Nesreće u kojima su sudjelovali autobusi

Autor erobuss, Studeni 30, 2007, 14:25:12

tamlover

61-godišnji vozač! Ima i slika u novinama, čini mi se full poznat lik.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Konj

Slazem se s conectom. To se moglo dogditi i mladom vozacu. Ljudi pa vozaci voze od 0-24. Valjda i sami znate sta se radi s taho listicima da se prekrije
stvarno stanje. A i novi zakon nam ne ide u prilog. A place koje su ispod svake mizerije. Mozes birati ili radi ii idi na burzu. Nazalost ovakvih ce stvari biti
jos. A ocito nikome nije u interesu postaviti javno poneka pitanja. Na kraju je uvijek vozac kriv i nama se podnose prijave i kazne i zatvor u najgorem slucaju. A gdje je tu
odgovonost firmi????Kod nas vozaci u RH voze od 0-24,31 dan u mjesecu. I nitko ne provjerava i ne salje firmama sankcije.A ako i da one potplate vec nekoga
i stvar je rijesena.Tuzno i istinito a sad je pocelo biti i tragicno. A ovdje nije rijec o penzioneru kojem je doma dosadno pa ide voziti i uz to skida cijenu voznje aktivnim vozacima. Zaboravljate da je radni staz 65 god. a beneficirani je ukinut odavno.

Man lion's coach

Ma ljudi moji moze se svakome desiti, vec hvala bogu pa je sve dobro zavrsilo, a kako je moglo zavrsiti....stavi te se malo u polozaj ovog vozaca, kao da je i njemu svejedno sto mu se ovo desilo, njemu je sigurno najteze, jer sada tek postaje stvjestan onoga sto mu se moglo desiti njemu i njegovim putnici :-\

conecto

Naravno da svi suosjećamo s kolegom, uostalom, ako mu je pozlilo nije on za to ni kriv. A sada svi njega razapinju!
Ja još jednom pitam - kako je moguće da je bus praktično bez usporenja probio tri zaštitne ograde kao da ih nema?
Moguće da je bio na tempomatu, a kako se vozač srušio, jurio je praktično bez kontrole, ali ipak zaštitne ograde kao da ne uopće ne postoje.
Sreća da se i nakon slijetanja bus tako naglo zaustavio i nije odletio još dalje. Meni se čini da se zaustavio tako što se pogonskom osovinom nasadio na taj betonski most ili se nosom snažno zabio u zemlju ???
Tko zna, možda ga je i ESP spasio od prevrtanja ???
Ali slažem se s Tomekom - s obzirom na okolnosti Setra izgleda odlično. Ne mislim pritom kolika je materijalna šteta, već kako bus izgleda nakon tako strašnog udarca i slijetanja. Mislim da je Setra položila ovaj crni ispit, da je bio bus neke manje ugledne marke možda bi se dogodila prava tragedija. Ovako, s obzirom na okolnosti, i nema nekih težih ozljeda, izgleda baš zahvaljujući Setri i njezinoj sigurnosti.
Naravno, nijedne novine ne pišu o tome na taj način, oni o tome ni nemaju pojma jer njima je bus - bus. Ali čuo sam da jedan naš eminentni prometni stručnjak (nisam vidio članak nego čuo, a mislim da je riječ o Jutarnjem) komentira kako nam se djeca voze u starim i dotrajalim autobusima, bez pojaseva i blablabla.... Inače taj čovjek redovito zarađuje lijepe honorare po medijima sličnim komentarima.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

busfan

Vise se ne isplati citati novine ili gledati vijesti, kad vidis koliko su strucni i objektivni( nije to samo vezano za autobuse) ali ovde je konkretno rijec o autobusima.
Umjesto da pohvale firmu sto su kupili najskuplji autobus koji je sigurno sprijecio teze posledice... A naravno da ni vozac nije kriv, pa svakom od nas se to moze desiti, vjerovatno je covjek prosao zdravstvene preglede i to niko nije mogao pretpostaviti

