Povijest (stare fotografije, podatci itd.)

Autor markost, Ožujak 12, 2008, 18:19:12

peron24

Novinski članak sa fotografijom iz Slobodne Dalmacije 16.12.1991. U tim dramatičnim vremenima autobusi nisu bili životni prioritet ali radi se o slučaju za kojim se i danas vuku repovi.

2062 036

Paško

Nije mi jasno kako su uspjeli otplatiti TAM-ove, a ne i MAN-ove. Nered je polako kasnije došao na naplatu, a još sputava firmu unedogled.

MAN koji je preuređen u sanitetsko vozilo je #513. Ne znam kako je točno završio, ali znam da je jedno vrijeme stajao parkiran iza remonta.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

2062 036

Interesantno je da se kad se gledaju ovi članci iz osamdesetih i devedesetih i to usporedi s današnjin stanjen, stalno vrte ista imena, a i isti problemi. Kao da nema nitko sposoban da to riješi.

Shole

Nebi bilo zgorega da malo netko i odgovara za neplaćanje leasinga

man323

Vjerojatno se i zna, tko je za ovu trakavicu glavni krivac, no s obzirom u kakvoj državi živimo i ne čudim se, što se po tom pitanju ništa ne radi.

netko

Nakon pustih onih članaka kad je kostur izašao, ispada da je na kraju ipak sve plaćeno unatoč ovim problebima. TAMovi možda prije i cjelovito jer su solo i bili su vjerovatno jeftiniji od SG 220. Kod SG 220 je ostala ona simbolična zadnja rata koja je mislim i danas na snazi. Ta zadnja je stvorila od muhe slona.
Više bi vrijedilo preispitat tko je je to odlučio da za 9 autobusa to ne treba, a za onog zadnjeg (#688) to važi.

Avtomontaža je i radila još nakon rata (i dobila nasljednika nakon propasti), neznam dokle Autokaroserija NS.
Promet je očito zafrkalo to jer su mislili da će sve propasti u ciklusu rata pa da će busevi biti njihovi bez otplate.

Zanimljiv je i ovaj ugovor između Trogira i Omiša. To su nekad bile velike općine koje su se poslije rascjepkale. Moglo bi se ići u pravne sporove, ali mislim da bi to bio veliki labirint prije cilja.
Mislim da TAMovi nisu nikad vidjeli RJ Trogir osim #675 koji je 3-4 tjedna prije rashoda vozio u Trogiru. Mislim da vrijedi i za Omiš isto.
Radi se vjerovatno o SG 220 koji su završavali na #37 i #60.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Shole

Pretpostavljam da nisu plaćali bankama,  a ne tvornici

Paško

U slučaju Avtomontaža baš nisu plaćali njima, odnosno A-Cosmosu, koja je valjda bila njihova komercijalna jedinica.

Apsurdno je da je #674, po jednom papiru koji sam vidio, otplaćen do kraja 2004. iako ga nije bilo u firmi 13 godina nakon što je otuđen u ratu, a Avtomontaže su istrošene do svih granica i nisu isplaćene.

netko

O svakom podatku bi se dalo štagod komentirati, ali bi onda otišli u nedogled.
Očito je subjekt X kojem se plaćalo TAMo ve imao tolerancije za kašnjenje, možda bio u stečaju pa je plaćanje išlo kako god ili je možda postojao nekakvi sporazum.
Neznam jel ikad Promet krenuo u postupak utvrđivanja tko je oteo autobuse i naknadu štete nakon rata.

Možda je i bilo prostora za dogovor sa Slovencima, ali 1998. kada su ih prodali Lubini sve to moguće je propalo. Ajmo reć od tada su započeli veliki problemi.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Paško

2062 036

574 i najbolji vozači (19.01.1990.)

I još nešto iz osamdesetih

Paško

Nakon mnogih crno-bijelih novinskih, evo jedna odlična slika u koloru. #254 nam je poznat kao Lion's Regio, no originalni #254 bio je TAM AS 3500 S popularno zvan Janez, kakvih je u Prometovom voznom parku bilo dosta. 1975. u Sućurju na Hvaru uhvatila ga je nizozemska turistkinja Renate Lindeboom-Kroeze‎:

Paško

Hvala, DavorVis.
Još jedna s Hvara:

O poskupljenju i SU 220:

O317 na Sukoišanu:

XDonald

U sljedećih par postova stavit ću svoje slike nastale prije 5-6 godina. Datum nastanka nalazi se u nazivu ispod slike.
Na slikama su #272, 268, 684, 274 (odrezan malo, ali tada nismo imali nijednu sliku njega s novom reklamom), 64, 172, 285 i 210.
Sve su s mobitela ne baš bajne rezolucije...