Autobusi na probi

Autor shef, Studeni 14, 2011, 10:46:46

smogovci.bbb2

Citat: NP-549  u Svibanj 31, 2022, 18:59:40
Oko 300 km u riječkim uvjetima.  Savladava sve bez ptoblema jer je elektro motor
Ako kažu 300, garant nije više od 200. Zato ga i vozite praznog  ;D
Struja je propala. Vodik je budućnost pivkan
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

421

Says who?
Bio si na mazanju očiju u APP sa Solarisom ili si lobist INA-e!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

NP-549

Stvar je vrlo jednostavna - u tenderu tražiš autonomiju 300 i ko ne ispunjava, a napiše da da, e taj se usosio

smogovci.bbb2

Citat: 421  u Lipanj 01, 2022, 20:58:53
Says who?
Bio si na mazanju očiju u APP sa Solarisom ili si lobist INA-e!
Ni jedno ni drugo. Mazanje očiju su strujaši. Sad uvozimo cca. 40% potreba za strujom. Objasni otkud onda dodatna za sva vozila na struju? Iz vjetroelektrana ;D Čačićevih solarnih panela good_boy

conecto

A vodik valjda pada s neba?
Istina je da je sa strujićima najveći problem otkuda dolazi električna energija, a vozila su manji problem.
Ako ovaj MAN ima bateriju 480 kWh onda autonomija oko 300 km ne bi trebala biti problem. Gradski bus bi trebao trošiti oko 150 kWh/100 km, a osobiti ako se pametno vozi (rekuperacija).
Najveći problem vezan za pad autonomije kod busa uzrokuju klima i grijanje pa je prema tome jako ovisna o vanjskoj temperaturi i godišnjem dobu
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

NP-549

Ovaj primjerak je imao webasto na naftu tako da je taj zimski dio riješen,  ali ljeti vjerovatno autonomija pada.  Doduše isti problem imaju i plinaši.  Na potpuno ravnoj liniji 1 zglobni plinaši ne mogu po ljeti preći 350 km iako zimi bez problema prijeđu i preko 400.  O nekoj brdskoj da ne govorimo

smogovci.bbb2

Izvoe: https://transportmagazin.hr/system/pokrece-li-konacno-lions-city-e-elektrifikaciju-gradova/
POKREĆE LI KONAČNO LION'S CITY E ELEKTRIFIKACIJU GRADOVA?
Poslovna Grupa Auto Hrvatska, glavni uvoznik MAN gospodarskih vozila za Hrvatsku, na testiranja domaćim gradskim prijevoznicima je dovela električni gradski autobus, od kojeg se očekuje da će donijeti značajne promjene na naše ceste
U sklopu europske truneje pod nazivom #ElectrifyingEurope, veliki električni novitet na domaćem tržištu gospodarskih vozila upravo kruži hrvatskim gradovima, gdje ga u realnim uvjetima korištenja testiraju gradski prijevoznici. U Auto Hrvatskoj očekuju kako će ovaj tehnološki napredni autobus svojim karakteristikama i voznim kvalitetama na domaće prometnice donijeti pozitivne prijevozničke i neophodne ekološke promjene. Inače, električnim autobusima za prijevoz putnika se na globalnoj razini okreće velik broj zemalja i gradova razvijenog svijeta s ciljem financijske uštede, modernizacije prijevozničkih usluga i neophodnog doprinosa ekološkom očuvanju.
Riječ je o vozilu MAN Lion's City E (solo verzija 12E i zglobni model 18E) čija je proizvodnja započela 2020. godine i koji je od samog početka učinio elektromobilnost atraktivnom, kako za prijevozničke tvrtke tako i za putnike. Nudi puno prednosti, poput brzog punjenja u garaži, optimiziranog interijera, mogućnosti nadogradnje baterija i pouzdanog električnog motora kojeg je lako održavati. raspolaže s najnovijom tehnologijom baterija i inteligentnim upravljanjem energijom. Tehnološki najnaprednije litij-ionske baterije (NMC), koje se koriste u MAN-ovim autobusima nude optimizaciju troškova i pouzdanost u vožnji.
Razvoj, proizvodnja i testiranja navedenih baterija u Volkswagen grupaciji garancija su kvalitetne primjene uz velik kapacitet od 480 kWh. Baterija koristi dvije strategije korištenja (Reliable Range i Maximum Range) koje nude maksimalnu fleksibilnost u radu. U vožnji, prilikom rada po principu ,,Pouzdanog dosega" testiranja su rezultirala dosegom do 270 km. Strategija korištenja baterije po sistemu ,,Maksimalnog dosega" osigurala su još duži dnevni doseg, a isti je ovisio o temperaturnim, voznim i opterećujućim faktorima poput popunjenosti i u idealnim uvjetima je ostvarivan doseg i do 350 km.
Kod pogona se MAN pouzdaje u centralni elektromotor na stražnjoj osovini kod solo modela, odnosno u dva centralna motora na drugoj i trećoj osovini kod zglobnog autobusa. Tako je značajno poboljšana pristupačnost motoru, a izvedba je manje kompleksna od motora na glavčinama, što donosi prednost prilikom održavanja i niže ukupne troškove za korisnike vozila. MAN Lion's City E nudi odličnu dinamiku vožnje zahvaljujući posebno balansiranoj i optimiziranoj izvedbi podvozja. Uz pomoć dvije pogonske osovine se kod zglobnog autobusa povećavaju stabilnost u vožnji i sigurnost, te se ostvaruje maksimalna regeneracija energije prilikom kočenja.
Na prezentaciji u Rijeci je Zvonko Gabud, direktor prodaje autobusa u MAN Importeru Hrvatska istaknuo da slični autobusi već prometuju u više europskih gradova, dok cijena varira ovisno o željama i potrebama korisnika, o opremi i popratnim uslugama, duljini jamstva i slično, a kreće se između 500 tisuća i 550 tisuća eura što je otprilike dvostruko više u odnosu na slična vozila s klasičnim dizelskim motorima. Srećom, do sada je bila praksa da se iz fondova Europske unije sufinancira 85% vrijednosti vozila.

