ZET razno (4)

Autor Volzhanin, Lipanj 25, 2019, 20:42:19

citaro

Citat: MAN truck bus  u Prosinac 27, 2019, 16:50:10
Daleko školovanija osoba je jednako tako i daleko manje pod stresom jer nema konstantnu verbalnu komunikaciju s putnicima (koja se u 90% situacija temelji na raspravi uz spominjanje uže i šire obitelji, živih i pokojnih - bez obzira na to što je putnik u krivu), nema tjedno jedan dan slobodan, ne radi blagdane i praznike, ne ustaje se u 2:30 kako bi stigla na posao do 4:00...

lol, ovo moze samo napisati netko tko nije studirao i radio u podrucju znanosti...
kao da visokoobrazovane osobe ne komuniciraju s drugim ljudima, a da ne govorim o tome da vecini radni dan ne zavrsava nakon 8 sati primjerice na fakultetu...

MAN truck bus

@citaro

Komuniciraju li ti ljudi s civiliziranim ljudima čija je komunikacija uljudna ili sa bijesnom ruljom čija je komunikacija nekulturna i bahata uz spominjanje obitelji što žive što mrtve? Ne možeš me uvjeriti da je jednaka komunikacija vozača autobusa s putnicima kao profesora na fakultetu sa studentima. nnee

"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

citaro

ne, komunikacija nikako nije ista. vozac autobusa teoretski uopce ne mora reagirati na komentare putnika, dok znanstvenici u komunikaciji s kolegama, pogotovo ako rade na nekom zajednickom projektu, itekako moraju komunicirati i to s puno vise promisljanja nego sto to iziskuje prepucavanje s putnicima (koje se, kao sto sam vec rekao, uglavnom moze izbjeci tako da se uopce ne reagira)...

MAN truck bus

@citaro

Vrlo zanimljiva konstatacija. Hoćeš li ti ignorirati psovanje mrtve majke (ili bilo koga/čega drugog) jer ti nisi kriv? umnik2 umnik2 umnik2 umnik2 glavauzid glavauzid glavauzid glavauzid

I da, vozač ne mora razmišljati što će reći da se "cijenjeni" gospodin putnik ne bi uvrijedio, potom izvrnuo priču i publicirao ju u 24Sata, Index, Jutarnji, Večernji i ostale medije? Također ne mora tijekom svađe i rasprave (koju realno ne može izbjeći, osim linijom manjeg otpora koja nije dobra ni za njega ni za druge kolege jer će onda bit "a kako je onaj drugi mogao...") pratiti promet te ulazak i izlazak putnika iz vozila? umnik2
"kartu imamo?"

citaro

da. jer me prvo bas briga sto mi kazu osobe koje vidim jednom i vjerojatno vise nikada i koje ne igraju apsolutno nikakvu ulogu u mom zivotu. drugo - akcija za sobom povlaci reakciju i preferiram sebi ustediti vrijeme
i energiju koju bih potrosio na raspravu koja ne vodi nikamo. trece - verbalnom napadacu uskracujes bas ono sto trazi -  svadju.
btw. bio sam u takvim situacijama, da ne bi bilo da pricam napamet...

sniff

Ako je istina da prve plaće dosežu 6500kn, znači da početnik može imati plaću veću od npr. profesora matematike ili fizike u boljoj gimnaziji u Zagrebu. Razumno je da za potrebnih 5 ili više godina više školovanja i većim poznavanja struke upadaš u više platne razrede. ZETovci koji imaju konstantnih problema često su si i sami krivi zbog impulzivnog ponašanja. Koliko je veći rizik npr. voziti bus u Splitu gdje su vozači u zadnje vrijeme dobili batina stvarno ni krivi ni dužni. Imaju manje plaće definitivno.

MAN truck bus

@sniff
Navest ću ti jednu zanimljivu situaciju, pa ti sad prosudi tko je tu kriv, a tko nije te tko je u pravu (i tko je impulzivno reagirao).
Putnica ne najavi izlaz te se autobus ne zaustavi na stajalištu, potom ista dolazi s 3. vrata na prednja vrata i napada vozača kako je dužan zaustaviti se na stajalištu bez obzira na to što nema ulaza te najavljenog izlaza. Po dolasku na iduću stanicu vozač otvara izlazna vrata te daje dozvolu za vrata te tada gospođa zahtjeva da joj se otvore ulazna vrata što dotična odbija te odlazi na izlazna vrata van uz poruke vozaču "kretenu jedan, vidjet ćemo se mi još!" valja napomenuti kako je gospođa ušla u vozilo bez predočenja vozne isprave. Iznad vrata su nalijepljene naljepnice ulaz i izlaz te su na prvim vratima često nalijepljene naljepnice ulaz nije izlaz, a koliko je meni poznato u bilo koji shopping centar ne možeš uči kroz blagajnu ili izaći kroz prolaz za ulaz.

