Nenad Stazić ruga se s napadima na vozače Prometa

Autor Poštujte Naše Stanice, Lipanj 28, 2015, 20:13:55

Poštujte Naše Stanice



Radničko vijeće Prometa, otvorenim pismom zatražilo je ispriku od potpredsjednika Hrvatskoga sabora Nenada Stazića zbog omalovažavanja i podcjenjivačkog tona kojim je vodio sjednicu Sabora na dan kada su Prometovi autobus stali na deset minuta kako bi upozorili na sve veću učestalost napada na naše vozače.

26. lipnja Radničko vijeće Prometa na stotinjak adresa hrvatskih medija poslalo je otvoreno pismo u kojem traži javnu ispriku od Nenada Stazića, potpredsjednika Hrvatskog sabora zbog njegova načina vođenja 17. sjednice Sabora od 11. lipnja ove godine, kada je neprimjerenim načinom vođenja iste, uvrijedio sve zaposlenike Prometa.

Ovdje su poveznice na video gdje možete vidjeti kako je to izgledalo u Hrvatskom saboru te sami procijeniti jesu li takvi komentari primjereni .

http://itv.sabor.hr/video/default.aspx?VideoID=18872 na početku
http://itv.sabor.hr/video/default.aspx?VideoID=18874 nakon stanke

Ovo je tekst otvorenog pisma potpredsjedniku Hrvatskoga sabora, Nenadu Staziću:

Poštovani Potpredsjedniče Hrvatskog sabora,

11. lipnja na 17. sjednici Hrvatskog sabora kojom ste predsjedavali, zastupnik Jakša Baloević tražio je stanku od 5 minuta kako bi ukazao na probleme vozača autobusa splitskog JGP-a Promet, koji su toga dana za podne zakazali prekid prometovanja od 10 minuta, kako bi upozorili na neprihvatljivost sve učestalijih napada na vozače splitskog gradskog prijevoznika.

Upitali ste: ,,Ima li to ikakve veze sa Saborom i da to riješite ipak na komunalnoj razini. To bi bilo pametnije puno."

Zastupnik Baloević odgovorio je da je prilikom nedavnog donošenja izmjena i dopuna Kaznenog zakona predlagao amandman kojim bi profesionalni vozači u javnom prijevozu putnika bili tretirani kao službene osobe i na taj način bi bile postrožene i ubrzane sankcije prema napadačima, no Vlada to nije prihvatila.

Odgovorili ste: ,,Pa čujte, ja vama po Poslovniku moram dati stanku taman ako hoćete komentirati prognozu vremena."

Gospodine Potpredsjedniče, zar je za Vas fizički napad na vozača autobusa u gradskom prijevozu usporediv s prognozom vremena?

Nakon uvoda zastupnika Kajina i Grubišića rekli ste: ,,Jeli još netko ima nekakvu zanimljivu i jako važnu temu?"

Nakon stanke u 9:45 rekli ste (opet s jasno izraženom ironijom): ,,Evo vrijeme za stanku je isteklo. Pa prije nego promijenimo Poslovnik, a mislim da je krajnje vrijeme da ga mijenjamo, dopustimo naciji da se upozna sa bitnim problemima prometa u Splitu, iznijet će ih kolega Jakša Baloević."

Zastupnik Baloević Vam se zahvalio što ste mu dozvolili da ukaže na zaista velike probleme s kojima se susreću vozači autobusa JGP-a Promet Split. Dodao je da je to možda za Vas sporedna stvar, ali za njega, koji dolazi iz Splita, nije sporedna.

A za naše vozače, koji su svakodnevno izloženi vrijeđanju, prijetnjama i napadima i čiji se dvojica kolega nakon napada mjesecima ne mogu vratiti na posao, to je jedna od najvažnijih stvari i najzanimljivijih tema.

Zastupnik Baloević spomenuo je da splitski vozači prosvjeduju zbog terora koji doživljavaju na radnom mjestu, pa će zaustaviti promet na 10 minuta kako bi upozorili javnost na svoje probleme  i zatražili zaštitu. Ukoliko se ništa ne poduzme najavljuju radikalne mjere. Spomenuo je da je u 2013. godini bio jedan napad na vozača, u 2014. godini pet fizičkih napada, u 2015. godini do 10. lipnja četiri napada.

,,Napad na vozača u javnom prijevozu napad je na sve putnike koji su u tom trenutku u autobusu. Kad ćemo zaštiti te ljude koji rade i danju i noću, i subotom i nedjeljom, i državnim i crkvenim blagdanima? Zar treba čekati da netko smrtno strada? Zar treba čekati da vozači uzmu zaštitu svoje ruke, zar čekati da se vozači organiziraju i sami jure napadače na svoje kolege?"

Nakon što je zastupnik Baloević završio svoje izlaganje, rekli ste: ,,Ajde sad da čujemo Klub nezavisnih zastupnika i Damira Kajina. Još jedna važna tema."

Nažalost, ni na samom kraju niste propustili biti ironični.

Gospodine Potpredsjedniče, mi članovi Radničkog vijeća Prometa, ogorčeni smo ovakvim Vašim vođenjem sjednice Hrvatskog sabora, a posebno ironičnim i podcjenjivačkim komentarima koji se odnose na problem nasilja nad vozačima autobusa. Pokazali ste potpunu neosjetljivost na ogromne probleme nasilja nad našim vozačima, a mi smo Vaše ponašanje doživjeli kao veliku uvredu. Držimo da je nedopustivo da jedna tako važna osoba, na takvoj važnoj funkciji, koristi takav način komunikacije.

Osobe na tako važnim funkcijama trebale bi se odnositi s posebnim poštovanjem prema svima, a što ste Vi u ovoj prilici propustili.

Zbog toga tražimo od Vas, Potpredsjednika Hrvatskog sabora, javnu ispriku za neprihvatljive i neprikladne ironične komentare koje ste izrekli vodeći 17. sjednicu Hrvatskog sabora ujutro 11. lipnja 2015. godine, a koji su uvrijedili sve nas radnike splitskog JGP-a Promet, a posebno vozače.

Nadamo se da će naše pismo i Vaša isprika pomoći da više nikoga ne omalovažavate svojim ironičnim komentarima, te da će poslati jasnu poruku javnosti da je nasilje nad vozačima autobusa javnog gradskog prijevoza neprihvatljivo.

S poštovanjem,

Radničko vijeće
Promet d.o.o. Split
Predsjednik, Jure Đerek