Iskustva s Citelisom po ljetnim vrućinama???

Autor lav0607, Ožujak 25, 2014, 09:18:26

lav0607

Pozdrav svima!
Znam da postoji rubrika o Citelisu ali ovo što sam htio je nešto drugo.
Naime,zanima me kakva iskustva imate s Citelisom tokom ljeta,kako se ponaša,koja su vaša zapažanja,moguće prednosti i nedostaci??
U APP sad nažalost prevladavaju Citelisi pa me zanima da li ih je iko vozio od vas tu po ljeti?
I druga stvar,da li iko zna jeli istina da će se u APD-u gradit plinska stanica?

Hvala na odgovorima,svim kolegama sretnu službu i svima lijep pozdrav
Never drive faster than your guardian angel can fly!

Ivan

Citelisova klima je jako dobra ako se održava, meni je uz Conectovu najugodnija od svih modela koje ZET ima (Webasto Aerosphere koja je većina u drugim vozilima uvijek iritantno oštro puše, pogotovo u Citarima), samo treba vidjeti hoće li se održavati, a mislim da bi se moralo jer prozori koji su naručeni su premali za ovdašnje vrućine, ima Citelis i veće ali netko nije mislio na to. Kao putnik treba izbjegavati zadnji red sjedala jer tamo je uvijek vruće (ali zato su zimi super), ostalo je u redu.

GT-R

Dok su bili u APD i kada je klima radila bili su odlicni. Kao u NT tramvajima, zrak je nekako svjez, nije zagusljiv.
Jedino je neugodno stajat skroz iza uz motor, plastika se uzasno jako grije.
Zimi nisam imao dobra iskustva sto se tice grijanja. Bilo je smrzavanja kao da grijanje uopce nije upaljeno.
Mislim da je najveci problem (uz pokvarenu klimu) to sto vecina vozaca nezna dobro podesit grijanje/hladjenje, uglavnom pretjeraju. Ugodno je kada je u busu 23°C a vani 32°C, ali kad izadjes van samo sto se neonesvjestis od soka.

marin

Do sad sam se vozio u jedno 5 komada, ono prošli tjedan dok je bilo nesto malo vise od 20 C stupnjeva vani, ni jedan nije hladio kako spada, unutra je valjda bilo 30 stupnjeva, skuhali smo se skroz, a ni neidu baš s klimom. Nadam se da će se ta klima sredit do ljeta inače neće to bit dobro.

Spiker

Citelisima klima ima regulaciju u zračnom tunelu, u putničkom prostoru i na radnu temperaturu vozač ne može utjecati. To se podesi u radionici i to je to. Vozač je samo može uključiti sa tipkom na desnoj strani, u vozačkom prostoru.
Klime su dobre ali uzimaju mnogo snage slabašnim motorima. To se najviše osjeti na 18m Citelisima.
U početku su klime održavali, sve filtere mijenjali i nije bilo neugodnih mirisa.
Imam osječaj da su počeli štedjeti...

Inaće, ako klima ne radi, autobus možeš parkirati jer je u njemu nemoguće izdržati.
Prozori su zanemarivi.

Međutim, klasični Citelisi, učestalo se kvare pa i time klime nisu izuzetak.
Vrlo česte su prituže na izlijev kondenzacijske tekućine u putnički prostor.
Doslovce, punicima po glavi.
To nije riješeno od prvih dana...

marin

Nisam znao da Citelisi imaju čak 310 konja (18m).

Ivan

Pa nije li snaga motora dovoljno poboljšana namještanjem power moda i ostalog naštimavanja mjenjača itd.? Solo se kreću odlično a ne bih više rekao da su ni zglobni puno slabiji, možda ih ne treba baš slati na 106 ali inače idu sasvim dobro, na izlasku iz stanica ili recimo na zahtjevnijim stvarima poput uključivanja na Ilicu s podvožnjaka Oranice ili na 125 ne vidim neki nedostatak prema dizelašima.

marin

Pa sa klimom jako slabo idu, svaki tip ide bolje, recimo Citaro koji ima 10 ks manje, ja s njim ne osjetim primjetno gubitak snage sa klimom, dok Citelis ima i drugačiji zvuk i osjetno slabije vuče.

Shole

Ja neznam kakvi su ostali, kod nas je bio samo onaj zamjenski zglob 791 i to je bila živa katastrofa.  U power modu se jedva kretao u brdo. 

marin

Ajme majko, ovdje je taj najbolji, najbolje ide.  ::|
Al ja mislim da je on još tada bio u nekom eco programu, ide on fino ovako, nisam se s njim vozio dok je imao klimu upaljenu.

