Vozni park

Autor Dorijan, Studeni 22, 2007, 08:53:06

mivano

rješenje je nabavit nove Lion's Cityje i zalupit vrata mercedesu

kico101

Od cijele serije, u zadnja dva dana nisam vidio jedino 716,718 i 720, pa pretpostavljam da se situacija normalizira.
A za priče da je MAN za istočnoeuropsko tržište bolji od MB-a, trebaju i konkretniji dokazi od onoga "meni se više sviđa".
Trenutno me više zabrinjava situacija oko starih Avtomontaža i masovnog slaganja "na nos" ( osim kasiranih 446 i 570, u međuzemlju su 452,513,562,563,564,571 ). To može značiti samo jedno ( bez zamjena sa novima, što predstavlja science fiction )- novo povećanje standarda od jeseni, pa kom milo, a kome drago.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Shole

Čuj oni jesu po nosu uz zid i bez tablica, al je činjenica da ih dosta stoji već neko vrijeme tako nedirnuti.  Možda jednostavno stoje da se ne plaća registracija, a bude li stvarno prijekopotrebno lako se mogu osposobit 2,3 komada u roku dan/dva.

I druga stvar, nisam ljubitelj ni jednih ni drugih, nemam svoju marku ni u autima pa tako ni u autobusima, al je činjenica da Lion's Classici (za City neznam jer ih nemamo, 680 nije mjerilo)  non-stop voze i da uopće nisu u remontu dok Mercedesi stalno nešto šepaju.  Oćeš Conecto, Citaro 1, a pogotovo Citaro 2.  Kad je neko čuo da nekog Classica muči elektronika ili da stoji mjesec dana (osim ako nije razbijen) ?

421

Ovakve "porođajne muke" prolazili smo i mi jer ljudi iz garaže nisu bili na školovanju, oni iz AR jesu ,ali nisu imali alata i dijelova, dok se u EUROline išlo samo onda kad se moralo.
I EUROline i Šop nisu se pripremili za takvu vrstu posla- elektronika i dijagnostika im šepaju!
Sad je stanje ipak malo bolje.da li radi lizinga ili su dečki apsolvirali gradivo.
No , trude se.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Shole

Mislim da je kod svih tih dealera i servisera isti problem, a to je da imaju jako malo iskustva s autobusima.  U MAN-u na Čavlima su na čudu kad dođe Regio.  Više znaju naši dečki koji su sve sami učili. Ovi ovlašteni rade 90% na kamionima i nemaju pojma o busevima

Tomek

Inače što se tiče kvalitete Šitara, pogledajte malo temu kvarovi ZET-ovih autobusa.. Naravno, nije to baš objektivan prikaz jer nemamo podatke za svaki dan i sve kvarove, ali ovaj postotak šta se lovi po cestama su većinom pokvareni Citari, bilo u jednoj garaži bilo u drugoj u Zagrebu..
Inače da ne bi to bilo samo ovdje na 'istoku' tako jednako nezadovoljni su sa Citarima bili i u Londonu i u Frankfurtu(tamo su nakon godina kupnje Mercedesa se prebacili na Solarise s kojima su zadovoljniji) gdje sam bio, a i u Passau gdje mi prijatelj već godinama prati prijevoz autobusa..
Istina je i što se tiče servisa da nemaju pojma ovi naši, ali to opet ne znači da je samo u njima problem, a ne i u autobusima.

421

Solarisu je itekako stalo da se probije natržište i MORA se dokazati!
Malo im je lakše jer koriste gotovo iste dijelove podvozja, zračne instalacije, i kočnica no i druge motore: Cummins, DAF..
E sad, da li je kvaliteta i kontrola etabliranih popustila ili  zato što Solaris ima mamu Olszewsky za direktoricu bus programa koja sve drži pod kontrolom?
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Tomek

Eh, da, da ne bi bilo da samo pljujem po Merđi, ugl. i MAN je koliko mi se čini u silaznoj putanji... NL-i263 iz 99. koji su stigli u ZG su bili uspoređujući ih sa mlađom braćom iz 03.,06. i 09. savršeni, i oni su se proizvodili u Njemačkoj. Ovi svi kasnije su iz Poljske, i razlika se osjeti u unutrašnjosti i klimanju iste. Još treba reći da je ona iz 03. možda i najčvršća od Poljaka, ove novije u šminkerima Cityjima su sve gore, kao da se žele dovesti na razinu MB-a.
Zglobni iz 2004. su pak isto Poljaci, ali oni mi djeluju puno čvršće, i možda čak i iznenađujuće se dobro drže koliko ih stalno tu kod nas u Bandićgradu deru.

Vjerojatno bi trebalo isprobati te Solarise, jer rijetko tko ih kritizira. Znam samo da ne preporućujem Citelise, možda malo i subjektivno, ali taj bus je ostao u ranim 90-tima, i nove Merđe i MAN-ovi ga deru u skoro svim poljima..

