Slike unutrašnjosti autobusa

Autor man134, Prosinac 01, 2007, 14:38:51

NP-549

Gume su puno važnije od mjenjača. Ja bez problema vozim snježne brdske linije i sa Lion's Classicom i sa starim EL202 (oba automatik 1,2,3,D,N,R).  Oba imaju također opciju isključenja retardera na pedali (imaju gore na volanu ručicu pa koristiš nju ako ti baš treba).  Kad se spuštaš velikom nizbrdicom, a puno je snijega i krećeš se 5 na sat, puno mi je mirniji ako idem u leru i lagano stišćem i puštam brenzu. Samo DNR ne dolazi u obzir, rađe ću vozit u 3 malo sporije (conecto spominjao 40) nego da idem 45 i da mi nonstop prebacuje gore-dole i to po odealnim uvjetima vožnje.  Po snjegu u brdo kad moraš dat gasa da se zaletiš da čim više izvučeš bez stajanja sto puta bolje je da sam izabereš u kojoj ćeš brzini nego da ti negdje malo zašlajfa na ledu i prebaci u višu

421

Općenito možemo reći da navedeni elementi spadaju u tehniku vožnje. Mjenjač, retarder, zimske gume su preduvjeti za vožnju bus123 po svim stanjima kolnika.
Da li ste vi u DU uz isporuku  bus123 bus123 bus123 bus123 imali organizirani  tečaj sigurne vožnje i upoznavanje  bus123 bus123 bus123 bus123?
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

medo

Citat: 421  u Prosinac 22, 2010, 09:37:47
Općenito možemo reći da navedeni elementi spadaju u tehniku vožnje. Mjenjač, retarder, zimske gume su preduvjeti za vožnju bus123 po svim stanjima kolnika.
Da li ste vi u DU uz isporuku  bus123 bus123 bus123 bus123 imali organizirani  tečaj sigurne vožnje i upoznavanje  bus123 bus123 bus123 bus123?

Slažem se u potpunosti,  pošli smo malo krivim putem... ja sam rekao da danas puno više autobusa izlazi sa DNR mjenjačima nego sa 123DNR, dok je osamdesetih to bilo obratno, nisam rekao da je DNR nisu proizvodili ili nisu mogli naručiti.
Pričao sam po iskustvu dubrovnika, jer kod nas kad padne snijeg on se obavezno i zaledi, tako da si najbolji vozač na svijetu i da imaš ne znam kakve gume i da si ne znam kakav čarobnjak na boninovo sa automatikom nećeš sigurno izać, ali sa ručnim ćeš možda i uspjet

[/quote]
, ja osobno sam izvukao starog su220 tim putem bez problema, prva, druga i lagani gas ili prvom bez gasa i on će proć, maky bi to isto trebao znati po iskustvu iz splita kad su autobusi klizili po poljičkoj

, a zglobnjaci se nenormalno iskrivljavali,

DNR mjenač je znatno povoljniji u normalnim uvjetima po mom iskustvu, naravno da ga mora podržavati jak motor što kod nas i je slučaj, DNR mjenjači su na motorima 260 280 i 310 ks, a 123DNR na 220ks jer mislim da DNR na njima nebi imao nikakva smisla.

shole je i sam rekao da danas kao i uvijek imaš neodgovornih vozača koji mislie da voze sanosa... e pa mislim da to i je razlog zašto se naručuju više DNR nego 123DNR,
primjera radi od dobrovačkih 72-76 sa 123DNR mjenačem samo na 74 nije mjenjan retarder, a na nekim od njih i dva tri puta, na 76 i 72 i lamela na 73 kompletan mjenjač, a zašto što mislite? pa lola krene sa punim autobusom uzbrdo naravno autobus traži višu brzinu ali vozač ne prebacuje ništa nego drži isto a okretaji vrte i vrte..... ili kad traži manju dok se on sjeti.... i onda ako voziš iza njega osjetiš onaj smrad spljene lamele...

i opet ću spomenut i trzanje, koje je kod 123DNR izraženije zbog toga što će vozač sam odlučiti kad će prebaciti višu, (naravno iskustvom se to trzanje može potpuno izbjeći, a ovisi i o razdrkanosti mjenjača) dok DNR sam šalta na 2500 o /min (barem kod nas ,jer se to može pomjerati gore dole) što značajno utječe i na uštedu goriva a i trzaji se s tim rijetko mogu pojaviti i vozaču početniku, doduše ja sam imao kolegu koji je uspio da mu se automatik DNR ugasi zbog trzaja  ;D ;D ;D ali taj je bio stari vozač navikao na starog tama koji je završio u penziji baš kao i vozač.

naravno da su imali tečaj sigurne vožnje, i to u više navrata prvi put kad su došli 72-76 i to samo par odabranih vozača koji su ih dužili, a kasnije su svi vozači imali obuku u tri ture po 15 dana čini mi se prije dolaska novih classica.
inače svake godine bude neko predavanje ili slično.

