ZET razno (2)

Autor plavi ZET-ov bus volim, Rujan 05, 2011, 18:57:30

Dreamwalker

U redu Ivane, ja sa svojim životnim iskustvom, životnim znanjem vjerojatno puno kasnim za tobom jer si vjerojatno duplo stariji od mene (ne znam koliko ti je godina), možda i nisam najbolji primjer uzeo, možda sam se čak krivo i izrazio, a možda sam i malo prepovršno neke stvari izanalizirao pa sam zato i pogriješio. Želio sam samo reći da ZET može na milijun načina naplaćivati karte, ali dok njihova protuusluga ne bude adekvatna, povećanja prihoda neće biti. Tu sam uzeo liberalizaciju taxi tržišta gdje smo dobili efekt da čovjek za neku realnu cijenu može stići od točke A do točke B kao nekakav primjer da građani odmah prepoznaju kvalitetan rad, ako me razumiješ. Dok god ZET sam sebe ne uredi iznutra, bit će sam svoj neprijatelj. Putnik im nikad neće biti neprijatelj jer oni od putnika i žive.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Ivan

Ma s 27 godina vjerojatno nisam toliko stariji ako jesam uopće :) , i s javnom upravom i troškovima imam malo iskustva, ali ne konkretno na ovom polju; samo sam htio reći da se liberalizacija sustava poput gradskog prijevoza mora temeljiti na drugačijem ustroju od liberalizacije taxi tržišta, u biti može biti na istom principu ali onda dobivamo sarajevski umjesto londonskog scenarija, pa se čisto treba zapitati kuda želimo ići. Oko ostalog se slažem, ZET se svojim neradom i neredom sabotira i ovakvim načinom neće nikada napredovati koliko god se novaca ulijevalo i koliko god plaće bile dobre a vozila nova, kozmetička prepravljanja iz krivih razloga i praktičko podmićivanje onih koji se bune umjesto organizacije kvalitetnog rada koja bi uz veće troškove trebala ići teško mogu doprinijeti bilo čemu.

421

Citat: Dreamwalker  u Prosinac 24, 2013, 00:47:38
Putnici trebaju platiti kartu jer dobivaju "uslugu" prijevoza, ali dal se itko pitao ovdje kakvu uslugu ZET daje svojim korisnicima???
Odličnu- obzirom na starost voznog parka, klimatizirana vozila i status JGP u Zagrebu.
Od mnogo švercera sam čuo da bi sigurno platili kartu kad bi i protuusluga bila dobra koliko je cijena visoka.
Ova demagogija postala je  nepisano pravilo u bitci protiv sistema i prve osobe Zagreba koju podržavaju i mediji kroz objave ogorčenog studenta s ultimatumom prema ZET-u i akcije građana "NE plaćam". Druga demagogija je teorija o cijeni karte od 5 kn koju bi svi plaćali-moš si mislit! Da je karta 1 lipu, garantiram da bi i onda bilo švercanja, to je stanovnicima ovih prostora u krvi- uvijek biti protiv!
Svjedoci smo svakodnevne loše organizacije JGP u gradu, svakodnevnih kašnjenja, nelogičnih poteza na štetu putnika,... Danas je radni dan, ZET je uredno reducirao linije, a promet je kasnio između 10 i 40 minuta. Putnici su se žalili kako im manjka buseva po linijama i bilo je nemoguće ne biti nervozan. Gdje su ljudi i ovako nervozni u ovo doba, tu je ZET tu nervozu i pojačao.
Grad nije kapacitiran za ovaj broj vozila, JGP nema prednost prolaska, nitko ne sankcionira vožnju u 12 km žutih linija u ZG, što je i razlog kašnjenju JGP. A čisto je subjektivna percepcija nedostatak buseva na linijama.
Što će biti kad padne snijeg, što će biti sutra (tj. danas) na Badnjak, što će biti za novogodišnju noć??? Bojim se i pomišljati, ali znam da to sigurno neće biti usluga koja vrijedi novce koje ZET traži za kartu. Mislim da nisu putnici baš toliko krivi. Najveći dio krivice ipak snosi ZET, ali ne vozači, već uprava. Vozačima svaka čast i nikad ali nikad nisam ušao u autobus a da nisam pozdravio. Ti ljudi ispaštaju radi lošeg (ne)rada onih na višim pozicijama.
Vozači imaju dovoljno profesionalizma i znanja da odrade svoj dio posla kad padne snijeg. Sjeti se ovogodišnjeg snijega i neočišćenog kolnika- busevi su vozili,moja malenkost na liniji 268. Od 5 krugova odvozio sam ih četiri, na vlastitu odgovornost kao i ostali kolege, a mogao sam i ne voziti obzirom na vremenske uvjete i kolnik. Vrijedi li to novce koje ZET traži za kartu?
Zaboravih pripomenuti da je bilo komentara o kašnjenju, a registriranje karte bilo je u tragovima. Vjeruj da mi (vozači) i vi (putnici) itekako ispaštamo radi lošeg (ne)rada onih na višim pozicijama.
A vezano uz taxi- dio javnog prijevoza uključuje i usluge taxi prijevoza.
Nisu to kruške i jabuke: http://www.iru.org/en_passenger, http://www.iru.org/en_accessibility
Naročito za osobe s invaliditetom: http://www.iru.org/en_taxi
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Dreamwalker

