Slike autobusa 2019.

Autor Paško, Siječanj 12, 2019, 21:26:04

XDonald

4.dio:

Paško

Dobre slike, kolega, posebice jer su napravljene mobitelom.

#232 vratio se nakon duge i teške bolesti. Umjesto da se ostale stvari na njemu srede dok stoji, sad ima još više manjih bolesti. Retarder ne radi već deset godina, sjedalo vozača poskakuje cijelo vrijeme, svjetlo iznad vozača ne radi, poništivač je nestao, a troši više ulja u volanu nego goriva pa se vozač odmah prvi dan zbog toga morao vraćati u garažu.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

NP-549

Kako je moguće da retarder ne radi 10 godina ?? ?? ??

Osim što je firma aljkava, još su gori vozači koji ga takvoga voze.  Pa koliko su samo setova disk pločica promjenili ?  mogli su 5 novih mjenjača stavit na njega.  Kod nas se bus nakon pola kruga vraća u garažu ako ne radi retarder

man323

Retarder na njemu ne radi otkako je kupljen i nitko to nije u jamstvenom roku  reklamirao.

NP-549

Ponavljam,  gori od onih kretena koji to nisu u stanju riješit su oni koji takav autobus voze.  Da ga se mjesec dana vraća u garažu nakon pola sata netko bi se zapitao. 

Lion's Driver

Eto valjda je isplativije mjenjati kočnice svako malo nego popraviti retarder. Nije to Hamburg da se vozi cilim putem 30 km/h ima tu i brzine dokle može i kočenja i stajanja i svega. Žalosno je šta taj retarder na 232 nije jedini primjer nemara, stvaraju se veliki gubitci a zašto  >hammer<

Paško

Eto, ne znam što reći na tu situaciju s #232, a da ima smisla.

Vratimo se na fotografije. Kako sam išao na kratak put u Beč, posudio sam od rođaka fotoaparat koji je, slučajno ili ne, potpuno isti model Panasonic Lumixa kao moj aparat, s čijim sam se trajnim defektom već pomirio. To su obični kućni fotoaparatići koji su već po kupnji (a kupljeni su 2012.) bili pomalo zastarjeli, a sada su, realno, za otpis pa sam se dobro pomučio da ove slike uredim najbolje moguće. Ipak, opet je i s takvim fotoaparatom stvar drukčija nego s mobitelom - mobiteli zbog svojih majušnih leća uglavnom mogu proizvoditi samo deformirane fotografije, što je očito kad god probate uhvatiti neki širi kadar. I eto, po povratku u Split uhvatila me želja da ponovno okinem koju fotografiju dok je aparat još kod mene te mislim da sam napravio dosta njih pristojnih. Naravno, na to me ponukala i činjenica da su počeli prometovati svi novi autobusi, koje bi trebalo adekvatno uhvatiti i za forum, a i vrijeme je bilo idealno. Sada su na rasporedu kiša i nevrijeme pa su ove slike još zanimljivije, a daju dobar pregled kako izgleda gradski prijevoz po centru grada u ovom momentu.

Dakle, krenimo. Prvo sam 22.10. uhvatio #028 na liniji 17 - primijetite ispred njega izmještenu stanicu zbog raskopane ceste radi plinskog voda, što je napokon završeno ovih dana. Kasnije sam uhvatio #033.

Iduće su fotografije od 25.10., što je bio petak. Imao sam neplaniranu pauzu pa sam napravio kratak đir od Auto Hrvatske do Mertojaka. Prije toga sam iz jednog drugog autobusa fotografirao #220, vjerojatno najgori aktivni autobus po vanjskom izgledu. Na Auto Hrvatskoj bio je #020 - pogledajte gdje je morao stati kad je stigao iza nekoliko ostalih Prometovih autobusa - nasred pješačkog. #016 imao je više sreće. A onda je opet uslijedio red od tri uzastopna autobusa: #286, #219, #034. Njima se trasa preklapa od Smrdečca do Pazara pa su tako slijedili jedan drugog većinu tog puta od sedam stanica, što apsolutno nema smisla. Problem je to koji je čest u doba najvećih gužvi i mogao bi se barem malo smanjiti kad bi se neki vozni redovi korigirali, no za to nema volje, kao što nema ni za izbacivanje viška autobusa iz centra u te najgušće sate. Ne mora baš svaki prigradski autobus ići do Sukoišana tako da se stvaraju vlakići od njih 4-5 koji idu na isto mjesto u isto vrijeme, nego bi trebao ići do neke ranije točke, gdje bi putnike pokupio gradski bus na pojačanom voznom redu. Ali, takva je ideja trenutno praktički revolucionarna za ovo podneblje iako sasvim logična.

#219 slikan je na svojoj standardnoj liniji, na kojoj je zamijenio #180. Primijetite loše obojanu rešetku hladnjaka - umjesto u žuto-crnu, samo u žutu.

