Autobusi - razno (4)

Autor Tomek, Rujan 01, 2022, 23:44:32

Mercedes bus

Slučajno sam naišao na ovu sliku 100-tke u galeriji, slika nije baš nešto ali tek toliko

421

Zbog lošeg stanja zagrebačkih cesta sve češće štete na vozilima
13.01.2024.
Autor: Lucija Judnić/V.G./Dnevnik/HRT
Većina zagrebačkih prometnica ozbiljnu rekonstrukciju, osim redovitog održavanja, nije doživjela već godinama. Sve je više rupa, loše pokrpanih oštećenja, kolotraga ili izvaljenih kanalizacijskih poklopaca koji stvaraju ozbiljnu prijetnju, ali i štetu na automobilima. Naša ekipa obišla je žile kucavice zagrebačkog prometa.

Rupe na cesti, izvaljeni šahtovi i opasni kolotrazi visoki i po nekoliko centimetara - to su prizori na nekim od zagrebačkih prometnica.

- U groznom su stanju, od šahtova, rupa, ležećih koje nam stavljaju svako malo, ali čak su i oni manji problem od općenitog, smatra taksistica Gordana.

- Da ima dosta toga, gdjegod prođeš rupe, ne smiješ imati dobar auto jer ti to sve ode, koliko ti uložiš u taj auto kad počneš voziti po zagrebačkim cestama - nije to baš kako treba, kaže jedan gospodin.

A da šteta na automobilu od takvih udaraca može biti velika, svjedoče gume u ovoj radionici. Godišnje se u Hrvatskoj u sudarima s primjerice kanalizacijskim otvorom ošteti 300-tinjak automobila.

- Imamo primjer da rade cestu, raskopaju, i rupa na cesti stoji po tjedan dana dok se ne sanira. Rubovi su oštri, ljudi ne primijete, padne sumarak, kiša je napuni vodo. Asfalt je crni, ta rupa je iste boje i ne primijete, prođu većom brzinom i guma puca, kaže Krešimir Mršić, tehničar za reklamacije na automobilskim gumama.

Cijene popravka za većinu građana znaju biti paprene, pa se neki odlučuju na tužbe ili posežu za kaskom. U ovoj osiguravateljskoj kući ipak ne bilježe porast broja takvih zahtjeva.

- Ono što smo primijetili jest rast prosječne štete u tom segmentu koji proizlazi iz progresivnog rasta cijena originalnih zamjenskih dijelova na hrvatskom tržištu i raste cijena usluga rada, koje u ovom trenu rastu stopama koje su značajno iznad onih koje bismo mogli argumentirati inflatornim čimbenicima, ističe Luka Ortolan, direktor Službe za obradu šteta motornih vozila Croatia osiguranja.

Na više od 2500 kilometara gradskih prometnica više je od 150.000 različitih poklopaca. Dio njih s godinama je propao tj. potonuo. U Gradu problem vide i u promjeni promjera poklopaca koji se sada betonom pokušavaju prilagoditi cesti, što dovodi do denivelacije.

- Nekada su okviri poklopaca bili 15-20cm debljine i oni se po tehnologiji zabetoniraju u okno koje se nalazi ispod njega, on se fiksira i nakon toga se površina šahta asfaltira. Današnji okviri su između 7-10cm. Ilustracije radi asfaltni zastor u gradu je 12,13 cm što znači da je poklopac u asfaltu, što znači da nema tog betona koji bi njega držaO, pojašnjava Marko Velzek, pomoćnik pročelnika Grada Zagreba za provedbu komunalnih aktivnosti, održavanje komunalne infrastrukture i objekata mjesne samouprave.

Inače, u Zagrebu je registrirano više od 430.000 vozila, od kojih 86% čine osobna. Dnevno žilama kucavicama, velikim zagrebačkim avenijama, prođe i po 10-ak tisuća vozila. Ove ih godine čeka i nekoliko projekata rekonstrukcije za koje su već raspisani javni natječaji, a prva je na redu Zagrebačka cesta u Sesvetama.

