Autobusi - razno

Autor t4, Prosinac 11, 2007, 16:01:42

tramvajac 92

sokre

Nikada ga još nisam čuo da radi ...

conecto

Citat: sokre  u Lipanj 29, 2010, 15:01:49
Nikada ga još nisam čuo da radi ...

Onda očito nikad nisi vidio Marbusa u prolazu. Naime, kao i na svim busevima koji imaju radio, prednji zvučnik vozačkog prostora je prebrikan na instalaciju Atrona, a kod Marbusa je nešto dodatno spetljano pa je vanjski zvučnik spojen na radio. Tako na stanici kad dođe Marbus možeš lijepo glazbu slušat, ali samo Hrvatski radio 2. program jer jedino to lovi iako je unutra Blaupunkt... 8-8
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Shole

Trebalo bi na svim školskim blokirat traženje stanice.  Memorirat neke normalne tipa Antena, HR2..... a onemogućit slušanje Narodnog radija ili radio Banovine i njima sličnih

tramvajac 92

Ne ja bi prije blokiro glasnoću.  Ak vozač voli Banovinu pa nek' sluša al ne moram onda ja zbog glasnoće imati čepiće za uši. O glazbi s te radio postaje nebih.

sokre

Osim na Marbusu, da li je ijedan vanjski zvučnik u funkciji? Odnosno, rade li uopće?

U zadnje vrijeme više ne čujem ni najave stanica. Kao i obično, sve novotarije se polako razvodnjavaju sa vremenom.

Nezgodna praksa koja pogađa naše slijepe i slabovidne sugrađane.

Nisam nikada vidio Marbusa u akciji - sigurno je smiješan događaj kada se tako nešto događa. Mogli bi ga iznajmljivati za svadbe.

Ivan

Citat: sokre  u Lipanj 29, 2010, 22:12:18
U zadnje vrijeme više ne čujem ni najave stanica. Kao i obično, sve novotarije se polako razvodnjavaju sa vremenom.

Nezgodna praksa koja pogađa naše slijepe i slabovidne sugrađane.
::| ::| ::| ::| Kao i obično, ZET je u popriličnoj anarhiji i oko ovog pitanja, umjesto da blokiraju najavu na optimalnu glasnoću, ovako puštaju da svatko radi što hoće, većina vozača to smanji da se jedva čuje ili da se uopće ne čuje, a poneki rijetki manijaci (oni koje čovjek zapamti kad voze luđački, deru se na putnike itd., tj. oni koji ne bi ni trebali voziti da postoji malo više kontrole u firmi i/ili da ne postoji protekcija jer imaju kuma ili rođu na položaju) kad im dođe znaju pojačati da dere uši.

conecto

Citaro gb 658 koji je prije par dana imao sudar s motorom i skuterom već je u prometu. Iako je na slikama izgledao prilično izubijan, izgleda da nijedan dio nije znatno oštećen, nema ni tragova bojanja, očito su dijelovi prednjeg kraja samo vraćeni na svoje mjesto i ostala je tek poneka manja pukotina na plastici.
A GDJE JE POANTA?

tramvajac 92

Nema ni vremena za popravke
Ionako imamo 60 kom van pogona

221

Što se to događa sa klimom u autobusima? U kojem god Citaru se vozim, ventilacija je na maksimumu i puše topli zrak!

marin

conecto

Ovo ne znam, u kojem god se ja vozim radi besprijekorno, pogotovo ovi novi  ???
A GDJE JE POANTA?

421

Problemi s klimom nastaju radi ljudskog faktora: putnika, vozača i održavanja.
1.Putnici
-su nedovoljno informirani i imaju malo znanja o klimatiziranim prostorima
-ulaskom u vozilo JGP očekuju temperaturu koja njima odgovara (i to momentalno!), a organizam ustvari doživljava termički šok (toplo / hladno )i obratno
-velika većina putnika NE ZNA da temperatura u  klimatiziranom vozilu mora biti 5°C niža no vanjska
-velika većina putnika NE ZNA da bi unutrašnjost vozila JGP trebala biti hermetički zatvorena da  klima ima smisla,
a ne da  laufa uz otvorene prozore što bitno  smanjuje hlađenje unutrašnjosti, snagu motora  te povećava potrošnju goriva i ispravnost klima uređaja
-vjerujem da ste svi forumaši vidjeli  mnoštvo nasilno otvorenih prozora usprkos bravici na njima koji su sada potrgani
2.Vozači koji nisu usavršili gradivo i ne znaju podesiti temperaturu na Citarima od 20-28°C( kod Cityja i Citelisa su temperature predefinirane pa se putnici bune da im je u Citelisima prehladno, u Cityjima pretoplo)
-u Citarima postoji odvojena klima za vozače i putnički prostor pa vozač ne zna da "puše toplo" ako sam ne izvidi situaciju (teško zbog "knapiranih" voznih vremena)
-(pre)često/bespotrebno ) otvaranje također utječe na temperaturu u vozilima, što bi se dalo riješiti pravilnim korištenjem tipkala "STOP" radi pravovremene  najave stanice za izlaz što je pak usko povezano s dovoljno glasnom najavom stanice preko Atrona
-indolentnost pojedinaca koje nije briga za komfor putnika niti ljeti niti po zimi (što se temperature tiče)
3.Servis pridaje malo pažnje tom vidu problema jer je autobus u voznom stanju i za njih ispravan, komfor putnika nije bitan za odvijanje prometa
-nabava dijelova klime nije prioritet u odnosu na vitalne dijelove sistema upravljanja, kočenja
-samo dva uređaja (APP i APD) te  ARZ za kontrolu i punjenje sistema za cca 250 klimatiziranih jedinica i priučeni kadar
-nabava plina za sistem je problem zbog količina kojima se pune
Uglavnom klima služi ako se njome zna upravljati. Kod nas to nije slučaj.
Moram primjetiti da na tramvajima tipa 2200 nisam vidio niti viđao otvorene prozore i ljudi su uglavnom zadovoljni temperaturom.  
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

t4

I ja sam to primjetio... Hrpa Citara a klima 0 baš po ovom vremenu. Danas na 219 jedan Citao iz nove serije puše toplo i neka vlaga unutra.. katastrofa. također hpra starijih Citara, onaj što se klacka stalno kad stoji, već je dosadan s tim. Ako jedan vozač ne zna rukovati klimom, razumijem, ali ti Citari prolaze bar kroz 3 vozača na dan i nikome ne radi. Prije se sjećam da je bu stajao na terminalusa ugašenim motorom i čim je upalio motor i klimu, začas se rashladi, dakle i to sa potrebnim vremenom da se ohladi mi je bezveze. Prije je to neodržavanje buseva tj klima uređaja. Niti jedna 109 iz podsuseda nema s tim problema, već samo Citari iz APD koji završe na 219, 220, 221.. za ostale linije ne znam. Čak i solo Citaro na 219 ima isti problem s klimom.

tramvajac 92

Kod solo Citara sam i ja primjetio da im klima uopće ne radi.. Ili to ili puše tek nešto malo.. Još zimus neki su bili toliko hladni da je bilo ugodnije vani nego unutra..