kava
"kartu imamo?"

sniff

Jedna nadr* baba nije stvarno nikakav mobing, izjava ti prođe kroz jedno uho unutra, kroz drugo van, osim ako sam ne kreneš scene raditi, onda postaje maligno, poželjno Indexu, 24sata i sl. Putnici znadu vrlo često biti stoka, daleko od toga, al to se rješava na drugačije načine

MAN truck bus

To je jedan od 4 do 6 krugova koliko prosječno u danu vozač napravi. Dnevno ih ima hrpa u različitim situacijama tako da je sigurno mobing.
"kartu imamo?"

sniff

To je već druga stvar, kad nisu zakonski jasno definirana prava prema vozaču, a s obzirom gdje živimo, u skoroj budućnosti niti neće. Uvedu se kazne za remećenje mira, službene osobe i slično, a bogme definira se i suzdržanost vozača u takvim situacijama, zvanjem centra, policije, nadležnih ili ne znam koga  thumbs

MAN truck bus

Opći uvjeti prijevoza i obveze putnika te ostale odredbe i pravilnici definiraju toga podosta i vrlo jasno. good_boy
"kartu imamo?"

jakov5

Ja ću se u cijeloj ovoj raspravi referirati na "Vozač početnik u ZETu ima plaću 6.500 kn neto i to je u redu." (ne citiram nikoga, samo smatram da ste gotovo svi svojim izjavama blizu tog)
U privitku imate autentičnu (ustupljenu za potrebe ove rasprave) platnu listu "vozača početnika" tako da više ne bude nagađanja oko tog i zloupotrebe možebitne krive informacije u daljnjim raspravama.
Vozač ZETa nema stresa?
Zove vozač centar da se ne može spustiti sa Sljemena od količine snijega koji je napadao na cestu. E a onda uslijedi najčuvenija i najlegendarnija rečenica - Procijeni situaciju.
Pokušaj, probaj se spustit. Možda možeš! :D :D :D :D :D Tko odgovara ako bus sleti negdje, ako udari u nešto, ili ako dobi makar samo ogrebotinu? Zaključite sami.
Mjesecima se kod nekih buseva redovno u knjigu upisuju kvarovi, isto se tako redovno piše Uvedeno.
A što je to uvedeno, sam dragi Bog znade.
Neki ozbiljniji kvarovi koji se pojavljuju na ekrančiću isntrument table buseva su toliko česti, da je postalo normalno voziti s njima. "To ti ovaj bus tak ima već mjesecima, sve je ok s njim."
Na primanju smjene vrtiš obavjesti, izbaci ti jedno 4-5 kvara (evo recimo kao egzaktni primjer gbr. 175, vjerujte ima ih moooreee), umoriš se vrteći.
Neki (zovu ih u firmi nadobudnima) odbiju voziti bus jer su procijenili da je nesiguran.
Oni najčešće postanu crne ovce. Naravno, ukoliko se neko s#anje dogodi sam si kriv jer "Nisi dobro procijenio situaciju!!" yahoo :D :D

I to raditi za 5.800 kuna? Subotom, nedjeljom, blagdanom voziti takve buseve? Raditi u takvim uvjetima? Primjere putnika neću navoditi, sve je rečeno.
Je li 50 vozača otišlo iz ZETa lani jer su uvjeti dobri? Procijenite sami.
Slike u punoj rezoluciji možete vidjeti kombinacijom desni klik miša+otvaranje u novom prozoru

conecto

Citat: citaro  u Prosinac 29, 2019, 20:31:42
lol, ovo moze samo napisati netko tko nije studirao i radio u podrucju znanosti...

Ali zato oni koji su studirali i radili na području znanosti znaju sve o svim ostalim poslovima koje nikad nisu radili. I to bolje od onih koji ih rade.
Pa temeljem svog visokog obrazovanja mogu pisati što žele, a istovremeno to žele uskratiti drugima kad je njihova struka u pitanju.
Kao npr.:
"vozac autobusa teoretski uopce ne mora reagirati na komentare putnika,..."

Hahaha, dobro ti je ovo "teoretski"...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

citaro

niti znam sve o ostalim poslovima, niti zelim nekome nesto uskratiti...

ovo s komentarima vrijedi opcenito za verbalne napade ljudi koji se zele svadjati, jos sam razlozio zasto mislim da je najbolje ne reagirati...

conecto

Samo što se ovdje trenutno ne komentira "općenito" već vrlo konkretno o poslu vozača u ZET-u gdje mnogi ovi "savjeti" jednostavno ne funkcioniraju kao u neki drugim životnim situacijama
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...