Linije - razno 2014.

Autor Ivan, Siječanj 06, 2014, 14:09:42

Tomek

Ako se ukine 146 onda je dio Malešnice koji sad taj bus čisto pristojno napuni ostao bez linije, tj. ima puno više za pješačiti do busa, a tamo se izgradila hrpa zgrada.. Meni je kod 146 jedino problematično što vozi sa Reljkovićeve, al ovaj dio kroz Malešnicu treba liniju i tamo je jako dobro prihvaćena.
120 mi isto nema smisla zavlačiti u Gajnice po SIgetju kad je tu tako i tako Bologna na par metara sa hrpom stajališta, a i onih par zgrada na sadašnjoj zadnjoj stanici 120 je počelo puniti 120, s tim da je u planu tamo izgradnja velikih naselja iza Konzuma.
124 i 130 da ne staju od HR Vrapča nadalje je koma jer na svakoj od tih stanica u oba smjera bude fajn putnika, pogotovo Kustošija i Vrapče(raskrižje)

Po ovom svemu što ovdje čitam moje mišljenje je da sadašnja organizacija linija sjeverno od pruge po Bologni je dobra samo što treba 120 složiti da ide između ostalih linija i da je redovita pa da je ljudi očekuju, a isto tako od kad pre par godina 172 i 176/177 staju u Gajnicama kod pumpe tj. kod želj stajališta trebalo bi ukinuti im onu zadnju stanicu kod raskrižja sa Dubravicom jer to su brze linije i ta dva stajanja su nepotrebna.

Južno od Bologne nisam toliko upućen jer ne živim tamo makar sam često, al u prolazu vidim da autobusi 119 i 146 imaju solidan broj putnika jer taj dio se neprestano gradi i proširuje.

Inače ono što je moja velika želja je da se tramvaj produži od Črnomerca do Vrapča ili Gajnica (barem Vrapčanske Aleje) jer bi zamjenio hrpu autobusa koji rade velike gužve, a ipak jedan tram krca mnogo više od jednog autobusa, samo to dok je sadašnja ergela(namjerno :D) na vlasti možemo samo sanjati(ikakvu gradnju tramvajske pruge)

tamlover

Dio za 136 nisi dobro pročital jer sam napisao da produži trasom 146 po IBM do kružnog toka sa Stenjevečkom gdje je i najveća izgrađenost zadnjih godina uz onu na Šoljanovoj. Dakle ne bi više skretao prema placu u Španskom.
120 je napisana kao linija iz Gajnica a ne s Črnomerca, pa je zato ubačena na Sigetje kako bi bus nekako okrenuli opet prema King Crossu...

Kasno je al čitaj z otvorenim očima prijatelju :)

Ovo kaj se putnika na 124 i 130 tiče, da ih ima ima ih, pogotovo za MUP, ali ako od Vrapča do Črnomerca imaš sigurne autobuse u taktu manjem od 10 min (npr. ova moja 122 na 10 min + 121/136/119/125 koje bi to u tom dijelu svele na bus svakih 4-5 min) onda je opcija za te putnike kojih je ipak puno manje presjedanje. A ostalima se diže komocija, brzina i smanjuje se prometna gužva. No, s razlogom piše opcija....
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Tomek

Da, sad vidim, jbg, nisam dobro pročitao ;)
Ugl. kod 136 onda imamo drugi problem, a to je baš taj plac u Španskom jer kod njega obično izlazi i ulazi hrpa ljudi na 136, tako da očito ti građani koriste radije bus prema Črn. nego Ljub.

120 ovakvu do City centra totalno podržavam, sam kaj ovaj dio sa Sigetjem i dalje ostaje malo nespretan, al generalno teško je neš drugačije i složiti kad su takva raskrižja sa Bolognom.

