Autobusi - razno (2)

Autor Portos, Prosinac 17, 2012, 08:24:27

tamlover

Citat: tramvajac 92  u Svibanj 11, 2014, 14:17:08
Nije mi jasno zašto bar vikendom ne idu plinaši na 122/123, pogotovu na onaj vr koji ima polaske samo dole do Podsuseda (nedjeljom je ionako samo jedan krug koji se treba popet nekud)

Na 123 zapravo nema ozbiljnijeg uspona tj nagiba pa nije jasno zašto rijetko ili nikad voze plinaši. Usput, zanimljivo je i isto godinama nelogično bilo da su 123 vozili uvijek najnoviji autobusi unatoč koma cesti uz kamenolom (dok je napokon nisu obnovili)... I tamo je čini mi se bilo rezerviranih smjena kad su drugdje već uglavnom nestale, što je zanimljivo s pričom o novim autobusima koju sam spomenuo.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Shole

Dal njih još uvijek održava leasing kuća, ili su prešli na ZET-ovo (ne)održavanje  ?

marin

Citat: tamlover  u Svibanj 11, 2014, 20:43:42
Na 123 zapravo nema ozbiljnijeg uspona tj nagiba pa nije jasno zašto rijetko ili nikad voze plinaši. Usput, zanimljivo je i isto godinama nelogično bilo da su 123 vozili uvijek najnoviji autobusi unatoč koma cesti uz kamenolom (dok je napokon nisu obnovili)... I tamo je čini mi se bilo rezerviranih smjena kad su drugdje već uglavnom nestale, što je zanimljivo s pričom o novim autobusima koju sam spomenuo.
Pa nije njima uspon problem, zapravo ni ne znam razlog zbog kojeg ih ne šalju na brdo, ali vjerojatno ih ne šalju na 123 jer je često pun bus, a u Iveco stane manje ljudi, već i na izgled.

dominik,

Ne znam bas da je to razlog, ako je razlog sto je manji, onda po tome nemaju sta raditi i na 118.

tramvajac 92

Točno to. Kolko bi to manje uopće bilo? 5 ljudi (ako)?

421

Citat: Dreamwalker  u Svibanj 11, 2014, 14:50:29
Imam jedno pitanje na koje bi volio odgovor od nekog od vozača kao što su 421, MAN19464, conecto, Shole,..., a mogu odgovoriti i oni koji znaju. Kako ide procedura kad dođe novi tip autobusa u firmu?
Vozač i mehaničar imaju najmanje upliva pri nabavci određene opreme koja se traži u tenderu za nabavku  bus123, tako da smo prisiljeni doći na gotovo jer bolje od nas znaju: tehnolozi, razni šefovi i "šefovi", šefići,  izvršni direktor za promet te ON koji odobrava i potpisuje na kraju.
Na isporuci O405 N u Mannheimu 1999. imali smo na raspolaganju sve moguće inženjere iz MB koji su nam objasnili sve moguće i nemoguće odgovarajući na pitanja koje smo postavljali u vezi  bus123. Ovo je bilo dobro za one koji znaju jezik!
Nekakve manuale ili skripte tada nismo dobili, a linijski kontrolori i dispečeri (koji su bili s nama na isporuci) nakon dolaska  bus123 u garažu su održavali "predavanja" po grupama od 10-15 vozača tijekom tjedna (nekoliko predavanja dnevno po sat-dva ) dok se svi nisu upoznali s  bus123. Međutim, dosta toga se saznavalo "u hodu" te usmenom predajom po terminalima od strane onih koji su bili na isporuci.
Do 2005 su vozači išli po  bus123, a onda su čelnici uvidjeli velike troškove odlaska i boravka u tvornici, pa se prišlo sistemu "ključ u ruke" tj. "franco ZG" kada je vožnju preuzela VEGA, što je rezultiralo isporukom nekoliko oštećenih bus123 Conecta.
Edukacija je također bila poput ranije opisane, bez manuala ili skripti.
2009. su (napokon) uslišili naše vozačke vapaje poduprte sindikalnim glasićem što je rezultiralo dvama događajima, dotad nezamislivima u okviru ZET-a: za svaki  bus123 dobiven je manual preveden na hrvatski jezik koji je postao dostupan svakom zainteresiranom vozaču, te je realiziran trening sigurne vožnje u Centru za sigurnu vožnju u Mičevcu kao dio tendera za Citara O530 GN, MAN Lion`s City i Citelis 12 CNG kojim je bio obuhvaćen veći dio vozača ( nažalost, ne svi).
Tad se također na intranet stranicama ZET-a, koji je namijenjen vozačima, objavljuju "Pregled radnog mjesta vozača na autobusu" i "Pregled komandi za upravljanje klimatizacijom, grijanjem i provjetravanjem u autobusima" za navedene  bus123.
Što se tiče klime u  bus123, ponavljam već napisano: samo u Citaru vozač može regulirati temperaturu, dok je kod MAN-a i Citelisa to u domeni mehaničara, dočim vozač samo :"shole": Neznam kako je kod vaših Citelisa,  ali naši su jednostavni da nemogu bit jednostavniji vezano za klimu.  Imaš dva dugmića.  Jedan za vozača ispred i drugi za iza."
Citat: marin  u Svibanj 11, 2014, 20:27:23
... dok su novi bili već u crvenom.
Tehnika ti očito nije jača strana - Danas svi znamo da antifriz mora biti stalno u motoru, kroz cijelu godinu, a razlog je u tome što uljasti sastav antifriza (glikoli itd) osim što ima nižu temperaturu smrzavanja od vode, ima i višu temperaturu vrelišta (Pri koncentraciji od 70% glikola u vodi ledište smjese je pri -51°C, a ledište čistog glikola je pri -12°C. Vrelište mu je na 197°C, a voda na 100 °C). Osim toga sprječava oksidaciju metala dok prolazi kroz kanale glave i bloka motora.

