Rashodi, posudba i selidba vozila između pogona (1)

Autor Ivan, Kolovoz 18, 2008, 21:33:51

Ivan

Znači opet se za VG ide samo po godištima, bez ikakvog obzira prema ostalim svojstvima busa, bez obzira što Conecti a donekle i SL skupljaju prašinu a mogu svima olakšati život, sve osim godišta je potpuno nebitno. Smiješna praksa koja nikako da izumre, možemo se nadati da će zatvaranjem pogona VG netko početi gledati ono što izlazi iz APP i APD kao "svoje" pa pokušati smanjiti štetu i poslat bus koji VG linije može izdržat. ::|

marin

Hmm, Ivane, još uvijek misliš da samo ja tupim jedno te isto? Ovo si već više puta napisao u više tema, no dobro. Kaj bi im ja tamo volio doć da ih poslu naučim, malo dijete bi bolje raspodijelilo te autobuse po linijama, ovako je uvijek isto, malo dijete bi barem koji put pogodilo najbolji bus za neku liniju.

MAN19464

Citat: Ivan  u Ožujak 25, 2014, 18:50:48
Znači opet se za VG ide samo po godištima, bez ikakvog obzira prema ostalim svojstvima busa, bez obzira što Conecti a donekle i SL skupljaju prašinu a mogu svima olakšati život, sve osim godišta je potpuno nebitno. Smiješna praksa koja nikako da izumre, možemo se nadati da će zatvaranjem pogona VG netko početi gledati ono što izlazi iz APP i APD kao "svoje" pa pokušati smanjiti štetu i poslat bus koji VG linije može izdržat. ::|
Nerazumijem Ivane zašto toliko pljuješ po VG linijama?
Po tebi ispada kao da se te linije voze po oranicama!
Na velikoj večini linija cesta je obnovljena, ponegdje i proširene, tako da to nije istina da VG linije razvaljuju autobuse.
Dokaz su lionsi 343-347 koji su naočigled u puno boljem stanju od 341 i 342
a vjerujem od večine drugih sa Zagrebačkih linija.
343-347 takodjer imaju preko 400tkm i voze sve linije.
Garantiram da VG linije nerazvaljuju autobuse, nego dodju razvaljeni u koje se nije ulagalo u održavanje.

tramvajac 92

MAN19464, ti voziš po tim linijama, pa daj reci sam koje su linije ok što se tiče ceste, a koje ne, jer mi možemo do preksutra pisati da je na 302 užasna cesta a da je na neznam, 308 super. Većina forumaša je daleko od tih linija pa nemamo dobar uvid u to koje su ok a koje ne.

Ivan

Citat: MAN19464  u Ožujak 26, 2014, 13:00:22
Nerazumijem Ivane zašto toliko pljuješ po VG linijama?
Po tebi ispada kao da se te linije voze po oranicama!
Na velikoj večini linija cesta je obnovljena, ponegdje i proširene, tako da to nije istina da VG linije razvaljuju autobuse.
Dokaz su lionsi 343-347 koji su naočigled u puno boljem stanju od 341 i 342
a vjerujem od večine drugih sa Zagrebačkih linija.
343-347 takodjer imaju preko 400tkm i voze sve linije.
Garantiram da VG linije nerazvaljuju autobuse, nego dodju razvaljeni u koje se nije ulagalo u održavanje.
Ne znam kako je ovo uspjelo biti tako krivo shvaćeno, ne pljujem ja po VG linijama kao oranicama nego je činjenica da su skoro sve prigradske i da se tamo vozi brzo a da čisti gradski niskopodni autobus nije udoban putnicima, nema potrebe imati 3 vrata, ima manje potrebe biti niskopodan (puno manja izmjena putnika po prijeđenom km), i da će se u prigradskoj vožnji više oštetiti i trebati skuplje održavanje nego recimo Conecto. Nisu ceste puno gore od zagrebačkih ali bus na liniji 303 prijeđe duplo više kilometara po jednako lošoj cesti kao recimo 203, i duplo jače protrese putnika u jednako (ne)udobnom gradskom busu. Imaju i Podsused i Dubrava svoje prigradske linije ali su uvijek manjina u usporedbi s ostatkom, u daleko manjem omjeru od VG, i pošto se autobusi uglavnom rotiraju po linijama manje se osjeti izrabljivanje, recimo dubravski Lion's City koji su stalno vozili i dalje voze prigradske u usporedbi s podsusedskim koji su vozili svašta pomalo sigurno nisu u jednako dobrom stanju.

Ne kažem ja da su u VG oranice, ali sigurno nisu ni najlakše ceste, i kad počnu voziti do APP i APD nabijat će se još više kilometara dok dođu iz garaže, još više stresa za motor i mjenjač s ovako kratkim omjerima brzina na većini autobusa koje imaju, i to sve bi SL283 i Conecto puno lakše podnijeli...

343-347 i ranije nove autobuse 840 i 850 koji su dolazili u VG ne bih brojao jer znamo svi koliko ih se čuvalo i slalo stalno na 330, nisu baš ogledni primjer za bilo što.