Inače tu cijele Gajnice(a mislim i veći dio zapada grada) već desetljećima čekaju i čekaju dugo obećavani podhodnik tj. produženje Medpotoka ispod pruge pa dalje do Ljubljanske, samo po onome koliko sam čuo to je jedan od top projekta grada(rasteretilo bi zagušenu Škorpikovu i  kaotično Vrapče), ali gradska blagajna je pustoš i to stoji u ladici i teško da će biti neke promjene oko toga.. Kad bi se to ostvarilo tada bi bilo podloge za još malo možda i većih promjena ili uvođenja neke nove linije.

tamlover

Taj podvožnjak možda 2020., teško da bu prije.... A stvarno je vitalan za Gajnice i cijeli ovaj dio Stenjevca sjeverno od pruge.

Ivan

Slažem se sa svime što je Tomek napisao, uz par dobrih ideja, ovaj Tamloverov prijedlog mi je dosta kaotičan. Ne treba baš toliko radikalno reorganizirati linije, a mislim da ni ovaj takt nije baš najlogičniji.

Nema razloga za ukidanjem 146 jer se može skratiti na Črnomerec i svaki polazak savršeno uskladiti sa 136 koju ne znam zašto maknut iz Španskog, a usto i povećati kapacitet prema Malešnici gdje je potrebno a ne paralelno s tramvajem...

Ovakva 120 samo Gajnice - Jankomir, to ozbiljno? Kako će se to puniti kad nema smisla kad nema spoj s tramvajem? Sesvete dokazuju da to jednostavno ne ide. Potrebna je barem tarifa ZET-HŽ i poboljšanje željeznice da bi funkcionirala, no mislim da ni tad ne bi išlo glatko... Ako ide do King Crossa ili RT Jankomir, zašto sa Sigetja (gdje će sigurno netko jamrati kraj zgrada kao i sad na 121) a ne sa Črnomerca, čemu nabildat tu nesretnu 122 kad će bit prazna poslije Gajnica? Za 122 koja ovdje izgleda mijenja sadašnju 120 nema uopće potrebe iza Gajnica, a kamo li tri busa. Kako sam već napisao, 123 iza Gajnica dobro funkcionira bez 122, njena logika je da ima više-manje jednako putnika ima iza Gajnica i prije i poslije Podsusedskog trga i prema tome se treba orijentirat. Ne bih se složio ni da treba tako drastično prorijediti 123 i 131, mislim da obje na taktu 30 minuta u špici mogu dobro funkcionirati.

Čemu mutiti sa 124 i 130? Može se tako uzeti kao žrtve (ili sretne, ne znam baš) bilo koje druge dvije gradske linije... To ne bi znatno diglo ni prometne gužve (ipak su to prosječno 4,5 autobusa u satu, kako to može pomoći?) ni diglo komociju jer puno ljudi ih treba kroz Kustošiju i Vrapče, nema smisla presjedanje za liniju na istoj trasi ako se ne radi o dužoj pravoj prigradskoj liniji... One su jednostavno gradske linije i takve trebaju ostati.

Ah, tramvaj, da... U Vrapču na livadi prije podvožnjaka bi se dao napraviti odličan terminal da se rastereti kaos na Ilici gdje poslije Črnomerca za svaki veliki tramvaj upadaju dva-tri manja busa u promet i zakrčuju cestu i zagađuju i sve ostalo, no to je sve zaboravljeno iako se tramvaj za Vrapče planirao još 20-ih godina prošlih stoljeća (na željezničkom forumu ima slika gdje se vidi da je već bilo "ficleka" pruge prema zapadu), no sjeverozapad je jedino područje koje iz nekog razloga nije dobilo širenje tramvaja otkad je električni uveden 1910. :( ; s novim željezničkim stajalištem Vrapče bi bilo intermodalni terminal na besprijekornom položaju, no da, sve su to puste želje kad znamo tko je na vlasti. Ne može se napraviti ni Heinzelova gdje je već spreman koridor bez diranja ceste, i što bi bilo prvi komad pruge prema Radničkoj koja se stalno obećava, ne može se ni Fallerovo južno od Ljubljanice koje se stalno "počinje" graditi za pola godine već 15 godina a potrebno je samo prekopati livadu, a kamo li ovo.

