ZET razno (2)

Autor plavi ZET-ov bus volim, Rujan 05, 2011, 18:57:30

Ivan

Zašto konačno? To je privatna linija i nije otvorena za nekoga osim djelatnika ZTC, ne znam zašto su joj uopće dali redovni broj jer time samo izazivaju zbunjenost običnih putnika. Inače trenutno kad se na nju klikne nema nikakvog sadržaja, ni vozni red ni trasa linije.

t4

Pozdrav. Obožavam tramvaje i autobuse, volim ih od kad znam za sebe. Ali ZET postaje sve gori i gori po pitanje nekih stvari, nesposobnosti uprave, prometne logistike i sličnih stvari. Tko slaže vozne redove, jedna osoba ili cijeli spektar osoblja, ne bih znao, ali to je strava. Ne mogu govoriti za linije kojima se ne vozim, ali mogu govoriti za linije koje idu sa Glavnog kolodvora i prema njemu. Tipa, linija 220 je reducirana da nikad nije rjeđe vozila valjda od kad živim u Sloboštini, od 1983. I onda postoji linija 219 koja ide usporedno sa linijom 220. Npr. polazak 220 i 219 u 10:50h iz Sloboštine i Dugava i tako kontinuirano cijelo vrijeme ili u minutu dvije razmaka. 220 vozi svakih 15ak minuta, mislim da je moguće to iskombinirati drugačije. Oko 13:30h dođe na Vatikansku u smjeru grada i 220 i 219 i 229 i 166 i 109. Zatim 109 ode kod Muzeja svojim putem, a 220, 219, 229 i 166 dobe pratnju pa im se pridruže i 221 i 268. I onda nema skoro 20ak minuta autobusa za glavni kolodvor. Ja liniju 229 i 166 vidim stalno kako skupa idu s možda 5 minuta razmaka, sve negdje do večeri kad im se vozni redovi razilaze.
Također, pojedini vozači autobusa nemaju ni trunke kulture pa ne znam kako mogu očekivati išta zauzvrat. Jučer noćna linija 268, čovjek sa Bundeka trči prema autobusu na semaforu, prolazi pokraj busa, maše vozaču da mu otvori vrata. Nakon tog, bus kreće sa semafora, čovjek trči rema stanici, maše, a vozač uredno ne stane već produži dalje. Dragi moji vozači, ja da stanujem u VG i da mi noćni autobus ode, a idući ide za sat i 5 minuta, ja nezz što bih napravio, ali tebe, vozaču na 268, može te biti sramota.

Ajmo dalje, ja od kad idem u srednju školu, od 1993, dana nije bilo da nemam pokaz. Sad, kad radim, imam godišnju pretplatnu kartu. Karta mi je prije mjesec dana završila na punjenju, škola nam je pokupila pokaze na 1 dan i nosila ih u ZET u Ozaljsku pa smo ih dobili sljedeći dan napunjene. Ne znam da li je to praksa i obaveza škole ili bismo mi sami morali puniti karte, ali opet treba doći do Ozaljske. U svakom sčučaju, vozač na 219 me tražio kartu taj dan i ja sam mu rekao da su nam pokazi na punjenju. Ja kartu kupit za 10 kn nisam htio, ja kartu imam. No međutim, vozač je za mnom kroz cijeli bus išao govoreći da izađem van, da lažem i da sam švercer. Ja sam mu rekao da si zove upravu, dao adresu škole i neka si provjeri. Ne znam, meni je to odvratno ponašanje pojedinih vozača, osbito čovjeka koji je ima 60+ godina i ako ovo čita, može ga biti sramota.

Stotine je ovakvih primjera, samo ih se trenutno ne mogu sjetiti. Kako će ljudi kupiti kartu, kad vozač na 220 na Vatikanskoj traži kartu, psuje, tjera, vuče za rukav, gasi morot od autobusa, a dvije stanice dalje, u Središću, otvori sva vrata i ljudi uđu bez karte. Znači, stanovnici Središća imaju besplatni prijevoz ili? Ja se ne sjećam da je netko ušao u autobus za VŽ na autobusnom, kupio kartu, a netko tko je ušao u Dubravi, ju nije platio.

221

Nažalost, problemi koje si naveo su i problemi svih nas putnika. Ovo s voznim redovima se slažem, vrlo iritantno. Prije više od 10 godina sam poslao mail ZET-u da je li moguće da se podese vozni redovi, da se ne dogodi da na Ljubljanskoj 114 i 115 voze paralelno. Odgovora nikad nisam dobio, niti se bilo što promijenilo.

