Iveco-Irisbus Cacciamali Urby

Autor Ivan, Siječanj 05, 2009, 19:58:36

conecto

Nije problem što postoje "mezimci" (jer i nismo svi na poslu isti) već način na koji to postaju.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Berlingo

Citat: 421  u Siječanj 18, 2010, 10:02:17
Citat: Berlingo  u Siječanj 01, 2010, 04:36:34
A dobro, moze li neko napisati stanje na tahografu na kokosinjcu ili papamobilu? I kakva su iskustva? Mene dailyi nikad u 600 tkm nisu ostavili na cesti. Sve do jucer. Razletila se turbina na 199 tkm! Radi se o motoru od 150 KS.
Daily i inačica imaju previše problema obzirom na starost iz nekoliko razloga: literature  o busu i inačici iz koje bi čovjek nešto mogao pročitati i naučiti te primjeniti-nema, "obuka" u smislu upoznavanja s novim vozilom je loša i služi samo kao zadovoljavanje forme jer su grupe prevelike pa je mogućnost da nešto čuješ,naučiš ili pitaš premala, pojedini kolege sve znaju pa im takav način upoznavanja s vozilom ne treba jer "ja vozim bus  već xy godina, nema ništa novo što ja ne znam", nemaš koga pitati i savjetovati se o problemu koji ne znaš, ne vrši se zaduživanje vozila pa se ne možeš/ stigneš potpuno  posvetiti vozilu i upoznati ga u detalje, neki ljudi voze prvi put liniju i bus na koji je disponiran pa su ushićeni i pod velikim dojmom pa iz tako stresne situacije čine oštećenja i rade krive stvari na samom vozilu.....
Osim toga nije isto napraviti Tvojih 600tkm, po otvorenoj (većinom) cesti ili naših xy km GRADSKE vožnje s stalnom kreni-stani  vožnjom, te čestim gašenjim motora na početno/krajnjim stanicama kada se motor ohladi ili (ovisi o vozaču) stalno radi na leru.Kad još dodaš razmišljanje tipa "nije moje" , slika ti je jasnija, a naročito jer nema sankcija i stimulacije  bilo koje vrste. Jedina stimulacija je zapravo voziti takav bus ili liniju s malo vožnje, puno stajanja, a "mezimci" to već obilato koriste.

Slazem se ja sa svime sta si naveo i potpisujem. Ali i voznja prema Zagrebu i nazad nije bas jednostavna. Sigurnih 3 sata voznje na 2700 okretaja na 88 km/h. Naravno, uopce ne sporim da je voznja po gradu nesto jednostavnije. Onaj stariji je bio puno bolji, jednostavniji, s manje elektronike i ono najbitnije. Manje se kvario! Bar kod mene, na mojem poslu.

Shole

Te dvije stvar su neusporedive.  Vožnja pod konstantnim brojem okretaja i vožnja stani kreni, semafor, stanica, semafor, stanica, potezanje ručne svaki put kad oćeš vrata otvorit.  100 000 kilometara gradske vožnje je barem duplo ako ne i više otvorene ceste.  Gradskim autobusima bi više priličio nekakav brojčanik sa satima rada motora nego prijeđenim kilometrima.
Pa kakav bi bio Lion's City da godinu dana non stop vozi liniju 330 (ZG G.k.-V.G.) (recimo da postoji cjelodnevna smjena), i njegov brat blizanac koji vozi godinu dana vozi samo 226 po onim puteljcima.  Prvi bi imao preko 120 tisuća, a ovaj bi nabrao možda 70 a bio bi 3 put više uništen.  Nemoge se uspoređivat ponekad ni linije u JGP-u a kamoli gradska vožnje sa ovom koju ti prakticiraš (otvorena cesta 95%)

conecto

Slažem se sa svime, samo bih dodao da su gradski autobusi prilagođeni takvoj vožnji pa im ona ne predstavlja toliki problem. Osobito ovi današnji, automatski mjenjači šaltaju na 1500 o/min i skoro nikad ne prelaze te okretaje (osim kad ga nagaziš koliko ide), a prijenosi mjenjača i diferencijala su kratki. Kao što su i turistički prilagođeni vožnji autocesti pa 100 km/h drže na nekih 1300 o/min.
Cacciamali je nešto posve drugo, napravljen na običnom Dailyu (cijela tehnika sa šasijom) koji je po meni prvenstveno kamion i to nekakav kompromis za razne uvjete - da radi dostavu po gradu ili po potrebi ide na put. Zbog nosivosti prijenosi su relativno kratki, ali 2700 o/min na otvorenoj cesti nije neki veliki problem jer su to puno manji motori od onih u busevima, čak bliže onima u malim autima.
Iako naš Cacciamali ima najjači Dailyev motor 180 KS i mjenjač sa 6 brzina, to nikako nije auto za gradski prijevoz ni po lakoći vožnje, ni po karakteristikama motora, a po ovjesu nije ni za prijevoz ljudi. Možda da je ZET kupio maksimalno 5 komada još bi se našlo gdje će ih zaposliti, a ovih 13 je totalna glupost. Sad ih opravdavaju otvaranjem bezeveznih linija koje nikog ne voze, ali troše vozače kojih ionako nema dovoljno pa se reduciraju opterećene linije na kojima vozi više buseva.
A što se tiče brojača sati rada - to imaju naši Conecti (pored naravno brojača km na tahografu) i sigurno zanimljivo rješenje za gradski bus.
A GDJE JE POANTA?

