Fotografije iz 2026.

Autor Tuna, Siječanj 02, 2026, 22:37:59

Lovr

evo ga i 2. objava ide još jedna,nadam se da nije problem ako ne napišem garažne brojeve jer stvarno nemam previše vremena što se vidi da nisam objavljivo dosta dugo byeg
surova podrška Autobusnog Pogona Dubrava!

Lovr

evo ga i 3. objava od mene,ako nešto krivo radim bio bih doista zahvalan ako bi mi netko mogao to reći javno ili privatno,nadam se da vam se sviđaju slike pivkan
surova podrška Autobusnog Pogona Dubrava!

biodizel156

eto mojih od danas  :)evil
163.
tiktok:@busizdugava

gorgoroth

3514, 546, 183, 428, 501, 872

gorgoroth

3514, 3015, 872

Transspotter

@Biodizel, hrpa slika, a ne znaš koja je gora u ova prva 2 posta. 3. je malo bolji. Kvaliteta je važnija od kvantiteta, odnosno od broja slika.

Općenito dosta vas ima fetiš na slikanje autobusa u sjeni ili totalno kontra sunca. Ako je u sjeni ne vidiš najmanje pola busa, a ta crta bode oči. Ako je kontra sunca, onda ti bliješti svjetlo i moraš odgonetnuti što je na slici uopće.

I zadnja stavka je kadriranje. Uzmite si par sekundi vremena i složite taj autobus u kadar tako da ga se cijelog vidi i da nije dojam da će se strovaliti negdje u ponor.

Ja nastavljam seriju sa GLK
557 na 219
267 na 242
328 na 234
407 na 310
564 na 221
589 na 221
414 na 330
543 na 268
Sve slike su nastale sa mnogo ljubavi prema autobusima, fotografiji i putovanju te je stoga strogo zabranjeno korištenje istih bez prethodnog dogovora s autorom.

biodizel156

Citat: Transspotter  u Listopad 05, 2026, 09:16:35@Biodizel, hrpa slika, a ne znaš koja je gora u ova prva 2 posta. 3. je malo bolji. Kvaliteta je važnija od kvantiteta, odnosno od broja slika.

Općenito dosta vas ima fetiš na slikanje autobusa u sjeni ili totalno kontra sunca. Ako je u sjeni ne vidiš najmanje pola busa, a ta crta bode oči. Ako je kontra sunca, onda ti bliješti svjetlo i moraš odgonetnuti što je na slici uopće.

I zadnja stavka je kadriranje. Uzmite si par sekundi vremena i složite taj autobus u kadar tako da ga se cijelog vidi i da nije dojam da će se strovaliti negdje u ponor.

Ja nastavljam seriju sa GLK
557 na 219
267 na 242
328 na 234
407 na 310
564 na 221
589 na 221
414 na 330
543 na 268

hvala na kritici. poanta druge objave, da je to izvanredno stanje, i nemas puno vremena kadrirati i namjestiti se za bus.

također, ne vidim problem ako je jedna slika možda u sjeni, ako izgleda aesthetic i ako se vidi šta je. čemu pljuvanje ljudi koji imaju drukčiji ukus u slike? zašto nebi stavili sliku koja je nama lijepa, to što nije po tvom idealu ljepote, stvarno nije moj problem. nije kao da idem dokumentirati 564 na 220,593 na 268, i buseve koje svaki dan vidiš na toj liniji, poanta je da malo kreativnosti fali ovome forumu, jer realno većini slike skoro pa isto izgledaju.

no da pređemo na dobronamjernu kritiku tebi, ti stavljas uz dužno poštovanje, slike kao da slikaš buduću garažu na gl, i kamion cementa, više nego bus, a neću ni da krenem da stavljaš slike 557 na 219, bus koji nije vozio od šestog mjeseca, na 219 je 557 bio krajem 1. mjeseca, ili početkom drugoga, naravno svi bi mogli tako, što ja nebi stavio sliku 148 na 109 sada i praviti se kao da je danas slikana? Za to postoji tema:"fotografije iz ZET-ove prošlosti". mislim valjda je minimum napisati datum fotografiranja, ili je imati u imenu datoteke (kao ja) i to ti se reklo više puta. također, kada objavljuješ slike, moraš imati neki minimum kvalitete i omjer kvantitete,ako možeš više slika napraviti s istom razinom kvalitete, to je naravno bolje.

a sa kadriranjem, naravno mogu ja croppat jedan dio stupa, al rezolucija ti padne(jer tako JPEG format funckionira) i omjer stranica neće biti 3:4 (koji je izrazito važan) tako da slike neka ostanu ovakve kakve jesu, amateri smo, i malo kreativnosti neće škoditi.

stavljam 586 na 234.
163.

biodizel156

eto ove su bolje malo, nisu u sjeni.
163.

gorgoroth

Transspotter

Jao klinjo al si ga nalupao sada majko sveta.

Neću sad sve citirati, nego se osvrnuti na sve na što je vrijedno osvrnuti se. Valjda znaš što si pisao.

