Linije nekada i sada

Autor tomobrad, Prosinac 01, 2007, 19:37:02

tamlover

Citat: gaspa  u Prosinac 09, 2007, 17:21:18
Ovdje sad slijedi jedan mali nered. Ja sam zabilježio slijedeće linije, polazeće sa Savskog Mosta:
69 ZAGREB - STUPNIK
69 ZAGREB - JEŽDOVEC
69 ZAGREB - KERESTINEC
69 ZAGREB - RAKOV POTOK
69 ZAGREB - GALGOVO
no nema neke logike da isti broj nosi i linija za Kerestinec, i linija za Galgovo (ostala odredišta su usput), kad ionako ima dovoljno slobodnih brojeva.

Hvala! iako mene još uvijek rajcaš jel dio koji me posebno zanima tek slijedi.  :P

Kaj se 69-tke tiče samo info da je Ježdovec usput za Kerestinec (ako se od Lučkog odluči ići tim putem, a ne kroz G.Stupnik). Razmišljal sam i o cesti od Kerestinca za Galgovo prek M.Gorice al tam nemre autobus ni danas. Pošto ima već 68 za Galgovo skroz mi je bezveze da tam idu dvije linije. Možda je bila neka vikend kombinacija ili slično.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

gaspa

Ne, ne, ne! Jedna je linija Savski Most - Lučko - Ježdovec - Kerestinec (i dalje za Malu Goricu što je uvedeno puno kasnije) a druga Savski Most - (Gornji) Stupnik - Rakov Potok - Galgovo (s kasnijim produžetkom do Tržića). Rekao bih da su to područje pokrivale linije 67, 68 i 69 čiji su se brojevi miješali (valjda i u stvarnosti a ne samo u mojoj glavi i papirima), a ja onda na njih nisam obraćao suviše pažnje.

A kud sve autobusi voze - čudni su to puti. Jednom ćemo raspravljati (kad dođu na red samoborske linije) i liniju 442 RAKITJE - MOLVICE koja je išla još dalje od Male Gorice (ali u Galgovo se valjda nije uspela, ipak je to solidna strmina, makar ni one iz Klaka na liniji za Terihaje, niti iz Samobora za Sv. Jurja nisu beznačajne - na njima je životni vijek buseva zbog preopterećenja bio kratak)

tamlover

Do Molvica je okey. Zapravo i nema uspona, ali nakon Molvica je uspon koji bi vjerojatno bus i prošao ali na kraju uspona je nezgodan izlaz na cestu od Samobora prema Galgovu gdje bi na uskom zavoju trebao okrenuti pod strašnim kutom ak bi htio prema Galgovu. I imaš praf kaj se tiče tih linija po Sam.gorju i Žumberku npr. od Kostanjevca do Kalja - tamo je divota sresti se s busom  :o  (al možemo o tome i u samoborskom podforumu).

gaspa

Obzirom da je tamlover nestrpljiv  ;) - nastavljamo s bivšim linijama prema zapadu. Kako ja sad prekapam po papirima koji nemaju datum, teško mi je reći kad je koja linija kuda vozila. Naime, sedamdesetice su bile orijentirane od juga do sjeverozapada pa ćemo vidjeti da je ista linija imala bitno različita odredišta. No, idemo mi na posao...

70 ZAGREB - ZAPREŠIĆ
U tamo neko davno doba linije za sjeverozapad vozile su starom Samoborskom i kod željezničkog (Samoborčekovog) stajališta Goljak-Bizek (zapadno od cementare) prelazile preko pruge Podsusedskom u centar Podsuseda i dalje prema Zagorju. Iako je na liniji 34 Podsused bio u 2. zoni, ovim linijama je 2. zona završavala na Samoborskoj a Goljak-Bizek i dalje Podsused su bili u 3. zoni (dakle, putnici su dobro pazili u koji će bus na Samoborskoj ući, jer su cijene vožnji bile različite).
Linija 70 za Zaprešić je jedna od novijih. Zaprešić je bio 5. zona.

71 ZAGREB - MARIJA GORICA
I ovo je jedna od novijih linija s polaskom iz Črnomerca. Na trasi do danas (osim produžetka do Žlebca) nije bilo ništa novog.

