Kvarovi autobusa (1)

Autor tamlover, Studeni 27, 2007, 15:10:02

Westin

Citat: marin  u Studeni 29, 2015, 16:55:12
Gbr. 755 navečer imao problema s prvim vratima koja se nisu dala zatvoriti, a kasnije se pokvario jer nije htio upaliti više. Linija 121.

Citelesi imaju problema sa startanjem pa ih nije preporučljivo gasiti, a ujutro im treba desetak minuta da motor počne raditi kako spada.

Spiker

Ah, opet šparaju sa održavanjem.
Sigurno nije dobar regulator tlaka plina VT/NT.
To im često odlazi.
Taj regulator ima i grijanje vodim pa, ako se motor pokrene, kasnije dobro radi.
Ali ako hladan zašteka, nema pomoći nego mijenjanje regulatora-kotve ventila.

NP-549

Di je Citelisu uopće webastor i kako se pali ?  Osim toga,  jako je glupo napravljeno što ti nemože radit ni prva brzina ventilatora grijanja bez da bus radi.  Stojiš negdje 15 minuta i mora ti bus stalno radit

marin

Citat: Westin  u Studeni 29, 2015, 22:31:00
Citelesi imaju problema sa startanjem pa ih nije preporučljivo gasiti, a ujutro im treba desetak minuta da motor počne raditi kako spada.
Nije to, već gubi struju, prekida kontakt stalno i blokira, a uz to pali sve žmigavce. Imao je očito iznad 40 bara kad ga je vozač gasio. Ispod toga ne gase.

marin

Gbr. 770 jučer povučen sa 136 jer je cukao i trzao, gori check engine lampica (kao i na svakom drugom) i slabo ide. Na njegovo mjesto stavili su pilu gbr. 161.
A prekjučer je iz nekog razloga 766 povučen, zamijenio ga Citaro 189.

Ivan

A baš se trudiš s tim kvarovima Citelisa... ;D  Pa to kad ideš u grad svaki dan pitaš vozače je li se koji Citelis pokvario?
Ja svaki tjedan vidim po 2-3 busa drugih tipova kako stoje pokvareni na Črnomercu ili se po njima kopa, pa neću pisati bezveze ako nije nešto drastično ili ako nije izazvalo zastoj...
Neću opet počinjat raspravu o Citelisima ali otkad su se uhodali ne vidim da ičim odskaču od ostatka voznog parka... Al' nek' ti bude, ako te zabavlja piši...

A što se tiče ovog "check engine", pa kao da je to nešto novo u ZET-u :P , gore i kod svakog drugog bilo kojeg tipa, gorile su stalno lampice u nešto manjoj mjeri i na starim krampovima poput SG220, kako ne onda na ovima punim elektronike kad se kvarovi ne uklanjaju tjednima...

Majstor

Svaki dan ih je 20-25 van pogona
Nije to tako malo
Samo mi sudite pošteno !

leonardo123

Ja neznam kaj je u zadnje vrijeme s Lion'sima. Ovaj cijeli tjedan ih nema na 226, na 227(prošli tjedan je bio 1-2), a danas i na 228 gbr.663. Sumnjam da je danas zbog utakmice.

marin

Citat: Ivan  u Prosinac 09, 2015, 16:29:28
A baš se trudiš s tim kvarovima Citelisa... ;D  Pa to kad ideš u grad svaki dan pitaš vozače je li se koji Citelis pokvario?
Ja svaki tjedan vidim po 2-3 busa drugih tipova kako stoje pokvareni na Črnomercu ili se po njima kopa, pa neću pisati bezveze ako nije nešto drastično ili ako nije izazvalo zastoj...
Neću opet počinjat raspravu o Citelisima ali otkad su se uhodali ne vidim da ičim odskaču od ostatka voznog parka... Al' nek' ti bude, ako te zabavlja piši...

A što se tiče ovog "check engine", pa kao da je to nešto novo u ZET-u :P , gore i kod svakog drugog bilo kojeg tipa, gorile su stalno lampice u nešto manjoj mjeri i na starim krampovima poput SG220, kako ne onda na ovima punim elektronike kad se kvarovi ne uklanjaju tjednima...
Npr. MAN-a NG313 ili Lionsa ne pamtim kad sam vidio zadnji put pokvarene. S Citelisima stalno neki vrag i ne odskacu toliko jer ih ima puno i nikad se svi neće pokvarit, ali njihovo stanje je užasno kad se sve zbroji i oduzme! Mislim kad bi ih se dalo negdje na kolektivni servis da se srede generalno, posla bi bilo toliko da bi to trajalo mjesecima. A da ne pričam o nekim pojedinim specijalnim, već poznatim brojevima koji su više za CIOS nego za promet... (682,683,684...749,753,774..) Da sam vidio neki drugi autobus, napisao bih vjerojatno, ne znam čemu služi tema ako ne za kvarove.

