Vozni park

Autor Dorijan, Studeni 22, 2007, 08:53:06

mivano

na 649 osvanuo narančasti branik

lukica

neznam dali je neko napisao, ako je onda se ispričavam...
Danas mi je frend rekao da je došao nivi minibus- isti ko 109, ali ne potpuno(rekao je da su stolice iste,  da se vrata brže otvaraju,  drugačija je komandna ploča i gumbići za otvarat vrata... sutra ću doznat koj je broj... :)

MAKI

Mogla bi  i kakva slika.Je li to Ziva istina
Nigdje nema lijepšega grada
Do Rijeke naše
Zapjevajmo pjesmu svome gradu
i dignimo čaše
Riječani smo grada nad Kvarnerom
Neka svako zna
Tu su Molo Longo Trsat i Kantrida
Rijeko mila grade Svetog Vida
Volimo Rijeku jer Riječani smo mi
Ljepšega grada na cijelom svijetu ni

Shole

Ma to su vjerovatno 113-114.  Možda ih čovjek do sad nije vidio jer su vozili samo u prigradu

Berlingo

113! Barem ja tako mislim. Glede 114 i danas je vidjen u Bezjakima.

mivano

646 dobio nove (sive) krovne prozore

ikar

Citat: lukica  u Siječanj 13, 2010, 19:24:51
neznam dali je neko napisao, ako je onda se ispričavam...
Danas mi je frend rekao da je došao nivi minibus- isti ko 109, ali ne potpuno(rekao je da su stolice iste,  da se vrata brže otvaraju,  drugačija je komandna ploča i gumbići za otvarat vrata... sutra ću doznat koj je broj... :)

Di? Na kojoj liniji??? Ako je 1b lako moguće da je vidio minibus linije 13a koji uskače jedan krug na 1b!

lukica

Citat: Shole  u Siječanj 13, 2010, 23:49:28
Ma to su vjerovatno 113-114.  Možda ih čovjek do sad nije vidio jer su vozili samo u prigradu
Da 113 je Danas sam se i vozio s njim(na 5a) i s 108(na 5b)
inače ova linija 5a je baš bezveze sad i još jedna stvar koja mi je najgluplja je ta što busić stoji na ugibalištu(dok ga jedan dan neko ne nabije u guzicu pa uništi cijeli minibus)... ;D
A što se slika tiče slikao sam ih ali mi je USB kabel kod frendice pa niš do ponedeljka jer je ona u Zagrebu... :D

gaspa

Jedna ideja, davno začeta i dugo kuhana, pomiče se korak naprijed. Zanavljaju se i proširuju podaci o voznom parku, što ne može kvalitetno napraviti samo jedna osoba već očekuje suradnju šire forumaške zajednice. kako ovdje ima izuzetno kvalitetnih postera, s dobrim sjećanjem i smislom za uočavanje detalja, projekt nipošto nije osuđen na neuspjeh, pa stoga očekujem vašu ocjenu i prijedloge za dodavanje/brisanje/izmjenu kategorija u voznom parku.

Vozni park će biti prikazan kao:
1. tablica-šalabahter u excelu
2. popis s fotografijama kao forumski post odn. grupa postova
3. CD izdanje s voznim parkom u PowerPointu a, nadam se, i drugim temama: popisom i shemom linija, pospisom stajališta, tabelama

Vozni park podijeljen je po markama vozila: Alfa Romeo, FAP, Ikarus, Mercedes,... Gdje sad bivamo nedoslijedni? Sanos nam je poznat (i prirastao srcu), ali to je brend. Proizvođač, zapravo karoserist, je 11. oktomvri a ugrađivani su razni motori. U slučaju Sanos rješenje je izvorno a ne licencno. Isti 11. oktomvri karoserirao je i O317, ali to je već licencna proizvodnja. FAP-ove motore ugrađivali su i 11. oktomvri, i Ikarus, i GOŠA, i tu se radilo o različitim tipovima vozila. Ja bih ipak ostavio Sanos kao prepoznatljivu marku u popisu, dok bi, recimo, mercedes bio cjelina za sebe, bez obzira gdje je sastavljan, jer se, naposlijetku, radi o licenci (Autotrolej nije imao autorska djela karoserista s mercedesovim motorom, ne uzmemo li u obzir naknadnu ugradnju u Alfe i Sanose).

