TAM - Tovarna Avtomobilov in Motorjev

Autor Tomek, Prosinac 01, 2007, 16:38:14

Sonja

Bibliobus 12.06.2010. na staroj zagorskoj

mato_ba

Hello,

does anybody know how many minibuses B3075 CS/TS/TL have been produced in TAM BUS (or MPP Vozila)?

thanks.

mato

Berlingo

Nekad cudo od busa proizveden u jako cjenjenoj tvornici. Mogao je potegnuti do 140 km/h. To su bile pile.

elvis

Ovakvih istih vise komada imao je Transturist iz Tuzle,do prije par godina vozili su u ovim bojama za tu firmu,sad su svi prodani nekim privatnicima,ali mislim da jos nijedan nije rashodovan

svicar

Potrosnja 213 gkW/h, to je stvarno ok, steta sto se ovako sto vise ne radi.

Shole

A sad u Coacha, Tourlinera ili 415 GT-HD naguraju 55 sjedećih mjesta.   TAM-čina je bila zakon!

Berlingo

Penjanje uz Skrad 70! Sa stojadinom sam ga teko pratio. A onaj od 260KS me jednom doveo u Senj za 50 min. To su bila ona ratna vremena kad se za Split islo preko Paga. Ovaj ga nije stedio. I bez lampica i bez elektronike.

TAM_fan

Joj stroja.... ::| :) da mi je bar jedan takav za provozati se onako za gušt!!!

Primjetio sam jednu stvar - u prospektu piše "vazdušno hlađeni motor", a u specifikacijama "vodno hlađeni" ??

Shole

A valjda greška, svi TAM-ovi su imali zračno hlađeni motor  (osim onih oko 80KS iz malih tamića koji su rađeni po licenci Perkinsa).  Mana mu je bio mjenjač na sajle sa samo 6 brzina, i malo preslaba elektromagnetska Telma

SARI

Početkom '96. relacija Split - Rijeka... 584 godine se putovalo... na Maslenici  - ponton, naravno... više se ne sjećam prijevoznika (neki je iz Dalmacije koliko se sjećam)... prazna zadnja klupa, pod glavom tutnji deutz... kako se spavalo lijepo i kako se fino pićilo... čini mi se da i danas osjećam miris tog busa...  :)
Tada nisam još toliko dobro poznavao autobuse (varijante, motore...), ali se dobro sjećam da mi se uvijek činilo da impresivnije gura u sjedište od tada sveprisutnih 0303...

Shole

Mislim da su 303-ke imale 280KS dok je ovo ipak bio biturbo sa 330

transturist

Ovaj na slici je jedan od nasih 6 koliko je i kupljeno 1991-e. Sjecam se kad su ih vozaci dovezli u Tuzlu, prava pojava na ulicama u to doba. Koliko su samo puta otisli za Njemacku.

Ive

Za vrijeme u kojem se proizvodio bio je iznimno dobar bus. Za dizajn je zaslužan Georg Gedl koji je u 1980-ima radio u TAM-u. Imao sam prilike vidjeti neke njegove idejne skice TAM-ovih kamiona i autobusa, a od njih je zaživio baš TAM 260/331 A 119. Mislim da je bio čak i prilog o tome u jednom broju Autokluba iz 90-ih.

doBUS

Dali neko zna kolika je prosjecna potrosnja Tam 260 ???