Vožnja bez karte - “švercanje”

Autor Skankhunt42, Ožujak 14, 2021, 17:22:58

Skankhunt42

Pozdrav svim kolegama i članovima foruma. Od svih vas bi htio da se uključite u raspravu o vožnji bez karte u javnom gradskom prijevozu.

Smjernice za razvoj teme su sljedeća pitanja:
- zašto se ljudi švercaju?
- kako stati na kraj švercanju?
- mišljenje o kontroli karata?

Meni je naprosto nevjerojatno da ljudi idu riskirati i sramotiti se zbog karte koja košta 4/6 kuna.

Kad sam počeo raditi u ZETu ostao sam iznenađen kako ljudi nonšalantno ulaze u vozilo javnog prijevoza bez karte kao da je to naj normalnija stvar. Nisam mogao vjerovati da od 50 ljudi u vozilu, jednom prodam kartu, njih 5 se registrira karticom a ostali samo uđu i voze se. I onda su ti bez karte obično najbezobrazniji, najglasniji sa prigovorima i nemaju ni gram kulture i poštovanja jer da imaju, platili bi za početak korištenje javnog prijevoza.

Želim čuti vaše mišljenje o načetoj temi.

Hvala.

MAN truck bus

Odgovor zašto se ljudi švercaju često glasi zato što mogu ili zato što je sve to već plaćeno dok je najbizarniji "zato što je to ZET, pa tko tamo još plaća kartu"... Isti ti putnici kada idu drugim prijevoznicima redovno plate kartu ili predoče pokaz jer to je privatnik i tamo se mora plaćati, no ne znaju da je i taj privatnik subvencioniran jednako poput ZET-a. Što je još bizarnije tamo im pokaz vrijedi na samo određenoj relaciji dok ZET-ovom pretplatnom kartom mogu koristiti i tramvaj i autobus u svim smjerovima.
Na kraj švercanju bi se vjerojatno stalo kada bi se svi vozači ujedinili i ne bi puštali nikoga bez karte. Ovako su najčešće situacije da vozač ne pusti putnika primjerice u 268 i onda taj putnik pričeka drugi 268 gdje vozač rastvori sva vrata i taj putnik se opet odveze do Velike Gorice za 0kn tj. bez karte. Takve su situacije na svim linijama osim na pojedinim prigradskima kad je opet drugi polazak taj vozač koji gleda karte ili je razmak između polazaka 40+ minuta.
Kontrola karata s ovim ovlastima je beskorisna. Putnici im nisu dužni dati osobnu i nemaju im na temelju čega napisati kaznu, a ne mogu ih ni zadržati do dolaska policije tako da je naplata tih kazni skroz mala ili čak nikakva.

Svakako zanimljiva tema, nadam se da će se razvijati dalje, a ne pasti u zaborav.  8-8
Most people get all angry about going to work the grind, just living for the weekend and all that, not me! Nope, I enjoy what I do!  Contributing the only way I know how. No place I'd rather be, nothing else I'd rather be doing. This is what life's all about only and I only really feel like myself.

421

Recikliraš stare teme, proguglaj forum pa ćeš dobiti odgovore na svoja pitanja. pivkan
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

sniff

A najjače je kad ponekad uđem u 210 stanicu do Dubrave i šofer ne želi krenut dok ne cvikam kartu, makar imam godišnji pokaz. Pa daj nemoj me zaje

MAN truck bus

Sve kreće od sitnice. Tako dođe 10 putnika za jednu stanicu bez karte i malo po malo skupi ih se...
Zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača.