Odgovarat ću tako da svaki redni broj bude poredan kako su napisani tvoji paragrafi.

1. Starost, tj. u našem slučaju friški vozni park s klimom ne jamči nužno i odličnu kvalitetu usluge. Fućkaš niskopodne tramvaje, klimatizirane autobuse ako isti stoje u garaži onda kad trebaju biti u prometu. Tu aludiram na činjenicu da će za novogodišnju noć biti samo 8 tramvajskih kola u prometu kada će trebati više vozila s obzirom na broj ljudi koji će tada biti van svog stana. Tu aludiram i na činjenicu da nedjeljom i praznikom Vukovarskom na potezu Držićeva - Savska vozi samo 1 (riječima: jedan) niskopodni tramvaj. Ako su niskopodni tramvaji nabavljeni njih 142 kako bi olakšali putovanje starijim osobama, majkama s djecom u kolicima, osobama s invaliditetom, zašto ti tramvaji nisu u prometu??? Kolega STIB je slao mail ZET-u i opet ništa. I onda taj podatak od 142 novih niskopodnih i klimatiziranih vozila (u ovom slučaju tramvaja) možeš okačiti mačku o rep. Takva usluga jednostavno nije adekvatna.

2. Nisam rekao da će se zbiti švercanje na nulu, jer to nije moguće, ali da će se smanjiti, siguran sam sa hoće. Da se švercanje suzbije za 20%, to je uspjeh.

3. To nije putnik kriv. To je kriv grad Zagreb. Ali da bi trebao veći broj vozila u nekim situacijama, trebao bi. Evo tu se ovih dana pisalo da se je linija 116 trebala ovih dana pojačati, pa eto - nije. I to isto spada u kvalitetu usluge.

4. Molim te napiši gdje sam ja spomenuo vozače u negativnom kontekstu??? Niti sam okrivio vozače zbog zastoja u prometu, niti sam okrivio vozače zbog manjka vozila. Dapače, izjavio sam ovo:

Citat: DreamwalkerNajveći dio krivice ipak snosi ZET, ali ne vozači, već uprava. Vozačima svaka čast i nikad ali nikad nisam ušao u autobus a da nisam pozdravio. Ti ljudi ispaštaju radi lošeg (ne)rada onih na višim pozicijama.

I iza te izjave i dalje stojim i ponoviti ću je koliko god puta treba.