421

Mora se priznati da je nakon kockica, citaro bio rauban po izuzetno lošim cestama ( npr solaši na 226-Gregorijančeva) a da je kvaliteta zadnjih zglobova bitno bolja (uz bolje ceste). Napomena - SVI citari su iz Mannheima!
Poljska MAN verzija nije baš imponirala, osim motora.

Ivan

Citat: Tomek  u Srpanj 19, 2010, 23:20:58
Eh, da, da ne bi bilo da samo pljujem po Merđi, ugl. i MAN je koliko mi se čini u silaznoj putanji... NL-i263 iz 99. koji su stigli u ZG su bili uspoređujući ih sa mlađom braćom iz 03.,06. i 09. savršeni, i oni su se proizvodili u Njemačkoj. Ovi svi kasnije su iz Poljske, i razlika se osjeti u unutrašnjosti i klimanju iste. Još treba reći da je ona iz 03. možda i najčvršća od Poljaka, ove novije u šminkerima Cityjima su sve gore, kao da se žele dovesti na razinu MB-a.
Zglobni iz 2004. su pak isto Poljaci, ali oni mi djeluju puno čvršće, i možda čak i iznenađujuće se dobro drže koliko ih stalno tu kod nas u Bandićgradu deru.

Vjerojatno bi trebalo isprobati te Solarise, jer rijetko tko ih kritizira. Znam samo da ne preporućujem Citelise, možda malo i subjektivno, ali taj bus je ostao u ranim 90-tima, i nove Merđe i MAN-ovi ga deru u skoro svim poljima..
Pa, što se tiče rasklimanosti MAN-ova,  serija '06 je po tom pitanju bila osjetno najgora, no mislim da je silazna putanja u najmanju ruku zaustavljena jer imam dojam da u seriji '09 rijetko što klepeće; u '09 se unutrašnjost trese jedino ako padne guma sa podnožja onih rukohvata oko 2. vrata, inače ne baš, zapravo, moj je dojam da je manje klepetava nego na svim ranijim MAN-ovima u zadnjih 20-ak godina, a barem se seijom '09 vozim gotovo svaki dan kuda sam ranije prolazio u tri ranije serije na 126 ili 135, koje i dalje imaju onaj žešće razvaljeni dio prije Ul. Graberje. (tj. prisiljen sam voziti se ::| uz ZET-ovo prilično fiksno raspoređivanje, nije da mi smetaju ali nekako su mi presterilni u odnosu na ranije MAN-ove i manje ih volim, no tehnički im ne mogu ništa prigovoriti).

Ipak, prilično me muči da je ovjes jako tvrd kao i na seriji '06 i volio bih da MAN nije počeo stavljati ZF-ove osovine umjesto onih svojih starih, no to je druga priča (i opet je mekše nego na Citarima, osim zadnje osovine na zglobnima :P).

Mislim da su i zadnji Citari isto puno manje rasklimani od starijih (iako nekako imam dojam da će i ovima uskoro početi padati ploče sa stropa), no uz sve ostale probleme koje imaju, za svoju privatnu firmu ga ne bih kupio :)evil ni da je 20% jeftiniji od MANa (a nije).

...
Znam da sam jedan od rijetkih, ali meni su se Citelisi svidjeli, MAN i MB jesu napredniji, no Citelisi mogu proći što se mene tiče, pogotovo ako im je cijena znatno povoljnija.

tramvajac 92

Ja bih volio vidjeti Volvo buseve (gradske) u ZG ili RI makar na probi.. pitanje je samo kako bi se ponašali na onome šta se naziva cestom? Za MANove i MBe već znamo (pa i Iveco-Irisbuseve)

Filemona

Iveco-Irisbus je ok, kao i Volvo, ali je činjenica da ništa što je dovoljno moderno ne može po našim cestama  :(

shef

Tek toliko da se zna  (iako nije tema namijenjena pljuvanju Citara), ali Trst je dobio dva nova i već prvi dan jedan ostao u kvaru: vrata se nisu mogla otvoriti. Da radim u Mercedesu ja bih se ipak malo zamislio...
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

mivano

Citat: shef  u Srpanj 20, 2010, 20:13:37
Tek toliko da se zna  (iako nije tema namijenjena pljuvanju Citara), ali Trst je dobio dva nova i već prvi dan jedan ostao u kvaru: vrata se nisu mogla otvoriti. Da radim u Mercedesu ja bih se ipak malo zamislio...
nije baš vezano uz temu...ali MB ne želi inženjerski kadar s novih bolonjskih studija i prijeti da će otvorit svoju školu... svim tim greškama si uništavaju ugled  o-0

MB Citaro

Danas 682 viđen u MAN-u na popravku.