72 ZAGREB - (he-he)

Najprije je s ovim brojem bila linija

72 ZAGREB - BUŠEVAC
s polaskom iz ul. Grgura Ninskog. Kako rekoh, miješali su se brojevi za jug i sjeverozapad i tu ZET nije baš pokazao neku dosljednost, da je npr. određivao brojeve linija u smjeru kazaljke sata (ili obratno).

Onda, s uvođenjem linija na području Zaprešića (70, 71 i druge) imamo neko vrijeme liniju

72 ZAGREB - KRAJ GORNJI
Ne znam kako se dugo održala pod ovim brojem i koliko je bilo skraćenih vožnji. O skraćenim vožnjama ćemo više kad budemo govorili o liniji 170.

73 ZAGREB - ŽEINCI
Još jedna linija iz "nove" serije u Zaprešićko područje.

Kod slijedeće linije je opet bilo svašta. Izvorno je riječ o liniji

74 ZAGREB - VELIKA GORICA
I ova linija je polazila iz ul. Grgura Ninskog. Velika Gorica je bila u 6. zoni.

Pa smo onda zaista vidjeli svašta, i to:

74 ZAGREB - AERODROM PLESO
Linija je nekoliko puta na dan vozila iz ul. Grgura Ninskog do Plesa. Zadnja stanica je bila na skretanju iz zračne luke u selo Pleso (danas zatvoren žičanom ogradom), a bila je i na zapadnom kraju zgrade zračne luke. Aerodrom Pleso bio je u 6. zoni.

74 ZAGREB - BUŠEVAC
Linija je mogla imati isti broj kao i za Veliku Goricu jer se, na neki način, radi o produžetku. U one dane bus za Veliku Goricu išao je otprilike svaki sat, možda nešto češće, ali svakako ne u intervalima kao danas kad Velika Gorica više nije selo nego grad.

74 ZAGREB - HRAŠĆE
Ovo je viđeno ali ne znam kuda je linija išla (vjerojatno od gl. kolodvora).

75 ZAGREB - MIČEVEC
I ovo je linija iz Grgura Ninskog, najvjerojatnije preko Zapruđa i Jakuševca.

76 ZAGREB - JASTREBARSKO
Isto iz Grgura Ninskog. Kasnije je linija imala produžetak (nekoliko vožnji dnevno) do LULIĆA. Jedna (ili nekoliko) vožnja dnevno bila je i na relaciji KLINČA SELO - LULIĆ.

77 ZAGREB - SAMOBOR
(to ste čekali?)
Iz Grgura Ninskog. Vozile su Dubrave (slika fapdfv5.jpg negdje na ovom forumu, doduše slika je na Savskom Mostu), prvi ZET-ovi busevi s 2+2 sjedišta u redu. Do Savske Opatovine je bila 1. zona, Stara Loza je bila 2. zona, Sv. Nedjelja je bila 5. zona a Samobor 8. zona.

78 ZAGREB - HARMICA
Iz Črnomerca su vozili isti busevi kao i za Samobor.

79 ZAGREB - DONJA PUŠĆA
i
79 ZAGREB - DUBRAVICA
I tu su bili uključeni ti isti, novi busevi. Donja Pušća mjesto je bila u 7. zoni a okretište u 8.

80 ZAGREB - GORNJA BISTRA
Ova linija nije, nažalost, zaslužila nove buseve pa su na njoj u prometu bili FAP G80, meni najdraži autobusi (karoseriju je radila GOŠA iz Smederevske Palanke). Na ovoj (dugoj) liniji postojale su i kraće varijante:

80 ZAGREB - DONJA BISTRA
i
80 ZAGREB - BUKOVJE

Kako smo rekli, Podsused je bio 3. zona, Jarek 4. zona, Ivanec 5. zona, Jablanovec 6. zona, Donja Bistra 7. zona i Gornja Bistra 8. zona.

81 ZAGREB - JAKOVLJE
Tu se ZET malo umiješao Croatiatransu u područje.

Linije 82 do 89 nisam nikad zabilježio. Ali zato dalje opet slijedi mali nered.