Na kraju krajeva ne registriraš se zbog vozača već zbog sebe, da u slučaju nezgode i naknadnog traženja odštete imaš dokaz kako si bio u vozilu u tom trenu. Barem ja tako gledam na te stvari. :)
Most people get all angry about going to work the grind, just living for the weekend and all that, not me! Nope, I enjoy what I do!  Contributing the only way I know how. No place I'd rather be, nothing else I'd rather be doing. This is what life's all about only and I only really feel like myself.

sniff

Član po član uprave i pomalo ih se nakupi heh...
Za policiju sam itekako u autobusu ili tramvaju, neovisno o štancanju karte.
A za tužbe i odštete..to je već druga priča...šanse za tako nešto su minimalne a neponištavanje pokaza na validatoru može samo služiti osiguravajućim društvima da se ograde od isplate te velikodušne naknade jer sam npr slomio nogu kad je bus zakočio. Al neću i tu pametovat jer ne znam kako stvari točno funkcioniraju

vrba

Možda griješim, ali mislim da bi ljudi validirali pokaze da je vozače dovoljno briga. A rekao bih da dobar dio putnika ne plaća kartu jer je kvaliteta ZET-ove usluge ravna nuli. A pregledavanje karata od strane vozača uopće ne funkcionira na opterećenim linijama (109), i opet ako je cilj da putnici ulaze na prva vrata, zašto je u svim busevima (osim minija) postavljen validator kod drugih vrata? umnik2

MAN truck bus

Vozači "koje je dovoljno briga" često budu vrijeđani od strane putnika, a ne rijetke su i prijetnje u raznim oblicima. Jednom sam doživio da je vozač putnika tražio da poništi kartu, putnik je odgovorio da neće i nakon što mu je vozač odgovorio da onda neće nastaviti vožnju dotični mu je rekao da bolje da nastavi vožnju inače će ga izvući iz kabine. Nakon što je vozač pozvao policiju isti taj putnik je odmah napustio autobus i otišao u nepoznatom smjeru. Kako je svakom najbitnije osobno zdravlje i sigurnost njega i njegovih bližnjih ne upliću se u kontrolu karata.
Na opterećenim linijama (tj. 109) mogla bi se uvesti verzija da su kontrolori na vratima i naplaćuju prijevoz kao što je nekad bilo za vrijeme izvanredne organizacija za Svi Svete prema grobljima.
Zašto su validatori kod drugih vrata ne bih znao, no jasno je naznačeno iznad svakih vrata koja je njihova namjena (ulaz/izlaz oznake).

Citaro G Facelift gbr.185

Švercaju se zato jer uvijek postoji netko tko ne poštuje pravila. Netko nema kartu, netko nema masku...
Neće se nikad riješiti jer će se uvijek netko naći tko će kršiti pravila...
Kontrola karata je većinom bezobrazna...

421

Kupnjom karte (papirnate, vrijednosne, mjesečne, godišnje) nastaje ugovorni odnos između prijevoznika i korisnika.
Obveza je korisnika (putnika) poništiti ili validirati kartu kupljenu van ili u vozilu, BEZ posebnog poziva od strane vozača ( što govori Mirela Matković putem internog razglasa u vozilima - kad je u funkciji).
@sniff
Žalosno je da većina forumaša još uvijek koristi termin "pokaz" bilo kolokvijalno ili stvarno.
POKAZNE KARTE ukinute su uvođenjem ATRONA i validatora još 2009 godine, a beskontaktne PRETPLATNE ili VRIJEDNOSNE karte moraju se validirati kako bi postale valjane, što je vrlo bitna razlika u korištenju između "ex pokaza" i "plastike".
Validator za elektroničke karte nasuprot drugih vrata namijenjen je osobama s invaliditetom i svima onima koji se teže kreću te zbog postavljene rampe za ulaz (ako je potrebno korištenje). Svako validiranje ujedno znači i brojanje putnika samo to malo tko doživljava od strane korisnika i ne razmišlja o tome.
Ako ti kao forumaš, dakle onaj kojeg zanima problematika javnog prijevoza u Zagrebu i imaš više znanja od prosječnog korisnika, ne znaš esencijalne stvari, što misliš koliko ostali korisnici znaju o tome? A njih to niti ne zanima.
@vrba
"A rekao bih da dobar dio putnika ne plaća kartu jer je kvaliteta ZET-ove usluge ravna nuli."
Zanimljiv bunt i  licemjerni stav. Ako si nezadovoljan kvalitetom, tad nemoj koristiti uslugu. Predmet je za sociologe i psihologe, ali i crkveni vrh.