Ivan

Citat: Tomek  u Kolovoz 18, 2014, 23:59:10
Da, sad vidim, jbg, nisam dobro pročitao ;)
Inače tu cijele Gajnice(a mislim i veći dio zapada grada) već desetljećima čekaju i čekaju dugo obećavani podhodnik tj. produženje Medpotoka ispod pruge pa dalje do Ljubljanske, samo po onome koliko sam čuo to je jedan od top projekta grada(rasteretilo bi zagušenu Škorpikovu i  kaotično Vrapče), ali gradska blagajna je pustoš i to stoji u ladici i teško da će biti neke promjene oko toga.. Kad bi se to ostvarilo tada bi bilo podloge za još malo možda i većih promjena ili uvođenja neke nove linije.
Tad bi linija koju sam često predlagao, nova 117 Ljubljanica - Malešnica - Stenjevec, imala još više smisla ako ide još u Gajnice, no mogla bi i samo do Stenjevca zasad... :)
Uostalom, jedno od opravdanja za postojanje linija 113 i 114 je da povezuju stanovnike s upravnim centrom njihove g.č. Trešnjevka-jug, ne bi li to trebalo nešto slično (barem na okretište Stenjevec udaljeno nekih 600 m hodanja) za g.č. Stenjevec kojoj je sjedište u Gajnicama?

STIB

Hoće li ZET uvesti neku liniju za IKEAu (ili barem preusmjeriti/produžiti 276)?
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

marin

Da je preusmjere to bi bio kaos, prvo jer je rijetka, a drugo solo bus. A ikea nova, ne vjerujem da i ide prema ikei da bi stali svi ljudi i u zglobni bus prvih dana.

tamlover

Citat: Ivan  u Kolovoz 19, 2014, 00:08:38
Čemu nabildat tu nesretnu 122 kad će bit prazna poslije Gajnica? Za 122 koja ovdje izgleda mijenja sadašnju 120 nema uopće potrebe iza Gajnica

...osim što linija spaja sve MO GČ uz Bolonju, a vidim da je i tebi to nekakav argument u raspravi, u Podsusedu je npr nova ambulanta koju koristi i dio stanovnika Gajnica, u perspektivi tu je vjerojatno i naselje na mjestu današnje cementare. U svakom slučaju ne sviđa mi se to forsiranje Podsuseda kao slijepog crijeva do kojeg se stiže samo vlakom (iako je to stvarno najbrže, ali nažalost više ne i isplativo s obzirom na cijenu kombinacije ZET-HŽ) ili prigradskim busom kojeg kao trebamo rasteretiti (?). Računam na putnike koji se sada koriste samo linijom 172 za dolazak u Podsused, a kojima bi učestalija gradska linija iz Podsuseda postala zanimljiva iako nije brza. I konačno, i sada na 122/123 ima putnika do/od Podsuseda. Da do P.Dolja vozi isključivo samo minibus iz Podsuseda i to mi je čak prihvatljivo, pa se takt polazaka iz Podsuseda za Č još može poboljšati. A u odnosu na okretanje u Gajnicama koje preferiraš to je ukupno 7-8 min razlike u voznom vremenu po krugu ili svega tri minute dulja linija u jednom smjeru.

...136 nisam maknuo iz Španskog, samo je prošla drugim putem do Šoljanove, pokrila najnaseljeniji dio trase sadašnje 146 (zbog čega bi tu mogao ukinuti). Meni je ukidanje 146 važnije nego da bus 136 prođe pored placa u Španskom koji ionako ima liniju 115 ili ne previše hoda do IBM ili stajališta na Šoljanovoj ako netko baš mora na Črnomerec. Možda bi se tu moglo razmisliti da se VR pojača s polascima samo do kružnog toka na kraju IBM čime Malešnica dobiva još bolji takt. U svakom slučaju za 136 je logično da se produži do bolnice (i to ne samo zbog bolnice, nego zbog Kauflanda npr.) a 146 ako ostane ovako kako je staviti na Črnomerec i skratiti do Stenjevca (Stenjevčice). Međutim od ta tri busa koja skreću lijevo u Vrapču jedan je sigurno višak i čini mi se da je to 146.

