Kvarovi autobusa na riječkim ulicama

Autor nukleusri, Prosinac 06, 2007, 15:45:54

MAKI

Nigdje nema lijepšega grada
Do Rijeke naše
Zapjevajmo pjesmu svome gradu
i dignimo čaše
Riječani smo grada nad Kvarnerom
Neka svako zna
Tu su Molo Longo Trsat i Kantrida
Rijeko mila grade Svetog Vida
Volimo Rijeku jer Riječani smo mi
Ljepšega grada na cijelom svijetu ni

mivano

Cini se da se 646 negdje pokvario, nije ga bilo u 10.50 iz Garica, 470 (inace 648) viden oko 11.10 na Lokvi sa plocom Garici, zakljucujem da je poslan da objedini voznje u 10.10 i 10.45 tj. u povratku 10.50 (Garici) i 11.30 (Lokva)
btw. 470 vec neko vrijeme jako slabo ide uzbrdo

ikar

Danas oko tri i pol povučen 562 sa šestice. Prilikom kočenja bacao je prikolicu ulijevo ko da nije njegova... Za zadnji krug prekidne je morao 418 izaći.

conecto

Kod nas MAN SG nisu nikad zabacivali prikolicu ako kotači neravnomjerno koče jer navodno ima u zglobu neki mehanizam koji ju uvijek drži ravno. Za razliku od Ikarusa kojih je znalo biti kod jačeg kočenja preko nekoliko voznih traka.
A do kada Rijeka misli vozi s tim SG-jcima? Mislim jesu oni ajmo reć neuništivi, ali ipak neki su već blizu tridesete...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

NP-549

S obzirom na cjelokupnu situaciju izgleda da će vozit još dugo dugo.  U vrijeme ne baš zlatnih, ali svakako nereceseijskih godina, nabavljalo se svake dvije (izborne) godine po 10 zglobnih autobusa.  Tim tempom bi nam trebalo još 6 godina da ih sve zamjenimo, ali po svemu sudeći trebat će i više.  Teško je za očekivat da bi moglo nešto novo barem još godinu dana jer za one koji su stigli u travnju znalo se mjesecima unaprijed, a sad ne da se nezna kad će novi  nego se ni ne priča o njima.   Pod pretpostavkom da bi krajem 2010. došlo 10 zglobnih, u rashod bi valjda trebali  418, 423, 436, 446, 452, 454, 455, 466, 496, 497 mada je sigurno da će ostat neki sređeni (436,454,496)  a vjerovatno će otić neki noviji u lošijem stanju (513,562,563,570,571).

Znači samo da bi zamjenili stare Avtomotaže 1. serije treba 24 nova busa  (418,423,436,446,452,454,455,466,496,497,499,500,513,535,536,562-571 (minus 568) a to su otprilike dvije nabavke novih, znači barem još 3 godine, a tad će i prve Avtomontaže 2. generacije već imat 18 godina.

Naravno, ovdje uopće nisu spomenuti solo autobusi

Tomek

Moj prijedlog je da ako ima koja ravničarska linija u RIjeci sa zglobnjacima(koliko sam imao prilike vidjeti, bila je 32) da se od ZET-a uzme cca 5 NG272. Ja osobno pomognem zainteresiranima za neći 5 boljih jer od 12 ZET-ovih koji se prodaju par komada je bilo čak u dobrom stanju i koji su čak dobro vukli. Kilometraža im je svima oko 600-700 tis. km i mislim da bi dobro došli da pokrpaju neke rupe, a i busfanovima u Rijeci bi se sigurno svidjelo imati još jedan tip. Doduše kako je krenulo u Zagrebu sa štednjom novih, možda se i ovdje vrate na linije  ;D

NP-549

U gradu ima ravničarska linija, al je u tjednoj rotaciji sa ostalima tako da to otpada.  Ostaje jedino ta 32 što si ti naveo, ali osim što je ravna uvijek je popunjena 110% tako da neznam kako bi prekrcani NG272 funkcionirali  (vjerovatno isto ko u ZG, nevjerujem da su tamo vozili poluprazni).  Osim 32, bili bi savršeni za liniju 10 koja je nedavno prešla sa zglobnih kola na solo, jedino neznamo dal je razog tome slaba popunjenost ili pak manjak zglobnih autobusa.