Na početku dolaze opće karakteristike modela:
Tip:
Izvedba: (kombi, minibus, midibus, solo, zglobni, na kat)
Karoserist:
Kapacitet: broj sjedenja + stajanja
Raspored vratiju: uska, široka, jedno- dvo- četverosegmentna, zakretna na unutra ili van, klizna
Prozori: otvaranje klizno ili nagibno, ne otvaraju se; otvaraju se svi, većina, djelomično, poneki
Sjedala: jednoastruka ili dvostruka (klupe), drvena, kombinirana, tapecirana; turistička (s visokim naslonom)
Prikaz linije: tabela, dot matrix displej, led displej; na vjetrobranskom staklu, bočno
Masa praznog vozila:
Motor:
Mjenjač:
Broj osovina:
Posebnosti: posebnosti podserije/šarže u odnosu na seriju

Slijede podaci o konkretnom vozilu:
Garažni broj:
Registracija:
Proizveden: godina
Nabavljen: godina
U prometu: godina ili čak datum; linija
Smjene: grad/prigrad, linije, smjene
Rashodovan: godina i sudbina (zadnje viđenje)
Značajke: posebnosti primjerka u odnosu na (pod)seriju
Osnovna boja: s kojom je došao
Naknadno bojanje: u koju je prebojan
Reklame:
Foto: autor i link

E sad vi meni recite/napišite trebaju li svi ti podaci odn. jesu li smisleni? Dobro odvagnite da li su korisni ili nas opterećuju. Treba li tekstom ponavljati ono što se ev. vidi na slici? O starim modelima danas ne znamo gotovo ništa i svaki bi podatak (nama zanesenjacima) bio dobrodošao, da ne kažem: prava poslastica. Dakle: hoćemo li, recimo, sitničariti s vratima ili reklamama ili je vozilo upamćeno i prepoznatljivo baš po njima? Svjestan sam da će popis imati rupa kao najbolji ementaler i da će teško biti sve upisati, ali nas (vas) može usmjeriti u izvlačenje detalja skrivenih u sivoj kori, na požutjelim papirima, obiteljskim albumima kao i skupljanje podataka za vozila koja su (dok su) još na cestama a i za ona koja dolaze.

Ne treba isticati da će posebno zanimljivi biti opisi tipova s cesta davno isčezlih vozila (dio forumaša nekim je takvim vozilima bio suvremenik), bez obzira što ih možda nećemo najsretnije moći pridružiti Autotrolejovom voznom parku ili nećemo moći biti posve sigurni da li su takve značajke imala i Autotrolejova vozila.

Pucajte.

gaspa

Još jedno pitanje. Gdje su po busevima bili smješteni kondukteri? Mislim na prigrad - u gradu su bili kod stražnjih vratiju. U novim Alfama isto. Ali - što je sa starim Alfama i Ohridom? U tim su modelima bila predviđena kondukterska sjedala desno od vozača, ali sumnjam da se na njima kondor u prigradu baš nasjedio, obzirom na učestalost stanica.

A što je bilo u A13? Kondukter je mogao biti uz prva vrata jer na njih se ulazilo, ali mi se čini da sam na 32 sjedio u prvom redu i da su između mene i šoferšajbe bila samo vrata a nikakav kondukter. To bi značilo da je vozač prodavao karte već u drugoj polovici šezdesetih.

Slična su pitanja i za kasnije Sanose (12 i 14). Četrnaesticu ne pamtim s kondukterskim sjedalom.

zvone16

sta se desilo sa 644 nigdje ga nema gledo sam svugdje po rijeci ali nigdje inace sole koji ga vozi sada vozi 634

EDIT by moderator: 644 je itekako aktivan autobus, pa je post preseljen u pripadajuću temu. Drugi put paziti!
ZvoneXp

zvone16

Zna li ko koje linije vozi 651
ZvoneXp

mivano

Citat: zvone16  u Veljača 17, 2010, 19:34:24
Zna li ko koje linije vozi 651
vidim da si novi, dobrodošao
651 ti vozi pričuvu u prigradu, a ako je potreba onda ga šalju i u grad

zvone16

fala na dobrodoslici jer nikako da taj 651 uhvatim na nekoj liniji da se provozam sa svima sam se vozio ali sa njime nikao
ZvoneXp

mivano

Citat: zvone16  u Veljača 17, 2010, 22:13:03
fala na dobrodoslici jer nikako da taj 651 uhvatim na nekoj liniji da se provozam sa svima sam se vozio ali sa njime nikao

prije je radio na gradskim linijama, često na 1, 5, 6, ali sad ga hvataj na 32 tamo je najčešći pričuvnjak uz 611