Nesreće i oštećenja Prometovih autobusa

Autor maky, Studeni 30, 2007, 22:18:57

RegioBus

Je*eš autobus i auto, jer su nestala tri života, kao što je kolega prije nene napisao. Nek počivaju u miru...
Vozač, iako nije kriv, on će vjerojatno izostati neko vrijeme s posla jer to su jako velike traume i ovo će sad bit teško razdoblje za vozača...

XDonald

U svakom pogledu tragedija , katastrofa. Definitivno tesko razdoblje za sve koji su pritrpili tjelesne ozljede i dozivili golem stres , kako za vozaca tako za sve sudionike u nesreci...
Zao mi ih je svih , naravno , nedaj boze vise teskih prometnih nesreca ... Ali tribalo bi se nesto poduzet po pitanju konfiguracije same ceste jer kako pisu , tamo nema ni prostora za pjesake ni za normalan promet , a ljetne guzve jos traju i opasnosti uvik ima ...

podgora

Ovaj je dolazija iz pravca st zabija se u bus zavrtija se za 360 i opet se vratija u svoju traku
Ništa kinezi samo Volvo,Man,Neoplan,Setra,Mercedes.

smogovci.bbb2

Detalji teške nesreće u Omišu: Poginuli stariji bračni par iz Njemačke i vozač iz Baške Vode

U TEŠKOJ prometnoj nesreći koja se malo prije 16 sati dogodila na jadranskoj magistrali na ulazu u Krilo Jesenice u sudaru sa Prometovim autobusom na liniji broj 60 za Omiš poginuli su 60-godišnji vozač Peugeota 3008 iz Baške Vode te dvoje njegovih putnika, stariji bračni par iz Njemačke.

Sudar je bio silovit i u njemu je automobil potpuno uništen. Dvoje iz Peugeota bilo je mrtvo na mjestu nesreće, treća je osoba podlegla ozljedama na putu za splitsku bolnicu. U bolnicu je prebačeno još pet osoba iz autobusa te putnica iz vozila koje se kretalo iza Peugeota. Vozač je udario u zaštitnu ogradu kako bi izbjegao olupinu osobnog automobila.

Očevid se odužio duboko u noć

Ovako teška prometna nesreća u kojoj je poginulo troje ljudi ne pamti se već duže na splitskom području. Jadranska magistrala je na ovoj dionici zatvorena, promet se preusmjerava na okolnu cestu preko Žrnovnice i Gata, a očevid se odužio do duboko u noć. Tek iza 22 sata promet je uspostavljen jednim prometom trakom, dok se normalno prometovanje u punom profilu magistrale odvija od 23.25 sati.

Direktor Prometa: Nitko ne zna zašto je vozač automobila prešao na suprotnu stranu

Direktor Prometa Željko Krnić potvrdio nam je da je u nesreći sudjelovao njihov autobus. Za Index je kazao kako je obišao vozača autobusa u bolnici. Vozač je potresen, ali nije teže ozlijeđen, kao ni putnici iz autobusa koji su zatražili liječničku pomoć, nitko neće biti zadržan u bolnici, prenio nam je Krnić informacije iz KBC-a Split.

"Sudar je bio potpuno neočekivan. Autobus je vozio iz smjera Omiša prema Splitu kada je iz suprotnog smjera na njega naletio Peugeot 3008. Nitko ne zna zašto je prešao na suprotnu stranu ceste. Sve se zbilo u trenutku", kaže Krnić. Šteta na autobusu je značajna, ali bit će popravljen za koji tjedan.

Očevid na mjestu nesreće vodi zamjenik općinske državne odvjetnice u Splitu. Zasad još nema službenih informacija o uzrocima nesreće.

Izvor: http://www.index.hr/vijesti/clanak/detalji-teske-nesrece-u-omisu-poginuli-stariji-bracni-par-iz-njemacke-i-vozac-iz-baske-vode/916015.aspx
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Lion's Driver

Bože sačuvaj....nedaj Bože nikom... Al da se i primjetit s obzirom na udarac da je Citaro dosta čvrst i žilav...Prvo sam vidio jucer sliku auta i pomislio..."auf...kakav je onda bus..sta je s vozacem busa" ajme...

smogovci.bbb2

Citat: Lion's Driver  u Kolovoz 30, 2016, 08:59:45
... Al da se i primjetit s obzirom na udarac da je Citaro dosta čvrst i žilav...
Ovo je valjda razlog zašto ima visoku prodajnu cijenu buljo
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

421

Sigurnost je prioritet u EVObus grupaciji, pa ,sudeći po FCG sistemu u turističkim  bus123 bus123 i Citaro ima varijaciju na tu temu.