U svakom slučaju,  solidna Tomekova ideja.  5 komada uzet za 32, a 595/596/597/611/612 prebacit u grad da zamjene one kante što se jedva kotrljaju tipa 418,436,567 i naravno 563, a  neki NG272 bi mogao i na prekidnu liniju 2 i 3A

Tomek

Treba reći da su prošle godine prije dolaska novih buseva za Sisvete cijeli dan Kaptol - Mirogoj vozili NG272 gbr129,130 i 133, a to je najbrdskija linija gdje voze zglobni autobusi ZET-a.

Da podsjetim one koji ne znaju, MAN NG 272 je niskopodni zglobni autobus, original MAN iz Njemačke , ZET-ovi su 1994./1995. godište. Problem im je u malim 7 litarskim motorima koji se dosta teško nose sa njihovom velićinom. Dodatni problem je bio i neodržavanje u ZET-u, no čim bi malo sredili neke primjerke poput gbr130, 131, oni bi išli čisto pristojno.

Budući da su i ZET-ova 2 Eurobusa prije odlaska u Vukovar temeljito uređena u ARZ-u vjerojatno bi se i za ove to moglo dogovoriti..

MAKI

složio bi se sa Np -549 Ove 595 - 612.Ja bi u rashod onog krumpirka 567 i 436 užaaasno spor
Nigdje nema lijepšega grada
Do Rijeke naše
Zapjevajmo pjesmu svome gradu
i dignimo čaše
Riječani smo grada nad Kvarnerom
Neka svako zna
Tu su Molo Longo Trsat i Kantrida
Rijeko mila grade Svetog Vida
Volimo Rijeku jer Riječani smo mi
Ljepšega grada na cijelom svijetu ni

conecto

Meni se čini da Rijeka (za razliku od ostalih naših gradova 90-tih) nije nikada kupovala rabljene autobuse (nisam siguran -neka netko potvrdi ili demantira). Ali ovi stari SG-jci su stvarno svoje dali pa bi ih bilo dobro zamijeniti ili novima ili kvalitetnijim starima...
Ove ZET-ove ja ionako ne znam tko će kupiti, a i pitanje je da li bi se za te novce našlo nešto kvalitetnije u Njemačkoj i sl.. Samo tu je problem što se više ne može baš svašta uvesti kao nekad. A i ako se uveze mora proći homologaciju gotovo kao novi bus, npr. ugraditi vanjske ventile za vrata koje vozila tih godišta mahom nemaju.
No nisam siguran da ovi ZET-ovi nemaju više od 600-700 tkm s obzirom da su stari 14-15 godina, a godišnje rade 70-80 tkm, barem je tako u pogonu Dubrava, ne znam da li je u Podsusedu nešto drugačije.
Ako motori i jesu nešto slabiji sigurno idu bolje od mnogih starih SG-jaca.
A ima kod ZET-a i rabljenih solaša, možda Eurobus ne bi bio loš za RI kad oni već imaju takve buseve.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

shef

Da, točno, koliko se zna od 1969. nadalje sigurno nisu kupovana rabljena vozila. Ali, vremena se mjenjaju i kriza svima kuca na vrata. Ne malo sam se šokirao što se dogodilo u Bratislavi. I oni su do sada većinom kupovali nova vozila (SOR, Solaris, Irisbus, Tedom, od toga Tedomi i Solarisi na plin, a Citelisi bez klime). Kad ono, uzeli sad iz Njemačke jedanaest MB O405GN2 godište 1996. (!)
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

mivano

Citat: NP-549  u Studeni 10, 2009, 17:41:19
U gradu ima ravničarska linija, al je u tjednoj rotaciji sa ostalima tako da to otpada.  Ostaje jedino ta 32 što si ti naveo, ali osim što je ravna uvijek je popunjena 110% tako da neznam kako bi prekrcani NG272 funkcionirali  (vjerovatno isto ko u ZG, nevjerujem da su tamo vozili poluprazni).  Osim 32, bili bi savršeni za liniju 10 koja je nedavno prešla sa zglobnih kola na solo, jedino neznamo dal je razog tome slaba popunjenost ili pak manjak zglobnih autobusa.

