Nabavke novih autobusa (4)

Autor MAN19464, Listopad 29, 2022, 09:46:20

Transspotter

Sofija ima elektrobuseve koji se pune usred bulevara pa ne ispadaju trafostanice... Sve je do planiranja, infrastrukture i dugoročnih planova.
Sve slike su nastale sa mnogo ljubavi prema autobusima, fotografiji i putovanju te je stoga strogo zabranjeno korištenje istih bez prethodnog dogovora s autorom.

tramvajac 92

Tehnički, mogli bi dati par električnih u Dubravu. Ako su se u Podsusedu mogu puniti na utičnicu, mogu i u Dubravi.

tonkovicmk1

Tamo će nakon par dana uporabe izgledati kao da su 15 godina stari.  rofl

Puležan

Pozdrav svima, samo bih htio komentirati nešto oko nabavke novih autobusa po Hrvatskoj, imam neki osjećaj da je ovo prigodno mjesto, ako nije moderatori slobodno mogu izbrisati ovo. No, htio sam samo komentirati umjesto da imamo problema s punjenjem, kasnijim održavanjem i mjenjanjem baterija i svega... zašto samo ne napravimo trolejbusnu, tramvajsku ili (idealno) metro infrastrukturu. Ne bi li to bilo značajno bolje kupiti autobuse na vodik/hibridne trolejbuse (npr kao u Rigi, gdje imaju trolejbuse koje imaju opciju da voze i na vodik) i to voziti, to je i čišće i dugoročno jeftinije. Trolejbusi su i pouzdaniji i zahtjevaju generalno manje održavanje na samim vozilima, iako naravno treba održavati i žice nad cestom, no ako ne to, zašto ne bi napravili više tramvajskih linija, ili podzemnu željeznicu, a da ne bi pričao o tome koliko bi Zagrebu pomogla podzemna željeznica. Opet, nadam se da je ovo prigodan komentar za ovu temu, te bih htio svima poželiti ugodan dan.

421

Citat: tramvajac 92  u Danas u 09:57:03Tehnički, mogli bi dati par električnih u Dubravu. Ako su se u Podsusedu mogu puniti na utičnicu, mogu i u Dubravi.
Tehnički DA, fizički NE.
Citat: Stilben426  u Jučer u 21:06:17To su sad samo priče planova za daleko u budućnost. Neka prođe prvo par godina da se vidi kakvi su stvarno na zagrebačkim linijama i uvjetima pa da se zaključi isplati li se ulagati u takvu infrastrukturu ili ne.
Budućnost je počela kupnjom električnih  bus123  bus123 , naknadna isplativost ulaganja u infrastrukturu teško će biti moguća jer će presušiti izvor EU financiranja, što nije niti čudo obzirom na stručnjake koji vode promet u tvrtki i stručnjake grada s političkim pedigreom i pogledom na tematiku i problematiku.
"Stručnjaci" su se već iskazali u projektiranju APP punionice radi čega slijede problemi za parkirače i ostale vozače, pitanje je što slijedi dalje.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

NP-549

Što se punionica tiče, postoje neki standardi minimalnih razmaka ..... tako da nije nužno do problema s parkiranjem došlo zbog ne brige, već zbog zadovoljavanja nekih drugih kriterija.

A vezano za punionu u APD, moraš imat dovoljno zakupljene snage, dobru trafostanicu i punjače koji pune velikom snagom (brzinom). To sa prijenosnima ne možeš postić, a ić gradit pravu punionicu zbog par buseva se ne isplati nikako.

0530facelift

Ne vidim ni poantu ove CNG punionice,imamo je za 15 urbanway-a. Sad još i električnu za 10 manova,koji će se idalje uništiti i razvalit puno brže nego u Podsusedu.

tonkovicmk1

Nema veze što ju koristi tih 15 Urbanwaya, da se i ukloni to je 20ak autobusa manje u prometu a autobusa uvijek treba, pogotovo na istoku. 

421

Projektant punionice ne zna za lukove zglobnog  bus123 , prevjese, krug okretanja pa ne pije vodu tvrdnja zadovoljavanja nekih drugih kriterija.
To je trenutak kad nemaš iskustva u projektiranju, a nećeš pitati (barem) onoga tko o tomu zna više ili ima iskustva.
Posljedice su trajne, problem se prebacuje na izvršioce, projektant nije snosio odgovornost.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

NP-549

Kao kad su u Rijeci kopali pa je Riva bila dvosmjerna. Prije nove regulacije smo upozorili da nije dobro, na što je veliki stručnjak i stalni gradski prometni stručnjak (ima privatnu firmu za prometna rješenja) dao odgovor: "pa valjda ja znam trajektorije zglobnog autobusa". A reko dobro, onda valjda ja neznam.
Prvi dan u 9 ujutro se njesra desilo i odma hitan sastanak i promjena prometnog rješenja

0530facelift

Citat: tonkovicmk1  u Danas u 15:04:09Nema veze što ju koristi tih 15 Urbanwaya, da se i ukloni to je 20ak autobusa manje u prometu a autobusa uvijek treba, pogotovo na istoku.
Ne kažem da ih treba bacit sada,ali je glupo nalraviti infradtrukturu punionice plija za 15 autobusa koji će iamti manji doet i manji vijek od dizelskog,nema neke ustede ili ekologije koja opravdava trošak,zar nebi bilo bolje da se nabavilo euro 6 dizel tih 15 solo? Tvrdim da bi bilo bolje da se nije ni izgradila,j tih 15 urbanway-a sad mora imati svoju punionicu a nisu prekorisni u CNG izvedbi,nema nekog smisla.