AStronik je posuđeni ZF-ov mjenjač, a ja sam nekako siguran da sam ga vidio na dubrovačkim cityjima, provjerit ću to ponovno.

maky, tri puta sam ti pisao 72-76 su 123DNR a svi ostali su DNR

421

@maky
Dakle DNR i 123DNR mjenjači , NE i DNR123!
@ medo
Problem je očigledno u gumama, jer lanci na 5 cm snijega su smiješni i nepotrebni  (bar za nas kontinentalce i one koji se tako osjećaju-RI,ST) osim ako na kolniku nije bio led.Postoji li uopće zimska služba u i oko DU da malo posoli situaciju?
Ja NIKAD na  bus123  u ZG nisam imao lance kad sam vozio bilo ravnicu bilo brdo.
Mokošica na slikama mi baš ne djeluje kao brdovit teren...
A ST slike dokazuju  da ljetne gume,na zaleđenom i neočišćenom  kolniku  uzrokuju  tipičan manevar za zglobni  bus123: stražnji pogon gura  bus123 koji ne može naprijed pa se izvija i preprečuje na  kolniku. DNR i 2500ok/min mi je malo previše okretaja za šaltanje...
Iskreno, volio bih da postoji mogućnost zamjene pa da ja dođem u DU na recimo mjesec dana, a ti u ZG pa da vozimo i upoznamo načine vožnje u drugim gradovima , naročito kad su ovakve nepredviđene okolnosti (snijeg, led...)

Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

medo

Citat: 421  u Prosinac 22, 2010, 14:29:50
@maky
Dakle DNR i 123DNR mjenjači , NE i DNR123!
@ medo
Problem je očigledno u gumama, jer lanci na 5 cm snijega su smiješni i nepotrebni  (bar za nas kontinentalce i one koji se tako osjećaju-RI,ST) osim ako na kolniku nije bio led.Postoji li uopće zimska služba u i oko DU da malo posoli situaciju?
Ja NIKAD na  bus123  u ZG nisam imao lance kad sam vozio bilo ravnicu bilo brdo.
Mokošica na slikama mi baš ne djeluje kao brdovit teren...
A ST slike dokazuju  da ljetne gume,na zaleđenom i neočišćenom  kolniku  uzrokuju  tipičan manevar za zglobni  bus123: stražnji pogon gura  bus123 koji ne može naprijed pa se izvija i preprečuje na  kolniku. DNR i 2500ok/min mi je malo previše okretaja za šaltanje...
Iskreno, volio bih da postoji mogućnost zamjene pa da ja dođem u DU na recimo mjesec dana, a ti u ZG pa da vozimo i upoznamo načine vožnje u drugim gradovima , naročito kad su ovakve nepredviđene okolnosti (snijeg, led...)

kažem ti , kad u dubrovniku padne snijeg on se odmah i zaledi, jbg na slikama se ne vidi jer je ovo slikano na donjem putu, a gornji put u vrh naselja je najblaže rečeno zaheban, gore ide 1b, ima par slika na dubrovačkom podforumu, isto tako put od pila do boninova, kojim se kreću svi gradski osim linije 7, ove lance koje si vidio su na autobusima sa ručnim mjenjačem, jer opet kažem na autobus sa automatskim mjenjačem bilo kojem lance nikad ne stavljaju, samo ih isključe iz prometa.

postoji zimska služba, sa dvije ralice  ;D ;D jbg, snijeg padne jako rijetko u gradu, ali zato kad padne napravi dernek u prometu, što se tiče brda  linija 26 je djelomično brdska i gore vozi classic g.b.109 sa ručnim mjenjačem i linija 28 i 29 koje vozi isuzu isto ručni mjenjač.

volio bi i ja da se zamjenimo, samo kod nas ti vozači duže autobuse, ekipa od po tri vozača je uvijek ista na istom autobusu, a autobus mijenja linije svako dva tjedna, tako da se točno zna čiji su autobusi u lošem stanju i isto tako tko najbolje čuva autobus, pritom ne mislim na uništavanje od strane putnika jer na to ipak utječu neki drugi aspekti.

maky

Zglobnjak se u nas obavezno izlomi na snijegu, to više ne računamo. Čim  je stražnji pogon i neodgovarajuća "obuća" nemaš ti šta tražit na cesti s njim. Mada kod ovako poleđenih cesta (na slici se vidi da je to onaj kristalno prozirni najgori led) nikakva zimska guma ne pomaže jer je trenje nula.

Citat:Slažem se u potpunosti,  pošli smo malo krivim putem... ja sam rekao da danas puno više autobusa izlazi sa DNR mjenjačima nego sa 123DNR, dok je osamdesetih to bilo obratno, nisam rekao da je DNR nisu proizvodili ili nisu mogli naručiti.
Neznam za ostale, ali s ovim se nemogu složit.
Gledam Split 2003. nabavka autobusa svi 123DNR, 2007. svi 123DNR, 2008 svi 123DNR (naravno tu se ne računaju oni prigradski sa ručnim mjenjačima).
Uvoz 90-tih godina, svi stari O305 su sa 123NR (D ne postoji jer ima samo 3 brzine, pa je u biti 3 = D), svi Graf&Stiftovi 123DNR, svi O405 123DNR, a jedan je samo sa 12DNR.
Jedina iznimka su bili DAF-ovi koji su stigli iz ravničarske Nizozemske i imali su DNR mjenjače, ali su zato i bile šale kad DAF ide uzbrdo da možeš izaći na prva vrata, pomokrit se i opet uć na treća...