Budući sam kao i ti iz Novog ZG, često čekam bus na križanju Islandske i SR Njemačke. I događa se upravo to da 221 i 220 dolaze skoro u isto vrijeme na svoje stanice na tom križanju.
A npr. ujutro u 7:35 dolaze 220 i 219 u konvoju na svoju stanicu a okomito na njih 221 prelazi križanje na svoju stanicu. Ako zakasniš, odu ti istovremeno 3 linije za Glavni!

Ovakvih slučajeva bi se moglo napisati puno, svako za svoj dio grada.

Inače, 219 je nekada vozila svakih 20 minutA, 220 i 221 puno češće nego sad, pa se npr. znalo dogoditi da bus još nije niti napustio Travno a već je novi bus ulazio u naselje. Toplo sam se nadao da će se nabavkom novih buseva ukinuti redukcije, međutim nema ništa od toga, vjerojatno nema vozača ili treba neke druge nove dijelove grada opskrbiti s čak tri linije.

t4

Ma i ja sam više puta slao email i ništa od tog, ne zanima to njih, oni su složili vozni red kakav takav i sad vrijedi idućih par godina do nove redukcije. Nekada prije rata, 219 je vozila sa 3 busa, svakih 12 minuta, 220 je imala barem 10ak autobusa. Kasnije je 219 pala na dva busa, a zatim na 1 bus. 22o je sa 6 buseva sad očito pao na 3, tj na 4 u "špici". Kako i sam kažeš, nekad je 220 ušao u Dugave i za 2 minute izlazio je van drugi na Vatikansku, a danas im je mimoilazak u Središću. Na jedan 220 prođu u prosjeku 3 109.
Ma nek je jedan bus na 219 i 4 busa na 220, ali ne možeš napravit da se vozni redovi podudaraju. Ne idu svakih 4 minute da se podudaraju, riječ je svakih 12 do 15 minuta.
Sad sam se sjetio i onih perona na Glavnom. Nekad davno, dok je 159 (danas 268) stajala na prvom peronu (di je danas 221), 221 i 220 su dijelili otočne perone. Kasnije su otočne perone dijelili 220 i 219 kad je 268 završila di sad stoji. Zatim se prije par godina pojavila nečija ideja da ne mogu dvije autobusne linije biti na otoku jer smetaju jedan drugom, pa je 219 završila iza 268, a 220 na mjesto 219. Peron od 220 je postao "izlazni peron". Izlazni peron za koga ili što? Izgubljen peron. Koja je to logika nastala, a nekad kad je 220 imalo krdo buseva i 221 krdo buseva, kad se se Ikarusi gnjezdili po Glavnom kolodvoru je bilo mjesta za autobuse. I naravno, uvedena je sad 281 linija i 219 se vratila na otok skupa s 220. Logistika 0 bodova.

Ivan

Citat: 221  u Studeni 02, 2014, 19:50:46
Inače, 219 je nekada vozila svakih 20 minutA, 220 i 221 puno češće nego sad, pa se npr. znalo dogoditi da bus još nije niti napustio Travno a već je novi bus ulazio u naselje. Toplo sam se nadao da će se nabavkom novih buseva ukinuti redukcije, međutim nema ništa od toga, vjerojatno nema vozača ili treba neke druge nove dijelove grada opskrbiti s čak tri linije.
Nemaju nove nabavke autobusa nikakve veze, ZET je otkad su Citelisi u prometu još uvijek u dobrom višku što se tiče voznog parka, nedostaje vozača a autobusa je bilo više na ovim linijama još prije par godina dok se Citelisi ni nisu djelomično ili uopće mogli puniti.

Znamo svi u čemu je problem za sve linije APD koje se moglo reducirati bez ukidanja... Da ima mozga uštedilo bi se spajanjem polazaka autobusa i/ili ponekih cijelih linija koje nemaju smisla, ili stoje više nego voze i slično kakvih je u APD sad 10-ak (204-207, 275-282 i tako dalje), a ne na onima koje su već bile prepune i sad dodatno narušene, no nema baš genijalaca koji bi to dokučili.
Uglavnom, kako se radi zbrda-zdola naravno da se uvodi linija 282 a ne uzima uopće u obzir 275, pa se produžuje 281 a ne gleda uopće 107, s takvom koordinacijom (tj. nedostatkom iste) nije čudo da im treba hrpetina novih autobusa za taj blagoslovljeni kvart, a barem pola ih je moglo biti dobiveno uključivanjem mozga umjesto maltretiranjem ostatka grada.