...ovo za 120? Da, ozbiljno mislim da je racionalnije i potrebnije spojiti Gajnice s centrima na Jankomiru nego vuči bus sa Črnomerca. Na 121 je bus ljudima bio doslovno ispod prozora, a na parkingu o kojem govorim bus bi od zgrada dijelilo prometno Sigetje i zeleni pojas ispred zgrada.

...ovo s ubrzavanjem linija je "fiks" ideja, ni sam ne znam postiže li se išta time osim konfuzije kod putnika. Ali tko ne eksperimentira ne profitira ;)

tamlover

Citat: STIB  u Kolovoz 19, 2014, 15:25:23

Neće ZET, al po Westgate receptu, ali ne besplatnom, ide i IKEA:

Citat:Sve one koji nemaju automobil razveselit će vijest da će do Ikee moći i njihovim autobusom.
Autobus će kretati sa Savskog mosta u Zagrebu i to od 21. kolovoza, kada se Ikea i otvara.
Povratna karta stajat će 10 kuna, a vrijedit će i kao poklon bon od pet kuna za kupovinu hrane ili namještaja. Raspored stanica bit će dostupan na internetu, na www.ikea.hr.

http://www.24sata.hr/news/iz-zagreba-vozi-autobus-za-ikeu-povratna-karta-10-kuna-380581

Ivan

Citat: STIB  u Kolovoz 19, 2014, 15:25:23
IKEA je u općini Rugvica i ne tiče se JLS koje trenutno imaju ZET. Vjerojatno IKEA sama mora organizirati prijevoz.

Ivan

Citat: tamlover  u Kolovoz 19, 2014, 16:36:27
...osim što linija spaja sve MO GČ uz Bolonju, a vidim da je i tebi to nekakav argument u raspravi, u Podsusedu je npr nova ambulanta koju koristi i dio stanovnika Gajnica, u perspektivi tu je vjerojatno i naselje na mjestu današnje cementare. U svakom slučaju ne sviđa mi se to forsiranje Podsuseda kao slijepog crijeva do kojeg se stiže samo vlakom (iako je to stvarno najbrže, ali nažalost više ne i isplativo s obzirom na cijenu kombinacije ZET-HŽ) ili prigradskim busom kojeg kao trebamo rasteretiti (?)
Jao, ma na temelju čega su složene ove teorije? Kakve MO GČ koje sam spomenuo su "meni nekakav argument" za isforsiranu 122 ako sam ih stavio u kontekst sa 113 koja vozi svakih pola sata, koja podsusedska linija vozi rjeđe od nje (osim malo prorijeđene 116)?
119 i 123 su sasvim dovoljne možda i za cijeli Podsused ako gledamo kapacitet, to je činjenica, čak da se 123 reducira svakih pola sata (zajedno svakih 15 minuta) je dobra, a i 131 koja pokriva veliki MO Podsused, i po čemu se čine uopće rijetke? Tu je još i 116 s druge strane... Slijepo crijevo? To nije nimalo loš prijevoz s obzirom na sve... I tko onda forsira vlak, prigradski bus uz toliki broj gradskih autobusa? Možda su jedino bolji izbor ako su nekome prespori, ali sigurno ne treba više autobusa u Podsusedu, jedino mogu biti bolje usklađeni.
Cijeli MO Podsused ima 6.192 stanovnika a na to dođe 9 gradskih autobusa, dakle dobiva puno bolji prijevoz recimo od Travnog ili Svete Klare koji imaju 10-ak tisuća stanovnika a imaju samo 3-4 busa... Cijela GČ Brezovica s puno dužim prigradskim linijama i normalnom potrebom za više vozila ima ukupno 12 autobusa koji dijelom služe i drugim JLS... Dakle, kako je onda Podsused po bilo kojoj teoriji slijepo crijevo, i čemu bi služila pojačana 122 ako se ni 123 kakva je ne može napuniti poslije Gajnica?