Do kraja lipnja na državnoj razini bi trebao biti raspisan natječaj za subvencioniranje nabave 70 potpuno električnih autobusa za javni gradski promet, a očekuje se da će prvi stići na naše ceste u roku od oko dvije godine. Električni autobusi su skuplji od klasičnih, ali su i održiviji po pitanju zaštite okoliša. Europski zeleni plan kao i svi strateški razvojni dokumenti predviđaju potpuni prelazak na autobuse na električni pogon do 2050. godine, kao i automobila općenito, što je veliki europski iskorak koji očekuje i Hrvatsku u narednim desetljećima.

kico101

Iskreno, mislim da su ovakvi autobusi za Ri promasaj, bez obzira na sufinanciranje. Odrzavanje, baterije, autonomija, nista po meni ne opravdava ovakav trosak. Kada smo vec kod odzavanja autonomije,  vani vec postoje sustavi sa napajanjem na svakom stajalistu ( trole ), pa mozda i to nije za bacit.
I na kraju uvijek postoji opcija sa meni neprezaljenim trolejbusima. Znam da je velika pocetna investicija, ali kasnije su troskovi manji. I da, vise ne padaju trole kao nekad. Tehnologija je uznapredovala.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Boky719

IVECO E

Poslano sa mog M2101K9G koristeći Tapatalk

pehar_11

Ne znam mislite li i vi ostali tako, ali ovo izgleda katastrofa. Izgledom barem, iako mi se ne čini da električni pogon paše za Rijeku. Čini mi se da Iveco već duže vrijeme nastoji napraviti autobus "modernog" izgleda, pa ispadne da dobiješ kombinaciju Citelisa i Urbanwaya, kopiju prozora od MANa, malo modernističkog dizajna i tonu plastike sa ovim podom kao iz dnevnog boravka.

By the way, do kada je on tu i planira li se ovaj autobus staviti da vozi neku redovnu gradsku liniju možda?

Vanjac

Slažem se, jako loše izgledaju
"U raju je dobro, al u paklu je ekipa"

MateV

Citat: pehar_11  u Srpanj 13, 2022, 13:13:47
...planira li se ovaj autobus staviti da vozi neku redovnu gradsku liniju možda?

Teško da će vozit neku pravu liniju, na kraju krajeva ljudi nebi ulazili u njega jer ne izgleda kao trolejev (i nema naše tablice)

lussin

Citat: pehar_11  u Srpanj 13, 2022, 13:13:47
Ne znam mislite li i vi ostali tako, ali ovo izgleda katastrofa. Izgledom barem, iako mi se ne čini da električni pogon paše za Rijeku. Čini mi se da Iveco već duže vrijeme nastoji napraviti autobus "modernog" izgleda, pa ispadne da dobiješ kombinaciju Citelisa i Urbanwaya, kopiju prozora od MANa, malo modernističkog dizajna i tonu plastike sa ovim podom kao iz dnevnog boravka.

By the way, do kada je on tu i planira li se ovaj autobus staviti da vozi neku redovnu gradsku liniju možda?
Nije ovo nikakva kombinacija, nego dizajn od Heulieza

pehar_11

Citat: MateV  u Srpanj 13, 2022, 14:48:13
Teško da će vozit neku pravu liniju, na kraju krajeva ljudi nebi ulazili u njega jer ne izgleda kao trolejev (i nema naše tablice)
Rokneš displej i idemo, nema veze je li naš ili nije. Ali da, djelom ima smisla.

pehar_11

Citat: lussinpicollo  u Srpanj 13, 2022, 14:51:56
Nije ovo nikakva kombinacija, nego dizajn od Heulieza
Meni izgleda kao kombinacija. Nisam rekao da je.