Buduće nabavke autobusa - rasprava

Autor smogovci.bbb2, Kolovoz 21, 2015, 23:00:23

man323

Koliko je ZET-ovih autobusa okvirno da bi išli u rashod?

Poslano sa mog iPhone uređaja koristeći Tapatalk.

Ivan

Citat: smogovci.bbb2  u Studeni 30, 2015, 21:32:50
"Ostali poslovni rashodi u iznosu od 701 mil. kuna najvećim dijelom podrazumijevaju tekuće i kapitalne donacije i pomoći. Tekuće donacije (421 mil. kuna) su za sufinanciranje sporta, vrtića, vatrogasne zajednice, poticanje poljoprivrednika, te razne udruge, društvene i kulturne projekte i inicijative.  Kapitalne pomoći (228 mil. kuna)  gotovo se u cijelosti  odnose na obnovu voznog parka ZET-a."
Iz prijedloga proračuna Grada Zagreba za 2016. godinu. Izvor: www.zagreb.hr

Pitaj Boga što je sad smislio BM365 buljo
Hm, pa vjerojatno ne kupuju nove gotovinom ili u ratama za jednu godinu, a i taj iznos bi bio za 120 autobusa da su pola-pola zglobni i solo što ne namjeravaju kupit jer nema razloga (zapravo to je broj po poštenoj cijeni, ili samo 40-ak ako bi išlo po cijenama 2009. :P).

Rekao bih da se prije radi o iznosu koji ide na stare kredite.

Citat: man313  u Studeni 30, 2015, 22:59:43
Koliko je ZET-ovih autobusa okvirno da bi išli u rashod?
Okvirno 40, starije od 2003. ostalo je 30-ak starijih zglobnih koji svi mogu ići iako mislim da će održavati nekoliko za rezervu i ako bude nove nabavke, a od 20 solo iz 1999. NL263 možda ode poneki koji izdahne, iako se dobro drže, a i zadnji O405 preživljava, možda ima sad i viška dijelova za njega? I tu su još dva NM222. Možda dođe svima kraj a možda ih bude i u rezervi i u redovnom prometu, no tko zna. Treba se sjetiti i da će trebati manje autobusa ako se ugasi Velika Gorica o čemu se naveliko priča i Autoturist gradi garažu, a kako bi to točno moglo utjecati na računicu oko vozila, opet tko zna...

Obično nema tu jasnog plana, ne kupuje se da bi se moglo rashodovati nego ZET rashoduje kad se raspadne šasija a nove nabavke dođu kad dođu. :P 2009. je bila zbunjena katastrofa u kojoj se nitko nije točno snašao pa su rashodovali svježe obnovljene SG220 i O305G koji su mogli ići još par godina i u besmislenu precijenjenu prodaju maknuli MAN-ove stare 8-14 godina koji su mogli bez problema raditi još tko zna koliko. No to se neće ponoviti, vraća se stari "sustav", čini mi se.

MAN19464

U PAVG-u se govori da garaža sigurno ostaje do kraja koncesije tj. Do kraja
2018.g.

smogovci.bbb2

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Majstor

Malo sutra
Nema Iveco znak je.. ih Iveco
Samo mi sudite pošteno !

NP-549

Interesantno da Iveco ima troosovinske turističke modele, a nema gradske

C2

Bilo bi zanimljivo vidjeti Lion´s City CNG , ali smatram da trenutno više ne treba nabavljati plinske autobuse sve dok se ne napravi još nekoliko alternativnih punionica plus ona u Dubravi koju su obećavali. Jer ako negdje zapne s punionicom, a nema alternative previše bi autobusa ostalo stajati. Iako do sada nije bilo većih problema s ovom u Podsusedu osim zastoja rada koji je bio prije otprilike mjesec dana. Kako su već neki forumaši pisali da bi ovakav troosovinac bio dobro rješenje za neke linije. Ali s ovim vodstvom Zet-a sigurno nećemo vidjeti ništa slično, a tko zna možda nas jednoga dana iznenade.

tramvajac 92

Zašto baš C a ne L model? Da je produženi na 2 osovine i razumijem, ovako ne.

