Vožnja bez karte - “švercanje”

Autor Skankhunt42, Ožujak 14, 2021, 17:22:58

vrba

#15
Citat: MAN truck bus  u Ožujak 15, 2021, 11:28:26
Osvrnut ću se na vrbin post dio po dio. Započet ću s usklađivanjem VR-a. Konkretan primjer je 208 i 213, zašto bi trebale biti usklađene kada idu par stanica zajedno i potom se razdvajaju, a 90% putnika putuje na trasu nakon razdvajanja. Ne znam jesi li upućen, no prilikom uvođenja linije 280 (Dubec - Šimunčevec) zbog infrastrukture glavni uvjet za uvođenje linije bio je zabrana prometa dijelom trase, a vozni red je prilagođen tako da linija skoro nikada ne kasni, a prilagođena je većini putnika i njihovim potrebama. Znaš koliko se stanovnika koristi JGPom i poštuje tu zabranu? Autobus koristi cca. 20tak putnika, a zabranu poštuje nitko. Na 1. slici možemo vidjeti taj znak koji je postavljen kod autobusnog okretišta, a isti se nalazi i na kraju odnosno početku ulice.
Kombiniranje na svim linijama ne bi bilo dobro jer bi izazvalo kaos. Linija 277/284 prije je bila jedna linija koja je prometovala trasom Sesvete - Selnica - Ivanja Reka - Sesvete i tad su ju ljudi koristili redovno, nakon što su tražili da se linija razdvoji dobili su beskorisnu liniju jer se vozno vrijeme ne može stići i kašnjenja su stalna - rezultat je da se većinom dnevno vozi do 10 putnika max.
Ne razumijem za koga bi 204 trebala češće voziti i zašto joj je trasa nakaradna? Linija je uvedena za stariju populaciju kako bi imala povezanost s Kvatrićem i ta populacija redovno koristi 204, a neki i više puta u danu. Prije pandemije liniju su redovno koristili i studenti kako bi brže stigli na predavanje, a kad je vozio solo bus skoro nitko nije išao na 201 već su se svi pokrcali u 204 koji je tad bio pun do vrha. Za 235 se mogu složiti da je trasa bez veze i da se moglo bolje odraditi, no opet ne razumijem kojom bi trasom trebala ići 295 da poveže Jakuševec sa Zapruđem? 225 itekako treba ići u Resnik u jednom smjeru jer ova dva ulaska oduzimaju bespotrebno vrijeme i uvedena je kroz Resnik kao zamjena za 214 koja je promijenila trasu i odredište,  a 231 itekako ima smisla što kruži jer ujutro zna čekati i do 15 putnika na toj novoj stanici u smjeru Borongaja, no vjerojatno si zaključio da je i beskorisno jer si jedan polazak išao i nije bilo nikoga.
Oko obavijesti, stajališnih displeja i nadstrešnica nemam prigovora, no imena stajališta dodjeljivali su mjesni odbori i oni su odgovorni za imena stajališta koja su vjerojatno imala smisla prije ako je tamo bila birtija ili dućan (na 176/177). Recimo stajalište na 216/276/225 Resnik I, kbr. 47 bi se komotno moglo zvati "Kod Milke" jer je prije tu bio dućan Milka.
Čistoća vozila čisti je odraz putnika, milijun puta vidio sam kako podjedinici ostavljaju smeće ili crtaju grafite koji se ne mogu baš lako očistiti bez promjene čitave sjedalice. Feniksbusevi su bili nužna kupnja za zamjenu Cacciamalija jer su gotovi i u ovom stanju ne mogu izdržati čitav dan na liniji bez zamjene ili intervencije mehaničara. Kakve veze ima numeracija i pozicioniranje garažnih brojeva s putnicima kad je to interna stvar ZET-a?  ???
Real time pozicioniranje vozila bilo bi korisno svima i trebalo bi zaživjeti u skorije vrijeme, barem je takav plan bio prije pandemije. I sada se u vozilu mora imati sitan novac za kupovinu karata, a 90% putnika nakon što ih vozač traži kartu namjerno vade 200kn (a imaju sitnije novčanice) kako bi ih vozač pustio, ali ostanu šokirani kad im vozač uzvrati ostatak s 10, 20 i 50 lipa. Provjera karata moguća je na svim linijama osim 109 i bilo bi puno lakše kada bi bilo discipline među putnicima kao što postoji kod Autoturista recimo. Tamo autobus stoji sa svim vratima otvorenim i putnici svi čekaju na prvim vratima, a ovdje da mogu ušli bi i kroz krovni prozor.
Svatko može imati loš dan, pa tako i vozač, a pogotovo ako ti tad još naiđu putnici koji se prave ludi, a znaju da im trebaju karte za 2. zonu. Ako ne znaju sigurno su proučavali kako stići do Bistre tako da izlike nema. Da su po ulasku u autobus kupili odmah karte za 2. zonu umjesto se pravili ludi kako bi prošli za džabe ne bi došlo do tog incidenta. Pretpostavljam da nitko od vas ovdje ne voli kad vas netko pravi budalom u poslu/školi.
Ako se ne razumiješ u tehniku kako znaš da vozači isključuju retarder? Znaš li uopće što je retarder i koja je njegova svrha? Retarder vozači većinom isključe na starijim Crosswayima LE i MANovima iz 2009. jer na pojedinim primjercima stvarno napikavaju i cukaju (prvi mi padaju na pamet 413 i 452) što uzrokuje neugodnu vožnju, pa budu situacije da putnici napadaju vozača da kako ih to vozi, a kako da vozač nekome objasni da on nije kriv za to već retarder? Zato idu nekad linijom manjeg otpora i isključe ga kako ne bi bilo neugodnosti.
Kako je ZET konkretno kriv za loše ceste? ??? Iste dovode do većeg trošenje vozila, a jedino rješenje koje ZET može ponuditi je da autobusi više ne voze po tim cestama.
Preusmjerenja autobusa su takva jer im je javljeno u zadnji tren, pa se odradi na najbrži način da se ostvari ikakav prijevoz. Bila je suvenirnica ZET-a ispred tehničkog muzeja, ne znam je li itko ikad išta kupio unutra?
Ako nedostaje solo autobusa, a na liniji može prometovati zglobni, sasvim je logično da će se poslati zglobni bus umjesto ničeg, zar ne? ???
Također solo bus kad bude na 115 bude većinom dvokratan, što znači da je vjerojatno naručen za radionu nakon odrađenog navrata i zato ga se nije moglo odmah disponirati na 114 ili zamijeniti međuvremeno. Malo razmišljajte i o tome, ne radi se disponiranje po volji dispečera već u skladu s mogućnostima i tehničkoj ispravnosti.

