pravila u međunarodnom prijevozu

Autor dtrnski2, Svibanj 25, 2008, 12:34:09

dtrnski2

Primjer:
linija: Rijeka-Karlovac-Zagreb-GP Bajakovo-GP Batrovci-Ruma-Beograd

1. Smije li autobus iskrcati putnike u Karlovcu ili Zagrebu ?
2. Smije li autobus primiti putnike u Rumi ?
3. Smiju li putnici ući na GP Bajakovo ?
4. Smiju li putnici izaći na GP Batrovci ?

Puno hvala na odgovorima.

erobuss

Ukolko ima ugovore sa kolodvorima u navedenim mjestima, naravno da može, ali samo u linijskom prometu!

Malo mi je nejasno ovo što pitaš za GP? Na koji način ući - izaći?

dtrnski2

Recimo da se radi o redovnoj liniji na relaciji Rijeka-Beograd, postoji ugovori jer se putnici moraju primiti.
To pitam jer ako je dozvoljen izlazak putnika u KA i ZG onda postoje relacije RI-KA, RI-ZG, KA-ZG.
Ista situacija u Rumi.
Da li je to po pravilima ?
Meni je logično ako je međunarodna linija da putnik uđe u jednoj zemlji a izađe u drugoj.

Zanima me da li se vrijeme dolaska na GP i odlaska sa GP-a daje samo radi informacije ili je regularno da se na graničnim prijelazima iskrcavaju odnosno ukrcavaju putnici ?

erobuss

Citat: dtrnski2  u Svibanj 25, 2008, 13:05:22
Recimo da se radi o redovnoj liniji na relaciji Rijeka-Beograd, postoji ugovori jer se putnici moraju primiti.
To pitam jer ako je dozvoljen izlazak putnika u KA i ZG onda postoje relacije RI-KA, RI-ZG, KA-ZG.
Ista situacija u Rumi.
Da li je to po pravilima ?
Meni je logično ako je međunarodna linija da putnik uđe u jednoj zemlji a izađe u drugoj.

Zanima me da li se vrijeme dolaska na GP i odlaska sa GP-a daje samo radi informacije ili je regularno da se na graničnim prijelazima iskrcavaju odnosno ukrcavaju putnici ?

Što se tiče ovo RI-KA, RI-ZG, KA-ZG to ti ne spada u Međunarodni. To ti je domaći, a opet ne vežem kakvo iskrcavanje na graničnim prijelazima? Zbog čega bi netko to radio na graničnom prijelazu?
Tako se radilo nekad prije, kad su autobusi iz jedne države vozili do granice, pa bi putnici presjedali u drugi bus na granici koji bi ih vozio do krajnjeg odredišta. Prakticiralo se nakon završetka rata i ponovnih uspostavljanja linija prema CG i SR.  :-\ ili ja ne kontam što ti pitaš. Sorry

dtrnski2

Citat:

Što se tiče ovo RI-KA, RI-ZG, KA-ZG to ti ne spada u Međunarodni. To ti je domaći, a opet ne vežem kakvo iskrcavanje na graničnim prijelazima? Zbog čega bi netko to radio na graničnom prijelazu?
Tako se radilo nekad prije, kad su autobusi iz jedne države vozili do granice, pa bi putnici presjedali u drugi bus na granici koji bi ih vozio do krajnjeg odredišta. Prakticiralo se nakon završetka rata i ponovnih uspostavljanja linija prema CG i SR.  :-\ ili ja ne kontam što ti pitaš. Sorry

OK, ako ne spada u međunarodni znači li to da nije dozvoljeno ukrcavanje i iskrcavanje putniku unutar iste države ?

I za GP je onda jasno. GP nisu stanice i nije dovoljen ulazak niti izlazak putnika, vremena dolaska i polaska su informativna.
Jesam li u pravu ?

erobuss

Citat: dtrnski2  u Svibanj 25, 2008, 13:22:21

OK, ako ne spada u međunarodni znači li to da nije dozvoljeno ukrcavanje i iskrcavanje putniku unutar iste države ?

Ukoliko je navedeno u voznom redu da bus npr. iz Rijeke ide za Beograd preko Karlovca, Zagreba i Sl. Broda, a ima ugovore sa kolodvorima dozvoljeno je  ;)

dtrnski2

Znači da se podrazumijeva da je na svim stanicama koje su navedene u voznom redu dozvoljeno ukrcavanje i iskrcavanje putnika ?

P.S. Poslao sam ti PM.

manoplan

Ključan temin za ovo pitanje ti je nekakva 'kabotaža' koja je regulirana zakonom pa malo proguglaj  ;)

dtrnski2

busfan

Ja mislim da na liniji iz HR u SRB ne smije voziti putnike iz Rijeke do Zagreba ili recimo iz Beograda do Rume, vec samo iz Srbije u Hrvatsku.
Isto tako recimo linija Osjek-Zagreb-München-Stuttgart, ne smije primati putnike u Münchenu do Stuttgarta

erobuss

Unutar matične države smiješ, a normalno da u drugim državama na to nemaš pravo, osim ako nije drugačije regulirano zakonom ili uredbom.  ;)

dtrnski2

Može li se to negdje drugdje provjeriti osim u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture ?

Meni je logično da za međunarodnu liniju pokupiš putnike u jednoj i iskrcaš ih u drugoj državi.
Nikakvih iskrcavanja u polaznoj zemlji niti ukrcavanja u dolaznoj zemlji.

Vjerojatno postoje iznimke samo me zanima gdje se i kako reguliraju. I koliko traju :)

busfan

dtrnski2

Zanimljivo štivo. :)
Hvala.

Novo pitanje:
Kako se regulira gdje se putnici smiju ukrcati odnosno iskrcati ?
Jedan dio je vezan na granične prijelaze a drugi na raskršća magistrale gdje bus ne ulazi u mjesto.
Kako se regulira sigurnost putnika na tim "stanicama" koje nisu klasične stanice.

NP-549

NIJE DOZVOLJENO na međunarodnim linijama (Pula-Beograd,   Dubrovnik-Frankfurt....)  iskrcavati putnike u Hrvatskoj !!!!   Zašto onda recimo idu u 10:00 sati iz Splita po 3 ili 4 busa odjedanput  (Hamburg, Frankfurt, Berlin, Stuttgart) i u svakom je 10 putnika!?  Po toj logici bi vozio jedan pun iz Splita i u 17:30 u Rijeci bi se presjedalo na ova ostala 3.   Između dviju država je dogovorena linija od točke A do točke B i bus mora obavezno krenuti sa propisanog polaznog stajališta,  i smije samo UKRCAVATI putnike sve do granice. Isto tako liniju moraju održavati 2 prijevoznika, jedan iz jedne, drugi iz druge države.
Jednom mi se dogodilo na liniji ZÜrich-Dubrovnik da je u Splitu ostao samo jedan putnik za Dubrovnik i morali smo ga vozit dole i prazni ić nazad iako je u isto vrijeme polazio i redovni na liniji Rijeka-Dubrovnik.