ZET razno (2)

Autor plavi ZET-ov bus volim, Rujan 05, 2011, 18:57:30

Ivan

Ovo nije ništa neobično, ta aplikacija radi potpuno isto što i semafori i interne stranice koje su odavno aktivne i nije nimalo nevjerojatno jer ZET ima mogućnost pokazivanja dolaska na svaku stanicu u realnom vremenu već godinama ali jednostavno ne želi pustiti od javnost, položaj više-manje svih vozila i izračun dolaska na stanice je moguć otkad je uveo Atron, a na razini pokrivenosti cijele mreže otkad su uključili i goričke autobuse, dakle barem 5-6 godina, a za ostala područja i duže. ZET je mogao vrlo lako napraviti takvu aplikaciju prije puno, puno vremena, a zašto nije, tko zna.

Inače, ako ovi koji su napravili aplikaciju nisu dobili dopuštenje nego su nekako drugačije doznali koji je link, to znači da bi ZET mogao ponovo promijeniti link pa bi ovo vjerojatno prestalo raditi.

dean25

ZET im je ustupio pristup serveru.

maxkuki

Danas,13:55,čekam ja bus na stanici lisinski u smjeru novog zagreba i dolazi linija 268(nisam išao u njega),gbr 229.Ljudi normalno ulaze na prva vrata,vozač traži kartu.I tako ja gledam pokraj,jedan dečko od 20ak godina,samo prođe pokraj vozača te ode na kraj autobusa.Iako nisam bio u busu,jedan putnik kojeg znam iz viđenja mi je ispričao jer je bio unutra.Vozač izađe iz kabine te ode do njega i kaže da kupi kartu ili on neće krenut dalje,dečko ga je ignorirao te je vozač otišao u kabinu,pomaknuo se par metara da dođe na kraj stanice,ugasio bus,upalio sva 4 i jednostavno čekao.Dečko je došao do kabine te počeo udarati po staklu,pokušao otvoriti vrata,ali i pljuvati po istome,naravno,uz vrijeđanje,ali nitko od ostalih putnika nije ni prstom maknuo.I nakon što je vidio da ništa nemože,izašao je iz busa,a nakon njega i svi ostali putnici jer je vozač otvorio sva vrata i dao doznanja da neće krenuti dalje nego je pozvao policiju te ju je i čekao.Nakon toga je došao i bus kojeg sam ja čekao tako da nisam vidio što je na kraju bilo.Kakva neodgojenost i bezobrazluk,nevjerojatno... >hammer<

421

Citat: flip  u Ožujak 16, 2014, 14:00:48
To i mene zanima. Ne temelji se sigurno na voznim redovima jer to ne bi bilo precizno. Ne znam kako su drugačije (legalno) mogli ovo napraviti osim da su se dogovorili sa ZET-om da im da pristup podacima iz atrona. 
Ovdje kažu da vuku podatke s "njihovog servera", ali mi opet nije jasno kako ti podaci njima dolaze na server.
https://twitter.com/FranKuseta/status/444482943478927360
Na facebooku pak kažu ovo: "Podatke skidamo sa vlastitih servera te koristimo algoritme koje se trudimo ostaviti u tajnosti radi prednosti na tržištu."
Ako aplikacija radi, ako je točna i korisna, ako je jednostavna, ako je dostupna - zašto je bitno: tko, zašto, kako?
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

marin

Citat: maxkuki  u Ožujak 17, 2014, 19:51:59
Danas,13:55,čekam ja bus na stanici lisinski u smjeru novog zagreba i dolazi linija 268(nisam išao u njega),gbr 229.Ljudi normalno ulaze na prva vrata,vozač traži kartu.I tako ja gledam pokraj,jedan dečko od 20ak godina,samo prođe pokraj vozača te ode na kraj autobusa.Iako nisam bio u busu,jedan putnik kojeg znam iz viđenja mi je ispričao jer je bio unutra.Vozač izađe iz kabine te ode do njega i kaže da kupi kartu ili on neće krenut dalje,dečko ga je ignorirao te je vozač otišao u kabinu,pomaknuo se par metara da dođe na kraj stanice,ugasio bus,upalio sva 4 i jednostavno čekao.Dečko je došao do kabine te počeo udarati po staklu,pokušao otvoriti vrata,ali i pljuvati po istome,naravno,uz vrijeđanje,ali nitko od ostalih putnika nije ni prstom maknuo.I nakon što je vidio da ništa nemože,izašao je iz busa,a nakon njega i svi ostali putnici jer je vozač otvorio sva vrata i dao doznanja da neće krenuti dalje nego je pozvao policiju te ju je i čekao.Nakon toga je došao i bus kojeg sam ja čekao tako da nisam vidio što je na kraju bilo.Kakva neodgojenost i bezobrazluk,nevjerojatno... >hammer<
Doživio već 2 puta, ništa novo. Iako nebi trebalo biti tako.

flip

Citat: 421  u Ožujak 17, 2014, 20:37:40
Ako aplikacija radi, ako je točna i korisna, ako je jednostavna, ako je dostupna - zašto je bitno: tko, zašto, kako?

