Mjesecne karte za ucenike, studente, radnike...

Autor mate, Rujan 08, 2009, 22:01:14

mate

O ovom problemu se posljednjih tjedana a pogotovo i dana prica naveliko. Svjedoci smo brojnih prica o preskupim mjesecnim kartama, te o problemima brojnih obitelji koji jedva krpaju kraj s krajem da bi mogli poslati ucenike u skolu...
Postoji bezbroj nacina rjesavanja ovog problema, pa mislim da bi i mi mogli malo raspravljati o tome, pa posto i ovdje ima puno ljudi koji imaju mjesecne karte, mislim da bi bilo korisno cuti misljenje vas ostalih na forumu...

Evo sto se danas zbivalo na istoku Brodsko posavske zupanije

http://www.24sata.hr/news/clanak/kupuju-bus-jer-je--jeftinije-nego-djeci-placati-karte/134547/?context=naslovnica&web_page_id=main_page_news

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/1-200-kuna-za-prijevoz-do-skole-mjesecno-je-previse.html

tomo

pa normalno da je profitabilnije na toliki broj djece kupiti čak i autobus, platiti vozača koji će uz to imati radno mjesto i točiti gorivo za prijevoz u školu.... što je previše, previše.... 1200 kn izdvojiti za mjesečnu kartu za 1 dijete i poslati ga u školu je previše, a kamoli onom tko ima više djece.... dakle, društvo znanja, radimo na natalitetu, a na kraju jeb*** se o svom trošku... Bili smo svjedoci nedavnih izvještaja i o učenicima iz Darde i okolnih osječkih sela gdje su ukinute povlastice za cestovni prijevoz djece, konkretnije Panturist i GPP, od strane države, županija i općina s obzirom je vlak jeftiniji... ali niti vozni red nije usklađen pa djeca čekaju na vlak ili moraju ići prije 1,5-2h na i/ili sa vlaka.... cijena mjesečne karte za 9km udaljeno selo od Vinkovaca iznosi gotovo 400kn.... po lijepom vremenu, bicikom si za 20 min u školi... sad ovi slučajevi u Brodsko-posavskoj županiji, pa slučajevi u pograničnim dijelovima istočne Slavonije sa BiH gdje učenici pohađaju srednje škole u Brčkom.... sve govori dovoljno samo za sebe... Ona majica koju je fural onaj novinar na snimanju u Vladi je najbolji odgovor na sve..... I don't need sex, the government fucks me every day !!!!

mate

Kako sam dobio informacije prosvjedi u istocnom dijelu BPŽ su danas prekinuti, nakon sto su prijevoznici snizili cijene karata, te djeca od sutra krecu normalno na nastavu..Prijevoznici su snizili cijene karata, medutim jos bi trebale ici dolje ako se opcine ukljuce, najavljeno je da bi trebale one sufinancirati 10-15 % cijene karte...Inace Brodsko posavska zupanija je jedina zupanija u Hrvatskoj, koja nema nikakve subvencije na cijenu mjesecne karte, zato smo tako nisko >:(

Shole

Trebalo bi negdje saznat koja je bila cijena karata prije godinu/dvije.  Stvar je u tome da je u zadnje vrijeme država (ministarstvo) plaćalo prijevoz učenicima, a prijevozničke firme su to jako dobro znale iskoristit pa su nabili cijene u nebo jer ionako to država plaća.  Ista stvar je bila nedavno sa udžbenicima za slijepu i slabovidnu djecu.  Država pred dvije godine izdala naredbu da sva takva djeca imaju pravo na besplatne udžbenike, a naravno, ne budi lijen, naši nakladnici nabili cijenu od 1500 kn za jednu knjigu na brailovom pismu.  I sad država otkazala plaćanje, i jadni roditelji moraju to sami isfinancirat.  ALI, onda se netko sjetio da te knjige i nisu tkao skupe pa su odjednom pojeftinile na 200/300 kuna jer se drugačije neće prodat.  Uglavnom, skužili ste bit stvari !