1. Busevi se vrte cijeli vikend na istoj trasi, a ti meni govoriš da nemaš vremena namjestiti se? Ajde molim te... Mogao si tokom dana, kad uloviš vremena naći neku lokaciju i sačekati par autobusa u dobrom svjetlu i dobro ih kadrirati. Moje slike sve nastaju tako, točno u određeno vrijeme ciljano odem negdje i slikam u doba kad je sunce na dobroj strani ili ovisno o tome što želim slikati.

2. Problem je ako je 90% slika u sjeni ili kontralichtu. To nije drugačiji ukus, to je loša fotka po univerzalnim standardima kvalitete. Ako želiš aesthetic sliku, onda to izgleda puno drugačije. Ja ne pljujem nikoga, samo savjetujem kako poboljšati kvalitetu slika. Vedran i ja smo isto slikali ove izvanredne supstitucije i slike su svjetlosnim godinama bolje od ovih.

3. Meni ne treba dobronamjerna ili zlonamjerna kritika. Ja sam prožvakao znanje fotografije u proteklih 10 godina koliko se bavim ovime. 40 minuta sam stajao na GK i poslikao sve što je prošlo, svi busevi su u sredini rešetke slike i svaku sliku obrezujem i centriram na taj način. U okolini i pozadini smije biti svašta dok je bus u prvom planu.
Dakle baljezgaš svašta.

4. 557 i sve te slike su iz 2. mjeseca. Kao što si mogao vidjeti do sada u galeriji, na početku godine sam bio jako produktivan što se tiče slikanja na raznim linijama i lokacijama. Napravio sam puno slika i stavljam ih po redu. Te slike treba prebaciti na mobitel, odabrati najbolje i obraditi s ciljem konstantno visoke kvalitete slika, koliko to uvjeti dopuštaju. Uz to, imam slike iz Rijeke, Zadra, Osijeka, Sofije, Rumunjske, Šibenika, Splita, Slavonskog Broda i drugih mjesta gdje usput možda nešto slikam. Na kameri je konstantno preko 5000 slika koje čekaju objavu a nemam vremena sve odmah stavljati. Zaviri malo i u druge teme osim Zagreba pa ćeš vidjeti koje sve čari ovaj forum nudi.

557 na 219 ne gubi vrijednost ako je slika stara 5 mjeseci ili više. A tema za ZETovu prošlost se ne odnosi na ovogodišnje fotografije. Dakle to je regularna fotografija autobusa kojeg se ne slika baš jako često.

Ja ti preporučam da prihvatiš savjete iskusnijih i starijih forumaša i trudiš se što bolje slikati, možda i van Zagreba. S vremenom ćeš se izvještiti ako se trudiš. Istovremeno, uživaj u tuđim uradcima ako su dobri i vidi što možeš naučiti od tih primjera. Još moraš puno toga naučiti i slikati da možeš drugima dijeliti lekcije. Na daljnje mlaćenje prazne slame se neću osvrtati.
Sve slike su nastale sa mnogo ljubavi prema autobusima, fotografiji i putovanju te je stoga strogo zabranjeno korištenje istih bez prethodnog dogovora s autorom.

biodizel156

neću ni ja tebe da citiram, da 557 je iz ove godine je, imam i ja slike 75,158,162,53x iz garaze i to,pa neki sa foruma misle da je 557 provozio opet? zašto? zato kaj sjediš na slikama 9 mjeseci.mislim ja znam da je slika iz drugog mjeseca al znam neke ljude koji su isli lovit neke buseve sam jer se objave stari videi i slike, a buseva nema, no dobro. i ovo za druge gradove, ja bi znao jer visim po bhforumu i vise nego ma ovome, imam svoje slike iz dresdena,bostona,splita,new yorka..neznam zašto ti briješ da sam nesposoban okinuti sliku da mi ti daješ tu neke savjete i postavljaš se kao neki autoritet, nisi ni neki admin foruma, nego si član kao i svi ostali. i ove slike iz 4. serije ja sam slikao u 7 minuta, tako da 30% ljudi lazu da su ljepše, meni se to isplati. E i btw, koliko ti misliš da 623 i 625 imaju pauzu na gk? u kvatriću i borongaju imaju po 1-2 min, a na glavnom se radi iskrcaj, i odmah polazak, tako da eto, tvoji savjeti mi ne trebaju, slikao sam kak jesam, vaznije mi je da sam biodizele arhivirao,planiram i citelise. tak da ak su 2 serije losijih slika na forumu, nije kao da "pretrpavam" forum "losim i niskokvalitetnim" slikama. ovu svadju necu dalje nastavljat, zao mi ljudi koji ce kasnije citat ovo.
163.

tramvajac 92

Citat: biodizel156  u Jučer u 04:29:36imam svoje slike iz dresdena,bostona,splita,new yorka
Čekamo fotke. Pogotovu iz inozemstva.  8)

Električni, dok se još mogu smatrati prinovama.

biodizel156

Citat: tramvajac 92  u Jučer u 08:57:43Čekamo fotke. Pogotovu iz inozemstva.  8)

Električni, dok se još mogu smatrati prinovama.
jel ima tema za to iz inozemstva? di da to stavim , nek samo moderator prebaci jer isk nez di to treba
ruta 68- dva x e citaro g (2022.)
jedan x man 18c ng 360 hybrid (2022.)
163.

tramvajac 92

Jozek

Moje od danas
🚍:182
🚍:627
🚍:178