RAZNO

Autor NP-549, Siječanj 09, 2008, 19:38:51

Ruske

hahahah, CAR!!!! kapica je tu, uvijek :D

sad kad znam da ste to vi 100%, budem vas pozdravio

Bari

Da ga nema, trebalo bi ga izmisliti  ;)
KREPAT MA NE MOLAT !

Ive

Boki, imam jednu zamolbu. Vidim da se baviš vremenskom prognozom pa me zanima ako bi mi mogao prognozirati kakvo će vrijeme biti u subotu 24. 4. Ako ne možeš toliko unaprijed prognozirati, jel znaš gdje bi se to moglo saznati?

Ovo treba rješavati na pp. ;) Kićo 101, moderator.

Ive

OK, Kićo, moja isprika.

SARI

Dragec fakat isti k'o na avataru ;D

Ruske

jutros se vozio u 653...neznam ali cini mi se da su mu kocnice u ZESCEM K. ili nesto drugo...
uglavnom, sofer je kocio prije svake stanice jedno 100-150m i svaki put bi stao 5-10m dalje nego sta bi inace...evo primjer na stanici piramida, sofer poceo kociti na krizanju sa j.p.kamova i zaustavio se kod pet shopa, koji je ispred stanice...zadnja vrata su mu bila poravnana sa prednjim krajem nove stanice...i tako na svakoj stanici, koci dosta ranije, sve bruji, kao da nema snage kociti, ili retarder ne vrijedi, ili neznam, uglavnom osjecao sam se nekako nesigurno...a da ne pricam od dispanzera na dolje prema piramidi, vozio je 25-30kmh, ne vise...trebalo mi je 15 min tocno od okretista 7A do fiumare, bez ikakvih guzva i sve prohodno, a inace treba ispod 10min...
jel zna tko sta u vezi toga?

Shole

Lako moguće da ga je cijelo vrijeme držao na kočnici umjesto na retarderu.  Ti autobusi imaju vrhunski retarder, samo ga treba koristit, a ne tu i tamo povu ručicu i gotovo.  Na njima ti pedala treba praktički samo onaj zadnjin tren da staneš.  Ali ne, jarani ne povlače ručicu nego samo stišću pedalu.  Nije ni čudo da svako malo moraju štelat ili mijenjat pakne

Ruske

to znam, ali meni se cinilo kao da nesto nije radilo...ili retarder pa je trebao kociti noznom stalno ili neznam sta...

SARI

Pošto je tema "razno", nadam se da se moderatori neće puno ljutiti... ali me interesira, može li se otvoriti sekcija foruma ili bar tema u kojoj bi se mogli baviti malo tehničkim detaljima na autobusima... recimo trenutno me zanima malo više o retarderima... znam osnovne tipove, ali npr. ne znam koja je vrsta (pretpostavljam svi više manje imaju od proizvođača Voith) retardera u gradskim busevima? Elektro-magnetni, visko...?

Da ne bih/bismo zagađivao/li svaku temu, ne bi bilo loše da se ovakve i slične stvari predstave za zasebnom mjestu...  :)

Boki651

Kad smo već kod retardera, najžešće mi je kad odvoze cijelu smjenu sa trećim stupnjem retardera ;D
Voziš se po ravnici, malo pusti gas, odmah ljepljenje za šoferšajbu, jer djeluje retarder koji je apsolutno nepotreban na ravnici, ili na nizbrdicama, šta nije logično da se prvo poteže prvi stupanj, pa onda, kako se približava stanici lagano povećava sve na 3. stupanj, ovako bus na nizbrdici ide i odjednom treći stupanj, i opet ako se ne držiš za rukohvat, može bit letenja po busu.
Na prosto se ugodnije vozit kad se lagano povećava stupanj kočenja putem retardera i lagano se bu zaustavi na stanici. ;D

A drugo recimo što me smeta,kad se SU240 nepotrebno forsira u 2. brzini kad je preočito da se bez problema može prebaciti u D, i odmah bude ugodniji uhu. A opet, ima i onih koji na navedenom busu ne izlaze iz D, što je apsolutno besmisleno, primjerice uz piramidu, koristit D, taman ubacui u 3. pa u 2. pa opet u 3. i tako ukrug.
Šta ga nije bolje isforsirat u 2. dok se ne prođe uspon,dok se bus ne počne derat i okretaji ne porastu, pa onda mijenjat u 3.(D).

A da ne govorim kako neki ne znaju koristit kick down kad treba iščupat neki uspon bez problema. (Ovo se odnosi na Conecto buseve)

Ruske

podrzavam zadnja dva posta!!!!

dragec52

Da se samo zahvalim adminićima na postavljenim fotkama, kako mi je drago vidjeti neke buseve koji više ne kotrljaju NAJDRAŽOM NAM RIJEKOM a još više bi mi bilo drago vidjeti 365, 317 i tu generaciju autobusa LEGENDI javnog prijevoza Rijeke. 365 zvali smo GODINA i zvuk njegovog motora oduševljavao nas je. Taj zvuk je zauvijek isčezao sa naših i europskig cesta ali je nezaboravan, kad uđeš u stanicu i izbaciš iz brzine "TO JE BIO NAJZDRAVIJI ZVUK MOTORA" od svih koje sam ja vozio u svojoj vozačkoj karijeri. Gušao sam ga voziti.

Ruske

ja bi se isto danas vozio u njima :( kad bi barem bio jedan u bilokakvom voznom stanju da me netko provozi :(

Bari

Radovi u Ulici Slavka Krautzeka
KREPAT MA NE MOLAT !

M.A.N. boy

jel netko zna jel vozio zglobni bus na liniji 29 u ponedjeljak i koji gb