421

žao mi je što si krivo protumačio neke moje odgovore na svoja razmišljanja!
I Ti i ja se slažemo da pretpostavki za poboljšanje ima napretek samo treba malo dobre volje! Vjeruj mi na riječ da neke naše opservacije i komentari  te konstruktivne ideje(s vozačke strane) ne dopiru do onih do kojih bi to trebalo doprijeti, pa smo više puta frustrirani zbog indolentnosti rukovodećih struktura koje se grčevito drže svoje stolice i njihova nečinjenja. Što se tiče zadnjeg odgovora, svakako sam dobro shvatio Tvoj sud o krivcu(ima) koji su krivi za ovakav kaos u JGP grada, no želio sam spomenuti da su vozači busa odradili svoj posao usprkos nedaćama i nevremenu jer imaju osjećaj odgovornosti prema korisnicima usluga pa su zato i vozili. Padne li opet snijeg i "iznenadi najbolju zimsku službu u EU" znaj da ćemo odraditi posao možda malo sporije, ali ćemo ga odraditi kao i početkom godine. Samo što taj dio priče pojedini putnici i "putnici" ne znaju cijeniti. Nisam niti pomislio da Ti spadaš u tu kategoriju i nisam Tvoj komentar doživio kao negativan!
I zahvaljujem Ti uime kolegica i kolega na podršci i prepoznavanju pravog krivca za stanje koje vlada na cestama grada Zg, iako i među nama ima onih kojima nije mjesto za volanom.Bilo kako bilo suđeno nam je biti zajedno unutar plavih prometala svaki dan, a uz međusobno uvažavanje i poštovanje život  nam svakako može i treba biti lakši.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

citaro

Putnici trebaju platiti kartu jer dobivaju "uslugu" prijevoza, ali dal se itko pitao ovdje kakvu uslugu ZET daje svojim korisnicima???
Odličnu- obzirom na starost voznog parka, klimatizirana vozila i status JGP u Zagrebu.

Jao...

Iskopah jedan svoj post sa zeljeznice.net:
"Ja se u jednom Zürichu koji slovi kao jedan od najskupljih gradova na svijetu mjesečno vozim u 2 zone (područje grada + još jedna po izboru) za 400 kuna sa svim mogućim prijevoznim sredstvima (tramvaj, bus, S-Bahn, brod, uspinjača/žičara), s vrlo gustom mrežom javnog prijevoza, organiziranim presjedanjima, čestim taktovima, gdje se putnici informiraju unutar i van vozila, s besplatnim aplikacijama, knjižicama sa svim voznim redovima i sl., a u Zagrebu bih za jednu zonu trebao platiti 360 kn i to samo za vožnju tramvajem i busom, s loše organiziranim prijevozom, presjedanjima, gdje možeš biti sretan ako te obavijeste da promet ne teče normalno."

Mislim da ne moram govoriti kakav je životni standard u CH, a kakav je u HR. I ako već kao budala plaćam kartu, onda mogu barem očekivati da će mi tramvaj doći onda kad bi trebao (da, osjećam se kao budala, jer plaćam puno preskupu kartu za hrvatske uvjete, a dobijem jako šlampavu uslugu.)

221

Uz tu uslugu, u Zagrebu/Hrvatskoj plaćaš odnosno puniš pri tome i džepove raznih ''rođa i kumova''.   good_boy

Ivan

Citat: 421  u Prosinac 24, 2013, 21:01:02
Stvarno bih volio znati je li ovo bilo ozbiljno ili samo sarkazam.

tamlover

Citat: 421  u Prosinac 24, 2013, 21:01:02
Svjedoci smo svakodnevne loše organizacije JGP u gradu, svakodnevnih kašnjenja, nelogičnih poteza na štetu putnika,... Danas je radni dan, ZET je uredno reducirao linije, a promet je kasnio između 10 i 40 minuta. Putnici su se žalili kako im manjka buseva po linijama i bilo je nemoguće ne biti nervozan. Gdje su ljudi i ovako nervozni u ovo doba, tu je ZET tu nervozu i pojačao.

Grad nije kapacitiran za ovaj broj vozila, JGP nema prednost prolaska, nitko ne sankcionira vožnju u 12 km žutih linija u ZG, što je i razlog kašnjenju JGP. A čisto je subjektivna percepcija nedostatak buseva na linijama.