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/zagrebacki-asfalt-puca-po-savovima--11288787

Iz Biltena o sigurnosti cestovnog prometa 2022 by PUZ brojke su malo veće, autobusi, kamioni i teretna vozila nisu spomenuta iako imaju desetak puta veće mase od osobnih vozila,  a sva vozila dužna su kretati se desnom stranom kolnika:
Članak 47.
(1) Vozilo se kreće desnom stranom kolnika, odnosno biciklističkom stazom ili trakom uz desni rub kolnika ili ceste u smjeru kretanja, a na traci ili stazi uređenoj i obilježenoj za dvosmjerni promet bicikala, desnom stranom trake ili staze u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan kretati se obilježenom prometnom trakom koja se proteže uz desni rub kolnika, a ako trake nisu obilježene, dužan je vozilo u kretanju držati što bliže desnom rubu kolnika i na tolikoj udaljenosti od njega da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uvjete prometa te na stanje i osobine ceste, ne ugrožava druge sudionike u prometu i ne izlaže sebe opasnosti.
(3) Novčanom kaznom u iznosu od 30,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.



Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Kocka 146

155 na 109/8 ko nov, polakiran bez reklame i iza nema logo MAN-a samo 155.
Sretan je tko zna voljeti! - Hermann Hesse
Usput posjetite moj YT kanal Lovro Zet 2-HŽ! 🤠

tonkovicmk1

Jel itko zna što je sa ovjesom od gbr 767? Danas je na L134 i po rupama i uspornicima je jako tvrd. Njegov ovjes na trećoj osovini je kao da se voziš u Feniksbusu prek rupa.. Skakuće i udara.

Citaro G Facelift gbr.185

#484
Imam jedno pitanje u vezi kretanja sa Citarom '09.

Vidio sam danas da je vozač naglo krenuo praktički uopće ne pritisnuvši papučicu gasa, pa me zanima kako je to moguće?

Imao je na stanici nogu na kočnici i kad su se vrata zatvorila prebacio ju je na gas, samo onako baš prebacio, bez nekakvog stiskanja pedale gasa, a autobus je naglo sam krenuo, al ne polako recimo ko kad se koristi tipka NOT AUS, za otvorena vrata, pa onda bus polako kreće s otvorenim vratima (vidio to na YT).

I da, sklopka kickdowna jel se to kod vožnje može vidjet kao da je vozač stisnuo gas do kraja pa još, ili se to ne primijeti tijekom vožnje. Jer sam isto vidio da bus šalta na 2000 okr. kad vozač stisne pedalu do kraja baš, al se ne vidi baš onaj drugi stisak kao na jednom videu na YT gdje je bus ugašen...

Tu je link: https://youtu.be/nTASurY-1Yc?si=iuNo-CGIA9G2-AJh

Na videu se vidi onaj klik, al ja nisam vidio taj klik kad se aktivira kickdown tijekom vožnje, nego kao da se samo stisne do kraja.

421

U ECO modu kick-down funkcija je vidljiva na priloženom videu, a opisana situacija je bila s POWER modom u primjeni i /ili deblokadom stanične kočnice(obzirom na držanje noge na pedali kočnice)i katapultiranju nakon toga.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

MAN truck bus

Kickdown ne vidiš jer ne gledaš pedalu iz položaja iz kojeg je sniman video, ali ako su brzine bile razvučene definitivno je pedala bila u kickdown položaju.
Ispucavanje se dogodilo jer je vozač nakon što su se vrata zatvorila odma stisnuo gas do kickdowna, a nije prvo stisnuo gas da otpusti stanična, pa onda krenuo dalje.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Citaro G Facelift gbr.185