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

conecto

Mali ispravak:
-oštećeno je došlo nekoliko Citara 2004. (ne Conecta) kao prve koje dovezla Vega
-obuke u firmi su počele još za vrijeme kad su dolazili prvi TAM-ovi automatik (novosadski, poslije ljubljanski), kasnije rabljeni MAN-ovi iz Njemačke, pa kocke itd... Od većine malo koristi...
-u Mićevcu je bilo vrlo malo vozača na uplaćeni ceh zastupnika koji okrenuli posao stoljeća kod zadnje nabavke (zadovoljena forma)
-na MAN-u se isto može štelati temperatura, sve isto kao kod Citara
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

marin

Citat: 421  u Svibanj 13, 2014, 13:55:47
."Tehnika ti očito nije jača strana - Danas svi znamo da antifriz mora biti stalno u motoru, kroz cijelu godinu, a razlog je u tome što uljasti sastav antifriza (glikoli itd) osim što ima nižu temperaturu smrzavanja od vode, ima i višu temperaturu vrelišta (Pri koncentraciji od 70% glikola u vodi ledište smjese je pri -51°C, a ledište čistog glikola je pri -12°C. Vrelište mu je na 197°C, a voda na 100 °C). Osim toga sprječava oksidaciju metala dok prolazi kroz kanale glave i bloka motora.
Aha znači po tebi je u redu da se temperature penju na crveno, ma da koji je debil izmislio indikator za temperaturu. A molim te mi reci, kakve veze ima više vrelište antifriza sa ovime? Čovječe, pa nek se malo više digne temperatura, pa tako više puta, popuca glava motora. A najbolji su mi ovi specijalci koji gase autobuse po ljeti, prošlo ljeto došao lik sa 123, autobus se dere, ventilator radi, sve kuha, i zgasi ga  >hammer< >hammer< Odmah je došao mehaničar i rekao da kaj gasi autobus po ljeti.
I daj malo pojasni, kaj ti nije jasno vezano za ovo kaj si me citirao.

tramvajac 92

152 je dobio novu boju. Sad je plavi, kao 138.

sokre

152 je već neko vrijeme plavi ..

Dosta loše im rade limariju .. Nekim novopoplavljenima već izbija hrđa ..

Portos

Citat: tramvajac 92  u Svibanj 20, 2014, 09:46:09
152 je dobio novu boju. Sad je plavi, kao 138.
Novu je boju dobio još krajem 2013.
Ti si prespavao ovih nekoliko mjeseci?