Ovdje su isto svi inženjeri odmah savjetovali da se vozi samo u D, al to nije njegov problem jer vozač bolje zna što mu treba. Npr MAN troosovinac (a i Citaro isto) kad je pun držiš ga u D i ideš uzbrdo, on će vozit drugom i šaltat treću, pa će okretaji past pa će opet u drugu, pa će opet počet rastezat okretaje i ubrzavat. Ako ti popustiš pritisak na papučicu gasa (kako ti nebi šaltao u treću jer u njoj ne može izvuć uzbrdicu), automatska getriba će to drugačije protumačit pa će ti odmah šaltat višu brzinu jer misli da štediš gorivo i da ti ne treba sav potencijal motora. I tako unedogled.
A ovako ga lijepo staviš u 2 i voziš. I opet, sve zavisi od vozača do vozača. Nemoraš ti njega onda držat na maksimalnih 2200 okretaja u drugoj brzini ako ne želiš. Popustiš malo pritisak na papučicu, voziš 10km/h sporije, ali na nekih 1900 - 2000 okretaja. Ne pati getriba, ne patiš ti, svi sretni.

Šta se tiče šaltanja u nižu brzinu, ako voziš četvrtom i upreš 3 ili 2, on  neće šaltat nižu kad si ti stisnuo i onda prevrtit motor, nego kad okretaji dovoljno padnu da prebaci u nižu brzinu.

Inače, u nas su sve getribe podešene na ECO način vožnje pa kad šalta, šalta na preniskim okretajima i to je  onda AJME. A kad ga ti sam zavrtiš na neke optimalnije okretaje (cca 2000, maksimum je 2200) onda puno bolje i lakše prihvaća višu brzinu i bez ikakvih trzaja i udaraca.
Sve zavisi. Ja sam uvijek stava da je 123DNR nemjerljivo bolji od samog DNR, ali većina se s tim ionako nezna služiti...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

stručnjak

Citat:(D ne postoji jer ima samo 3 brzine, pa je u biti 3 = D),

maky zzz,... dali ti brojiš onu brzinu kojom krećeš?
Promisli malo bolje pa ćeš vidjeti da je   4=D   ???   good_boy  4 stupnja prijenosa + R !!

MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO, PAŠ VIDIT KAD TE STIGNE GLOBALNA KRIZA!!! ;)

maky

Naravno da brojim, ali Mercedes O305 ima 3 brzine pa je tipka 3 ujedno i D jer nema cetvrtu da salta u nju.
Imamo jednog O405 N sa 3 brzine i taster 12DNR sto je isto kao i 123NR.
Imamo i automatike sa 6 brzina, tasteri su 123DNR i onaj ko se zna sluzit s time takodjer moze izvuc maksimum u svakoj brzini kao i kod getribe sa 3 ili 4 brzine...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

stručnjak

Vidim maky da imaš dosta više iskustva  nego ja, i dobro poznaješ tematiku prijenosa snage, iskustvo u praksi se vidi u svakoj ispisanoj riječi u tvojim postovima  ČESTITAM   8)

MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO, PAŠ VIDIT KAD TE STIGNE GLOBALNA KRIZA!!! ;)

maky

Nema potrebe biti sarkastičan ali dobro...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

421

@maky versa stručnjak
Bez obzira na tastaturu, mjenjač je stalno u prvoj brzini, tako da tipka D može biti treća,četvrta ili šesta brzina (ovisno o ugrađenom mjenjaču).
Nadam se da se slažemo?
@tramvajac 92
Hvala na objavljivanju slika, zaboravio sam na njih. Kad već oni ne žele slikati .

maky

Citat: 421  u Prosinac 22, 2010, 19:37:12
@maky versa stručnjak
Bez obzira na tastaturu, mjenjač je stalno u prvoj brzini, tako da tipka D može biti treća,četvrta ili šesta brzina (ovisno o ugrađenom mjenjaču).
Nadam se da se slažemo?
Naravno, to i govorim cijelo vrijeme...

A slika ima napretek...
O305 G:

O405 N sa 3 brzine:

MAN Lion`s City (popularno zvan "špaker" jer se brzine biraju ko da namještaš na koliko ćeš stupnjeva stavit da ti se peče meso. Al meni najdraži...):

Mercedes Benz Citaro:

MAN Lion`s Classic:

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

tramvajac 92

Ovaj City i Citaro kolko imaju brzina?

421

Citat: maky  u Prosinac 22, 2010, 20:00:07
Citat: 421  u Prosinac 22, 2010, 19:37:12
@maky versa stručnjak
Nadam se da se slažemo?
Naravno, to i govorim cijelo vrijeme...
o-0 Odgovor:
Tema apsolvirana!