Dreamwalker

Ja ne znam kaj se vi čudite da Citelis ide slabije s klimom. Svaki autobus ide slabije s klimom, a uspoređivati Citara i Citelisa je još bezazlenije. Citaro ima snagu od 220 kW i 1250 Nm okretnog momenta, što je 8 kw slabije od Citelisa, ali 150 Nm više. Ne znam podatak, ali moguće je i to da Citelis ima i jaču klimu uz sve to. I upravo u tome je razlika. Zato se u Citaru to toliko ne osjeti jer on s upaljenom klimom ima momenta kao Citelis bez klime.  I to je normalno za bilo koji CNG bus u usporedbi sa dizelašem.
Povući ću paralelu s automobilima. Opel Astra dizel 80 KS jednako ubrzava (možda i bolje) kao i Opel Astra benzinac sa 100 KS iako je nominalna snaga veća kod benzinca. Upravo je ubrzanje, a samim time i moment najbitniji kod autobusa u JGP. Kad se gledaju parametri motora, meni kao budućem inženjeru bitnije je gledati okretni moment, a ne snagu motora.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Shole

Citat: Dreamwalker  u Ožujak 31, 2014, 20:29:17
..... I to je normalno za bilo koji CNG bus u usporedbi sa dizelašem......

Hvala bogu da je netko konačno to zaključio i valda će sad konačno prestat usporedba koji ide bolje, a koji gore.  To su kruške i jabuke.

I u potpunosti se slažem s tobom da je bitan moment ali ne samo njegova veličina (koja je itekako bitna) nego i u kojem rasponu je raspoloživ, a tu je diesel još jači o CNG-a  Taman da ovaj Citelis ima i isti moment,  neće ga imat u jednako dugom rasponu

Spiker

Rasprava je na temu korisnika koji imaju iskustva sa CNG Citelisima (ZET) i njihovim klima uređajima.
Naravno da tu nije potrebno analizirati karakteristike niti nalaziti razloge za nešto.
Ako vozač kaže da je tako onda je to upravo tako.

U konačnici, ako je netko i pogriješio u konstrukciji, tome nikako ne može biti opravdanje nešto drugo, kao npr. "slabi motor".
Svi mi znamo prednosti i mane Otto motora, pogotovo pogonjenog CNG-om.

marin

Citat: Dreamwalker  u Ožujak 31, 2014, 20:29:17
Ja ne znam kaj se vi čudite da Citelis ide slabije s klimom. Svaki autobus ide slabije s klimom, a uspoređivati Citara i Citelisa je još bezazlenije. Citaro ima snagu od 220 kW i 1250 Nm okretnog momenta, što je 8 kw slabije od Citelisa, ali 150 Nm više. Ne znam podatak, ali moguće je i to da Citelis ima i jaču klimu uz sve to. I upravo u tome je razlika. Zato se u Citaru to toliko ne osjeti jer on s upaljenom klimom ima momenta kao Citelis bez klime.  I to je normalno za bilo koji CNG bus u usporedbi sa dizelašem.
Povući ću paralelu s automobilima. Opel Astra dizel 80 KS jednako ubrzava (možda i bolje) kao i Opel Astra benzinac sa 100 KS iako je nominalna snaga veća kod benzinca. Upravo je ubrzanje, a samim time i moment najbitniji kod autobusa u JGP. Kad se gledaju parametri motora, meni kao budućem inženjeru bitnije je gledati okretni moment, a ne snagu motora.
Ovo je off topic, ali da sam ja na tvom mjestu, zapitao bih se zašto sam išao za injženjera, Astra od 80 ks dizel se može sakrit benzincu od 100 ks, pogotovo u startu. Taj dizel ubrzava do 100 nešto preko 10 sekundi, a benzinac za 9 i nešto. Ima jači okretni moment, ali do nema veze sa ubrzanjem, malo se ti rađe savjetuj sa profićima. Naravno, to vrijedi samo za automobile, autobusi su nešto sasvim drugo.

Dreamwalker

Citat: marin  u Travanj 02, 2014, 14:50:14
Ovo je off topic, ali da sam ja na tvom mjestu, zapitao bih se zašto sam išao za injženjera, Astra od 80 ks dizel se može sakrit benzincu od 100 ks, pogotovo u startu. Taj dizel ubrzava do 100 nešto preko 10 sekundi, a benzinac za 9 i nešto. Ima jači okretni moment, ali do nema veze sa ubrzanjem, malo se ti rađe savjetuj sa profićima. Naravno, to vrijedi samo za automobile, autobusi su nešto sasvim drugo.

O Bože  good_boy

Imaš PM  ;)
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421