Što se tiče usklađivanja voznih redova, tu je ZET totalno nezainteresiran ili nesposoban shvatiti o čemu se radi. Novi Zagreb je još super prema Gajnicama ili Blatu, a da ne govorim o prigradskim linijama koje ponekad sve tri krenu pa nema druge 1,5 h, ili brutalne gluposti na 307 i 308 koje skoro cijeli dan voze zajedno u minutu a imaju rupe i duže od 3 h.
Najveći uspjesi koje pamtim su bili nešto poput pomicanja polazaka na 136 i 146 za dvije minute "da ne idu skupa", ili recimo pomaci za 5 minuta na nekim polascima 135 da ne smeta na Črnomercu u isto vrijeme kad 126 i blokira izlazak 172. To su ZET-ova dostignuća i otkrića u koordinaciji vrijedna Nobelove nagrade, tako da očito ne treba baš ništa očekivati u slučajevima kad treba stvarno koordinirati linije.

221

Citat:Čudna računica
Zašto se prodaju mjesečne karte koje vrijede jedan dan?

"ZET će vam prodati i mjesečnu kartu koja vrijedi samo jedan dan. Naziv robe morao bi odgovarati sadržaju. Godišnja karta morala bi trajati jednu godinu. Julijanska godina odgovara periodu od 365 dana, a ZET-ova godina traje svaki dan drugačije uvjek nepogrešivo na štetu kupaca".

Brojni Zagrepčani negoduju zbog visokih cijena karata javnog prijevoza u Zagrebu, i nakon što su krajem prošle godine snižene, a nekima smeta i način na koji ZET prodaje mjesečne i godišnje karte. Upravo je nezadovoljstvo ZET-ovim pravilima po kojima se prodaju mjesečne i godišnje karte potaknulo našeg čitatelja iz Zagreba da nam se javi i od gradske tvrtke zatraži objašnjenje.

Pita se zašto godišnja karta vrijedi samo od 1. u mjesecu uplate. Primjerice, ako se karta kupi kasnije u tijekom nekog mjeseca, korisnik usluge gubi sve protekle dane u tom mjesecu. Ako kartu kupi zadnjeg dana u siječnju, godišnja karta vrijediti će samo 11 mjeseci. Također, ista računica, kaže, odnosi se na mjesečne karte, jer ZET prodaje mjesečne karte koje mogu vrijediti jedan dan.

Oštećeni putnici

"ZET će vam prodati i mjesečnu kartu koja vrijedi samo jedan dan. Naziv robe morao bi odgovarati sadržaju. Godišnja karta morala bi trajati jednu godinu. Julijanska godina odgovara periodu od 365 dana, a ZET-ova godina traje svaki dan drugačije uvjek nepogrešivo na štetu kupaca", ogorčen je Zagrepčanin.

Zašto danas, kada je sve digitalizirano i kad se s kartica može isčitavati njihova valjanost, ZET-ovi mjesečni i godišnji pokazi vrijede samo za određeni mjesec. Zašto se, primjerice, ne može kupiti mjesečni pokaz koji će vrijediti od 20. do 20. u mjesecu?

U ZET-u kažu da je naplata javnog prijevoza u Zagrebu definirana tarifnim te odredbama za primjenu cjenika, a valjanost karata prilagođena je i usuglašena s pojedinim kategorijama putnika.

"Potrebno je voditi računa o tome da vrlo velik broj korisnika kupuje kartu po povlaštenoj cijeni, subvencioniranu od Grada Zagreba ili pojedinih ustanova. Kako su ti statusi promjenjivi i dostavljaju se na mjesečnoj ili godišnjoj bazi, valjanost kupona je tako i određena. Nadalje, pojedinim kategorijama putnika, kao što su, primjerice - umirovljenici, omogućeno je, prema njihovim traženjima, valjanost kupona od 20. u mjesecu do 19. sljedećeg mjeseca jer su resorne udruge tako zahtijevale zbog datuma isplata mirovina. Vrlo je slično s korisnicima socijalnih kupona te većinom drugih korisnika", objašnjava glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić.