Međutim, u konkretnom slučaju sraza između Citara i Peugeota, brzina je bila daleko veća ( jer se one zbrajaju , a u slučaju poštivanja brzine iznosi 80 km/h) u odnosu na EURO NCAP testnu od 50km/h u statičnu betonsku zapreku u spotu.
Bitan je donji dio šasije koji ima ulogu da apsorbira udar, ali drugačije bi bilo da je umjesto Peugeota bilo nešto veće (kombi,kamion, bus)
Nadam se da će netko poslikati unutrašnjost kako bi se vidjeli razmjeri nesreće i sigurnost vozača iznutra.
Iz ZG kuta (u kojem postoje mjere za "smirivanje prometa" gdje ih treba i ne treba), da na ovako prometnom dijelu ne postoji ništa (osim vertikalnog znaka ograničenja brzine "40" i pune crte) što bi djelovalo preventivno.
Kolegi želim oporavak bez PTSP-a kao posljedicu.
BTW pitanje za kolege iz Prometa: imate li psihologa/psihijatra koji reagira nakon ovakvih događaja?
Mi u ZET-u imamo psihologicu i psihijatricu, ali ne reagiraju na događaj(e) iako za to dobivaju dobru plaću.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Lion's Driver

Da...i ja se nadam da će netko iz Prometa postavit sliku vozačeva prostora. A po mojoj procjeni eventualno je slomilo onaj dio između kontrolne i šajbe ili je uz to malo izbilo kontrolnu jer mislim da nije potpuno fiksirana nego ima mogućnost pomicanja kao i volan....ne bi rekao da ima neke ekstra štete tu. Više me brine prostor nogu  i onaj dio ispod prozora di je klimatizacija i ručna kočnica. A i po slikama mi se čini da se sama kontolna dobro drži... umnik2

tramvajac 92

Nije skroz fiksna, može se namještati visina. Za dubinu će znati drugi koji voze  bus123 bus123 bus123

Shole

Ide i gore dole i nutra van.  Al ako nije oslobođen amortizer pritiskom dugmeta onda je vjerovatno polomilo. Ako je uopće došlo do udara u tablu.  Citari uvijek ružno izgledaju nakon sudara al najčešće nema nekih posljedica osim na vanjskim plastikama i par traverzi

man323

Prenosim slike sa Facebook - stranice "NIKE TRANSPORTA" svezi nedavne nesreće u kojoj je "sudjelovao" Prometov #266. Prema detaljnijim se slikama da zaključiti da će Prometovi meštri imati pune ruke posla. Vidi se na slikama da je čak i ona oplata ispred vjetrobranskog stakla dala svoje. Zanima me kako će ga popraviti - hoće li ga skrpati, ili će ga popraviti kako spada. Naravno da ima i jedna slika za kraj - uspješno je pacijent dovučen u garažu, gdje ga čekaju meštri da ga izliječe.

421

Sudeći po slikama, "meštri" za šlepanje napravili su dodatan posao za meštre mehaničare -ali one za mjenjač i to vrlo skup posao.
Naime, kod šlepanja  bus123 s automatskim mjenjačem je OBVEZA izvaditi poluosovine, što oni nisu učinili!
Što se pak limarije   bus123 tiče, sve što čovjek pokvari, dade se i popraviti.
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Portos

Citat: 421  u Rujan 01, 2016, 08:06:09
Sudeći po slikama, "meštri" za šlepanje napravili su dodatan posao za meštre mehaničare -ali one za mjenjač i to vrlo skup posao.
Naime, kod šlepanja  bus123 s automatskim mjenjačem je OBVEZA izvaditi poluosovine, što oni nisu učinili!
Što se pak limarije   bus123 tiče, sve što čovjek pokvari, dade se i popraviti.

Da, ratkape su na zadnjoj osovini, sumnjam da bi ih vratili da su išli vaditi osovine. Da li je uopće moguće recimo upaliti autobus dok ga se šlepa te tako upaljenog držati u "N" položaju mjenjača, da li je i tada moguće oštećenje mjenjača?

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

man323

Glavni je problem što se prilikom šlepanja mjenjač ne podmaziva, a zbog toga i dolazi do kvara mjenjača.
Vjerojatno je moguće šlepati upaljenog busa a da je mjenjač u položaju "N".
Za osobna auta vrijedi, da se auto sa automatskim mjenjačem ne smije vući na relacije duže od 50km.

421

Najmjerodavniji odgovor ćemo zatražiti od Majstora, nadam se i dobiti njegov komentar.
Vađenjem poluosovina nema vrtnje u diferencijalu i mjenjaču čiji se zupčanici stalno vrte ,ali ne šaltaju.
Nema podmazivanja, ali i hlađenja, jer je getriba spojena na sistem hlađenja motora.
Za upaljen motor i "N" s poluosovinama>ne znam, jer naši Meštri uvijek vade poluosovine van pri šlepanju.
A motor radi zbog pumpe volana (ako je moguće tj. ako nije kvar na motoru)