90 ZAGREB - BOŽJAKOVINA
Pomalo je nejasno što im je trebao ovaj broj (linija je polazila iz Heinzelove) kad je bila i linija 57 koja je prolazila uz Božjakovinu. Osim ako i onda nisu bila prepucavanja oko koncesija za pojedina područja, jer, kako rekoh, nemam kronološke podatke o linijama.

Kad je na istoku uveden red, imali smo i

90 ZAGREB - LUKAVEC
Linija je polazila sa Savskog Mosta meni nepoznatom trasom.

92 ZAGREB - DRAGONOŽEC
Također sa Savskog Mosta trasom kao i danas do Donjeg Dragonošca. Kasnije je linija produžena do LIPNICE.

Linije od 93 do 98 isto tako nisam zabilježio (trambus je zabilježio i postojanje linije 94). Ali, zato za kraj imamo opet

99 ZAGREB - PUT ZA BOŽJAKOVINU
Nekako mi se čini da je to linija iz vremena čudnih odredišta u koje spada i Most na Lonjici. Polazila je iz Heinzelove ul. Na njoj su, kao, uostalom, i na svim prigradskim linijama iz Heinzelove, prometovali prvi TAM-ovi 3500 AS (oni s motorom straga).

I to su bile autobusne linije jednog davnog vremena. Onda se valjda osjetila potreba da isti broj ne nose i tramvajska i autobusna linija, pa su tramvajima ostali brojevi od 1 do 34 a za buseve su uvedeni novi brojevi, od 101 naviše. O prvim trasama tih linija, skraćenim vožnjama, usputnim okretištima i voznom redu bit ćete pavodobno informirani.

I, usput, kad je već riječ o bivšim ZET-ovim linijama:
Redovne dnevne linije bile su linije 2, 3, 4, 5, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 i 21
Izvanredne dnevne linije su bile 1, 6, 7, 8, 16, 17, 18, 20, 22 i 26
Redovne noćne linije su bile 23, 25 i 27 (kasnije 31, 32, 33 i 34)

Možda i o tome jednom koju riječ.

gaspa

I evo još jedne ideje:

Ovako su izgledale natpisne ploče na ZET-ovim autobusima. Lijevo su ploče koje su postavljane sprijeda a u desnom stupcu sa strane - nekad iza konduktera na prvom prozoru desno od stražnjih vratiju a poslije na prvom prozoru lijevo od prednjih vratiju (iako su ih vozači znali postavljati svakako).

Oblik i veličina slova, kratice te raspored odredišta odgovara stvarnosti. Mislim da sam manje-više riješio cijelu ovu crveno-bijelo-plavu fazu ZET-ovih natpisa. Radim i na žuto-crnoj varijanti i dobro bi mi došla vaša suradnja - ima li entuzijasta za ovaj posao, javite se da vam pošaljem .xls podlogu, pa ako svatko upiše nešto - eto začas kompleta.

STIB

Citat: gaspa  u Prosinac 16, 2007, 16:22:10
I to su bile autobusne linije jednog davnog vremena. Onda se valjda osjetila potreba da isti broj ne nose i tramvajska i autobusna linija, pa su tramvajima ostali brojevi od 1 do 34 a za buseve su uvedeni novi brojevi, od 101 naviše.
(...)
Redovne noćne linije su bile 23, 25 i 27 (kasnije 31, 32, 33 i 34)
Mala dopuna:
1. Potreba da se razdvoje brojevi tramvaja od autobusa nastala je, po mom sjećanju, onda kad su uvedeni automati za poništavanje karata i nove karte na kojima su bile označene linije i smjerovi A/B. Mislim da je to bilo 1979 (?)
2. Noćne tramvajske linije su bile : 25, 27 i 30 (ne 23)
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

gaspa

Bravo Stib! Vidim da pratiš situaciju  :) :) :)
(fakat - kako čovjek postane krečana pa zamijeni 30-icu s 23-com)

tamlover

Citat: gaspa  u Prosinac 16, 2007, 16:22:10
Obzirom da je tamlover nestrpljiv  ;)