Novi proizvodi

Dodaju da putnici koji namjeravaju kupovati mjesečni ili godišnji kupon uvijek mogu do početka obračunskog razdoblja koristiti druge vrste karata, ovisno o potrebama. Ipak, ovakve kombinacije, ne računaju u ZET-u, korisnicima će donijeti i veći mjesečni izdatak za javni prijevoz.

No, ističu u ZET-u, intenzivno rade i na tome da se omogući i predloženi model plaćanja - mjesečni pokaz koji će trajati 30 dana, a koji će se moći kupiti bilo kojeg datuma u mjesecu. Zaključuju da je prvi korak već napravljen - u ponudi je tzv. vrijednosna karta valjanosti 30 dana od dana izdavanja.

http://danas.net.hr/hrvatska/jeste-li-zadovoljni-sa-svime-sto-vam-zet-nudi

conecto

Citat: t4  u Studeni 02, 2014, 21:29:19
Ma i ja sam više puta slao email i ništa od tog, ne zanima to njih, oni su složili vozni red kakav takav i sad vrijedi idućih par godina do nove redukcije. Nekada prije rata, 219 je vozila sa 3 busa, svakih 12 minuta, 220 je imala barem 10ak autobusa. Kasnije je 219 pala na dva busa, a zatim na 1 bus. 22o je sa 6 buseva sad očito pao na 3, tj na 4 u "špici". Kako i sam kažeš, nekad je 220 ušao u Dugave i za 2 minute izlazio je van drugi na Vatikansku, a danas im je mimoilazak u Središću. Na jedan 220 prođu u prosjeku 3 109.
Ma nek je jedan bus na 219 i 4 busa na 220, ali ne možeš napravit da se vozni redovi podudaraju. Ne idu svakih 4 minute da se podudaraju, riječ je svakih 12 do 15 minuta.
Sad sam se sjetio i onih perona na Glavnom. Nekad davno, dok je 159 (danas 268) stajala na prvom peronu (di je danas 221), 221 i 220 su dijelili otočne perone. Kasnije su otočne perone dijelili 220 i 219 kad je 268 završila di sad stoji. Zatim se prije par godina pojavila nečija ideja da ne mogu dvije autobusne linije biti na otoku jer smetaju jedan drugom, pa je 219 završila iza 268, a 220 na mjesto 219. Peron od 220 je postao "izlazni peron". Izlazni peron za koga ili što? Izgubljen peron. Koja je to logika nastala, a nekad kad je 220 imalo krdo buseva i 221 krdo buseva, kad se se Ikarusi gnjezdili po Glavnom kolodvoru je bilo mjesta za autobuse. I naravno, uvedena je sad 281 linija i 219 se vratila na otok skupa s 220. Logistika 0 bodova.

Vidim da je ovaj forum postao još samo jedan u nizu portala pljuvanja po ZET-u.
Nikad nisam volio izraz "pljuvanje" kad netko spomene nešto s čim se ne slažeš, ali kad se barata argumentima koji su netočni nekako mi postaje najprikladniji.
Pa kad se već netko poziva na dugo sjećanje i "vrijeme prije rata" kojeg se očito ne sjeća  niti je u njemu sudjelovao, mogu mu dostaviti stanje stvari na GLK u to vrijeme.
Na liniji 219 u predratno doba (a i u ratu) nisu vozila 3 nego 4 autobusa, sve solaši, dva dvokratna i dva cjelodnevna, svakih 10 min.
Na liniji 220 je bilo 8 zglobnih, vozno vrijeme 16+19 min (robija), dakle svakih 4-5 min. Na liniji 221 ih je bilo 7, a vozno vrijeme malo kulturnije (isto kao danas), dok je na V.Gorici (razni brojevi linija) vozilo 13 voznih redova.
Bila su to "zlatna vremena", ali svi su bili (vjerovali ili ne) daleko popunjeniji nego danas. Ustvari, tako popunjeni da se može reći da netko tko danas piše o gužvama u usporedbi s tim ni ne zna što je gužva. Današnji busevi sa senzorima u tim vremenima ne bi imali šanse, ali ne bi vjerovali, daleko sporiji Ikarusi s 220-260 KS i ručnim mjenjačima su i ta nebulozna vozna vremena stizali (dok ne bi riknuli).
Ne želim reći time da je ovo danas u redu, ali malo zahvalnosti na onome što danas imamo ne bi škodilo. Naravno, ne mogu zamjeriti mlađima kad razmišljaju na taj način dok su oni stariji brzo zaboravili kako je bilo nekad dok je "sve bilo bolje"
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