A za ovo Gajnice-Jankomir, apsolutno ne, ne bi bilo putnika, da ima i svu dostupnu propagandu i jumbo-plakate, ne bi se punila, mogu se kladiti u to, jer sesvetske linije koje prolaze i kraj šoping centara i idu u naseljena područja nemaju putnika, i počinju s puno većeg terminala, jednostavno nemaju putnika i točka... Uostalom, od Sigetja bi raskrižje Škorpikova-Samoborska bilo na 800 metara, već je 116 ovdje i ovaj komad joj je prazan, zašto fantazirati da bi ova linija bila bolja od 116? Postojao bi i problem  nezadovoljnih stanara kod stajališta na Sigetju, problem sanitarnog čvora za vozača.. Zašto izmišljati? Ako linija ide za King Cross sa sjevera, Črnomerec je trenutno jedina logična početna točka. To nije nikako "vući" na Črnomerec kad bi sasvim logično imala i više putnika na ovom dijelu nego poslije Gajnica... A spojiti samo Gajnice s Jankomirom, zašto ne i Vrapče i Kustošiju da jedni putnici pune bus dok ovi koji idu iz centra prazne? Usput bi se i solidno podigla kvaliteta putovanja za većinu potencijalnih putnika umjesto da moraju presjedati, a uštedilo bi se stajanje u Gajnicama umjesto duge linije, po Sesvetama vidimo da te kratke jednostavno puno koštaju ZET, jednako kao da voze dalje a suže daleko manje... Ne vidim nikakvu drugačiju logiku koja može funkcionirati...
Uostalom, imali smo i jadan pokus linije Podsused - West Gate koja nije bila zanimljiva putnicima, zašto ponavljati neuspjeh? Ovo bi bilo barem jednako loše.

Jednog dana ako se uspostavi nova jedinstvena tarifa i počne ulagati u bolji (pri)gradski vlak možda se može razmišljati o novim linijama koje počinju sa željezničkih stajališta, ali jako daleko smo od toga i trenutne linije su neuspjeh za neuspjehom, bile su prazne i kad je bilo ZET-HŽ tarife, sad je još gore. A misliti da su Gajnice same po sebi središte nečega pa trebaju liniju za Jankomir ili bilo kud drugdje je recept za neuspjeh linije, moraju biti feeder nekom većem sustavu (a sad vlak uopće nije dio tog sustava).
Jedina linija u Zagrebu i Sesvetama koja treba početi dalje od tramvaja je 142, a i nju be se možda dalo poslati da se trucka pomalo na Črn, sve ostalo treba presložiti da ide do tramvaja jer inače nikad neće biti putnika, a ako se usklade ili ujedine s linijama do tramvaja imat će putnika i potencijalno napraviti dobre uštede na broju vozača i vozila u prometu bez gubljenja frekvencije ili nekog drugog narušavanja kvalitete... Niti vraćanje stare ZET-HŽ tarife neće imati velike rezultate, jedino ako se željeznica potpuno integrira u tarifu i digne na razinu metroa ili nešto blizu. To je jednostavna logika od koje ne možemo pobjeći, a sve ostalo koje počinje po kvartovima je pomalo u sferi fantastike jer ni relativno ozbiljni terminal Sesvete ne daje rezultate.

tramvajac 92

Što se tiče IKEA-e, bus sa Savskog mosta je zanimljiva ideja, time se kupi cijeli grad, što je i dobra i loša ideja. Loša je jer će se već do NSK bus napuniti. I kaj onda? Čekat sljedeći? Trebat će linije (bar u početku) sa najmanje još jednog mjesta u gradu (npr. Sesvete-Dubec-Čulinečka-Slavonska-IKEA).

tamlover

Citat: Ivan  u Kolovoz 19, 2014, 17:57:45
... Zašto izmišljati?

Zato da bi ti imao na kaj odgovarati :D Da ne napišem loše ideje onda tvoje dobre s hrpom argumenata ne bi došle do izražaja. Možda natjeramo Miličevića ili nekog sličnog da prepisuje odavde... Zapravo ne mislim tako. Volio bih da ZET ima ljude koji bi se međusobno motivirali idejama, ali pod uvjetom da si međusobno ne govore da su one grozne.

dean25

Ništa od toga nažalost [bar za sada].