Ako je 6kn velika cijena za prijevoz onda smo stvarno dotaknuli dno svega. kava

Možda je primjer 208 i 213 loš, ali ako je moguće uskladiti zašto ne umjesto da se koče međusobno po cesti, i zar tih 10ak posto do Sunekova 12 ne zaslužuju malo efikasniju ulogu. Liniju 280 neznam gdje sam spomenuo tako da nisam siguran što si mislio postići time. Nisam mislio na da sve linije trebaju biti kombinirane, ali pogotovo vikendom bi uštedili na resursima umjesto da neke kratke linije poput 232 odrade krug za 20ak minuta i onda zuje u prazno na terminalu do idućeg polaska. (ok možda je 277/284 bio loš primjer, ali sumnjam da se putnicima iz Ivanje Reke sviđalo da se vijugaju po Selnici). 204 bi mogla ići barem svakih 30 minuta jer je vozno vrijeme po VR 18 min. Nakaradno je to što se vrti okolo naokolo da dođe na početno stajalište. Zašto ne bi nastavila Domjanićevom i stajala na peronu od 202 (ako 201 i 207 dijele peron bez većih problema, ima li razloga zašto ovo ne bi bilo promijenjeno) ili da je na dnu Domjanićeve izlazno stajalište za većinu putnika koji misle presjesti na tramvajske linije? 295  bi bilo bolje da ne radi dva puta krug oko Kamenarke nego da jednostavno ide trasom Zapruđe-Sarajevska-Kamenarka-Gata-Jakuševačka-Sarajevska i onda da se na rotoru okrene za nazad. (A kad sajam radi neka budu polasci od Zapruđa do sajma i natrag). A umjesto 225 bi se mogla produžiti 284 barem do Resnika ili 216 do Sesveta (što je bilo predlagano na forumu). 231 je od nove promjene dodatno reducirana što ne ide na korist većinskim korisnicima u Donjoj Dubravi i Trnavi zbog kojih je ukoliko se ne varam linija uvedena.