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Zadarsko dite

Ljudi se svercaju jer mogu.
Kad bi se napravio pravi plan i proveo u djelo, svercanje bi se smanjilo u prihvatljive okvire. Kako i na koji nacin, to ostavljam ljudima koji su u ZET-u i koji su za to placeni. A to nisu vozaci...... jer TO NIJE!!!!! POSAO vozaca.

O kvaliteti usluga ZET-a nisam kompetentan govoriti jer se uslugama te kompanije nisam koristio od 1982-e godine......

Shole

JGP je svugdje zadnja rupa na svirali,  svi pljuju po autobusima i prevozniku a to je komunalna usluga ko i svaka druga koju najnormalnije plaćaju bez riječi.   Niko ne gađa kamione od Čistoće jajima jer je smeće skupo,  nitko ne tuče one iz Vodovoda kad zatvore vodu, nitko ne prijeti tipu iz Plinare ..... a cijene su kud i kamo ozbiljnije od obične mjesečne karte. Za penzionersku da ne govorimo.  "To smo mi stvorili ... ja sam radio 40 godina ja imam pravo ....."   Pa stvorio si i vodovod i dalekovode i štajaznam šta sve ne raznim doprinosima i odricanjima pa to normalno plaćaš.  Samo po autobusnim prevoznicima uvijek pjluvačina.  Iskreno, neznam zašto je tome tako, al u svim gradovima ex Yu jeste tako

vrba

Citat: 421  u Ožujak 14, 2021, 19:44:51

@vrba
"A rekao bih da dobar dio putnika ne plaća kartu jer je kvaliteta ZET-ove usluge ravna nuli."
Zanimljiv bunt i  licemjerni stav. Ako si nezadovoljan kvalitetom, tad nemoj koristiti uslugu. Predmet je za sociologe i psihologe, ali i crkveni vrh.

Mislim da mogu imati pravo žaliti se na uslugu koju plaćam svaki mjesec. A ako želiš da se razjasnim, onda rado hoću  :).

To što mnogi misle da je kvaliteta ZET-a loša je opravdano jer ZET redovito pravi svoje putnike budalama. Neću braniti putnike kojima je jedini cilj žaliti se čim god stignu (nije ipak ZET kriv za sve (krivci su Gradska uprava, Holding, lokalne samouprave i što već ne), ali se većina razloga kvalitete ZET-a upravo mogu njemu pripisati).

Jedan od glavnih problema ZET-a je loši vozni red većine linija. Em su neusklađeni (ne može se sve sa svačim uskladiti, ali ZET-u to ne uspijeva kod linija koje idu većim dijelom istom trasom ili linija s praktički identičnim taktom (kao primjer bi uzeo 208 i 213-zar je tako teško pomaknuti jednu za 15 minuta?)), nisu u nekom lako pamtljivom taktu nego idu na neke čudne ne okrugle taktove napravljene tko zna kada (mislim da bi svima odgovaralo da možeš skoro cijeli VR zapamtiti, odnosno zašto ne bi npr. 172 subotom išla svakih 20 min umjesto 18-19, 205 išla na okruglih 30 umjesto 25-30, ionako bi gubitci u polascima bili zanemarivi, primjera ima na skoro svakoj liniji), neke linije idu prerijetko dok se autobusi i vozači rasipaju po raznim novouvedenim linijama koje voze prosječno 10ak putnika i još su neke linije toliko reducirane (220 i 221 mi padaju na pamet, jasno mi je da su odnekuda morali izvući autobuse za Jelkovec, ali zar je ovo stvarno bio jedini način?) da ih se jedva isplati koristiti (jer se korištenje JGP-a potiče reduciranjem linija, prije će putnici prijeći na druge oblike prijevoza). Također moram nadodati da bi ZET puno uštedio da kombiniraju buseve po linijama gdje se može (slično kao 102-103 i 277-284) i time uštede na vozačima, autobusima i gorivom.

