TAM - Tovarna Avtomobilov in Motorjev

Autor Tomek, Prosinac 01, 2007, 16:38:14

Shole

E sad neznam dal su se proizvodili paralelno ili su MAN-ovi nastali nakon sloma TAM-a.
Po izgledu maske ovakvi su bili prvi tamovi sa velikim farovima i žmigavcem u braniku

minimoto

Lp
Proizvodili so se paralerno jer je bila kaoserija last Avtomontaže. Tako so jo stavljali na šasiju TAM ili MAN.
Pozdrav

arsenal

Ima neke male razlike, ali je to u sustini ista karoserija kao TAM 331A119 VT. Najuocljivija razlika je drugaciji (kockasti) dizajn blatobrana kod karoserije za model na MAN sasiji. Kada bi se radila na MAN podvozju, model se zvao "Avtomontaza A 362 H". "Autoboka" Kotor i danas ima jedan takav bus iz 1995 godine, ali je on imao udes pa sada vise nema originalne prednje farove, vec mu je uradjen "tourismo facelifting"...

Shole

Da, blatobrani su klasiči MAN-ovi iz serije FRH, dok su TAM-ovi imali zaobljene.  Karoserija je vjerovatno identična na oba dva (osim otvora usisa zraka) što bi i bilo logično zbog pojeftinjenja proizvodnje.

arsenal

Jedan odlicno ocuvani iz BiH danas u Kotoru.

elvis

Ova shema lakiranja je od Ljaljic-turs,a imali su oni ovakvih TAM-ova,e sad jel kupljen od njih ili je ovaj iskopirao shemu ???

St!pe

Ako izgleda predobro da bi bilo istinito vjerovatno vam se pričinja.

elvis

Citat: St!pe  u Rujan 24, 2009, 20:29:25
Meni ovo 'Z' sliči na Hazar.... ::|
Moguce je da je isti gazda te dvije firme,ali bus je ili kupljen od Ljaljica,ili se gazdi svidjela shema pa je iskopirao

max

elvis

Zanima me zna li neko od vas nesto vise o midi busu TAM 122 A 7,koliko imaju sjedista,potrosnja ako je neko vozio,kako je regulisano hladjenje motora i sl. ???

MILCHO

Evo malo TAMova iz Sarajeva:

TAM ?? Minibus (čini mi se, prilagođen za prevoz osoba u invalidskim kolicima???), 1998 Stigao kao donacija Japana zajedno sa MAN-ovim Minibusima i Autobusima. Neznam koliko ih je došlo, Većina je rashodovana, vozi samo gb 42 (Na slici 45)

TAM 280 A 180M, gb 483 Kupljen u Zenici 2001 vozio do 2004 ili '05

TAM 272 A 180M Kupljeni u Mariboru??? 2002. (484 i 485) 485 je rashodovan 2008. a 484 krajem jula ove godine.

Početkom 90-tih GRAS je nabavio određen broj TAM-ova. solo 260 A 116M i Zglobnih 280 A 180M, Svi solo su vozili do kraja 1997 imali su brojeve 220-224 (5-Kom Farovi okrugli i kvadratni) Zglobnog se manje sjećam, znam da je jedan vozio do 1995 kada je bio pogođen i uništen. za zglobne neznam koliko ih je bilo niti garažne brojeve tako da bi svaka informacija  dobro došla.

IZVOR SLIKA: www.ht-busser.dk

TAM_fan

Kao prvo: SRETNA BOŽIĆ SVIMA :)
Kao drugo, jedno pitanje za iskusne...kao dijete vozio sam se Autotrolejevim 260A119 (ne znam garažni), i sjećam se da je jedva uspio savladati uzbrdicu kod današnjeg Tuša (Plodina) prema Pehlinu.
Da li tu nešto nije štimalo kod tog motora ili stvarno taj stari V8 nije imao dovoljno snage?
Kako su se inače nosili ti motori s Tamovim busevima?

I kako je bilo rješeno grijanje kabine? Webasto??

NP-549

TAM o kojem govoriš (576-580) je imao brzi diferencijal i uz TUŠ su išli jedva drugom jer je prijenos bio za po ravnom.  Za razliku od njih, 260A116 P i M  iako sa malo slabijim motorom išli su duplo bolje od ovih turističkih.  I svejedno si mogao snjim 90 km/h.  
Grijanje je bilo isključivo preko webastora, tako kad zakaže, jao.

BTW, kad si već spomenuo TUŠ, ja sam sa 510 četvrtom išao u Pehlin brže nego sad sa Classicom

Berlingo

507 me vozio preko 100 puta. Taj ga nije stedio. Uz Kumicicevu uvijek cetvrta. Kolega N.P. Mozda ja grjesim za ove turisticke, nisu li oni mogli i preko 100?