Ista se logika može sugerirati korisniku javnog prijevoza koji je član ovog foruma u vezi gotovo svega ovoga čime se ovdje bavimo. Jednostavno, neki se ne zamaraju, na primjer, time koji im gbr. dođe, a neke i to zanima.

Ivan

Citat: dean25  u Ožujak 17, 2014, 14:17:56
ZET im je ustupio pristup serveru.
Na željezničkom forumu se može pročitati da nije imao autorizaciju, i zato više nema podataka.
Mislim da se mladi programer malo zaletio, koliko god ZET ne koristi potencijal Atrona kako treba, informatičar bi mogao biti svjestan na kakve birokratske prepreke može naići ako skoro piratski crpi podatke koje firma nije odlučila puštati u javnost.

flip

Bome se jače zaletio. Pitanje je sad hoće li uopće priznati otkud su uzimali podatke s obzirom na to da vjerujem da su napravili prekršaj za koji se može kazneno odgovarati, a ZET sigurno neće napraviti službenu verziju kao što može i treba.

Ivan

Citat: flip  u Ožujak 20, 2014, 10:18:17
Bome se jače zaletio. Pitanje je sad hoće li uopće priznati otkud su uzimali podatke s obzirom na to da vjerujem da su napravili prekršaj za koji se može kazneno odgovarati, a ZET sigurno neće napraviti službenu verziju kao što može i treba.
Možda se ZET potrudi ako sad upiti javnosti postanu učestali jer se vidjelo da se može pa možda odluče uložiti koju tisuću kuna u nešto slično ili i bolje, iako je i prije već jednom link procurio u javnost pa se nije ništa poduzelo oko toga osim promjene linka.
Ne vjerujem da će ga tužiti ali isto tako ne vjerujem da će im ikad biti u planovima poslije nego se po novinama pisalo koliko je on superpametan, a ZET glup i neprecizan, iako aplikacija ne radi ništa bez vrlo skupe ZET-ove tehnike i softvera koji ne da nije ništa neprecizniji ili gluplji nego podaci na njegovoj aplikaciji ne rade ništa drugo osim reproduciraju te iste podatke. Naravno da mogućnosti Atrona nisu dovoljno iskorištene, ali ZET ima sva prava zadržati podatke za sebe i ne dopustiti da ih netko bez dopuštenja koristi, koliko god to bilo štetno i za sam ZET koji ničime ne diže kvalitetu prijevoza a ima ogroman potencijal koji ostaje u internoj upotrebi.

Citat: 421  u Ožujak 17, 2014, 20:37:40
Odgovor na ovo pitanje je brzo stigao...

Ivan

http://www.24sata.hr/internet/uz-pomoc-aplikacije-zetcheck-doznajte-kada-dolazi-tramvaj-358278
Citat:U kratkom razgovoru Jurin nam je rekao kako još ne može govoriti o načinu na koji funkcioniraju podaci, ali da svi telefoni pristupaju na server s kojeg dobivaju podatke.

Momak nije baš pametno odigrao sve skupa. Zašto je uopće mislio da će mu ZET tolerirati takvo ponašanje?

flip

Citat:U kratkom razgovoru Jurin nam je rekao kako još ne može govoriti o načinu na koji funkcioniraju podaci.

Ne vjerujem da nije očekivao da će mu zabraniti pristup podacima pa možda ovo označeno znači da mu je cilj bio samo pokazati da i ZET može napraviti ovakvu aplikaciju, ali totalno je zanemario problem ilegalnosti pothvata i slike kakva bi se o ZET-u prezentirala da oni u skoro vrijeme izađu sa svojom verzijom. Normalno da će se oni pozvati na sigurnosne razloge i ne napraviti ništa jer bi inače ispalo da su godinama uskraćivali uslugu putnicima.

sokre

Kaj sad - radi li aplikacija ili ne?

dominik,

marin

Nažalost, bila je izvrsna kad si negdje di nema displaya i pogledaš si kad ti dolazi

GT-R

Da, meni bas kad mi je trebala nije vise radila, a dok je radila nisam je imao gdje koristiti. Steta sto ovakva aplikacija uskoro ode u zaborav, a svi su je hvalili.
Sve se vraca na staro. Neznas ni sam kad ce doc bus/tram,  i ako na onom displayju na stanici pise kad dolazi nemozes se pouzdat u to.