Za stanice da sam ja u ikakvoj poziciji bih dao da ZET bude nadležan jer ovo s M.O. meni nema smisla.

Nečišćenje vozila je isto odraz ZET-ovog nemara za takve stvari (njima je problem obrisati prašinu s rukohvata, a kamoli grafite, usput ja rijetko kad vidim tramvaje  (osim Tatri T4, očito TPD-ovce nije briga za njih) zašarane na nivou autobusa, a sumnjam da nitko ne šara po tramvajima. A ako se grafit ne može nikako očistiti onda je to prije problem što ZET nema opremu dovoljne kvalitete. A uostalom ako ZET daje sve od sebe da se čiste vozila, onda ne bi u jednoj kockici niknule gljive unutra prije 5 godina.

Garažni brojevi istina nemaju veze za prosječnog putnika, ali to pokazuje da je koordinacija cijele firme na ne baš zadovoljavajućem nivou.

Za provjeru karata nisam siguran da bi funkcioniralo na linijama koje su cijeli dan popunjene ili na frekventnijim stajalištima gdje je velika izmjena putnika (osim ako bi se izlaz obavio kasnije, što se ne bi sviđalo putnicima pogotovo ako gađaju vezu za presjedanje, a to bi još više smanjivalo brzinu i redovitost prijevoza zato je bolje da na onim najopterećenijim linijama (109,118,172,220,221,268) karte pregledava kontrola osim van vršnih sati).

Ovo za vozača, otišao sam pročitati originalni članak te su putnice izjavile da nisu provjerile da karte vrijede u 2. Zoni, ali nisu bile upoznate s tom situacijom.  ??? A opet ako jesu se pravile blesave, onda vozač nije imao pravo da ih nazove "balavicama popišanim bahatima".

Znam da vozači isključuju retarder jer sam tako čitao na forumu (jer pitam se tko je to napisao). E sad ako toliko trzaju i cukaju onda je u redu da ih isključe, ali takav bus onda ne bi trebao ići na
brdske linije zar ne? (Čitanjem i praćenjem foruma sam došao do ovog zaključka). A za retarder sam većinom skužio funkciju ponavljam čitanjem foruma (sumnjam da si ti prije foruma znao za sklopove i tehniku autobusa).

ZET nije kriv za ceste, ali je zato Holding i uprava grada s kojima ZET valjda surađuje.

Kužim zašto se periodično šalju zglobni na linije manje potražnje, ali sam vidio takve situacije usred ljetnog VR-a kad bi valjda trebao biti pokoj solaš više na raspolaganju.

Putnicima ništa ne znači što nije solo mogao na xyz liniju umjesto na 115 jer njima je cilj da ipak stanu u bus umjesto gužvanja u solašu. A opet takve situacije bi se trebale smanjiti ukoliko ima raspoloživih autobusa.

Jasno mi je da fali koordinacije među službama tijekom preusmjerenja, ali svejedno mogu biti bolje odrađena u većini slučajeva...

Sa suvenirnicom sam mislio dokazati da ZET nema veliku brigu o imidžu i identitetu, ali ako se možemo ugledati na bolje po tom pitanju zašto ne?

Meni 4 kn nije velika cijena (ionako sam korisnik ZET-HŽ pokaza),ali shvaćam da je u stilu koliko para toliko muzike.

I u vezi feniksbuseva i kokošinjaca sve 5, ali mislim da je isplativije kupiti bus na normalnoj šasiji tipa NM-ovi nego mučiti se s kombijima navrat nanos koji se nisu baš najbolje iskazali u uporabi

Znam da smo za cijelu situaciju s ZET-om i gradom krivi mi građani i oni koji su ih izabrali na mjesto (šteta što ja još ne mogu  hi), ali je vrijeme da prestanemo biti pesimistični u vezi toga.