NP-549

flip

Koristim većinu novozagrebačkih linija i,nažalost, poznati su mi propusti koji su ovdje istaknuti. Mislim da argument "prije je bilo lošije pa treba biti zahvalan na postojećem" nema baš neki značaj jer tehnologija napreduje, a kroz godine koje prođu ljudski um može (i morao bi) osmišljati bolja organizacijska rješenja. Istina je da je sve krenulo s jednim iskazom nezadovoljstva koji se nije nadovezivao na neku prošlu raspravu. To se često vidi na forum.hr, ali argumenti i primjeri stoje. Onaj primjer koji je 221 naveo, dakle period nešto poslije 7:30, je odličan jer se 219 i 220 doista vuku jedan za drugim, a 221 ih siječe. To nije nešto što opažaju samo oni koji pomnije prate, već većina ljudi. Isto tako, pretrpanost linija, tj, broj autobusa nije zadovoljavajuć. Postoji odredba u kojoj piše da popunjenost vozila ne smije prelaziti 90%, a znamo da su neke novozagrebačke linije pretrpanije u određenim razdobljima dana. Imam i ja npr vozni red linije 219 od prije dvije godine gdje se vidi da su vozila dva autobusa i to zglobna. Kad bi netko pitao ZET da im se vrati taj jedan autobus, rekli bi da to nije racionalno jer ni ovako linija nije opterećena. Međutim, pitanje je je li tome tako zbog toga što ljudi ne planiraju izlazak iz svojih domova prema busu koji ide svakih 40 minuta ili doista ne postoji potreba za više polazaka. Ne kažem da imam suvisao odgovor na ovo pitanje, ali valja ga barem pomnije razmotriti. Pogotovo kad određene četvrti dobivaju polaske i linije, a čini se da je to korelirano s time kako glasuju na izborima. Naravno da je ovo perspektiva putnika, ali zar ne bi i vozačima bilo ugodnije kad im se ljudi ne bi nabijali u prednjem dijelu busa i smanjivali vidljivost, a iza u busu ometali zatvaranje vrata? Pa barem bi se mogla maknuti 4 sjedala (govorim za Citaro G II) nasuprot trećih vrata i situacija bi bila malo bolja.

conecto

A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Ivan

Citat: conecto  u Studeni 05, 2014, 12:11:29
Ovo je valjda najekstremniji primjer kako danas u medijima može lupetat tko što hoće.
:) news bar je parodijski sajt, nije pravi medij. pivkan

Servis

Ironija je što news bar kvalitetnije i pismenije piše "članke" nego neki "normalni" mediji.

tramvajac 92

Citat: flip  u Studeni 04, 2014, 23:29:39
Koristim većinu novozagrebačkih linija i,nažalost, poznati su mi propusti koji su ovdje istaknuti. Mislim da argument "prije je bilo lošije pa treba biti zahvalan na postojećem" nema baš neki značaj jer tehnologija napreduje, a kroz godine koje prođu ljudski um može (i morao bi) osmišljati bolja organizacijska rješenja. Istina je da je sve krenulo s jednim iskazom nezadovoljstva koji se nije nadovezivao na neku prošlu raspravu. To se često vidi na forum.hr, ali argumenti i primjeri stoje. Onaj primjer koji je 221 naveo, dakle period nešto poslije 7:30, je odličan jer se 219 i 220 doista vuku jedan za drugim, a 221 ih siječe. To nije nešto što opažaju samo oni koji pomnije prate, već većina ljudi. Isto tako, pretrpanost linija, tj, broj autobusa nije zadovoljavajuć. Postoji odredba u kojoj piše da popunjenost vozila ne smije prelaziti 90%, a znamo da su neke novozagrebačke linije pretrpanije u određenim razdobljima dana. Imam i ja npr vozni red linije 219 od prije dvije godine gdje se vidi da su vozila dva autobusa i to zglobna. Kad bi netko pitao ZET da im se vrati taj jedan autobus, rekli bi da to nije racionalno jer ni ovako linija nije opterećena. Međutim, pitanje je je li tome tako zbog toga što ljudi ne planiraju izlazak iz svojih domova prema busu koji ide svakih 40 minuta ili doista ne postoji potreba za više polazaka. Ne kažem da imam suvisao odgovor na ovo pitanje, ali valja ga barem pomnije razmotriti. Pogotovo kad određene četvrti dobivaju polaske i linije, a čini se da je to korelirano s time kako glasuju na izborima. Naravno da je ovo perspektiva putnika, ali zar ne bi i vozačima bilo ugodnije kad im se ljudi ne bi nabijali u prednjem dijelu busa i smanjivali vidljivost, a iza u busu ometali zatvaranje vrata? Pa barem bi se mogla maknuti 4 sjedala (govorim za Citaro G II) nasuprot trećih vrata i situacija bi bila malo bolja.

