IAA Hannover 2014

Autor sibencan, Rujan 28, 2014, 22:08:51

5AR

TS FAHRZEUGTECHNIC

TS Liner Ducato

TS City Max Ducato

Ruksak za Starlinere i Skylinere

5AR

VANHOOL

Vanhool je predstavio novu seriju autobusa pod imenom ili predznakom EX. Iako su ovi došli iz Belgijske tvornice, proizvodit će se u Skoplju u Makedoniji od prvog kvartala 2015 a nudit će se u dvije visine i tri dužine. Izloženi su bili dvoosovinski modeli 15H najkraći povišeni, 12.48m dužine i visine od 3,805mm te 16M srednji normalne visine  13.26m dug i 3,675mm visok. Nakon Srpnja sljedeće godine u proizvodnju će krenut i troosovinski povišeni modeli 16H i 17H koji će imat duljinu od 14.22m

EX 15H

5AR

5AR

TDX21Altano, za razliku od pred dvije godine kad su bili u crvenoj ovaj put su u plavoj boji. Iako su Altano modeli po funkciji i izgledu nama više poznatom Spacelineru ili manje (vjerovatno ih je manje proizvedeno i manje ih je po našim cestama) Setri S316HDS gdje je autobus povišen toliko da su putnička sjedala sva u jednoj visini a vozač i suvozač ispod njih. Tako je i kod Van Hoola ali samo u kraćim modelima TX17, TX18 i TX19 dok su duži modeli TX20 i TX21 imaju jedan red sjedala i u dolnjem dijelu, tri spojena, pa imaju i dodatno slovo D u nazivu modela. Taj red sjedala ima i svoja vrata na lijevoj strani autobusa, dok su prednja desna dvostruka.

ROAD

Kažu da su Van Hool vozila jedna od najskupljijh, ali i najkvalitetnijih ?
NEOPLAN VIP CLASS

zlikowszky

Kako gledam slike tako mi neke stvari jednostavno ne "sjedaju". Vidim primjerice kod TAM buseva (i još nekih) da je ćenifa ugrađena u stražnjem dijelu autobusa u istoj visini kao i putnički prostor. Meni je jednostavno glupo da su vrata WC-a tik do sjedala. Mogu si zamisliti mirise kad netko otvori ta vrata. Rješenje gdje je WC na nižem nivou kod srednjih vrata mi je daleko pametniji izbor. Em ne narušava kompaktnost putničkog prostora, em je ipak denivelirana ta prostorija pa, iako nije opet ne znam koliko daleko od putnika, barem ga ne gledaš. A daleko od očiju-daleko od srca.

I još bih se nadovezao na prethodni post kolege ROAD. Mislim da nije bezveze da su se čak američke tvrtke (Coach USA, Megabus.com)odlučile za Van Hool vozila za svoje pan-američke linije. Recimo New York-Chicago, ili New York-Washington DC
Tesla je umro, Einstein je mrtav, a ni ja se baš ne osjećam najbolje.....

conecto

Poanta je u tome da su druga vrata otraga kako bi dobio više bunkera između osovina, baš kao nekad naši stari TAM-ovi, FAP-ovi, TAZ-ovi... Nakon što su se godinama zadnja vrata ugrađivala na sredini sad se netko opet "genijalno" sjetio prastare fore, istu foru koristi i Setra.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

NP-549

Meni je uvijek bilo logičnije da su zadnja vrata iza osovine upravo zbog prtljažnog prostora koji se drastično smanjuje kad su na sredini.  Onaj zamjenski bunker skroz iza ionako natrpamo sa alatom, a zna bit i webastor tamo.  Da ne napominjem da je i sigurnost narušena.  70% stvari ti je onda u bunkerima na lijevoj strani što nije nimalo ugodno otvarat čak i kad je bus u ugibalištu, a kamoli na samoj cesti.  Isto tako,  kad neka bakica ispadne po zadnjim škalama koja su iza zadnje osovine neće joj se ništa desit (osim lom kuka ;) ),  ali ako izvede identičnu piruetu na vratima na sredini postoji velika šansa da ju zakačiš kotačem, ili čak pređeš preko noge.

zlikowszky

Citat: conecto  u Prosinac 15, 2014, 14:28:38Poanta je u tome da su druga vrata otraga kako bi dobio više bunkera između osovina, baš kao nekad naši stari TAM-ovi, FAP-ovi, TAZ-ovi... Nakon što su se godinama zadnja vrata ugrađivala na sredini sad se netko opet "genijalno" sjetio prastare fore, istu foru koristi i Setra.
Da, ali ti stari TAMovi, FAP-SANOSi i TAZovi nisu bili Hoch-Deker (HD) busevi i nisu imali WC. Svi ti proizvođači su kod HD verzije (Sanos 315.21, TAM 331 i TAZ 1438) druga vrata ugrađivali na sredini, a valjda upravo zbog šekreta.
Citat: NP-549  u Prosinac 15, 2014, 14:34:28Meni je uvijek bilo logičnije da su zadnja vrata iza osovine upravo zbog prtljažnog prostora koji se drastično smanjuje kad su na sredini. 
Eto, svak ima svoje mišljenje pa i tvojega uvažavam iako se ne slažem s tobom. Meni je ipak logičnije da HD bus ima vrata na sredini koja proizlaze iz pozicioniranja šekreta uz ta vrata. Logično mi je da su druga vrata na kraju jedino ako to nije HD bus i ako nema WC-a. Držim da WC treba locirati nauštrb bunkera, a ne nauštrb putničkog prostora i komocije.
Tesla je umro, Einstein je mrtav, a ni ja se baš ne osjećam najbolje.....

NP-549

Da, u pravu si u vezi putničkog prostora, ja to uvijek gledam s vozačke strane i sa strane svog komoditeta vezano za prtljagu (i sigurnosti).   

Autotrans je imao povišeni 303 sa vratima iza zadnje osovine (nikad nigdje vidio nijednu sliku osim baš tog busa), i bio je garažni  #1020, (dandanas stoji u Novalji na parkingu),  ali on je imao prije generalne u Domžalama 2004. WC i kuhinju za cijeli stražnji red.  Generalnim remontom je skinuto jedno i drugo i dodano je 5 sjedala.

conecto

Citat: zlikowszky  u Prosinac 15, 2014, 15:29:34
Da, ali ti stari TAMovi, FAP-SANOSi i TAZovi nisu bili Hoch-Deker (HD) busevi i nisu imali WC. Svi ti proizvođači su kod HD verzije (Sanos 315.21, TAM 331 i TAZ 1438) druga vrata ugrađivali na sredini, a valjda upravo zbog šekreta. Eto, svak ima svoje mišljenje pa i tvojega uvažavam iako se ne slažem s tobom. Meni je ipak logičnije da HD bus ima vrata na sredini koja proizlaze iz pozicioniranja šekreta uz ta vrata. Logično mi je da su druga vrata na kraju jedino ako to nije HD bus i ako nema WC-a. Držim da WC treba locirati nauštrb bunkera, a ne nauštrb putničkog prostora i komocije.

Zato postoji mogućnost izbora (vjerojatno to postoji i kod TAM-a) pa svatko može konfigurirati kako mu paše.
Čega je sve bilo? Bilo je i takvih buseva s WC-ima i vratima otraga, a bilo je i buseva s vratima na sredini iako nisu imali WC (domaćih i stranih).
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

5AR

VDL

Citea LLE

5AR

lussin

Već ima očešan retrovizor

5AR