MAN truck bus

Liniju 280 sam spomenuo da bi shvatio koliko je putnike uopće briga za korištenje JGPa i unatoč motivaciji da koriste JGP oni i dalje koriste osobne automobile za prijevoz.
201 i 207 su užasno izvedene po pitanju korištenja perona jer se skoro stalno 207 mora izmicati 201 i mora čekati da 201 kako bi opet ušao u peron i iskoristio to malo pauze. Na 204 je često i solo bus, pa ne znam kako bi 202 i 204 u isto vrijeme stale u peron, a i ne bi bilo moguće to izmicanje jedno drugom bez gaženja rubnog kamena.
Čišćenje grafita uz najjače kemikalije koje su dopuštene uzrokuje u najboljem slučaju da se grafit samo razmulja, a ne i očisti do kraja.
Provjera karata bi funkcionirala, ponavljam, kada bi bilo discipline kod putnika da vozač ne mora prvo otvoriti samo prva vrata da kao pačići uđu na prva vrata, a potom ostala za izlaz.
Što se tiče retardera, ako ciljaš na mene, da pisao sam o tome kako su na tada novim Crosswayima LE isključivali retarder, ali opet ne na svima već samo onima najlošijima (a nakon pisanja nedostatka u knjigu isti je saniran). Prije nego što sam otkrio funkciju i svrhu retardera nisam kritizirao vozače koji ga isključuju, ali nakon što sam spoznao obije strane priče (tehničku i vozačku) postale su mi jasnije neke stvari. Kao što sam rekao, na brdskim linijama 95% vozača ne isključuje retarder jer znaju koje su posljedice toga već samo na ravnim linijama. Za onih 5% ću samo kako i među žitom ima kukolja.
Suvenirnica je postojala, ali je zainteresiranost bila skoro pa nikakva, a opet se trebala plaćati energija i ljudstvo koje je u njoj radilo i koristilo energiju.
Što se tiče disponiranja takva praksa je samo u nužnosti, ali da se mene pita preko ljeta bih se radije vozio u klimatiziranom solo Citelisu nego Citaru G bez klime.
Ne znam koliko su NMovi isplativi jer su 16 i 17 svako malo u kvaru i iza D5 tako je recimo prošli tjedan 21 bio na cjelodnevnom VRu 105 umjesto 16/17.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

tramvajac 92

Nije ni čudo da su svako malo NM u kvaru, imaju 15 godina, ziher imaju 1,5 mil km.

Kvatrić je grozno izveden, sektor sjever. Tramvajska stanica prema Centru je isto loša.

ZETov način naplate karata je zaostao u vremenu kad je uveden, osim manjeg unapređenja sa plaćanjem ZET karticama. Mjesečne i godišnje karte su preskupe u odnosu na kartu od 30 minuta. Ne pada mi na pamet platiti mjesečnu kartu, kad me ovaj mjesec prijevoz sa polusatnim kartama izađe 184 kune. Mjesečna karta je 360 kn. Npr. u Bratislavi, koja je pola Zagreba, pojedinačna karta je 0,7* eura za 15 min, za 30 min je 0,9* eur. Elektronička karta je 10% jeftinija. Dnevna karta je 3,50* eur.

Mjesečna karta je 26,90* dok je godišnja 264,20* eura. Može se karta kupiti online, karticom. Postoje aparati na stanicama gdje se karta može kupiti... KARTICOM. Istina, možeš kuptiti karticom i u ZETovim poslovnicama ili na kiosku Tiska, ali to ne mjenja činjenicu da nije dostupno 24/7/365, da se može ugovoriti trajni nalog na karticu, pa da ti skida svaki mjesec za prijevoz. Mislim da se tu treba korigirati cijena mjesečnih i godišnjih karata na niže, hitno.

* Pretvoreno u HRK po srednjem tečaju HNB na današnji dan: 5,31; 6,83; 26,55; 204,09; 2.004,45. Cijena za polusatnu kartu je viša nego u Zagrebu, ali je zato mjesečna i godišnja osjetno jeftinija.

STIB

Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

Skankhunt42

Slazem se sa STIBom.

Karta od 4kn nije skupa. Ko nema 4 kune nek se ni ne vozi sa JGP. Kraj price.

Mislite da bi bilo dobro kopirati Srpski model gdje u nekim random intervalima, kontrolori dodu na okretiste (tipa Crnomerec) i po jedan stanu na svaki peron uz prva vrata i gledaju da punici imaju kartu ili dal ju kupuju kod vozaca? Naravno, uz tu akciju i par policajaca je tamo za one hrabre da im uzmu podatke...

