Kvarovi autobusa (1)

Autor tamlover, Studeni 27, 2007, 15:10:02

Ivan

Citat: brunok  u Svibanj 21, 2009, 21:38:08
hehe u Gb-155 klima ne radi od prvog dana a zašto zato jer nemaju remen koji je pukao treba se naručivat. . . bar je taj vozio dvije godine za jarun pa znam
(OT) :P :) Dvije godine? Pa vozio je on 113 praktički stalno skoro 6 godina od proljeća 2003. do proljeća 2009., jedino je na kratko vrijeme bio par mjeseci na 136 prije nego je došla serija 2004. :)

Slavuj

Ne pratim inace ZET ali ovaj se zadimio na glavnom pa da vam ga uslikam:

Max-d

Danas ujutro je na jednom Citelisu prosviral volan(valjda je ostal bez ulja),neugodno za cuti na busu koji ima cca.3000km.

Tomek

A popodne viđen gbr815 u kvaru na Goričkoj.

brunok

od 19:37 autobus gb xxx, na Jarunu (stanici Sveta mati slbode) stoji u kvaru majstor je oko njega sa par ljudi, ali mislim da ne mogu otkrit šta je Citaru, u zamjenu poslan autobus sa 114/2.

igor 409

Danas je prije 9:00 na kampusu stajao jedan solo Citelis s podignutom haubom i mehaničarima oko njega.

mansg313

I novi MAN-ovi su se počeli kvariti jučer na 166/1 gb 331 i 168/2 gb 339 ostali u kvaru zbog 3 vrata u nedjelju također zbog 3. vrata na G.K je ostao u kvaru gb 333.

brunok

na mercedesu GB 227 (brijem da sam dobro vidio) razlio se displej sve i svašta svijetli

conecto

Citat: mansg313  u Srpanj 15, 2009, 11:59:20
I novi MAN-ovi su se počeli kvariti jučer na 166/1 gb 331 i 168/2 gb 339 ostali u kvaru zbog 3 vrata u nedjelju također zbog 3. vrata na G.K je ostao u kvaru gb 333.

Na MAN-u ima osjetljivih detalja na 3. vratima. Prošli tjedan 471 imao problema pošto je netko dirao unutarnji sigurnosni ventil koji ima osjetljivi plastični poklopac ispod kojeg su senzori. Znači već i kad se dira sam poklopac može se dogoditi da od daljnje vožnje štanga!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

monshishi

Očitgledno imate uklopljene mikro stikala ispod varnostnih poklopcov. Trebate isključiti mikro stikala a onda nečete imati više problema. (Ili drugi put nemojte naručati ova stikala kod nabavke novih vozil.)

conecto

Citat: monshishi  u Srpanj 16, 2009, 09:21:49
Očitgledno imate uklopljene mikro stikala ispod varnostnih poklopcov. Trebate isključiti mikro stikala a onda nečete imati više problema. (Ili drugi put nemojte naručati ova stikala kod nabavke novih vozil.)

Ma bilo bi najbolje da uopće nema tih ventila koji nisu sigurnosni već upravo suprotno pošto ih biseri okreću gdje stignu. No zakon je takav kakav je, pa ih sad stavljaju i izvana, a mene bi baš zanimala nekakva analiza koliko su puta ti ventili na gradskom autobusu nekog spasili.
Nekad su stari MAN-ovi 750 i 890 također imali u osnovi slične ventile na vratima ali potpuno pokrivene poklopcima pričvršćenim vijcima pa se do njih praktično nije ni moglo.
A GDJE JE POANTA?

monshishi

Zaista ne možeš ništa protiv temu, ako EU direktiva 2001/85 to predvideva. Možda ni spasilo još nikoga, ali samo jedan spasen život (možda zbog vatre u busu ili nekog drugog dogodka) dovoljno je, da se ovakav sistem stavi na busa. Gluposti gdje omladina kod semafora aktivira ventil i izađe je još više nevarno, ali protiv temu ne možeš ništa.

Pa bitno je, da sada vozač može preko komandne plošče resitirati ventil i zatvoriti vrata, tako, da nemaš više sitnosti ako netko aktivira ventil ili ti stoji v območju senzorja.

conecto

Citat: monshishi  u Srpanj 16, 2009, 22:02:41
Zaista ne možeš ništa protiv temu, ako EU direktiva 2001/85 to predvideva. Možda ni spasilo još nikoga, ali samo jedan spasen život (možda zbog vatre u busu ili nekog drugog dogodka) dovoljno je, da se ovakav sistem stavi na busa. Gluposti gdje omladina kod semafora aktivira ventil i izađe je još više nevarno, ali protiv temu ne možeš ništa.

Pa bitno je, da sada vozač može preko komandne plošče resitirati ventil i zatvoriti vrata, tako, da nemaš više sitnosti ako netko aktivira ventil ili ti stoji v območju senzorja.

Da, jasno mi je da se protiv toga ne može iz zakonskih razloga, samo sam iznio svoje osobno mišljenje. Kad će gradski autobus sletjeti negdje ili se prevrnuti da ovi ventili spase nečiji život po meni je veliko pitanje. Istina, još najprije možemo govoriti o nekom požaru kojih je u Zagrebu bilo na autobusima, pa kad izgore instalacije i ne možeš više otvoriti vrata ostaju ti ventili.
No imamo i obrnutu situaciju. Koliko puta prije nego što ti ventili obave svoju funkciju u spašavanju života zapravo ugroze živote kod zlouporabe. Nikad neću zaboraviti slučaj s noćne linije kad mi je nekoliko putnika "veselo-čudnog" raspoloženja u vožnji otvorilo treća vrata zglobnog autobusa i počelo iskakati iz busa. Pošto je to bio još stari Mercedes O-305 G nije zablokirao uslijed toga i sve se odvijalo u vožnji dok se nisam uspio zaustaviti. Nekima se slično događalo i na novijim autobusima koji odmah naglo zablokiraju ali bez stop-svjetla pa se vozila iza skoro zabiju u njih.
Naravno, to je EU direktiva, ali EU je (dobrim dijelom iako ne čitava) jedno, a Balkan nešto sasvim drugo.
A GDJE JE POANTA?

brunok

Danas sa Ljubljanice vozni red 114/1 (CITARO Gb 1XX)  poslan u garažu u 11.25 počeo bacat ulje po motoru, u 13:15 115/3 propala srednja osovina Gb 200. sa majstorom odvučen u garažu.

Tomek

Kak je krenulo još će trebat vračat NG-e 272 u promet...