Naravno kad treba napisati da ZET-ovci majstorski voze po snegu onda nema problema, ali kad treba priznati da unatoč dijelom odličnom vozačkom kadru ZET grca u problemima, prekomjernom broju zaposlenih, zastarjelosti u svakom pogledu osim u godištu većine vozila (!!!) - npr. do kuda vam je stigla informatizacija u pojedinim službama koje ZET-u život znače? - glomaznosti drugih službi koje JGP-u ne znače gotovo ništa a koštaju... itd - e onda ćemo krenuti pisati o prekapacitiranosti prometnica, žutim trakama, putnicima koji ne bi plaćali kartu ni da košta lipu i pazi molim te subjektivnosti korisnika JGP-a...

Napisao sam nešto u zadnjem postu što ide u tom smjeru pa da ponovim:
Citat: tamlover  u Prosinac 23, 2013, 22:43:55
Teško je očekivati da cijena može ići još dolje ako se želi servisirati plaće plus dodatke koji su trenutno na snazi, hrpa onih koji niš ne rade a vode se pod kategorijama koje nemoš otpustit i naravno svojedobno rapidno modernizirani vozni park. Jednostavno, putnici - plaćali ili ne svoju kartu - nisu i još neko vrijeme neće biti najveći problem koji treba riješiti u ZET-u nego samo jedan od važnijih... E sad, radi li se išta po ostalim važnijim pitanjima?  :)evil

Dakle radi li se išta? Koliko se u tvojoj firmi dragi 421, izuzmemo li većinu kolega vozača, zaista zarađuje plaća koju se prima? Zar ti to kao djelatniku koji crnči smeta manje od 'subjektivnosti' putnika? Ne bih rekao, pa ti predlažem da se nađemo na barem približnoj valnoj duljini jer nam je na forumu u interesu dobar JGP i komentiramo ga neovisno o tome živimo li u tom gradu ili radimo li u toj firmi.
A istina o funkcioniranju tog našeg zagrebačkog JGP-a se u zadnje vrijeme mijenja gotovo na dnevnoj bazi, s lošega na gore po putnike. Otkada je B na čelu grada politika kroji linije, polaske, cijenu, kadrove i sve ostalo. ZET je samo klimao. Nazad se ne može, potrošeno je love za dvije generacije šofera poput tebe dragi 421. Najnoviji trend je da se ne može ni klimati jer je totalna besparica, inzistira se na zatvaranju apsolutno svih rupa u Holdingu i gle čuda ZET je najveća i više se ne žmiri na to. Sad B obeća liniju a onda krene pokrivanje štete jer to neće biti moguće napraviti - nema se novaca, ne možete gospodine B obećavati nemoguće, može neki kompromis.... Vidjet ćete da će se mijenjati samo sitnice, ono što u stvari ne košta, a o konkretnim pomacima na bolje, daljnjem razvoju JGP-a možemo samo sanjati još dosta dugo. Zato, 12 km žutih linija ostavimo za raspravu u boljim vremenima jer sada je to 'bulšit'.

Kad već raspravljamo, ne znam jeste li primjetili, ali na kraju je punionica plina u Podsusedu prošla u potpunoj tišini. Nitko ju nije otvorio, nitko se nije busao u prsa fantastičnim pothvatom! Zašto je BAŠ TO valjda jedini projekt u zadnjih 13 godina s kojim se nitko iz grada i ZET-a nije slikao?
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Mirta

Citat: 221  u Prosinac 01, 2013, 20:33:58
Evo, gospoda se ''sjetila'' da sadašnji način naplate baš i nije najpravedniji. Naravno, to im na um ne bi palo da to ne propisuje EU.

Nije mi jasna naplata po minutama. Naime, je li to znači da će vožnja u špici više koštati nego npr. vikendom?

Prisjetimo se da je takva naplata po stanicama najavljivana prilikom uvođenja Atrona i onda se odustalo uz razlog da nije moguće to provesti??!! Da li će biti potrebno kupiti nove čitače umjesto sadašnjih?

Nekom kumu se opet smiješi lijepa zarada?

Pravedno bi bilo da se plaća po prijeđenim kilometrima ili po stanicama. Po minutama? Ne. Dođe li do zastoja u prometu zbog ,,više sile", zašto da putnik plaća minute toga zastoja?
A da je ZET-u tehnički teško uvesti sustav naplaćivanja po kilometrima/stanicama, čisto sumnjam. Rekla bih da se prije radi o inerciji. U Zagrebačkom holdingu osim ZET-a jedino Čistoća ima takvu nebuloznu naplatu usluga: po kvadratu stana, a ne po broja osoba u stanu – što znači da mogu živjeti sama ili s još 7 patuljaka, odvoz smeća jednako se plaća! Količina nije bitna.
Nikad ne reci:"Nikad!".