STIB

Prvo,
moje iskustvo s kontrolama (u tramvaju, vozim se praktično svaki dan) je da 95% putnika ima kartu.
Od toga, približno pola ima plastičnu (pretplatnu ili vrijednosnu kartu), a ostali imaju papirnatu kartu.
Kontrolori provjeravaju valjanost plastične kartice na onim svojim uređajima, ali npr. uopće ne uspoređuju sliku na pretplatnoj kartici s onim tko karticu pruža, dakle nije se problem koristiti tuđom karticom.
A kontrola papirnatih karata se uglavnom svodi na skeniranje barkoda, a rijetko koji kontrolor provjerava vrijeme, smjer i ostale podatke otisnute na kartici.
Drugo,
činjenica je da je uvođenjem najjeftinije karte za 4kn mjesečni "pokaz", pogotovo onaj radnički postao itekako preskup za sve one kojima je 30 minuta u jednom smjeru dovoljno za svakodnevno putovanje na posao, školu, fakultet...
Smanjenjem cijene sigurno bi se povećao broj ljudi koji bi ga kupovao, svakako barem oni kojima 30 minuta po smjeru nije dovoljno.
Treće,
zadržavanje papirnatih karata u masovnoj upotrebi je zapravo izravna posljedica "lijenosti" ZETa da na validatorima osnovna opcija za kupovinu bude upravo najjeftinija karta (4kn) a ne da se za njenu kupovinu mora na uređaju ta opcija izabrati/pritiskati (što ponekad i ne funkcionira). Kad bi se to napravilo (a ne vjerujem da je jako komplicirano), većina ljudi bi rado kupila vrijednosnu karticu, napunila je s nekim malim iznosom (npr. 60kn) i vozila se dva tjedna plaćajući svaku vožnju i to na svakom validatoru a ne samo na prednjem (i zadnjem).
Četvrto,
sasvim je suluda ideja da vozači autobusa glume i kontrolore, pogotovo sada kad se zbog Korone ionako preporuča da se otvaraju sva vrata pa se onda na sva vrata može i ulaziti. Jednostavno treba i u autobusima provoditi kontrole kakve se provode u tramvajima.

Naravno da većina nelogičnosti koje je vrba u svom dugačkom postu naveo i dalje predstavlja argument za to da se pokaže da ZET ne brine o svojim putnicima, ali nisu to glavni razlozi za švercanje.
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

421

Citat: sniff  u Ožujak 14, 2021, 18:42:28
Član po član uprave i pomalo ih se nakupi heh...
Za policiju sam itekako u autobusu ili tramvaju, neovisno o štancanju karte.
A za tužbe i odštete..to je već druga priča...šanse za tako nešto su minimalne a neponištavanje pokaza na validatoru može samo služiti osiguravajućim društvima da se ograde od isplate te velikodušne naknade jer sam npr slomio nogu kad je bus zakočio. Al neću i tu pametovat jer ne znam kako stvari točno funkcioniraju
Ne znam kako nisi ostvario isplatu štete obzirom na tumačenje HUO suprotno tumačenju Zakona o cestovnom prometu čl.34 u nastavku.
Zakon o prijevozu u cestovnom prometu (NN 041/2018)
34. putnik je osoba koju prijevoznik prevozi uz naknadu javnim prijevozom ili bez naknade prijevozom za vlastite ili osobne potrebe, s vozilom kojim se obavlja neki od oblika prijevoza putnika definiranih ovim Zakonom

Zadobio sam ozljede kao putnik u autobusu. Imam li pravo na isplatu osigurane svote s osnova obveznog osiguranja putnika u javnom prometu od posljedica nesretnog slučaja, obzirom na to da nisam kupio voznu kartu?
Imate pravo prijaviti osigurani slučaj jer se putnicima smatraju osobe koje se radi putovanja nalaze u jednom od prijevoznih sredstava određenih za obavljanje javnog prometa, bez obzira na to jesu li kupile voznu kartu, a također i osobe koje se nalaze u krugu kolodvora, pristaništa i zrakoplovne luke ili u neposrednoj blizini prijevoznog sredstva prije ukrcavanja, odnosno nakon iskrcavanja, koje su namjeravale putovati određenim prijevoznim sredstvom ili su njime putovale, osim osoba koje su zaposlene na prijevoznom sredstvu.
https://huo.hr/hr/ostale-korisne-informacije/cesta-pitanja-i-odgovori
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln