Utjecaj izgradnje nizinske pruge na autobusni promet...

Autor ivog, Lipanj 16, 2008, 19:17:26

ivog

Dakle, svi znamo da se naveliko govori o izgradnji nizinske pruge Zagreb - Rijeka i mogući spoj s Istrom kroz tunel Učka..
Znači, putnički vlakovi će voziti 160 km/h, dolaziti u Rijeku za 1h, te eventualno za 3h u Pulu, što bus nemože nikako postići (osim za Pulu), a i uvijek postoji mogućnost da zaglavi na rotoru, naplatnima u Lučkom, te na ulazu u Rijeku..

Zasigurno da će vlakovi prometovati vrlo često, svakih sat - dva, te da su cijene recimo približno iste ili niže (ovisno o popustima)...

Kaj mislite kak će se to odraziti na autobusni promet, jer znamo da za Rijeku polazi van sezone skoro svakih pol sata bus za Rijeku, je da većina tih buseva nastavlja dalje, ali će opast broj putnika zasigurno..

Dal će se dogodit ukidanje polazaka ili bespoštedna borba sa smanjivanjem cijena, pa ko opstane, opstane...

boro

Radovi na probijanju Učke su počeli tamo negdje 1993. , dovezena je mehanizacija, bageri su malo zagrebli i to je bilo to. Sada nakon 15 godina opet se otvara ta tema ali ja mislim da od projekta pa do realizacije če proći još dugo dugo.......

ivog

Naravno, to će možda biti u idućih 15 godina, ali će se dogoditi, al mislim da nakon toga će direktan autobusni promet zamrijeti na relaciji Zagreb - Pula, pogotovo kad skoče cijene goriva još više..

Slično je na relaciji Zagreb - Vinkovci, vrlo je slab autobusni promet između ta dva grada..

Slavuj

ja to gledam ovako:kad su bili uvedeni oni nagibni vlakovi za split koji su kao udobniji i brži od onih prije svi su mislili da ce vlak prevladavat. a sad taj vlak je neudoban,nije nista specijalno brz i ljudi su se odlucili vratiti na autobuse koji su(od kako kojih prijevoznika) 10 puta udobniji.mislim da se nece puno promijeniti s pulom ali s rijekom mozda jer kako kazete put traje cca 1h.