Tlimfocit

Ali znači li to našem novinaru išta? Znači li to što je gazda kupio najbolji i najskuplji autobus i time maksimalno brinuo za udobnost i sigurnost putnika? Znači li novinaru išta ime Setra? Znače li novinaru išta pojmovi ESP, tempomat, konstrukcija autobusa, podvozje? Naravno da ne. Bitno je samo da se mlati slamu, razvlači koga se stigne i na koji god način se stigne. Istina je sasvim irelevantna stvar.
Mislim da je svaka naša daljnja rasprava besmislena jer da su autori članaka pametni, pošteni, obrazovani i informirani onda ne bi pisali tamo gdje pišu. A žao mi je samo što ih nazivam novinarima jer oni to nisu. Novinarstvo podrazumijeva istraživanje, otkrivanje i diskutiranje, a ja u ovim člancima (a i inače u novinama) vidim samo senzacionalizam i stvaranje problema gdje ga nema. Sramota za ovu državu. Puna i iskrena podrška gazdi i vozaću dok se ne dokaže suprotno.

busfan

Citat: Tlimfocit  u Lipanj 04, 2010, 19:57:23
Ali znači li to našem novinaru išta? Znači li to što je gazda kupio najbolji i najskuplji autobus i time maksimalno brinuo za udobnost i sigurnost putnika? Znači li novinaru išta ime Setra? Znače li novinaru išta pojmovi ESP, tempomat, konstrukcija autobusa, podvozje? Naravno da ne. Bitno je samo da se mlati slamu, razvlači koga se stigne i na koji god način se stigne. Istina je sasvim irelevantna stvar.
Mislim da je svaka naša daljnja rasprava besmislena jer da su autori članaka pametni, pošteni, obrazovani i informirani onda ne bi pisali tamo gdje pišu. A žao mi je samo što ih nazivam novinarima jer oni to nisu. Novinarstvo podrazumijeva istraživanje, otkrivanje i diskutiranje, a ja u ovim člancima (a i inače u novinama) vidim samo senzacionalizam i stvaranje problema gdje ga nema. Sramota za ovu državu. Puna i iskrena podrška gazdi i vozaću dok se ne dokaže suprotno.

Slazem se potpuno, upravo sam to htio i da kazem  ;)  Njima je samo bitno da nadju zrtvi i naprave senzaciju, a da li je to sto pisu imalo realno i istinito nije ih ni najmanje briga. Najgora vrsta ljudi, da zarade neke male pare i budu "popularni" napadaju neduzne ljude

Grof

Citat: hochdecker  u Lipanj 04, 2010, 19:17:12
evo malo i o setri...
http://www.index.hr/vijesti/clanak/rijec-je-o-najskupljem-autobusu-a-neki-nakon-nesrece-o-njemu-govore-kao-o-staroj-kanti/494781.aspx

Citat: index.hr"Riječ je o setri 415 HD, najskupljem autobusu u Hrvatskoj. Stigao nam je prošle godine, stajao je 400.000 eura i od njega nema boljeg. Smeta mi što neki samozvani prometni stručnjaci nakon nesreće o njemu govore kao o staroj kanti", kazao je Franjo Kovač, vlasnik Euroturist expressa.

Toliko o autoru članka koji je pokazao doseg svog profesionalizma. Gazda sigurno nije zaboravio koji tip je skupo platio.

conecto

I prezime vlasnika firme je krivo (nakon što je u jednim drugim novinama objavljen krivi naziv same firme koji se jasno velikim slovima vidi na samom busu).
Ali index je barem donio tekst u kojem svoje stajalište iznose sve strane (pa i vozač i prijevoznik), ipak najprofesionalniji do sada o ovoj nesreći.
Inače, Franc je velika "picajzla" i za buseve i za vozače (često i pretjera u tome izvan granice bezobrazluka) - kod njega mogu voziti samo najbolji (i vozači i busevi)!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