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

tramvajac 92

Dečki, u pravu ste, našao sam da ga je Portos otkrio plavog još u listopadu..

conecto

Citat: marin  u Svibanj 15, 2014, 16:12:21
Aha znači po tebi je u redu da se temperature penju na crveno, ma da koji je debil izmislio indikator za temperaturu. A molim te mi reci, kakve veze ima više vrelište antifriza sa ovime? Čovječe, pa nek se malo više digne temperatura, pa tako više puta, popuca glava motora. A najbolji su mi ovi specijalci koji gase autobuse po ljeti, prošlo ljeto došao lik sa 123, autobus se dere, ventilator radi, sve kuha, i zgasi ga  >hammer< >hammer< Odmah je došao mehaničar i rekao da kaj gasi autobus po ljeti.
I daj malo pojasni, kaj ti nije jasno vezano za ovo kaj si me citirao.

Vidim da si prošao zetovsku školu tehničkog znanja koja se zasniva još na Ikarusima uz koje je bilo jedino bitno ostvariti što je moguće više polazaka s vozilima koja su u stratu bila neviđeno jeftina ("posao stoljeća"), a nakon odrađenog radnog vijeka (kratkog) izuzetno skupa.
Na žalost, iako Ikarusa više nema, ti jednako kao i taj tvoj mehaničar slijedite istu školu, ali nije ti za zamjeriti kad istu školu slijede i oni koji kupuju i održavaju te buseve kakve vozi cijeli razvijeni svijet.
Kao i obično na Balkanu, zadovoljili smo formu, građani se voze u približno jednakim busevima kao i u Njemačkoj jer to je prijevoza "kakav oni zaslužuju"(iako nit zarađuju nit plaćaju prijevoz ni približno kao oni).
A ovdje raspravljamo kako su Citari smeće od busa (uglavnom se sve vrti oko njih u tom smislu), iako u nekim drugim zemljama sasvim normalno funkcioniraju, ne samo to, natraženiji je bus na tržištu. Greška nije naravno u nama koji imamo iskustva s pravim krampovima, a ovi ispadaju još veći.
Kad bi u nekim drugim zemljama ostavio bus da radi nekoliko minuta podložan si visokoj kazni jer bespotrebno zagađuješ okolinu. Kod nas je to poželjno, jer naši stručnjaci kažu da su to turbo-motori. Jesu, ali prilagođeni uvjetima gradskog prometa, uvjetima rada na 1000-1500 o/min, uostalom tako je kod svih današnjih teških kamiona i buseva.
I dok se bus dorola do zadnje stanice, ispusti putnike, pomakne se do ulazne staneice - sve je to sasvim dovoljno da se može ugasiti.
Pregrijava se? A da netko opere hladnjake (tome služe oni otvori sa zadnje strane, a i kileri se uglavnom otvarajuu istu svrhu)?

Ili ipak... "zašto gasiš bus po ljeti"? Jer se grije. Nemoj ni po zimi jer su slabi akumulatori...
Izdano je i službeno priopćenje prema vozačima "koji gase autobuse" da moraju isključiti sve potrošače poput osvijetljenja bilo koje vrste (iako ovo novo neonsko troši jako malo struje), pumpe grijača, vanjskog osvijetljenja i sl. Fino su se ogradili jer ako bus neće upaliti nisu krivi slabi akumulatori nego vozač koja ga je ugasio.
Protivno svim smjernicama EU kao i odgovorno postavljenim prijevoznicima jer bus na mjestu troši 2-4 l/h (kad radi klima), a na nekim linijama to traje i do 20 min između pojedinih polazaka. To su sasvim nepotrebni troškovi, a o ekološkim posljedicama niti ne želim iako smo se baš zbog te vrste osviještenosti okrenuli CNG-u koji jedva krene s mjesta.
Dakle nije problem "pucanja glava" u gašenju motora, nego u neodržavanju zbog kojeg je uopće motor došao u područje zabranjene temperature, iliti "u crveno" kojeg više skoro ni nema jer su sad sve displeji.
Ali vjeruj, na Mercedesima i MAN-ovima još uvijek teško pucaju glave ili se javljaju bilo kakve druge posljedice čak i kad se pregriju. Bilo je tako još na SU i SG, a tako je i danas...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

lovac27

Citaro gbr. 203 nakon popravka dobio stražnji broj dubravskog formata,sa strane.

tatratram

Sjećam se da sam se prije nekih godinu dana vozio na 219 u zglobnom citaru s 4 vrata koji je imao stari stražnji kraj (kao solo citari). Jel takav postoji/-ao, u razgovorima s Andersom sam počeo sumnjati u istinu toga. Sjećam se samo da je imao GB 5xx ili tako nešto.