Kako ste zadovoljni pripremom ZET-a za snijeg?

Autor podsusedski lavic, Veljača 11, 2012, 13:17:07

tramvajac 92

Što znači da nema mjesta redukcijama, kojih još ima (114, 210, 219, 223). Nije mi jasno kako su neke linije reducirane a druge dobivaju dodatne polaske? Da se razumijemo, jasno je da su 114 i 219 linije koje su "pomoćne" u smislu da smanjuju broj putnika na linijama kao 115 i 220/221. 223 i 210 su linije paralelne s tramvajem (i međusobno) u jednom dijelu trase ali koje u dom dijelu Dubrave su zapravo glavne (alternativno pješačenje dolje na tramvaj ili čekanje prilično rjetkih linija prema sjevernim naseljima).

COVIK

...i cvrči cvrči cvrčak na čvoru crne smrče...

Tomek

Malo fotki iz Zagreba koga zanima, ovakav snijeg se ne pamti. Ima nešto u tom snijegu, jučer dok je padao sve je bilo tako mirno, trebalo je samo stati negdje sa strane.
http://www.tportal.hr/fotoprica?GalleryId=20889

conecto

Prošle godine je glavna tema bila snijeg u Splitu i diljem Dalmacije. Ali njima i dajem za pravo, a ne znam zašto nastane tolika frka oko snijega u Zagrebu. Pola dnevnika snijeg i to uglavnom u Zagrebu, ponašamo se kao retardirani. Da smo spremni kako treba problema ne bi bilo nikakvih i u tom slučaju snijeg može biti čak i radost, ne samo klincima (iako oni govore kako svake godine padne baš taj dan kad kreće škola, a za praznike ga nema).
"Snijeg kakav se ne pamti otkad postoje mjerenja?" Koliko sam shvatio tu se govori o količini napadanog snijega prema jedinici vremena, odnosno puno ga je palo u kratkom roku. Inače, nije da se ne pamti i veći snijeg, 1993. npr. Tad se nisu zaustavljale linije zbog neočišćenih prometnica i puno je autobusa ostalo po grabama od Planine Gornje i Lakteca, preko velikogoričkih sela do onih na dijelu AP Podsused i tada još postojećeg Samobora. A dizalica bila valjda samo jedna, pojedine su nakon čićenja izvlačili drugi autobusi, ali ipak je to potrajalo čitav dan. Tj. i kad su se prometnice konačno očistile autobusi nisu vozili jer su odmah ujutro ostali pokraj ceste. Od te godine se sprovodi da autobusi ne voze po takvim uvjetima, a kad postane sve normalno i oni normalno krenu.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

MAN19464

bus driver 118

I opet nas je zadesio taj nesretni snijeg. Linije otkazane,obustavljene.......jučer sam imao prilike bit na 106,spuštajući se od Krematorija prema Mirogoju autobus jednostavno klizi.
Došavši na Kaptol,dalje nisam mogao.
Čekanje od 18:10 do 19:00 kad je usljedio poziv za garažu.
Krenuvši na Grškovićevu,stisnes kočnicu a autobus kao da ima seansu na klizalištu Doma športova.
Da li ste i vi imali problema? Ako je neko od vas ostao zarobljen kao i ja,ako imate slika,priča i slično,šaljite odgovore.
Prednost isključivo APP hehehehehe ;D

Portos

Ovi moderni autobusi definitivno nisu za snijeg. Za snijeg su zakon bili i ostali MAN 750 HO te TAM autobusi bez obzira na tip i namjenu. Ostala visokopodna vozila sa motorom ispod poda bila su koliko toliko ok ali današnji zglobnjaci sa motorima u prikolici i hrpom elektronike jednostavno nisu za snijeg. Nažalost imamo sva takva vozila i zato i imamo problema na linijama naročito brdskima i onima koje prolaze kroz razne podvožnjake. Ne vidim rješenje problema osim obustave prometa dok se ne stvore bolji uvijeti na cestama.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Ivan

Pa ne bih rekao da je tako strašno i da su novi autobusi lošiji na snijegu, i prije je uvijek bilo obustava prometa po snijegu, moderni autobusi nemaju ništa lošiju geometriju a imaju ABS i ASR, i mislim da su automatski mjenjači napredak jer uvijek je bilo vozača koji se ne bi snalazili s brzinama, a što se tiče zglobnih, ne znam je li sada još slučaj, ali prije se uvijek slalo solo bus na 106 kad je snijeg ili postoji izgledna mogućnost za snijeg i ne znam radi čega ne bi tako ostalo, a ostale linije sa zglobnima nemaju neka užasna brda pa ni nisu veliki problem. Mislim da su stari zglobnjaci možda i češće imali probleme, sjećam se kako bi po snijegu na laganoj prikolici SG 220 kotači uvijek zablokirali a prikolica kod svakog zaustavljanja otišla svojom voljom barem desetak centimetara na stranu.

marin

Šta ti vrijedi solo bus kad s njim nemožeš stat? Lakše se stane s recimo gbr. 166 koji se pokazao savršenim za snijeg. Da na 106 pošalješ solo, stisneš kočnicu, a bus samo pliva na stranu.

421

Citat: Ivan  u Veljača 24, 2013, 11:15:29
moderni autobusi nemaju ništa lošiju geometriju a imaju ABS i ASR,
a ostale linije sa zglobnima nemaju neka užasna brda pa ni nisu veliki problem.
Molim pojašnjenje potcrtanog.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

::|  ::|  ::|

Pod geometrijom sam mislio sam na geometrijske i fizičke karakteristike - distribuciju težine vozila, dimenzije vozila, geometriju sustava upravljanja, širinu guma i slične stvari, mislim da se iz konteksta moglo vidjeti, ili trebam sve navest jedno po jedno i gubiti vrijeme kao da prvi put opisujem bus? Možda je izraz bio donekle neprecizan ali iz konteksta se jako dobro može shvatiti o čemu pričam, ako netko ima drugačija saznanja o vožnji na snijegu neka piše, pitat me o čemu pričam je krajnje neozbiljno.

A sa brdima, to je još neozbiljnije, trebam li možda pokupiti parametre svih brda kuda ZET vozi u metrima i stupnjevima/postocima? Od linija sa zglobnima 106 se penje sa 138 m nvm na 177 m na Grškovićevoj, ima još i jako strme kratke dijelove na Degenovoj i kod okretišta Mirogoj a i sve ostalo ima nagib, od ostalih linija 125 se penje relativno visoko ali polako i još polakše bistranske linije, ali na kraju jedino 125 kod Manterovčaka, 177 kod groblja u Poljanici i 212 kroz Selčinu imaju uspone veće od 10 metara na oko pola kilometra, od ostalih 121, 206, 210 i 269 imaju spomena vrijedna prirodna brda oko 5 metara visinske razlike na stotinjak metara, a još neke imaju uspone na mostove i kroz podvožnjake (koji se uglavnom dosta često čiste od snijega)... Podaci su s Google Earth, je li odgovor zadovoljavajuć ili trebam nabaviti geodetske aparate i ekipu? ::|

Čini mi se da je poanta posta više bilo čupanje mojih živaca i trošenje vremena nego išta drugo.

Tomek