421

Na ovom forumu  svakodnevno svjedočimo o busevima i stvarima oko buseva. Nedavno bijaše norijada, poslije utakmica uvijek stradavaju busevi i imovina. No jedna je stvar zajednička: unaprijed se zna krivac.To je vozač. Isti taj, koji bi trebao biti Bog i batina u busu, mora samo šutjeti i voziti.Pojasevi za vrijeme vožnje- miossion immposible. Čudim se da vodič nije reagirao ako je sjedio na svom  mjestu, uz četvoro nastavnika pride.
"Vozača treba odmah u zatvor, što radi još ovdje - moglo se čuti od nekoliko uznemirenih roditelja." tipična je reakcija neukih roditelja koji bi odmah nekoga na lomaču!
Može se reći da je Setra svojom konstrukcijom spasila život 52 učenika, 4 nastavnika, vodiča i vozača.
Priliku nije propustila Jaca, samo je falio Milinović.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Mirta

Citat: 421  u Lipanj 05, 2010, 10:30:14
tipična je reakcija neukih roditelja koji bi odmah nekoga na lomaču!
Može se reći da je Setra svojom konstrukcijom spasila život 52 učenika, 4 nastavnika, vodiča i vozača.

Reakcija neukih roditelja može se razumjeti, u pitanju su bili životi njihove djece i tu nastupa trenutak emotivnosti. Novinari? Oni nisu stručnjaci za sva područja, studij žurnalizma im to ne omogućava. Šef redakcije pošalje ih na zadatak i oni ga moraju odraditi ,,u roku – keks" jer je današnjem tisku jedino važno tko će prvi objaviti neku vijest – koja će prodati novine.

Usredotočimo se na ono osnovno zbog čega postoji ovaj forum – na autobuse. Sva je sreća u ovoj nesreći da je djecu vozio autobus posebne kvalitete i da nije bilo smrtno stradalih.
Nikad ne reci:"Nikad!".

Tlimfocit

Citat: Mirta  u Lipanj 05, 2010, 14:15:10

Reakcija neukih roditelja može se razumjeti, u pitanju su bili životi njihove djece i tu nastupa trenutak emotivnosti. Novinari? Oni nisu stručnjaci za sva područja, studij žurnalizma im to ne omogućava. Šef redakcije pošalje ih na zadatak i oni ga moraju odraditi ,,u roku – keks" jer je današnjem tisku jedino važno tko će prvi objaviti neku vijest – koja će prodati novine.
Usredotočimo se na ono osnovno zbog čega postoji ovaj forum – na autobuse. Sva je sreća u ovoj nesreći da je djecu vozio autobus posebne kvalitete i da nije bilo smrtno stradalih.

Novinaru je posao da piše istinito i točno isto kao što je vozaću posao da vozi. Ako to ne može napraviti onda neka ne bude novinar. Kako bismo svi razapeli vozaća da je imao i kap alkohola u krvi jer bi to značilo da ne obavlja svoj posao savjesno. Ista stvar je i s novinarima.

Tomek

Još je nešto zanimljivo kod ove nesreće.. Ako pogledate snimku i nakon trenutka što je autobus izletio promet se nastavlja normalno kao da se ništa nije dogodilo.. Pa da apsolutno nitko od ovih 20-ak automobila nije stao i išao pogledati šta se dogodilo.. Shvaćam da se radi o autocesti, ali ljudi moji, pa tu je moglo biti mrtvih, a to nikoga nije u tom trenutku zanimalo.. STRAŠNO!!!

Mirta

Citat: Tlimfocit  u Lipanj 05, 2010, 14:26:43
Citat: Mirta  u Lipanj 05, 2010, 14:15:10

Novinaru je posao da piše istinito i točno isto kao što je vozaću posao da vozi. Ako to ne može napraviti onda neka ne bude novinar. Kako bismo svi razapeli vozaća da je imao i kap alkohola u krvi jer bi to značilo da ne obavlja svoj posao savjesno. Ista stvar je i s novinarima.

A zašto se ovdje bavimo novinarima kada znamo da i  neuki moraju odraditi plaću žele li preživjeti mjesec dana?  Neka se njima bavi njihov forum. Tisak danas nije ni neutralan ni objektivan – sve diktira prodaja. Potrošački mentalitet.
Nikad ne reci:"Nikad!".