Autobusi - razno

Autor t4, Prosinac 11, 2007, 16:01:42

sokre

Nije to bio upit sa ciljem da omalovažam naše autobuse..

Pitam informativno..
Znam da je u jednom NM-u tapecirana oplata, pa se pitam.

Daleko od toga da su busevi loši..

A to za zapad, konkretno sam mislio na Muenchen..
Ušao sam u jedan Citaro i bio je malo drugačiji - kao da je malo skuplja unutrašnjost.

Kao na O305, gdje se vidjelo da su napravljeni sa strano tržište.

A taj zrak, gdje se i zašto skuplja?

Ivan

Citat: sokre  u Lipanj 17, 2009, 15:40:51
Pa zbog hrpe pneumatskih sustava na busu, ponekad je tlak veći nego bi trebao biti i onda ventili ispuštaju višak zraka...

Daniel

Mislim da sokre pita zašto nemamo originalna sjedala koje Mercedes stavlja u Citare kad idu na Njemačko tržište.To bi trebala biti sjedala slična onim u O405 GN.
To sam se i ja nedavno pitao pošto je razlika između sjedala između 2 vratiju i zgloba ,koja su originalna i stavljaju se na sve Citare gdje god da išli, i onih
ostalih velika.Meni osobno su ova čist uredu , a ova Mercedesova bi se za čas uništila i bila bi neudobnija i ružnija , mi nismo Njemačka!
10 godina sam se vozio u O405-gn na 231 i koliko god su ta sjedala bila udobnija stalno su ih uništavali i kad bi izvadili taj jastučić vožnja bi bila grozno neudobna.
Ova sjedala su vrh za naciju koja ne poštuje što ima i vole uništavati imovinu koju oni ili njihovi starci su platili porezom i prirezom!

igor 409

O 305 su meni već kad su došli izgledali kao da ih je pregazilo vrijeme. Vjerojatno misliš na O 305 G iz Mainza koji su i meni ostavljali dojam zapada (možda i više nego O 405 GN2 i NG272/312) a zapravo se razlikuju od ostalih samo po zatamnjenim staklima i drugačijim uzorkom na sicevima. Možda je subjektivni dojam ali činilo mi se i da su tiši od ostatka O 305 G i O 405 GN2.

Ivan

Citat: igor 409  u Lipanj 17, 2009, 16:18:01

O 305 su meni već kad su došli izgledali kao da ih je pregazilo vrijeme. Vjerojatno misliš na O 305 G iz Mainza koji su i meni ostavljali dojam zapada (možda i više nego O 405 GN2 i NG272/312) a zapravo se razlikuju od ostalih samo po zatamnjenim staklima i drugačijim uzorkom na sicevima. Možda je subjektivni dojam ali činilo mi se i da su tiši od ostatka O 305 G i O 405 GN2.
Meni su ex Freiburg najbolji što se tiče udobnosti, a imao sam dojam i da su malo snažniji od ex Mainz...

Al' ipak niti jedne nisam baš dobro podnosio, stvarno su bili prestari da bi me veselili...

421

Citat:A to za zapad, konkretno sam mislio na Muenchen..
Ušao sam u jedan Citaro i bio je malo drugačiji - kao da je malo skuplja unutrašnjost.

Svi autobusi su rađeni prema zahtjevima naručioca.No sve zahtjeve treba i platiti.
Kako smo mi nekoliko desetaka godina iza zapada, to je ZET naručio Fainsa sjedala koja su se pokazala dobra za njega kao naručioca /onoga koji ih održava te  putnika koji ih koriste.
Nalijepljen tapison na plastiku znači (ne)klizanje po sjedalu, topliju površinu i lakše održavanje.Znači red sigurnosti, red brige za putnika, red jednostavnijeg održavanja.
O 305 su došli iz Njemačke gdje ljudi cijene ono za što izdvajaju novac kroz porez.
Sjeti se samo tramvaja GT-6 ( popularnih Genschera) iz 1968 god koji su imali sjedala s zelenom tkaninom koju su naši "stručnjaci" vrlo brzo obradili do neprepoznatljivosti, tako da je ZET bio prisiljen pri obnovi koristiti drvene podloške zbog ekonomije.Koliko je to dobro, znaju putnici/ce koji su znali nositi podloške sa sobom u zimskom periodu da im se ne bi smrznula rit.To je bilo izraženo naročito u MANovima za VG, jer je sporo dostizao radnu temperaturu.
Što se tiče zraka koji spominješ, sustav kočenja i ovjesa te  instalacija za vrata koristi zrak.
Motor vrti kompresor (jedno ili dvo klipni) koji proizvodi zrak  za kočenje , vrata ,ovjes.
Minimalni tlak je 6 bara ispod kojeg ne možeš pokrenuti bus ili ako tlak pada ispod, počinje kočiti (mjera sigurnosti).Ako je pak tlak iznad dopuštenog MAN/Mercedes-10 bara, Citelisi-12 bara, tad na scenu stupa sigurnosni ventil  ( tzv. "kihavac") koji ispušta zrak iz posuda s komprimiranim zrakom do dozvoljene granice.
Pritisak je od starih Sgjaca i starih O 305 s 8 bara, povećan na 10 bara zbog brže reakcije i veće osjetljivosti pri kočenju, ali i korištenju za ostale potrošače (vrata, ovjes).
Vjeruj mi da sam rado vozio "stare"O305ice zbog puno manje buke koju su  "upijale" klupe ispunjene tkaninom i spužvom u odnosu na famozne i nepoderive MANove.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

štefek

Nije to bio upit sa ciljem da omalovažam naše autobuse..

Pitam informativno..
Znam da je u jednom NM-u tapecirana oplata, pa se pitam.