A recimo, vidio sam jednom da je vozač stao na stanici, otvorio vrata i recimo prije nego je zatvorio vrata je stavio nogu s kočnice na gas (stanična kočnica ne da u tom trenutku da se bus kreće) pa je bus naglo krenuo nakon što su se vrata zatvorila, a njegova noga je ostala normalno na gasu, nije da je stisnuo jače, jel to onda stanična kočnica otpustila pa je zato tak krenuo malo brže?

sniff

Dobro su i ti Citari živi šta sve tipovi rade s njima

MAN truck bus

Citat: Citaro G Facelift gbr.185  u Veljača 09, 2024, 12:56:29A recimo, vidio sam jednom da je vozač stao na stanici, otvorio vrata i recimo prije nego je zatvorio vrata je stavio nogu s kočnice na gas (stanična kočnica ne da u tom trenutku da se bus kreće) pa je bus naglo krenuo nakon što su se vrata zatvorila, a njegova noga je ostala normalno na gasu, nije da je stisnuo jače, jel to onda stanična kočnica otpustila pa je zato tak krenuo malo brže?

Tako je. Na autu držiš ručnu malo povučenu i držiš gas, kad spustiš ručnu dobit ćeš isti efekt.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Citaro G Facelift gbr.185

Oprosti (te) ak sam dosadan, al zanima me još nešto. Znači kad se ručno stisne tipka za staničnu kočnicu prema dolje, onda se bus nivelira i zakoči.
A kad se stisne gore onda se otkoči i spreman je za vožnju.

https://youtube.com/shorts/QboAsBx3Ud0?si=s9QSbzlnG05RCvuD

Na ovo na linku mislim...



A što se desi kad vozač na semaforu stisne tu tipku i dolje i gore kao kod nas u ZG na Citarima pa odmah nakon toga makne nogu s kočnice? jel onda bus zakočen, al spreman za kretanje odmah kad se stisne gas ili?


MAN truck bus

Točno tako kako si i pretpostavio. Vozač kad ju stisne gore-dolje autobus se zakoči i po potrebi nivelira, ali je odma spreman za polazak. Ako ostane stisnuta prema dolje neće moći krenuti dok ju ne stisne prema gore.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Citaro G Facelift gbr.185

Citat: MAN truck bus  u Veljača 09, 2024, 15:05:30Točno tako kako si i pretpostavio. Vozač kad ju stisne gore-dolje autobus se zakoči i po potrebi nivelira, ali je odma spreman za polazak. Ako ostane stisnuta prema dolje neće moći krenuti dok ju ne stisne prema gore.
Hvala na odgovoru. Malo me to sve bunilo pa super da sam na kraju shvatio jer se na različite načine pisalo o tome tu na forumu pa sam se izgubio u tome svemu.  pivkan  byeg

421

Stanična kočnica se aktivira:
- otvaranjem vrata
- davanjem privole od strane vozača
- aktiviranjem tipke "stanična kočnica"
Deblokiranje stanične kočnice se vrši pritiskom na pedalu gasa:
- soft verzija > kratki pritisak na pedalu gasa, kočnica odblokira i ponovno pedala gasa ( do 3/4 hoda je ECO, od 3/4 do 4/4 kick-down
- katapult verzija > odmah u pod, kick-down je u punoj funkciji, otpadaju socijalni zubi, rasuti teret s placa kreće prema stražnjem dijelu, ljudi koji se nisu držali padaju na pod, oni sretnici u sjedalima ravnaju kičmu o naslon, svi se počinju držati za rukohvate i moliti u sebi, a najhrabriji procijede nešto nerazumljivo kroz zube...
Kod URBANWAYa za svako otvaranje vrata moraš povući gljivu stanične kočnice i vratiti u nulti položaj da bi također pedalom gasa deblokirao vrata i mogao krenuti. Neovisno da li radiš ručno ili s privolom.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Citaro G Facelift gbr.185

Dobro je objašnjena ova ,,katapult verzija", al mislim da je ipak bilo nešto između te dvije.  rofl  thumbs