Paško

Dalje su uslijedili #034, #008 i #203. Siguran sam da je starom vozaču dvajsedmice bilo drago da je u garaži mogao uzeti bus koji je donedavno vozio svaki dan. Iako slika #291 nije neka zbog svjetla, evo i nje jer pokazuje koliko grezo autobus izgleda bez ratkapa, odnosno koliko mu njihov nedostatak pokvari izgled. Zatim slijede slike dvaju Citara G Facelift različitih sudbina - posada #267 nije htjela preći na novi autobus pa su ostali u rotaciji s ostalima, a posada s #272 prešla je na novi bus pa je tako njihov dotadašnji bus postao rezervan. Taj dan bio je na liniji 30, koja je dobila na važnosti otkad Promet ne vozi u Dugi Rat jer završava točno na granici, ali voze ju solo autobusi pa je vidjeti zglobni na toj liniji neobično. Na 17 je bio #031.

Paško

#192 mijenjao je #232 na liniji 60 dok još nije izašao iz garaže. Koji je mijenjao #273 ne znam, a #314  standardno je bio na liniji 8. Kao što sam već pisao, bečkim Citarima dobro bi došlo malo uređivanja jer im folije polako počinju ne sličiti ni na što, pocrnjene su i istrošene.
Jesen i proljeće naljepša su godišnja doba pa sam na više slika pokušao ubaciti i nešto okoliša, prirode. Možda se nekom i ne svidi, ali nema veze. Taj dan još sam uhvatio #301 - sada standardno na liniji 2.

Sljedeće su fotografije nastale 28. listopada. To je bio ponedjeljak, a ponedjeljci su uvijek kaotični kad su u pitanju promet i Promet. #260 sada je jedini Classic G koji nije u rezervi, vozi liniju 27. Pogledajte mu tablice - s lijeve strane prljave, s desne praktički uništeno slovo R vjerojatno od nekog abrazivnog sredstva. Tehnički pregledi su se postrožili pa će vjerojatno tražiti njhovu zamjenu idući put, ali ne bi smjele biti takve svakako. Na #187 naišao sam na liniji 14, kojoj je drugi dio trase promijenjen na ljeto, a onda je dolaskom školske godine vozni red skraćen na pola i izbačeni su popodnevni polasci. Polazak u 7:30 najvažniji je, a ostali, koje odrađuje drugi bus (iz solo rotacije) nisko su na listi prioriteta pa da linija ne vozi nije preveliko iznenađenje. Tako se na njoj može naći sve od kombija do zglobnog busa. Kad smo već tu, vide se zašto su nove tabele dobre (piše više mjesta kojima linija prolazi) i loše (imaju malene brojeve, nikako podebljane, koji se ne vide dobro izdaleka). Stihija i tromost u rashodovanju doveli su do toga da sada u prometu imamo šest SG 313 i tri Conecta G. Ovi drugi draži su vozačima pa ih se viđa češće, posebno na liniji 60 - #205.

Ušao sam u bus i otišao do Sukoišana, gdje sam ugledao poznati prizor. Penzioner je prošao dužinom cijelog Citara sa strane ceste da bi došao do drugog, koji je već krenuo, i zatražio da ga se pusti unutra! Više se ne sjećam je li mu vozač otvorio vrata, ali na njegovu mjestu apsolutno ga ne bih pustio. Nevjerojatno je što pojedini od njih izvode. Na takvo ponašanje treba reagirati dok netko ne strada.

Paško

Citaro sa strane bio je #015, parkiran zbog izmjene vozača, normalne pojave na ovoj stanici. Iz drugog smjera dolazili su redom: #027, #020, #024. Na prigradskom kolodvoru bili su parkirani #295, jedan od paženijih Crosswaya, #193, jedan od folijom oblijepljenih SG 313 te #307 i #031 - Citari G s razlikom od 12 godina. Sada kada su #307 i #308 isključivo na liniji 37 manji je problem da im displeji nisu stavljeni u funkciju ni tri godine od dolaska u Split.

Paško

Tu je bio i #222 koji se opire svim promjenama rotacija i rošadama te je ostao na svojoj liniji, što je pomalo smiješno jer uopće nije autobus za tu liniju i bolje bi pristajao gradu. Ali, vlada nesrazmjer između solo i zglobnih autobusa te zglobni autobusi na linijama za solaše nisu neobična pojava. Osam Crosswaya LE dobro će doći kad stignu za pola godine. Tu je još bio i #205, također s folijom, za koju se vidi da joj se boja ne slaže po cijeloj dužini autobusa. Malo dalje, na idućoj stanici koju svi znaju kao ,,kod općine" slikao sam #001. Znamo da je prošli jedan bio zglobni TAM, a što je bio originalni jedan i kad je taj broj dodijeljen možemo samo pretpostavljati - osim autobusa, to je mogao biti kamion, ali i taxi, u vremenu kad je Promet imao sve od navedenog. Ove nove autobuse još je teže fotografirati kako spada jer se od bjeline sve reflektira. Tu su još #023, #005, #009 te #317 na kružnom polasku linije 30 (Split - Mutogras - Split), također neobična pojava. Malo dalje kod bedema Cornaro uhvatio sam #311, izdaleka prepoznatljiv po bjelini iza Mercedesova znaka, kako izlazi iz Đardina. Nisam nikad ranije probao uhvatiti ovakav, lijepi kadar. Zašto? Nemam pojma, ali vjerojatno jer je preko ljeta previše prometa, a stabla nisu toliko lijepa.

Paško

S druge je strane prolazio #016 na šestici, a #218 je vozio na 27. I on je prepoznatljiv i to po naljepnici Split, koja se sad malo izlizala pa kaže Sp ii. Dok se pojavio #314, još sam malo pripremio nišanske sprave. Displej na bečkima nemoguće je uhvatiti kako treba. Uslijedili su #033 i #019 - trasa im je bila identična idućih šest stanica. #258 isto je bio u prolazu. Nazire mu se reklama samo na stražnjem kraju, a prolazi pokraj jedne od gorih intervencija u ovom dijelu grada, skoro pa prometovske žute na dnu jedne od zgrada. Kako je u blizini bio sajam starih stvari, malo sam prošetao Đardinom i Rivom te pregledao stare artefakte na prodaji. Naravno, uvijek se nadam da će se pronaći nešto neviđeno vezano uz autobuse, ali i ovaj put ćorak, no zato sam naišao na neviđenu fotografiju trajekta za poznatog vam člana DavorVis. Za to vrijeme #002 mirno je čekao polazak na liniji 21.

Paško

Ostatak fotografskog dana posvetio sam Trajektnoj luci i okolici, odnosno promijenjenoj ruti kojom prolaze mnoge linije zbog izmjene prometne regulacije u centru grada. Prvi autobus koji vidite u ovom postu je #197, koji je taj dan vozio na liniji 28 za Dubravu. Dubrava je od Splita udaljena kojih 25 kilometara, zbog čega mi nije teško objasniti da je činjenica da autobusi koji na toj liniji voze prolaze kroz luku svaki dan i prolazili su svaki od svojih polazaka preko ljetne gužve poprilično apsurdna. Međutim, tako je jednostavno bilo, ali uskoro više biti neće. Trenutačno se čini da će ovakva regulacija prometa, jednosmjerno kroz luku s nastavkom u jednotračnoj Jadranskoj ulici ostati, što nikako ne podržavam jer smatram da ne smiješ jedini cestovni izlaz iz luke ostaviti na milost i nemilost uske cestice - dosad smo imali sreće, a pitanje je dana kad nećemo, zbog čega je stara regulacija i trebala biti vraćena najesen. Kad se već čini da tako ipak neće biti, Promet je najavio reorganizaciju prolaska linija kroz trajektnu luku i preusmjeravanje velikog dijela autobusa na obilazne ceste do kraja listopada. Međutim, sad smo u studenom i novosti o tome nema, a znam da ta reorganizacija također sa sobom nosi dosta problemčića i nepredviđenih situacija. Zato sam se potrudio fotografirati neke od autobusa na tom dijelu linija, gdje ih možda više nećemo gledati i gdje ih je još uvijek neobično vidjeti. A kad smo već kod #197, pogledajte mu branik. Prebačen je sa #195, što se vrlo dobro vidi jer garažni broj nije prebojan, nego su na njega samo zalijepljeni brojevi. Lijenost na djelu. Na 5A vozio je #012 jer je #219 završio tko zna gdje pa je to bio prvi put da je na 5A popodne vozio novi City i da je na obje petice bio novi City. #020 bio je na trici, #314 (s njim me očito išlo) na devetki, James Bond na petici, #311 na osmici, #318 na osamnaestici.

Paško

Na linijama koje tradicionalno voze kroz luku bili su #265 na 15 i #231 na 9 - s reklamom za lećevačke sireve kao bonus na stražnjem kraju. Od svih troosovinaca mogli su izabrati nekog koji nije prebojan nedavno. #023 vozio je na liniji 17, koja će po najavama doživjeti temeljite promjene, a #032 na trici. Kolega forumaš upravo danas piše da je izgubio svoju prednju desnu ratkapu pa su ovo već povijesne fotografije (iako je svaka fotografija zapravo takva). Osmicu ćemo i dalje gledati u luci, ali će joj se posljednja stanica mijenjati kao i dosta njih između.

Paško

Kad čovjek gleda ove fotografije, pomisli da je zapravo taj prolazak kroz luku mirno i pristojno rješenje. Nema gužve, nema puno ljudi, nema zastoja. Tako je i bilo oko 14:15 kad su fotografije nastale, ali nemojte se prevariti, nije to nikakvo rješenje. Dovoljno je ponovno pogledati jedan od bezbroj priloga o katastrofalnim gužvama u Splitu preko ljeta. Isto i još gore očekuje nas iduće godine. #028 vozio je na liniji za Omiš, a na njoj će po redovnom rasporedu ponovno biti tek za 31 tjedan. #019 bio je na 17, a #315 na 18 - jedna od boljih fotografija iz ove serije. Linije dva Classica G jedan iza drugog također se preklapaju sve dok se ne izađe iz Splita, ali po najavama 27 će se izmjestiti iz luke, a 30 neće.