Majstor

Slažem se trebalo je uzeti 2-3 kom ko i onih nesretnih marbusa jel može netko vidjeti koliko imaju Marbusi km ( onaj o ASPodsused je non stop na parkingu )
Samo mi sudite pošteno !

conecto

I naš Marbus 645 uglavnom stoji, osobito zimi jer taj bus sat vremena grije, a onda dva sata ne. Ponekad odveze neku školsku liniju...
A priča o nabavci Marbusa je isto "posebna". Za jednu školsku liniju ukazala se potreba za manjim busom pošto obični ne može proći ispod jednog nadvožnjaka. Onda su kupili mali Marbus, a kad je došao konačno su shvatili da, iako je manji, nije ništa niži od običnih buseva (od nekih je čak i višlji s onom klimom). Kasnije su zbog toga kupili ona 2 Dailya (646 i 647).
Marbus Viveo i nije loš busić za vozit neke srednje relacije, ali po gradu je užas uz onaj mjenjač na sajle, tvrdo kvačilo, uska spora vrata... A na oba Marbusa svako malo se pali greška ABS/ASR koju se teško poslije makne, najgore od svega što cijelo vrijeme probija uši tuljenjem. Također, dok ga pališ, cijelu vječnost traje dok te on pozdravlja preko displeja...
Zato mislim da Marbus uopće nije trebalo kupovati. Kod kupnje školskih buseva tražilo se dva minibusa, a prošao je natječaj Auto-Hrvatske (MAN) koja u svom programu nema sličnih autobusa pa je ponudila Marbus kao relativno srodnu marku s MAN-ovim motorom (u Mariboru su surađivali s Neoplanom kad su radili aerodromske buseve).
A GDJE JE POANTA?

Berlingo

Mislim da je neko ovaj detalj vec stavio pod ovu temu i prikazao ga kao nesto ukrasno. Kod mene je to u funkiciji i savrseno radi. Ali Iveco kao Iveco. Nesto mora povrsno napraviti. Pri brzinama od 80-ak km/h u ovim zimskim danima puse strahovito hladan zrak! Ti spojevi pustaju na sve strane. A osim toga to su meni i ulazna vrata koja su vrlo cesto izlozena kisi. Jako lose rjeseno. Na starom dailyu to je bilo na sredini kontrolne ploce i to je bilo ono pravo.

conecto

Citat: Majstor  u Siječanj 19, 2010, 23:20:55
jel može netko vidjeti koliko imaju Marbusi km ( onaj o ASPodsused je non stop na parkingu )

Marbus gb 645 je za 2 godine prešao nešto manje od 45 tkm. Od toga dosta je natukao preko ljeta na liniji 280, a u to vrijeme je i podsusedski Marbus boravio u Dubravi i također često vozio isto liniju.

Pošto Cacciamali imaju ugovorenu godišnju kilometražu po lizingu 37500 km, oni su uglavnom ispunili normu. Najviše su prešli 602 i 604 - oko 40 tkm, 601 i 603 su oko 35 tkm, a najmanje je prešao do sada najnoviji 605 oko 25 tkm.
A GDJE JE POANTA?

conecto

Nakon nešto više od godinu dana na Cacciamalima puca boja na prednjem dijelu vozila i oko rubnjaka blatobrana  buljimir

A GDJE JE POANTA?

Shole

Bit će najprije da od stajanja na suncu. Imaju li uopće 50 tisuća ?

Majstor

Baš me zanima na čiji trošak će se to popravljati  ako će se popravljati uopće  >rigoleto<
Samo mi sudite pošteno !

conecto

Citat: Shole  u Kolovoz 25, 2010, 17:56:35
Bit će najprije da od stajanja na suncu. Imaju li uopće 50 tisuća ?

Ovaj ima i 60 tkm, a ovakve pukotine imaju valjda svi, neki više, neki manje. Morat ćemo ih počet mazat s kopertonom, zaštitni faktor 50  :)
A GDJE JE POANTA?

Berlingo

Ma nisu oni meni toliko losi ako se gledaju neke stvari kao motor i elektronika. Ali da imaju neke djecje bolesti to je sigurno i to je nesto sta drugi nemaju. Ja sam dugo vremena prisiljen voziti nesto slicno, ali da mogu birati sigurno to ne bih odabrao. Kazu ljudi da je novo najbolje, ali u ovom se slucaju ne bih slozio jer vozio sam novo!

Shole

Kolko para tolko muzike.  Ako on košta (bubam bzvz) 30 000 €, a  Sprinter 50 onda nemogu bit isti.  Moje je mišljenje da je bolji i polovni Sprinter nego ovo sranje novo.

Berlingo