Nadalje, trase dobrog dijela linija su odavno zrele za preinake, pogotovo skoro svake novouvedne linije i promjene na trasama postojećih (143,145,148,151,204,211,235,239,241,242,243,275,282,283,295 su mogle biti puno isplativije i popunjene da imaju spoj na tramvaj (143,151 bih uzeo kao primjer), ne idu prerijetko (204) ili nakaradnim trasama (204,235,295) ili su jednostavno ne potrebne na sadašnjoj trasi (242). O ovome bih mogao do sutra pisati, ali ionako je to već odavno prožvakana tema. Također bi napomenuo promjene trase na nekim starijim linijama (225 i 231, prva nema nikakve potrebe da ide u Resnik, a druga se bespotrebno vijuga oko Zagrebačke i Branimirove te samo gubi vrijeme).

Informiranje putnika je neviđena katastrofa. Obavijesti o preusmjerenjima su tako dobro složena da skoro svaka ima neku grešku ili su zbunjujuće sročene. A poruke o izvanrednim situacijama su ili netočne ili zaboravljaju predočiti podatak za linije koje su pogođene zastojima itd. Također svima dobro poznata poruka "Pojedine autobusne linije odstupaju od voznog reda" prosječnom putniku ne znači ništa (autobusnih linija u Zagrebu i okolici je oko 150) i sumnjam da bi ih ubilo da napišu koja linija odstupa (osim ako ne znaju i seru još više). Stajališni displeji skoro nikad ne pokazuju informacije o izvanrednom stanju koje bi se odnosilo za tu stanicu ili linije koje prolaze tamo, a često pokazuju fantomske buseve ili npr. stoji 220 Glavni kolodvor 0min iako je bus mogao odavno krenuti sa trenutne stanice, a i na nekim stanicama su pokvareni već duže vrijeme (Savski gaj, tramvajska stanica) ili im je crknuto pozadinsko osvjetljenje. A neke vrlo frekventne stanice ih ni nemaju dok se stavljaju na stanicu King Cross na 116 ili Prisavlje za 218 koja je ionako jedina linija koja prolazi tamo ( i usput ide svakih 25-60 minuta). A oprema na stanicama ili je nema ili vise vozni redovi koji nisu već dugo mijenjani (U VG je dosta dugo stajao jesenski VR na stanici od 268 iako je u primjeni bio Ljeto II Vr). A starih stajališnih znakova koji jedino informiraju da je to stanica autobusa ima previše. Je li toliki problem da svaka stanica ima stup gdje piše naziv stanice, linije i odredišta gdje prolaze, te vozni red za to pojedino stajalište i nadstrešnica ako je moguće. A kad smo već kod nadstrešnica, stavljaju se na stanice gdje nitko ne ulazi (Stenjevečka smjer Jankomir na liniji 146 kao primjer) ispod mosta Mladosti kao na Zapruđu (stanica 6-ice i 7-ice) i usput ne štite od sunca jer se nekom ne da zatamniti staklo. A neke stanice dijele ista imena iako su kud i kamo dalje (Kamenolom na 123 i 263) ili imaju smiješna i nelogična imena (HBZ-Centar-Škola ili pola stanica na liniji 176 i 177, po čemu je stanica Kod Cohe dobila ime?) Barem su se nedavno "modernizirali" i napravili Facebook profil da malo više ljudi može vidjeti obavijesti.

Ajmo malo o vozilima. Svi znamo da su jedva održavana i čišćena. Barem jednom godišnje izgori bus (pitanje je kada će tko stradati radi toga) neka vjerojatno ne bi ni smjela na cestu zbog određenih kvarova (sigurnost level 100 right there). A čistoća je nikakva. Jasno je da ima vandala, ali da se ZET to trudi čistiti sigurno bi ih bilo manje. Sjedala su ili strgana od korištenja bez da su zamijenjena (pola Fainsa Arianne u svim starijim autobusima pate od tog problema) imaju zasrane tapecirunze da se ljudima gadi sjesti na to (ako ih već mijenjaju zašto ne na svim busevima?) A kupuju se nepotrebna vozila poput 24 Feniksbuseva (ne znam zašto ne kupe normalne midije, a ne kombije), kabriji koji ionako ne voze (4 komada Aytasa za jednu liniju), Yamahe koje se ne koriste za originalnu svrhu (trebali su prevoziti slabije pokretne građane po grobljima, a ne prosječno 0 turista po trasama koje se ljepše pješke obiđu) i doniramo vozila dok ih nama fali (73 i 666). A garažni brojevi su tako fino složeni da ništa nije smisleno bez većih renumeracija (usput se APP i APD ponašaju kao da su dvije različite firme s veličinom i pozicijom brojeva). A o namještanju natječaja ne moram ništa nadodati što već nije.

