Koji autobusni pogon najčešče koristite?

Autor vozac0607, Studeni 16, 2011, 19:34:58

GT-R

Najčešće APD zbog mjesta stanovanja, iako mi tata vozi u APP. Prije sam ko klinac često išao s njime se vozikati, sada mi to nije više tako zanimljivo.

Linije koje najčešće koristim, 107, 237, 222, 216, 276, 217.

conecto

@plavi ZET-ov bus volim

Iako ja baš ne znam previše o APP, tvoja ocjena je prilično realna, iako je takva situacija dobrim dijelom plod okoline u kojoj vozači rade (poslodavac, putnici, ostali sudionici u prometu). Naravno da to tebe kao putnika ne mora zanimati i imaš pravo dobiti kvalitetnu uslugu, ali pošto si ovdje na forumu uzimam si za pravo da te ne smatram samo "običnim" putnikom, pa možemo malo šire razmotriti problem.
Iako i ja smatram da veliki dio ZET-ovih vozača ne bi trebao raditi taj posao (a ZET kao firma ili to radno mjesto nisu nikakva rijetka pojava u Hrvatskoj gdje je to prije pravilo nego izuzetak), veliki dio tih negativnih pojava plod je uvjeta u kojima rade i pritisaka sa svih strana kojima su izloženi. Većina vozača pronalazi neki svoj način kako se svakodnevno nositi s time na više ili manje uspješan način kako ostati normalan i odraditi smjenu bez incidenata koji prijete sa svih strana. Neki putnici vole laganiju vožnju, drugima je to presporo jer kasne, kako god voziš u pravilu je uvijek netko nezadovoljan. Sve dobro dok se netko glasno ne pobuni, primjer moj nedavni show s penzionerom koji kasni u svoju klijet jer sam toliko nesnalažljiv i ne znam se gurati na cesti između kolona auta na dvije prometne trake (takvih primjera nebrojeno, no ništa strašno, utrenirani klik u glavi zvan "je..š budalu, počneš voziti još sporije a ovaj popizdi još više, rijetki pametni shvate pouku).
Brža ili sporija vožnja ovisi o raznim faktorima. Pametan vozač i sam shvati što se od njega uglavnom traži, pa normalno da u vrijeme kad se ide u školu ili na posao voziš malo brže jer Hrvati su poznati knaperi i uvijek im se žuri, pa nešto brža vožnja uglavnom nailazi na odobravanje. Isto tako, normalno je da npr. na liniji 201 gdje su putnici kao da voziš svježe kuhani puding voziš lagano, dok na prigradskim linijama koje su duge, a gdje bus ide svake prijestupne voziš brže jer putnici uz jadan izbor polazaka često biraju onaj "knap". Brža vožnja može biti i rezultat voznog vremena što je na mnogim linijama veliki problem, osobito na srednjim službama o kojima upravo ti govoriš, a nedostatak vremena može biti uzrok i zapaljenoj cigareti ili jedenju bureka u vožnji.
Prebrzi prolasci preko ležećih policajaca svakako su neopravdani, ali isto tako je neopravdan broj istih tih ležećih špolicajaca u ovom gradu, veliki dijelom na sasvim bezveznim, ali i neprimjerenim mjestima (najbolji prmjer ležeći policajac na Srebrnjaku na najvećoj uzbrdici i još postavljen uz šaht, tako da nešto moraš pogoditi).
Kravata i urednost vrlo su važna stvar i odličan instrument rukovodstvu ZET-a za vršenje pritiska nad vozačima prikrivajući na taj način vlastitu nesposobnost za rješavanje daleko većih problema. Jer mora se znati tko je šef i tko šefa smije pitati radi li on svoj posao kako treba i zna li ga uopće raditi.
"Boli me k." prema tome nije samo stav i pristup "većine vozača", jer to vrijedi i za poslodavca pa tako i za putnike koji neprestano traže neka svoja prava, a u pravilu niti znaju niti poštuju svoje obaveze.
I naravno, dobro rukovodstvo bi uspostavilo neki sustav stimulacije za one bolje, ali kako bi to oni sproveli kad uz neprestane rošade šefova po firmi oni većinu vozača kao svojih podređenih niti ne poznaju. Naravno, mnogo bolje funkcioniraju kad nešto vozač zaj..e prema prastarim pravilnicima koji su odavno izgubili pojam o vremenu. I posljednjih godina radi se upravo suprotno, uravnilovka prema kojoj su svi vozači jednaki svoj vrhunac bi mogla postići novim nastojanjem da službe vozačima određuje kompjutor sistemom rotacije. Kompjutor naravno neće voditi računa gdje tko stanuje ili kakve privatne obaveze ima, pa ako taj sustav oživi kad netko doputuje na tvoj 121 iz sasvim suprotnog dijela grada na službu koja mu onemugućuje da podigne dijete u vrtiću ti očekuj da bude da on bude uslužan, ljubazan, smiren, strpljiv, dok je pretvoren u brojku na kuglici iz izvlačenja lota.
I onda "poštivanje pravila"? Tko uopće u Hrvatskoj poštuje pravila - putnici, ostali vozači na cesti, pješaci, biciklisti, motociklisti...? Nitko nikog ne j..e pola posto, takvo smo društvo i zato nam je tako kako jest, a to se odlično pokazuje na cesti kako kod nas tako u svakoj drugoj državi gdje se možda očituje sasvim dijametralni međusobni odnos ljudi (kako je samo divno voziti npr. u Njemačkoj, bez stresa i na 200 km/h). Što se tiče poštivanja pravila u nas, baš mislim da je taj postotak kod ZET-ovih vozača iznadprosječan. Kako si samo bezobrazan kad nećeš otvoriti vrata na semaforu, ali kod nas su na snazi izvrnute vrijednosti.
To ne znači da ne treba o tome govoriti i pisati, upravo suprotno, jer sve što može pomoći možda je barem mali korak prema nekom boljitku, iako ga baš i nema na vidiku.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...