan 19, 2026, 17:38:26Meni su te punionice i ta sva infrastruktura prebrzo napravljene, a ono što mi tako brzo izgradimo nije uvjek baš tako dobro.

Šta ima veze brzina izgradnje sa vremenom trajanja punjenja ???
Zna se šta mora punionica imat, koje uvjete zadovoljavat, s koliko megawata raspolagat i s koliko priključaka.
Oće ju gradit 6 mjeseci, ili ju napravit preko vikenda, potpuno je nebitno

theghost101

Znam da se prica da ce se napraviti punionica u Dubravi, ali zasto se ne razmislja da se stavi po nekoliko punjaca i na okretista?

Stilben426

To su sad samo priče planova za daleko u budućnost. Neka prođe prvo par godina da se vidi kakvi su stvarno na zagrebačkim linijama i uvjetima pa da se zaključi isplati li se ulagati u takvu infrastrukturu ili ne.

Glavni arhivator

Zato jer je ZET odabrao način koji se oslanja isključivo na punjenje u garaži kako nebi morali slučajno mijenjati presvete nefunkcionalne vozne redove.
Nada je najgori neprijatelj mladog čovjeka.

NP-549

Mogli bi eventualno dvokratne punit na nekom terminalu. Pitanje kakva je mreža uopće po gradu. Novi Sad ima elektro buseve koji se dopunjavaju na svakom okretištu na pantograf pa onda ispadaju trafostanice