Ivan

Mislim da ZET prvenstveno treba uštediti u usporedbi s postojećim voznim parkom uvođenjem 15-ak midija i 40-ak LE-a za prigradske linije umjesto da se kupuju samo skuplji i rastrošniji standardni gradski solo, i onda razmotriti uvođenje zglobnih od 18,75 m koji su već prilično rašireni.

Troosovinci bi kao i 4-osovinci (malo sam se zanio u pisanju o njima :) ) bili zanimljiva novost, ali ne baš toliko nužni.

Za 3-os ne znam ima li puno linija... Recimo mogli bi na 116, 125, 231, 234, 237, i koja još? Recimo na 114, 119, 124, 206, 218 IMHO treba jednostavno slati solo bez puno razmišljanja...  No mislim, možda bi se 3-os moglo uzeti oko 15 za ranije navedene linije.

Dok s druge strane, ako zbrojimo da će midija biti samo 2 a realno bi trebali voziti 105, 129, 137, 138, 159, 163, 213, 214, 238, 277-284, 280 a možda i još neku, a LE su potrebni i štedili bi novce i bili udobniji 20+ linija samo u Gradu Zagrebu, imam dojam da o njima treba razmišljati puno intenzivnije.
(a eventualno midi može i na 207 spojenu s 238 umjesto da gledamo dva prazna busa, i na 130 i na produženu 143 umjesto da 143 sad samo stoji i služi za 5 putnika, umjesto da se vozni red koordinira i putnici rasporede; što naravno izbacuje 2 minija iz rasporeda, ali ne može cijela mreža stagnirati kao pogrešna do daljnjega zbog ranije greške)

tramvajac 92

116 nije baš najbolja opcija za 3os radnim danom, zna se poprilično napuniti zglobni i s ovakvim glupim rasporedom. Vikendom apsolutno da.
Ako pošalješ manji kapacitet na 114 i 116, sve će morati gutati 115, a mislim da to nije dobro dugoročno rješenje, ako uleti solo radnim danom, to funkcionira nekako, ali dugoročno bolje ne. 3os na 114? Može, po mogućnosti uz vraćanje i 2. voznog reda. 219 bi mogao koristiti 3os po meni i svakako 330.

Na 110 bi isto bio dobar 3os, a i 118 može dobiti. Možemo skinuti zglobnog i sa 113 i poslati 3os radnim danom, subotom solo, nedjeljom midi. Kako bi funkcionirale 210 i 215 sa 3os busevima? Ne koristim ih često, pa ne znam.

Znači cca 25 3os sve skup.

Tomek

130 nikako nije za midi, bio bi prenakrcan, ne zbog ljudi s borceca, nego zbog ostalih koji ga koriste, 143 sluzi svrsi i zna biti pun par stanica tokom dana, naime, uveliko ga koriste djeca iz OS stenjevec.. Da bi mogao biti vise popunjen cijelom linijom mogao bi, al to ima i veze sa nepovezanoscu vlaka i ZET-a nazalost.. Ak vec forsiramo midije definitivno prije na 135 nego na 130, pa cak i prije neg na 137..

Tomek

Inace razmisljao sam zadnjih dana kad vec istok grada ima liniju za G.kolodvor zasto nema i zapad.. Uz dodatak par voznih redova produzio bi 116 do tamo. A i spojio bi liniju 114 i 120 tako da imamo Ljubljanica-Crnomerec koji kupi ljude i po Bologni i po Ljubljanskoj.. Ako nista drugo onda 145 produljiti do Preckog.. Btw one kante od Stratosa i dalje se na pola radnog vremena svaki dan mijenjaju novima iz garaze..

tramvajac 92

Citat: Tomek  u Veljača 10, 2017, 10:36:22
A i spojio bi liniju 114 i 120 tako da imamo Ljubljanica-Crnomerec koji kupi ljude i po Bologni i po Ljubljanskoj.. Ako nista drugo onda 145 produljiti do Preckog..
Kuda bi išla? Škorpikovom skroz pa na Aveniju do Ljubljanice ili Škoprikova - Samoborska - Jankomir (...)? Ulazak u Prečko iz smjera Ljubljanice?