Daleko od toga da su busevi loši..

A to za zapad, konkretno sam mislio na Muenchen..

kompresor stalno fila zrak u zračne rezrvare, taj ventil se aktivira kada prijeđe pritisak od 9 bara ispušta zrak na 7,5 i ventil se zatvara na taj način se odrzava radni pritisak između 8 i 9 bara kada taj ventil zašteka i nezatvori se ,autobus izgubi sav zrak i ostane nepokretan na starim busevima moglo se pomoči tako da zviznete nekim čvrstim predmetom po njemu i tako se moglo pomoči da proradi, a taj ventil se nalazio ispred zadnje osovine kod lijevog kotača, ventil je automatski preveliki pritisak jednostavno gura ventil ta propusti taj višak zraka,  uglavnom kočnice ovjes elektropneumatski ventili vrata i još puno toga znadbjevaju se zrakom iz tih zračnih rezervara

conecto

Inače, tlak kod kojeg se "rinšlag" ventil uključuje nije fiksan na 8,9 ili x bara već se ta vrijednost može štelati.
Ali ja mislim da to uopće nije predmet pitanja koje je postavio sokre. On je vjerojatno čuo Citara koji neprestano kiše dok mu je uključena stanična kočnica. Često je to slučaj na početno-krajnjem stajalištu (aktivirana stanična dok su vrata otvorena) no to je kod njega potpuno normalno.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Mercedes O-405 N g.b. 424 više nije Tifon-žut, već ponovo u plavoj boji, ali ne plavo-krem kombinacija kao nekad već potpuno plav kao svi noviji busevi (ona tamnija nijansa).
A GDJE JE POANTA?

Daniel

Citat:Mercedes O-405 N g.b. 424 više nije Tifon-žut, već ponovo u plavoj boji, ali ne plavo-krem kombinacija kao nekad već potpuno plav kao svi noviji busevi (ona tamnija nijansa).

Nisam puno na istočnoj strani pa bi bio zahvalan na slici! ;)

conecto

Pa valjda će još koji put izać na liniju... A tko zna, možda i neće...
A GDJE JE POANTA?

t4

Malo opet mene od prošlih par dana i mojih primjedaba :D

Gb 537 => ne radi klima, još nisam vidio da u tome busu radi klima. Mislim radi grijanje, puše topli zrak pa onda ne znam zašto je uključeno. U tom busu je živa sauna bila ovih prošlih dana.
Gb 16 => ne radi klima.

Irisbusi lijepo hlade i drugi u kojima sam se vozio, od MB ovaca do solo MAN-a na 219.

igor 409

Danas sam se vozio iza O 405 GN2 gb 503 i primjetio da taj bus poprilično dimi prilikom dodavanja gasa i to crni dim kaj znači da je vjerojatno raštelan. S obzirom da to dosad nisam primjećivao na kockicama ovo me prilično iznenadilo. Na tom busu je izbilo poprilično hrđe iznad zadnje lijeve lampe kaj mi je isto malo čudno s obzirom na to da ostatak zadnjeg kraja izgleda ok.

S obzirom na to da je bio na 215 reći ću još jednu stvar koja se događa od kad nema O 305 G na toj liniji. Conecto je u drugoj temi pisao kako kod kockica zadnja osovina prilično siječe zavoj a to se može jako dobro vidjeti baš na 215 gdje je nemoguće proći s tim busom kroz zavoj a da se zavoj ne sijeće zbog čega nerijetko ljudi s autima staju kako bi propustili bus. Sve je u redu dok to tako ide ali kaj kad se jednom nađe netko tko neće stati nego pogoditi bus. Poznavajući naš sistem vozač busa će ispasti kriv jer je prednjim ili stražnjim krajem prešao sredinu ceste a do svega toga nebi dolazilo kad bi se slalo adekvatne buseve za tu liniju. Neznam kako se ponašaju Citaro G i Citelis (znam da je kod Citelisa problem autonomija za cjelodnevne) u takvim situacijama ali ako je situacija slična možda bi vozači trebali napraviti neki pritisak da se zaposli još ljudi i na 215 stave solo busevi.

Ivan

Citat: igor 409  u Srpanj 07, 2009, 21:14:00
Citelis (znam da je kod Citelisa problem autonomija za cjelodnevne)
Ma mislim da nije, voze oni cjelodnevne odavno na 201, a zadnjih tjedana i na 210, 212 i još ponekima. Problem je što ih malo vozi cjelodnevne jer ih ne može više voziti, problem je punjenje, pretpostavljam da ih jednom na dvije smjene i jednom dvokratnom mogu dva dana držati bez punjenja, sa cjelodnevnom baš i ne bi išlo... Voze i na 215, ali mislim da nisu puno drugačiji od kockica što se tiče geometrije. Citaro ima malo duži prednji dio i kraću prikolicu, opet, nisam siguran ima li nekih prednosti.

Sad, ne znam, provozao sam se na 215 dvaput otkad kockice voze i meni se čini da baš i nemaju puno više problema od O 305 G...

Shole

Najbolji su za tamo Ikarusi i Avtomontaže. 
Mogli su naručit 10 komada Van Hool AG300 za 215 kad već forsiraju zglobni za tamo.
A što se tiče tankanja, nevjerujem da rade dva dana bez tankanja iako su kraće smjene, pretpostavljam da ih stavljaju na dvokratne i vozne redove koji imaju samo dvije smjene zato da bi ih u slobodnom vremenu stigli natankat u Radničkoj.   Dva dana na dvokratnoj bi vjerovatno izdržao, ali čisto sumnjam da bi uspio dva dana na voznom redu sa dvije smjene