Dreamwalker

Citat: tamlover  u Prosinac 25, 2013, 23:18:27

Kad već raspravljamo, ne znam jeste li primjetili, ali na kraju je punionica plina u Podsusedu prošla u potpunoj tišini. Nitko ju nije otvorio, nitko se nije busao u prsa fantastičnim pothvatom! Zašto je BAŠ TO valjda jedini projekt u zadnjih 13 godina s kojim se nitko iz grada i ZET-a nije slikao?

Vrlo logično. Zato jer se već 4 godine prije otvaranja znalo za taj ogroman propust, pa u javnosti i ne bi prošli s nekim oduševljenjem. Ali se je zato jedan isto takav ogroman propust nedavno pokazao kao potez godine. Sustav ATRON je nudio i prije funkciju vanjske najave, ali to javnost nije znala i iako su imali svu potrebnu inrastrukturu za to pustiti u javnost, oni su to pustili nakon ohoho godina i to prikazali kao veliki projekt.

Ivan

Zato jer novinari ne znaju za sve funkcije Atrona pa je ovo moglo proći, dok su se o punionici i gubicima parkiranih autobusa ipak sve novine svojevremeno raspisale pa bi na otvaranju punionice gradonačelniku i ortacima ipak valjda postavili nekoliko neugodnih pitanja.

tamlover

Citat: Ivan  u Prosinac 26, 2013, 11:39:49
pa bi na otvaranju punionice gradonačelniku i ortacima ipak valjda postavili nekoliko neugodnih pitanja.

Možda i budu :) Svečano puštanje u rad punionice u nazočnosti gradonačelnika je navodno sutra ujutro u pol devet!
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

hrvoje.skoc

http://www.zagrebancija.com/hr-kvartovi/prva-plinska-stanica-u-podsusedu-druga-u-dubravi_323525

Citat: Prva plinska stanica u Podsusedu, druga u Dubravi
Korištenje plina u javnom prijevozui jeftinije je i brže, ali i ekološki podobnije, objasnio je Ivan Tolić, direktor ZET-a

U Podsusedu je otvorena prva plinska stanica za punjenje ZET-ovih autobusa. Iako se njezino otvaranje trebalo dogoditi prije, iz ZET-a su objasnili kako nikada nije kasno za pozitivne pomake. Naime, ovo je prva od dvije planirane plinske stanice na koje će se puniti ZET-ova vozila, odnosno autobusi. Otvorenje druge takve stanice, očekuje se do kraja ove godine. Plinska stanica otvorit će se u Dubravi.

- Ova investicija vrijedna je preko 8, 5 milijuna kuna s tim da uključuje i rekonstrukciju diesel pumpe, instalaciju pumpe te sve ostale radove koji su bili potrebni - kazao je Ivan Tolić, direktor ZET-a i dodao kako će plinska stanica u Dubravi biti nešto drugačija od ove u Podsusedu.

- Plinska stanica u Dubravi trebala bi biti i na usluzi samim građanima koji će s jedne strane moći puniti plinom svoja vozila - nastavlja Tolić.

- Planiramo nabavit ido kraja godine još ZET-ovih autobusa koji se koriste plinom, a i sve što ćemo dalje nabavljati trudit ćemo se da bude na plin zbog manjeg zagađenja - rekao je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik.

Iz ZET-a su objasnili kako je plinsko punjenje autobusa jeftinije je i brže, a očuvanje energije i zaštita okoliša, najveći su benefiti. Uzme li se u obzir kako je Zagreb iznimno prometan grad, korištenje plina osim za okoliš, ide na ruku i očuvanju zdravlja Zagrepčana.

Ivan

Ne bi li bilo kul da sad naprave još jednu punionicu, a onda 4,5 godine ne kupe nove autobuse koje bi na njoj napunili.  ;D ;D ;D