145 ima potencijala kao normalna linija uz par dodatnih stanica (o čemu smo već pisali), onda bi krug bio 20+5+15+5=45 min, ili s produžetkom od Vrapča do Črnomerca dodajem još 10 min, i ekstra 5 min na Črnomercu, iz praktičnosti voznog reda s krugom od 1 sat (a i ne škodi imati malo lufta kad upadne u gužvu. Zapravo, ispada da je svejedno ideš li Medarskom/Oranicama ili Zagrebačkom do Črnomerca, cca 25 min ti treba.
Ako bi ovakav produžetak zaživio, sigurno bi se 134 i 145 vozili jedan iza drugoga (ili na 2 min razmaka) 

Ivan

130 i 137 imaju puno putnika jedino ako ulete ispred 121 a inače i u podnevnoj špici nekad kreću s 15 putnika... Da je vozni red koordiniran midi od 10,5 m sa 2 vrata i samo cca 4 sjedala i 10 stajaćih mjesta manje, ide bez problema, ali išli bi i manji midiji da postoji ikakva koordinacija.
A mislim, da ide i solo, 143 treba produžiti, koordinirati vozne redove i jedan vozni red sa 121 se onda može maknuti. Orešje uostalom ima više stanovnika nego magistrala, i putnika 130 ima više samo zato jer ide na Črnomerec, iako mi se u slučaju koordinacije čini bolje da ostanu midiji s malo manjim kapacitetom i jednako jaka 121.

Na 135 može midi, ako je 10,5 m, nekad zna biti na knap da je solo stvarno potreban jer zna biti 60-ak putnika, ali to je povremeno i 10,5 m to može odraditi cijeli dan.

Na kraju, da, treba razmišljati o tome da midija ima više verzija... Mislim da ne treba nabavljati manje midije kakvi sad voze na 105 (pa ni za 105), za manje potrebe ima minija, 10,5 m postaje jako popularan po Europi i mislim da taj trend ima puno smisla.

Mislim da 116 nije za liniju do Glk jer bi bila 3x punija poslije Vrbana nego prije Jankomira, to je prevelika oscilacija i bacali bi se vozni redovi u prazno. Treba promijeniti uređenje 107 cijeli dan do Glk (a možda i skraćena recimo do Krklecove i Rešetarove s početnom stanicom kod benzinske i da krug bude kraći za 6-7 minuta, nema puno smisla u Jankomiru uz 115, 116, 146, 168 kad na svima skupa ima 20 putnika u satu), a tko ide dalje na istok lako može presjesti na 281 koja je ujutro prema istoku prazna i popodne s istoka prazna dok je u 107 obrnuto, nema razloga da voze zajedno. Naravno da za pojedince to znači malo neugode s presjedanjem, ali preuređenje više linija o kojima pišemo bi moglo značiti i da obje imaju češći vozni red, i s presjedanjem funkcionira svaki JGP, dok je besmislenost dvije paralelne linije od kojih je jedna uvijek prazna jednostavno preskupa.

C2

Što mislite o tome da se 116 ukine i da se 107 produži do Podsuseda? S time da bi vozni red trebao biti humaniji. Bi li onda ta linija bila pre duga ili nezgodna za organizaciju? I u tom slučaju bi APP i APD trebali zajednički voziti tu liniju. I još uz to bi bila poželjna praksa kakvu radi Samoborček/Autoturist da na prave krug po okretištu na Ljubljanici i da se vrate na Zagrebačku aveniju.