Aplikacije o planiranju putovanja nema što je sramotno za glavni grad EU države u 2021. godini (Google Maps više zbunjuje ljude jer su podatci i trase krivo unesene), a nema ni pristupa real-time prikazu vozila (veći gradovi dijelom Europe to već odavno imaju, a u našoj državi to ima Rijeka i Osijek ako sam dobro zapamtio) što bi puno koristilo putnicima. Tarifne unije između ZET-a i HŽ-a nema osim preskupog pokaza. A o tome da imamo milijun vrsta papirnatih karata koje vozaču oduzimaju vrijeme umjesto da se potiče korištenje vrijednosnih i pretplatnih karata. Mogle bi postojati samo karta od 5 kn za 30 min i ova od 10 za 90 min. A vozačima bi pasalo da se karta u autobusu može kupiti samo točnim iznosom umjesto da se pojave pametnjakovići s novčanicama od 100 kn. Isto tako tarifni sistem je nelogičan jer za okolna područja je prevelika cijena pretplatnih karata (možda bi bilo bolje da rade po principu u Rijeci gdje je za prvu zonu ako se ne varam 270 kn i za svaku zonu je +100 kuna (ako griješim u vezi Rijeke neka me netko slobodno ispravi) umjesto u ZG gdje je cijena za zonu 2 udvostručena) I otkad je uvedena polusatna karta trebali su sniziti cijene pokaza jer se ljudima više isplati kupiti hrpu polusatnih koje su jeftinije od mjesečnog pokaza ako je putovanje <30 min, umjesto da sami sebi stvaraju gubitke(npr. Beč s puno kvalitetnijim JGP-om ima jeftiniju godišnju pokaznu kartu od ZET-ove). A sustav pregledavanja i naplaćivanja karata je zreo za promjenu, pregledavanje na prvim vratima je jedino ostvarivo na prigradskim (osim 172 i 268) i manje opterećenim linijama(jer na npr. 109 i 118 bi se samo gubilo vozno vrijeme uzalud). Mislim da bi bilo pametnije da npr. od 6-21 radnim danom na ostalim linijama karte pregledava kontrola, a ulaz je dopušten na svim vratima (možda bi se mogli vratiti validatori na 3. i 4. vrata), a u ostala vremena kod vozača.

A o osoblju ZET-a isto bi se našlo nešto riječi. Shvaćam da 90ak % vozača nisu seljačine, ali nema razloga da se neki pojedinci ponašaju bezobrazno (primjer je onaj prije dvije godine na 176 koji je izbacio grupu putnika iz busa jer nisu imali pokaz za 2. Zonu (a vozač nije to objasnio i preporučio da kupe papirnate, nego je postupio u stilu MARŠ VAN) Isto tako mislim da se treba stati kraj da vozači puše cigarete u vozilima ili zloupotrebljuju tehniku buseva (uzeo bi kao primjer na neki navodno gase retarder na brdskim linijama i time oštećuju ostale sklopove, u tehniku nisam upućen, ali valjda će te shvatiti što želim reći).

Infrastruktura je isto u žalosnom stanju kao što svi znamo. Ceste su na polovici linija u težoj banani, a kod Tramvaja su pruge nedovoljno održavane. Također zbog ne ulaganja u prometnice i kombinacije ostalih problema dovode do velikih gužvi u vršnim satima (koje bi mogle biti manje da ima više obećanih cesti i da se ne potiče ne korištenje JGP-a)

Preusmjerenja tijekom radova su isto na nivou da bi ih mala djeca bolje složila (primjer ljetos s linije 226, zašto nije mogla ići na Kaptol umjesto da su korisnici bili osuđeni na kokošinjca i ne usklađeno presjedanje na 203 ili radovi na raskrižju Savske-Jukićeve-Vodnikove 2017.) Neke trase su jednostavno ostaju bez prijevoza bezrazložno ili su ostale loše spojene tijekom radova.

