Croatia Bus Zagreb - rasprava, linije, razno

Autor shef, Siječanj 27, 2014, 09:12:34

shef

Prvi put nakon 2001. odvažio sam se sjesti u Croatia Bus. Kao što vjerojatno znate, otvorili su novu liniju Rijeka-Zagreb-Brežice, pet puta dnevno, a cijena bez rezervacije 106,00 Kn za povratnu RI-ZG.
Iako je na ovom forumu sve što je vezano za Globtour omrznuto do besvijesti, ja sam apsolutno oduševljen.
Gore sam išao sa:

a natrag sa:

Vozni red je prilično našpanan i dođe se za 1:55 ako nije gužva kroz Zagreb. Nema stajanja nigdje. Vozači su u oba slučaja bili naši (mislim na PGŽ), jednoga znam od ranije jer je radio kod jednog riječkog privatnika. Obje hostese prelijepe, bonbon koji se dobije tako-tako. Wi-Fi radi, a nije bilo gnjavaže Narodnog radija. U svakom slučaju, moram ih pohvaliti. Vidi se da se puno ulaže u reklamu, ali svejedno u oba slučaja busevi su bili gotovo prazni (doduše bila je subota).

Ono što me najviše oduševilo: ogroman prostor za noge:

Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Scarface

@ shef Mislim da je razlog što su busevi poprilično prazni taj što velika većina Riječana ipak putuje ATR-om, koji realno nema puno bolji vozni  park, a o cijenama da ne govorim. Primjerice, u 8.mjesecu sam platio povratnu kartu ZG-RI s ATRom 155 kn, uz studentski popust. I još dodaj da je prtljaga 10 kn što je bezobrazno skupo  :o i odlučio sam da više nikad neću nigdje s njima putovati, APP je druga priča.

A realno, treba tu i poprilično vremena da ljudi čuju za njihovu ponudu i uvjere se da uz cijenu imaju i kvaltetu. Dat ću samo 1 primjer: kad je APP uveo linije ZG-OS gotovo 90 % putnika se vozilo do Nove Gradiške, a jako mali broj do Broda ili Osijeka. Danas, godinu dana poslije, običnim radnim danom busevi imaju popriličnu popunjenost s time da je dobar dio Brođana i Osječana počeo putovati s njima, ne samo zbog cijene, nego i zbog toga što je vozni park APP-a kud i kamo bolji nego od Čazme ili Panturista.

Eto toliko od mene  pivkan

shef

Problem je što većina ljudi nema pojma da imaju mogućnost izbora; autobusni "kolodvor" Rijeka nema svoje stranice, već se oslanja na naravno Autotransove na kojima nema ni riječi o drugim prijevoznicima koji voze na ovoj liniji (CB, Črnja, APVŽ, Brioni, Škreb, Polet, Panturist); isto vrijedi više-manje i za telefonske informacije.
Naravno, kad sam došao na šalter u Rijeci i tražio kartu za CB, službenica je složila ljutu facu i bacila na pult kusur i kartu, bez "izvolite", "hvala" ili "doviđenja"...
Nisam lud da ATRu dajem 150 Kn za jedan smjer, a oni meni pošalju Eurolinera od Otočca ili Cityliner od Velebita.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Scarface

Citat: shef  u Studeni 19, 2014, 19:58:40

Naravno, kad sam došao na šalter u Rijeci i tražio kartu za CB, službenica je složila ljutu facu i bacila na pult kusur i kartu, bez "izvolite", "hvala" ili "doviđenja"...

Tak je i meni bilo kad sam kupovao rezervaciju za Brione  ;D

Shole

Trebali bi se svi ostali udružit i u nekom kioskiću prodavat karte.  Ali pošto je kolodvor od ATR-a, vjerovatno nebi mogli dobit poslovni prostor. 

Tomek

Da mogu i drugi prijevoznici bi to radili tako da nije to ništa čudno ;) Iste stvari se događaju i na drugim kolodvorima po Hr nažalost!

Dreamwalker

Nije to samo u Rijeci kad smo kod Kvarnera. Za vrijeme sezone i u Puntu na Krku turistička agencija koja je inače prodavala karte za sve prijevoznike koji su vozili liniju za Zagreb ove godine je prodavala samo za ATR i čini mi se APP Požega koji su daleko najnepovoljniji što se tiče omjera cijene i kvalitete. Karte za AP Varaždin si mogao kupiti samo u busu ako je bilo mjesta, a za Slavoniju Bus si morao zvati u SB za rezervaciju karte.

Mislim da je i u Splitu ista situacija s Promet Makarskom jer je Mate vlasnik kolodvora.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Done

Citat: Dreamwalker  u Studeni 19, 2014, 20:25:43
Nije to samo u Rijeci kad smo kod Kvarnera. Za vrijeme sezone i u Puntu na Krku turistička agencija koja je inače prodavala karte za sve prijevoznike koji su vozili liniju za Zagreb ove godine je prodavala samo za ATR i čini mi se APP Požega koji su daleko najnepovoljniji što se tiče omjera cijene i kvalitete. Karte za AP Varaždin si mogao kupiti samo u busu ako je bilo mjesta, a za Slavoniju Bus si morao zvati u SB za rezervaciju karte.

Mislim da je i u Splitu ista situacija s Promet Makarskom jer je Mate vlasnik kolodvora.
Mislim da nisi u pravu,prije par miseci sam često putova ST-ZG i obrnuto uglavnom hvata sam jutarnje autoputem,znaći CB ili imočance i uredno sam kupova kartu na kolodvoru,i nisu me nikad vrbovali za makarane,doduše i sa njima bi se vrača iz ZG,ali uglavnom bi hvata imočance u 17,00,onda sam skužija da prodaju kartu do dugopolja+dugopolje split,a kako bi me iskrcali kod rotora u solinu lipo bi stavija u žep dvadesetak kuna(kartu bi kupio u busu)

Casper

Za prodaju karata je definitivno najbolje rješenje on line prodaja koju najviše reklamira ATR na svojim autobusima. E sad, zanima me zna li netko kako je to riješeno sa kolodvorima jer na internetu sam jednom našao ugovor autobusnog kolodvora zagreb u kojemu stoji da svaka prodaja karata u autobusu zahtjeva i naplatu kolodvorskih usluga, u Zagrebu 6 kuna. Isto tako stoji da im pripada 9% od svake prodane karte... po meni lihvarstvo! Znači za svaku prodanu kartu on line ide dio kolodvoru...

A što se tiče Croatia busa na liniji Zagreb-Rijeka ja vjerujem da oni mogu uspjeti, ali će biti potrebno puno vremena jer ipak lokalpatriotizam čini svoje, ali isto tako se ne smije zanemariti da i dosta ljudi na riječkom području ima poznanike, rođake i slično zaposlene u ATRu pa je u pitanju solidarizacija...

tramvajac 92

Ako je AKZ proda putem svoje internet stranice, ide im dio zarade, da. Ak je kupiš na internet stranicama prijevoznika ne, jer recimo od 50 mjesta u busu AKZ ima (bezveze velim) 40 mjesta u prodaji, a ostalih 10 internet ili neka druga fora.

BTW. kako sam čitao, možeš kupiti i kartu na kiosku tiska, pa izbjegneš kolodvore i "kolodvore".

Casper

Ovo s TISAK-om će biti super fora ali mislim da se može kupiti samo za određene prijevoznike... mislim da to tako i tako nemogu mali prijevoznici izdržati zbog Todorićeve odgode plaćanja, ali to je već druga priča...

Tomek

Zaboravlja se ovdje da je i Autotrans snizio cijene nekih svojih polazaka na 63 kune Rijeka-Zagreb i to direktno polasci koji idu prije i poslije Croatia busa.

shef

Tih 63 kune vrijede samo utorkom, srijedom i četvrtkom u online prodaji. Osim toga putovanje traje puno duže.

Sent from my GT-I9060 using Tapatalk

(c)Teutonic

Shole

Da, da ,   ovo što SHEF kaže je istina.   Samo ti, za studente, neatraktivni dani, dok CB stalno ima nisku cijenu. 

Želim Croatia Busu sve najbolje u naumu da privuče putnike  (ja ću prvi rađe s hostesom nego s dva jarana), a navodno da spremaju još neku novost koja nije viđena kod nas.

Slažem se s onim što je netko naveo da lokalpatriotizam igra veliku ulogu,  ali bojim se da je tome došao kraj otkad je Autotrans napustio veliki broj domaćih vozača koji su tu bili godinama, neki i cijeli radni staž.  Okarakterizirani su kao nepodobni,  i dovedeni su raznorazni kvazi vozači pitaj boga odakle, a to nije dugog vijeka.  Osim toga, kao što je i Shef prepoznao našeg domaćeg vozača u CB-u,  tako je masa ljudu putovala zbog toga Autotransom.  Toga danas ili više nema, ili je ostalo vrlo skromno.  Uz dužno poštovanje prema svakome ko zarađuje za svoj kruh,  ja osobno nemogu usporedit vozača koji je rođen u Opatiji i koji je cijeli radni vijek od 30 godina proveo  u Autotransu pod kravatom, i navozio se Njemačke, Švicarske i Dalmacije,  sa novim kolegom koji je došao iz Donjeg Lapca ili Zagvozda, košulja mu ispada iz hlača, žilet vidi jednom tjedno, a njemački zna brojit do 3.

Maverick

Stigla dva nova siderala,slike na facebooku od croatie bus