Nema smajlića koji bi ovdje volio staviti  :-[. U svakom slučaju HVALA i BRAVO.
Jel mogu bit malo neskroman - imaš li vozne redove od Črnomerca za mjesta iza Zaprešića (Harmica, D.Pušća, Dubravica, K.Donji, M.Gorica)?

gaspa

Možeš biti neskroman. Odgovor je DA, DA, DA. Ali ne baš iz tih prastarih godina nego negdje s kraja osamdesetih.

tamlover

Super gaspa, sad sam opet u iščekivanju.
Mene osobno zanima usporedba nekadašnjih ZET-ovih voznih redova tj intervala na linijama koje danas vozi Meštrović.

gaspa

Još malo nadopunama o zonama, što je uz obznanjene bivše linije bilo propušteno.

Na liniji za Markuševac zona 1 protezala se do Čreta, cijeli Štefanovec je bio u zoni 2 a Markuševac u zoni 3. Trnava je iz ovog smjera bila u 4. zoni.

Na liniji za Markuševečku Trnavu zona 1 je bila valjda do Studentskog grada / Oporovečke (ako ne samo do Dankovečke?), Pionirski grad je bio u 2. zoni, Gornji Miroševac u 3. a Trnava u 4.

Slično na liniji za Čučerje: Granešina 2. zona, Čučerje 4.

Kašina je, mislim, bila u 7. zoni.

gaspa

Zaželjeli ste - pročitajte. Nastavljamo s troznamenkastim brojevima nekadašnjih ZET-ovih linija. Ali, da ne bude suviše suhoparno, evo uz njih i voznog reda iz 1993. Nije onda bilo interneta pa da čovjek u par minuta sve vidi i sve skine. Trebalo se potucati od terminala do terminala i prepisivati, prepisivati...

101   BRITANSKI TRG – GORNJE PREKRIŽJE

Svakim (radnim) danom

Britanski trg:
(5:00) (5:30) (6:00)  6:30  7:00   7:30    8:00  8:30   9:00   9:30 10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 (23:00)

Gornje Prekrižje:
(5:15) (5:45) (6:15)  6:45  7:15   7:45   8:15   8:45    9:15  9:45 10:15 10:45 11:15 11:45 12:15 12:45 13:15 13:45 14:15 14:45 15:15 15:45 16:15 16:45 17:15 17:45 18:15 18:45 19:15 19:45 20:15 20:45 21:15 21:45 22:15 22:45 (23:15)

Shvatili ste: polasci u zagradi održavali su se samo radnim danom, ostale vožnje bile su svakodnevne.

Strpljenja molim (vrijedi posebno za tamlovera), prvo trebam preurediti izvorni font i dizajn (dijakritičke znakove, razmake, tabulatore i dr.) izvornog voznog reda koji je formatom prilagođen za ispis kao A6 knjižica - inače ako samo kopiram, neće ninašto ličiti.

DJ_ZG

svaka cast na ovim informacijama :D
samo nastavi... nestrpljivi smo ko tamilover :P

Ivan

:) Može možda vozni red za 114 prije nego su pustili tramvaj u Prečko? Siguran sam da su tada vozila barem 4 autobusa, ali nekako me muči da je postojao i 5., ako ne prije uvođenja tramvaja, onda nekoliko godina prije, stalno mi se čini da je u voznom redu za "špice" pisalo "vozi svakih 7-8 minuta". Sjeća li se netko točno? :)

gaspa

Citat: Ivan  u Prosinac 19, 2007, 11:10:39
:) Može možda vozni red za 114 prije nego su pustili tramvaj u Prečko? Siguran sam da su tada vozila barem 4 autobusa, ali nekako me muči da je postojao i 5., ako ne prije uvođenja tramvaja, onda nekoliko godina prije, stalno mi se čini da je u voznom redu za "špice" pisalo "vozi svakih 7-8 minuta". Sjeća li se netko točno? :)

Mogu (ne možda nego sigurno) vozni redovi za sve ondašnje linije. Za frekventnije linije zaista je pisalo (što ćete i vidjeti) vožnje svakih ... minuta (ili svakih ... do ... minuta). Nažalost, za tramvaje (mislim da) znam koliko je vozila bilo na kojoj liniji, ali za buseve nisam pratio (jer mi nisu bili pri ruci)