O brizi ZET-a prema tehničkoj baštini, bolje da ne spominjem. Nisu sačuvani busevi koji su obilježili Grad (Avtomontaže) ili koji su bili nešto rijetko i hrv. proizvod (Eurobusi) i od tramvaja nemamo redovnih muzejskih linija nego možda par puta godišnje. Drugi gradovi redovito čuvaju tehničku i prometnu baštinu (npr. Beč). Pokušaj suvenirnice je neslavno propao, a sumnjam da bi gubili novce od prodavanja robe vezanu za ZET.

A disponiranje vozila na linije je za plakati. Nepotrebno idu zglobni autobusi na linije gdje nema putnika za njega (124 i 168 npr.), a dogodi se da npr. na 115 završi solaš dok je na 114 zglobni (jer bi ubilo da ih zamijene na Remizi).

Sve u svemu, iako većina putnika ne kuži detalje problema ZET-a, s pravom se buni dosta njih jer ZET za veliku cijenu pruža nepouzdanu uslugu koja stagnira u najboljem slučaju ili propada na sve veću jad i bijedu.

Nadam se da će na proljeće doći neka sposobnija gradska uprava koja će znati se snositi s problemima ZET-a i drugih usluga grada, možda sam preoptimističan, ali teško da može na gore u odnosu na zadnjih 20 godina.

(Slobodno me ispravite ako treba, i ako ima nelogično složenih rečenica i izjava ispravite me također...)

STIB

Svaka čast na vremenu potrošenom za ovu dobru analizu!
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