Ivan

Uostalom, kao putnik koji je davno prešao sve ZET-ove linije i povremeno ih (puno rjeđe) opet obiđe koliko nađe vremena, osobno mogu reći da sam puno sretniji kad se SL283 pojavi ako se uputim recimo na 161 ili Conecto na 271 nego kad dođe neki niskopodni jer u ovima ima puno više sjedala, manje su glasni i manje tresu su na višim brzinama zbog prilagođenog mjenjača, dok od niskopodnog često doslovno zna boljeti vrat dok su ovi neizmjerno udobniji, i to su linije koje su praktički identične onome što se može naći svuda u okolici Velike Gorice gdje je jedini 850 za mene prava sreća kad se pojavi. Dakle pričam o istom onom što mislim za slične zagrebačke linije, a činjenica je da su u V. Gorici gotovo sve takve i da bi im autobusi prilagođeniji dužoj vožnji puno bolje došli, a za 335 će se uvijek naći dovoljno niskopodnih jer trenutno svi SL i Conecti nisu dovoljni da pokriju pola potreba V. Gorice. Ili puno jednostavnije rečeno, mislim da Samoborček ili Autoturist imaju puno prilagođeniji vozni park linijama koje voze nego ZET APVG, a ceste i koncept cijelog prijevoza su sličniji nego u usporedbi APVG s većinom drugih linija ZET-a; radije bih da se kod nas više kupuje LE nego visokopodni prigradski, ali svejedno mislim da je bolje u prigradu raditi kao Samoborček nego pokriti sve niskopodnim gradskima kao ZET.

Možda sam pretjerao kad sam rekao da niskopodni ne mogu "izdržati" VG linije, to je bilo nespretno, ali mislim da sam već ranije dobro objasnio o čemu pričam.

marin

MAN19464, slažem se s Ivanom i ne znam kakvo objašnjenje tražiš, pa za goričke linije da su svi visokopodno osim za 330, bilo bi duplo manje kvarova! Možda jesu ceste dobre, ali kako Ivan kaže, prigradski puno bolje podnose duge vožnje, a i grbave ceste kojih ima. Da Conecta posaljes u Goricu na neku otvorenu prigradsku liniju sa dobrom cestom, pa kvarovi bi bili minimalni, ipak tu ima neke razlike.

MAN19464

ma sve ok, nismo se razumjeli htio sam samo reči da su ceste vrlo dobre, a od duzih linija samo su 302 i 311 (mislim na vožnju do pola sata u jednom smjeru)
recimo više če šahtovi uništit niskopodnog na 330 nego cijela trasa linije 308 npr.
ima puno VG linija na kojima je bolja cesta nego na 330
slažem se conecto bi dobro došao za seoske linije, zbog sjedala ali neče niskopodne uništit budite u to uvjereni.
primjer gb.342 i gb. 346 razlika je samo 1000 km u korist 342   a 346 je u puno boljem stanju pogotovo kad je ovjes u pitanju nigdje lufta ništa nebija, a 342 kao da je 4 godine stariji tako djeluje po svemu.
343-347 več jako dugo voze sve linije i daleko su najsačuvaniji autobusi od te serije.
što se ceste tiče najgora je na liniji 310 dionica lomnica- gradići,
304 je problem što su novu cestu potpuno raskopali pa zbog kanalizacije al su ipak napravili makadam za autobuse i samo njima je dozvoljen prolaz.
evo da na molbu tramvajca 92 odgovorim po linijama moji dojmovi.

302 ocjena 4 (loša cesta kroz podvornicu nema udarnih rupa nego puno zakrpa laganom vožnjom lijepo se prođe)
303 ocjena 5  (sve loše dionice obnovljene, jedan odron u kozjači, nema udarnih rupa)
304 ocjena 2  (radovi su sad uništili dosta dobru cestu)
305 ocjena 5  ( nekoliko udranih rupa u Kučama bit če sanirane slj.tj.)
307 ocjena 5  ( nemam primjedbi)
308 ocjena 5  ( super linija za niskopodnog sve ravnica cesta savršena)
309 ocjena 5  ( također kao i na 308)
310 ocjena 2  ( hac je morao obnovit cestu gradiči lomnica kad su završili autocestu pa je spor oko toga)
311 ocjena 1  ( nije za niskopodni bus nikako)
313 ocjena 1  ( također kao i na 311)
315 ocjena 5  ( super linija za niskopodni loša cesta u lukavcu sporom voznjom nema problema za niskopodni ostalo
                   super trasa)
319 ocjena 2  ( dosta loša dionica)
321 ocjena 5  ( nema problema za niskopodni)
322 ocjena 1  (isto kao i 311)
324 ocjena 2  (loša cesta u novom čiči i u čičkoj poljani)
325 ocjena 5  ( za niskopodni super linija ionako se nesmije preko 50 km/h vozit)
330 ocjena 3  ( šahtovi u gorici zagrebačka ulica razvaljuju niskopodne)
335 ocjena 1  ( previša loša cesta)

421

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Anders

Kao putniku koji se gotovo svaki dan trucka u MAN-u, ili sporadično Citaru, na linijama 270-4, ljetni vozni red mi super dođe kad pošalju školske buseve vamo :)  A sad ajmo nazad na temu ;)
27302

tramvajac 92

MAN19464, super analiza, sad imamo napokon sustavno napisano kakva je situacija na linijama. thumbs

STIB

Evo ga, 651 nakon seobe u VG, jučer popodne na liniji 310:
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

MAN19464

Sutra dolaze 3 citara i 2  MAN-a (neznam koja MANA-a) u PAVG
a 5 mercedesa O405N odlazi u ARZ čekat vozače iz Šibenika da dođu po njih.

Dreamwalker

Zdrav razum se nada da je ovo s Citarima samo jedna privremena mjera do ukidanja APVG i da će od tada stavljati Conecte na 3xx linije, ali iako u ZET-u zdravog razuma nema, teško da će se to dogoditi.
Nego, kad smo već kod toga, zna li se po kojoj cijeni su prodani O405N2 i za što će taj novac iskoristiti??? Sumnjam da su ih dali za ispod 15 000 eurona po komadu.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

lovac27