TAM - Tovarna Avtomobilov in Motorjev

Autor Tomek, Prosinac 01, 2007, 16:38:14

5AR

Citat: maky  u Svibanj 29, 2009, 11:02:58
U monografiji DVD-a Kaštel Gomilica, koju mi je ustupio kolega troosovinac, nalazi se fotka ovog TAM-a (valjda je TAM), ali neznam koji je model...
http://i44.tinypic.com/2qasdub.jpg
http://i40.tinypic.com/2mchauc.jpg
To je Tam 110A8T kao i ovaj dolje koji ima malo drugačija svijetla iza

Shole

jednom prilikom je netko izjavio na forumu da bi ovaj mogap bit pokojni Autotrolejev 447.  Ali osim toga što je ovaj 110, a onaj 170, ovaj je 80. godište po prometnoj dozvoli, a 447 bi trebao bit '82/'83.   I neznam dal je to taj isti, ali u Kostreni sam jednom vidio prilično sličnog ali sa KŽ tablicom.

conecto

Ovo nije 110 A 8 već 130 A 8, a stražnja svjetla nisu originalna tvornička
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

arsenal

Jos jedan 161 A 85.

arsenal

arsenal

Dvije stare fotografije sa www.cardatabase.net

Prvo stari TAM AS 3500, a poslije i vrlo interesantan primjerak terenskog autobusa nastalog na osnovi kamiona TAM 5500. Zna li netko koliko je komada ovog drugog modela napravljeno i jesu li korisceni jos negdje osim u JNA?

zeka

Da li je TAM 5500 bus uopste koriscen u JNA?

arsenal

Po meni najbolji autobus koji je ikada napravljen na podrucju eks-YU, TAM 331A119VT  u floti jednog malog srbijanskog turistickog prijevoznika. Ovi TAM-ovi i dan-danas izgledaju odlicno, kakva je to samo avangarda bila  pocetkom 1990-tih.....

Shole

Šteta što kvaliteta nije toliko pratila i estetiku.  Sjećam se srebrnog sa crnim i žutim crtama od Hertz-a, '89 sam ga vidio u Rijeci.  Bus je bio ko S.S. Enterprise u odnosu na MB O303, bilo je tad još i dosta O302 ili pak Jetliner, a o Sanosima da ne govorim
Ali, kao što rekoh, osim što je bio lijep za tadašnje pojmove druge stvari i nisu bile baš odrađene vrhunski.  Preforsirani motor od 330KS sa dvije turbine,  mjenjač na sajle, slaba klima naprijed di je bila ogromna šajba, a po jakoj buri se strašno ljuljao po magistrali za razliku od zaobljenog 303.

Tomek

Mislim da ono od Hertza nije bio TAM nego MAN Avtomontaža. Ugl. nije ni čudo da je TAM331 imao bolji izgled od O303 kad je predstavljen krajem 80-ih dok je O303 krajem 70-ih.
No, što se tiče autobusa u Jugoslaviji, i meni je bio najljepši bus iz ex Juge.

Shole

Ma znam za godine, to stoji, ali u ono vrijeme je na cestama bilo najviše 303-ca  (ili sanosa 315), Setre 215 su imali samo Švabe na izletima, domaćih nije bilo, Neoplan Cityliner je bio rijetkost, a Karosa i mađarski Ikarus redovita pojava tokom 7. i 8. mjeseca.   I onda kad si vidio ovo čudo, to je bilo prestrašno.

conecto

Shole je u pravu, TAM 331 A 119 nije bio baš neki auto. Kvaliteta karoserije općenito 260 A 119 i 331 A 119 bila je daleko lošija i od starijih serija TAM-ova poput 190 A 11 ili 260 A 120, hrđali su ko šašavi, a plastični dijelovi poput branika nisu baš bili pripasani uvijek (a osobito nakon eventualnog popravka). I plastika unutra je loše kvalitete i ružna je, pa tako cijela prednja armatura koja je nepregledna, Primjedbama na ravnu šajbu treba dodati lošu preglednost u zavojima kroz ravne ćoškaste nosače krova, a često je smetao i lijevi retrovizor. Jedino je u odnosu na stari 260 A 120 noviji 260 A 119 bio dosta lakši (331 čak ni to), bolje je išao, bolje se ponašao u zavojima i nije imao toliko problema s kočnicama...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

buSHunter795

Citat: Shole  u Srpanj 01, 2009, 18:48:19
Sjećam se srebrnog sa crnim i žutim crtama od Hertz-a, '89 sam ga vidio u Rijeci.  Bus je bio ko S.S. Enterprise u odnosu na MB O303, bilo je tad još i dosta O302 ili pak Jetliner, a o Sanosima da ne govorim

Da li je to možda ovaj:

sliku pokupio negdje po netu..

Shole

Mogao bi bit.  Samo se dobro ne vidi dal je bijeli naprijed ili srebrni.  Ovaj je bio iza tamno srebrni i onda je prema naprijed postepeno išlo na svijetliju nijansu.  I imao je Tomek pravo, to je MAN sa istom karoserijom.  Al to sad nije bitno, samo raspravljamo o izgledu

Tomek

Pogledajte temu Darko trade, on je imao MAN Avtomontažu, možda je to čak ovaj autobus. Mislim da ga je ljetos nekome prodao.