MAN truck bus

Osvrnut ću se na vrbin post dio po dio. Započet ću s usklađivanjem VR-a. Konkretan primjer je 208 i 213, zašto bi trebale biti usklađene kada idu par stanica zajedno i potom se razdvajaju, a 90% putnika putuje na trasu nakon razdvajanja. Ne znam jesi li upućen, no prilikom uvođenja linije 280 (Dubec - Šimunčevec) zbog infrastrukture glavni uvjet za uvođenje linije bio je zabrana prometa dijelom trase, a vozni red je prilagođen tako da linija skoro nikada ne kasni, a prilagođena je većini putnika i njihovim potrebama. Znaš koliko se stanovnika koristi JGPom i poštuje tu zabranu? Autobus koristi cca. 20tak putnika, a zabranu poštuje nitko. Na 1. slici možemo vidjeti taj znak koji je postavljen kod autobusnog okretišta, a isti se nalazi i na kraju odnosno početku ulice.
Kombiniranje na svim linijama ne bi bilo dobro jer bi izazvalo kaos. Linija 277/284 prije je bila jedna linija koja je prometovala trasom Sesvete - Selnica - Ivanja Reka - Sesvete i tad su ju ljudi koristili redovno, nakon što su tražili da se linija razdvoji dobili su beskorisnu liniju jer se vozno vrijeme ne može stići i kašnjenja su stalna - rezultat je da se većinom dnevno vozi do 10 putnika max.
Ne razumijem za koga bi 204 trebala češće voziti i zašto joj je trasa nakaradna? Linija je uvedena za stariju populaciju kako bi imala povezanost s Kvatrićem i ta populacija redovno koristi 204, a neki i više puta u danu. Prije pandemije liniju su redovno koristili i studenti kako bi brže stigli na predavanje, a kad je vozio solo bus skoro nitko nije išao na 201 već su se svi pokrcali u 204 koji je tad bio pun do vrha. Za 235 se mogu složiti da je trasa bez veze i da se moglo bolje odraditi, no opet ne razumijem kojom bi trasom trebala ići 295 da poveže Jakuševec sa Zapruđem? 225 itekako treba ići u Resnik u jednom smjeru jer ova dva ulaska oduzimaju bespotrebno vrijeme i uvedena je kroz Resnik kao zamjena za 214 koja je promijenila trasu i odredište,  a 231 itekako ima smisla što kruži jer ujutro zna čekati i do 15 putnika na toj novoj stanici u smjeru Borongaja, no vjerojatno si zaključio da je i beskorisno jer si jedan polazak išao i nije bilo nikoga.
Oko obavijesti, stajališnih displeja i nadstrešnica nemam prigovora, no imena stajališta dodjeljivali su mjesni odbori i oni su odgovorni za imena stajališta koja su vjerojatno imala smisla prije ako je tamo bila birtija ili dućan (na 176/177). Recimo stajalište na 216/276/225 Resnik I, kbr. 47 bi se komotno moglo zvati "Kod Milke" jer je prije tu bio dućan Milka.
Čistoća vozila čisti je odraz putnika, milijun puta vidio sam kako podjedinici ostavljaju smeće ili crtaju grafite koji se ne mogu baš lako očistiti bez promjene čitave sjedalice. Feniksbusevi su bili nužna kupnja za zamjenu Cacciamalija jer su gotovi i u ovom stanju ne mogu izdržati čitav dan na liniji bez zamjene ili intervencije mehaničara. Kakve veze ima numeracija i pozicioniranje garažnih brojeva s putnicima kad je to interna stvar ZET-a?  ???
Real time pozicioniranje vozila bilo bi korisno svima i trebalo bi zaživjeti u skorije vrijeme, barem je takav plan bio prije pandemije. I sada se u vozilu mora imati sitan novac za kupovinu karata, a 90% putnika nakon što ih vozač traži kartu namjerno vade 200kn (a imaju sitnije novčanice) kako bi ih vozač pustio, ali ostanu šokirani kad im vozač uzvrati ostatak s 10, 20 i 50 lipa. Provjera karata moguća je na svim linijama osim 109 i bilo bi puno lakše kada bi bilo discipline među putnicima kao što postoji kod Autoturista recimo. Tamo autobus stoji sa svim vratima otvorenim i putnici svi čekaju na prvim vratima, a ovdje da mogu ušli bi i kroz krovni prozor.
Svatko može imati loš dan, pa tako i vozač, a pogotovo ako ti tad još naiđu putnici koji se prave ludi, a znaju da im trebaju karte za 2. zonu. Ako ne znaju sigurno su proučavali kako stići do Bistre tako da izlike nema. Da su po ulasku u autobus kupili odmah karte za 2. zonu umjesto se pravili ludi kako bi prošli za džabe ne bi došlo do tog incidenta. Pretpostavljam da nitko od vas ovdje ne voli kad vas netko pravi budalom u poslu/školi.
Ako se ne razumiješ u tehniku kako znaš da vozači isključuju retarder? Znaš li uopće što je retarder i koja je njegova svrha? Retarder vozači većinom isključe na starijim Crosswayima LE i MANovima iz 2009. jer na pojedinim primjercima stvarno napikavaju i cukaju (prvi mi padaju na pamet 413 i 452) što uzrokuje neugodnu vožnju, pa budu situacije da putnici napadaju vozača da kako ih to vozi, a kako da vozač nekome objasni da on nije kriv za to već retarder? Zato idu nekad linijom manjeg otpora i isključe ga kako ne bi bilo neugodnosti.
Kako je ZET konkretno kriv za loše ceste? ??? Iste dovode do većeg trošenje vozila, a jedino rješenje koje ZET može ponuditi je da autobusi više ne voze po tim cestama.
Preusmjerenja autobusa su takva jer im je javljeno u zadnji tren, pa se odradi na najbrži način da se ostvari ikakav prijevoz. Bila je suvenirnica ZET-a ispred tehničkog muzeja, ne znam je li itko ikad išta kupio unutra?
Ako nedostaje solo autobusa, a na liniji može prometovati zglobni, sasvim je logično da će se poslati zglobni bus umjesto ničeg, zar ne? ???
Također solo bus kad bude na 115 bude većinom dvokratan, što znači da je vjerojatno naručen za radionu nakon odrađenog navrata i zato ga se nije moglo odmah disponirati na 114 ili zamijeniti međuvremeno. Malo razmišljajte i o tome, ne radi se disponiranje po volji dispečera već u skladu s mogućnostima i tehničkoj ispravnosti.

Ako je 6kn velika cijena za prijevoz onda smo stvarno dotaknuli dno svega. kava