U svakom slučaju,  solidna Tomekova ideja.  5 komada uzet za 32, a 595/596/597/611/612 prebacit u grad da zamjene one kante što se jedva kotrljaju tipa 418,436,567 i naravno 563, a  neki NG272 bi mogao i na prekidnu liniju 2 i 3A
ja sam ovo ljetos predložio na zagrebačkom podforumu, ali je Shole to glatko odbio

kico101

Ne bih baš bio siguran da  Autotrolej nikada nije kupovao rabljene autobuse, a osobito u davnijim vremenima, ali dobro. Moj osobni stav je da je bolje kupiti 3 nova nego 6 polovnih autobusa, iz jednostavnog razloga-održavanje. Kada kupiš novoga, znaš što imaš i sve dalje ovisi o tebi, a polovni mogu izgledati jako lijepo ( ovdje ne mislim samo na karoseriju ) i imati garanciju, ali niš od toga. Radije ću čekati još 5 godina na nove i gledati naše legende poput 423, nego se voziti u NG272. Hvala, ali ne bih ( bez uvrede bilo kome ). Ponavljam, ovo je samo moje osobno mišljenje, kao putnika.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Tomek

Citat: conecto  u Studeni 11, 2009, 13:03:42
Meni se čini da Rijeka (za razliku od ostalih naših gradova 90-tih) nije nikada kupovala rabljene autobuse (nisam siguran -neka netko potvrdi ili demantira). Ali ovi stari SG-jci su stvarno svoje dali pa bi ih bilo dobro zamijeniti ili novima ili kvalitetnijim starima...
Ove ZET-ove ja ionako ne znam tko će kupiti, a i pitanje je da li bi se za te novce našlo nešto kvalitetnije u Njemačkoj i sl.. Samo tu je problem što se više ne može baš svašta uvesti kao nekad. A i ako se uveze mora proći homologaciju gotovo kao novi bus, npr. ugraditi vanjske ventile za vrata koje vozila tih godišta mahom nemaju.
No nisam siguran da ovi ZET-ovi nemaju više od 600-700 tkm s obzirom da su stari 14-15 godina, a godišnje rade 70-80 tkm, barem je tako u pogonu Dubrava, ne znam da li je u Podsusedu nešto drugačije.
Ako motori i jesu nešto slabiji sigurno idu bolje od mnogih starih SG-jaca.
A ima kod ZET-a i rabljenih solaša, možda Eurobus ne bi bio loš za RI kad oni već imaju takve buseve.

Za kilometraže ZET-ovih 100%, zbog problema sa NG272 koji su se događali oko 2005. kad je održavanje bilo grozno i kad nisu slani u ARZ na sređivanje busevi su prolazili puno manje.. Da se razumijemo, NG272 se pokazala kao prilično problematična serija, ali uz održavanje kakvo ima Autotrolej sigurno bi služili svrsi, a i olakšali putnicima kojima niskopodnost nešto znači..
Što se tiče ZG Eurobusa 5 komada je 2000. godište i njima se jedino limarija treba srediti, ostalo je ok, sastavljeni su u ARZu jer je Eurobus već tada propao, i oni bi ako je već takva kriza bili čisto solidni..

Da se razumijemo, ja ovdje ne zagovaram da se otpad prodaje okolo, mislim samo na bolje primjerke..

Inače, mislim da je Autotrolej na gubitku što 90-ih nije kupovao rabljene jer propustiti  O305/O305G i SL200/SG220 original je stvarno šteta pogotovo za nas ljubitelje autobusa, a i za putnike.. Ova ex Yu krama jedino čime se mogla pohvaliti je izdržljivošću, no ostale osobine tipa udobnost, komfor(zvučna izolacija) su otprilike na razini 40-ih/50-ih..  SG220 i SG220 Avtomontaža je razlika nebo i zemlja, a da O305G ne spominjem jer to je po udobnosti kralj autobusa...

Shole

Slažem se Tomek u potpunosti s tobom. 90-ih smo nabavljali uglavnom Avtomotaže 2.serije koje su zamjenile Sanose i O317 (SU220 iz '80 su ostali),  a umjesto Tamova je došla hrpa EL262 i turčina SL222.  SU220 su zamjenjeni (neki) tek 2005. kad je došla masa Conecta, a neki još  danas voze.  Sa zglobnima je bila gora priča.  Nabavljeno je tek 10 njemačkih SG322 koji su se pokazali strašno problematični.  Mislim da bismo bili puno bolje prošli da smo '96/'97 umjesto njih uzeli polovne  O305G ili O405G. Vjerovatno bi i dan danas vozili sa kudikamo manje problema.   Nisu mi baš jasni ti SG322.  Jako ih je malo po cjeloj Europi (u HR nijedan), a ono šta ima od te generacije busa su uglavnom SG242 ali starijih godišta.  Čudno je da su se pokazali tako loši, a original njemački su.