Da naši putnici imaju naviku da se pomaknu iza one rampe (kako god se to zvalo) kod vozača preglednost naprijed nebi bila problem, vozaču je potreban dobar pregled 2. vrata (kod zglobnog Citara) jer se za 3 i 4 "brine" senzor i vozač ne može nekog stisnut vratima, kod drugih buseva je situacija drugačija (djelom i zbog nestandardizirane nabavke vozila,i ne nema veze s markom busa, neg s opremom unutra). 219 je pomoćna linija (kao i 114), ali da, zbog pojedinaca koji su zapošljavali i koji su zaposleni bez odgovarajućih kvalifikacija ispaštaju putnici. Da bi se mogle ukinuti obadvije linije, mogle bi, ali bi se dodatni kapaciteti umjesto na pojačanja linija koje su pune (a koje bi mogle biti pojedinačno manje pune kad bi se vozni redovi uskladili) poslali na linije koje idu kroz Jelkovec. Zaslužuje li taj kvart povezanost s centrom? Da, ali ga zaslužuju i drugi kvartovi, pa svejedno putnici moraju presjedati.

flip

Citat: tramvajac 92  u Studeni 05, 2014, 19:44:10
Da naši putnici imaju naviku da se pomaknu iza one rampe (kako god se to zvalo) kod vozača preglednost naprijed nebi bila problem, vozaču je potreban dobar pregled 2. vrata (kod zglobnog Citara) jer se za 3 i 4 "brine" senzor i vozač ne može nekog stisnut vratima, kod drugih buseva je situacija drugačija (djelom i zbog nestandardizirane nabavke vozila,i ne nema veze s markom busa, neg s opremom unutra). 219 je pomoćna linija (kao i 114), ali da, zbog pojedinaca koji su zapošljavali i koji su zaposleni bez odgovarajućih kvalifikacija ispaštaju putnici. Da bi se mogle ukinuti obadvije linije, mogle bi, ali bi se dodatni kapaciteti umjesto na pojačanja linija koje su pune (a koje bi mogle biti pojedinačno manje pune kad bi se vozni redovi uskladili) poslali na linije koje idu kroz Jelkovec. Zaslužuje li taj kvart povezanost s centrom? Da, ali ga zaslužuju i drugi kvartovi, pa svejedno putnici moraju presjedati.

Slažem se oko ovoga u vezi ponašanja putnika u busu. Nije ni potrebno navoditi primjere jer su svima poznati, a teško je i naći rješenje za to jer se može nalijepiti 100 naljepnica da se treba pomicati prema iza pa ništa od toga. Naravno da bi bilo bolje kad bi se to popravilo, ali stanje bi ostalo isto u situaciji kad je bus sasvim popunjen. Slažem se i s tim da 219 nikako ne bi trebala biti na vrhu liste prioriteta za dodavanje polazaka, ali sam to ipak stavio kao primjer jer se relativno nedavno dogodila redukcija koja rezultira time da određeni broj ljudi svejedno idu na 109/166/220/229, pa čak i 268 (!). Svrha 219 bi bila upravo da rastereti te linije, a ta se svrha onda očito djelomično gubi. Možda bi onda bolje rješenje bili solo busevi? (Isprika na djelomičnom off-topicu)

Shole

Meni je recimo nepojmljivo kad dođem iz Rijeke u Zagreb i vozim se ZET-ovim busom da putnici stoje naprijed na prednjim vratima iako u busu ima mjesta kolko god oćeš.  Mi tjeramo i kad je pun bus da se stoji iza onih rampi, a na prazno nema šanse da netko stoji.  Nemoraš ni govorit ljudima.  Isto tako je nemoguće da netko izlazi van na prednja vrata.  Ima padobranaca koji ulaze na ostala vrata,  ali izlaz na prednja je misaona imenica