421

Citat: marin  u Prosinac 09, 2015, 18:59:48
...Mislim kad bi ih se dalo negdje na kolektivni servis da se srede generalno...
Dobarr!  perfeto
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

dominik,

Citat: marin  u Prosinac 09, 2015, 18:59:48A da ne pričam o nekim pojedinim specijalnim, već poznatim brojevima koji su više za CIOS nego za promet... (682,683,684....) Da sam vidio neki drugi autobus, napisao bih vjerojatno, ne znam čemu služi tema ako ne za kvarove.
Baš su ti uglavnom na 118 i uvijek naletim na njih i njihovo cukanje, lupanje itd...Tako da su me danas iznenadili g.b. 301 i 306 na 118 u kojem sam se ugodno provozao kao čovjek nakon dugo vremena, dok se Citelisi s njima nikako ne usporediti. thumbs

marin

Ja sam rekao, kada bi bar sve onda bili Citelisi, a ne kad MANčina ili Meca zalutaju, sve ti bude žao kak su dobri. Tek sad vidiš koliko se gospodski vozit u njima.
Ivane, jedna informacija za tebe, danas na 134, gbr. 759 ujutro oko pola 7 riknuo u Cankarevoj ostao sa "sva 4 žmigavca" i zgašen skroz je stajao bez struje. A na 136 je gbr. 140 umjesto gbr. 764. E sad zašto, samo nebo zna. 

Portos

Citat: Majstor  u Prosinac 09, 2015, 17:56:03
Svaki dan ih je 20-25 van pogona
Nije to tako malo
Nije malo. Obzirom da u Riječkom dijelu foruma nema puno podataka o kvarovima Citelisa, niti u temi o LPP Ljubljana ne pišu da se njihovi često kvare ne mislite li da bismo trebali otvoriti temu o firmi koja održava Zg Citelise i u toj temi pljuvati po toj firmi a ne po autobusima koja ta ista firma održava?
Podsjetio bih cijenjeno forumsko pućanstvo kakva je situacija sa MB Citaro bila dok ih je održavao Euroline. Pa nitko nije pljuvao po MB kad ih je polovica neispravno stajala u APD.
Ajmo konačno početi na forumu voditi argumentiranu raspravu a ne naklapati rekla-kazala.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

NP-549

2 i pol godine imaju naši, i  imaju  190-215 tisuća pređenih svi, osim #811 koji se bio zapalio pa je stajao par mjeseci. On ima 170 tisuća.

Solidna kilometraža za gradski promet što će reć da nema ozbiljnih kvarova.  Bili oni nekome simpatični ili ne, busevi odrađuju posao za koji su kupljeni.

Urbanway još nije mjerilo,  počeli su vozit 1.10. ove godine i imaju oko 20 tisuća.

Ivan

Pa rade i zagrebački Citelisi takve kilometre otkad postoji punionica i dobar broj ih je u prometu u odnosu na druge svaki dan, no neki će tupiti o apsolutnim brojevima kako im odgovara u tom trenutku (za one koji stoje će reći "puno ih stoji" i bez podjele na rezervu i kvarove, a za one u prometu "ima ih toliko samo zato jer je velik broj") umjesto da se piše u postocima i za Citelise i za ostale. ZET je uvijek imao KTI i slična mjerila o broju intervencija itd., no ovdje netko gura samo dnevne izvještaje za jedan tip kako mu odgovara. Pogotovo se po kilometraži može vidjeti da su na kraju u ove dvije godine počeli raditi koliko i drugi...

To s "prijavama" svakog kvara za širu sliku nije relevantno ali netko je očito "zaratio" pa će mrcvariti ovu temu koliko god ide na sitnicama (koje će na drugim bezgrešnim tipovima ignorirati).

Što se tiče "MANčina" NG313, zaista me živcira takvo zaboravljanje i ignoriranje situacije, ako ima zapuštenih autobusa u ZET-u onda su to oni, jer unutra stalno ima raspada, prljavi su, i najgore od svega kočnice im šugavo škripe i jedva hvataju gore nego na bilo kojem tipu u ZET-u dosad (ne znam kakav je to poremećeni balans s retarderom koji se jedva osjeti iako se čuje) i mučno je vozit se u njima ako treba stajati pogotovo kad ulazi u stanicu, tako da mi je zaista loše kad ih vidim koliko mi je žao, ne kažem da su oni krivi za to ali održavanje im je minimalno kao recimo i na SG242 koji su tako izrabljivani; a i prvih godina su imali svakakve probleme s vratima, mjenjačem i prijenosom (u Citelisu nisam baš nikad osjetio takve vibracije kakve su u to vrijeme bile "normalne" i za NG313 i malo manje za neke druge tipove) i to je trajalo 5 godina, no neki se ili ničeg ne sjećaju ili namjerno ignoriraju...
Ili prvi NL313, ako je bilo autobusa koji su kao novi lupetali na svakoj rupi novi onda su to oni, nisu me razočarali u ostalim segmentima ali bilo mi je žao da su neke stvari bile gore nego ranije, srećom popravilo se opet poslije.

Vrlo je bitno što je problem održavanja a što problem proizvoda, ali neki "zaboravljeni?" (ili za druge "normalni?") problemi su se puno drastičnije osjećali i kod MAN-ova iako mislim da je najbolji proizvođač na tržištu a da ni ne pričamo o MB, ali za Citelis zaista nisam nikad shvatio gdje su toliki povodi za jamranje kad se usporedi... I sigurno nitko dosad nije tupio o svakom malom kvaru za bilo koji tip.

No neki će milijun puta će smisliti iste fore o onome što im "smeta" kod Citelisa a ostalog se neće ni dotaknuti, nema tu argumentirane rasprave.

Očito vam je muka kad ih vidite i ne znate se pomiriti. Velikoj većini vozača i putnika su svakodnevna pojava, solidno rade posao za koji služe i ne znam što više treba reći.