Linije - razno 2007.-09.

Autor tomobrad, Prosinac 01, 2007, 19:50:46

Ivan

#15
Ja stvarno ne razumijem u čemu je problem kod presjedanja, prošetati se od jednog vozila koje često vozi do drugoga mi se čini najnormalnija stvar na svijetu, uostalom, npr. kod metroa linija bi bilo još manje, i presjedanja češća i duža (i vertikalna), ali ne znam zašto metroi ne bi bili "komotna" rješenja... Tako da ne znam što je "komotno" kod 146, linija vozi rijetko, a uopće ni ne vodi do centra grada nego na njegov rub gdje je jedina bitnija stvar uprava g.č. Črnomerec i bolnica Vinogradska, a za sve ostalo opet treba presjedati na tramvaj na nelogičnom mjestu, jer kod 146, koji se vrti naokolo bez razloga i nema žute trake, je puno lakše propustiti tramvaj nego ako se ide busom do Črnomerca, par puta mi se dogodilo da namjerno propustim besmisleni 146, stignem na tramvaj na Črnomercu sa drugim busom, i na kraju vidim 146 kako tek dolazi kada je tram već kod Austrijske, tako da je bezvezna i uopće ne funkcionira ni kao brza, ni kao duga direktna linija (ono što bi se u nekim gradovima zvalo "metrobus").

Tako da stvarno ne razumijem što ljudi vide u toj liniji.

Ona je proizvod jako lošeg planiranja, na nekoj površnoj razini se može ljudima učiniti korisna, brza i da vodi nekud biliže, ali ništa od toga nije slučaj... Iako se i meni se isprva činila OK kada je uvedena, kad se malo mućne glavom, gotovo da i ne postoje nikakve njene prednosti.

tamlover

Sve si dobro napisao.
Ali nije problem samo u tom dijelu od Č do Reljkovićeve. Od Č do MAlešnice u hrpi polazaka 146 i 136 voze zajedno 85% trase. I u polasku i u povratku prema Črnomercu. Na semaforu na Vrapču se događaju strašne stvari, razumljive samo zato što busevi imaju vozni red koji bi trebalo poštovati. Naime, dok jedan stoji prvi na semaforu za lijevo (prema podvožnjaku), a kolona je do zavoja kod Kawasakija, drugi bus (146) dolazi po traci za ravno i radi kaos jer staje nasred križanja onako ukoso (to možda može napraviti nek idebil s autom, ali zglobni autobus mora u tom slučaju pogoditi baš onaj trenutak kad se pali zeleno za lijevo pa onda nema potrebe stati) i čeka zeleno za lijevo skretanje.

To je sve češće! Taj semafor je i jedan od razloga zašto sam  unatoč želji da 119 ide južno od pruge Starom Samoborskom jako skeptičan prema tom preusmjerenju. Tj ne bi se trebalo dogoditi dok se ne riješi Vrapče!

...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Tomek

Da mi je samo znati koji je retard srezao vozni red linije 121 još od 26.10. Naime, navečer više ne voze dva autobusa nego jedan, tako da od 21.20-22.00 nema polazaka iz Črnomerca kao i od 22.00-22.40. Alternativa je jedino 124 koji ide u 21.30, ali opet to je sada pola sata čekanja.
Nevjerovatno da umjesto da se unaprijeđuje prijevoz putnika,oni smanjuju polaske na krivim mjestima. Naime, vozim se tom linijom godinama i dva zglobna autobusa su svaku večer bili popunjeni, kad bi uletio solo bila bi gužva, a sada piši ga, sad vozi samo jedan.
Uz sve to, kaže mi frend koji prati da zadnjih mjesec dana se ne sjeća kada su zadnji put vozila 4 Karažnika, stalno je na tri jer im fali autobusa.
Tužno i jadno, pitanje dali će se ikada sjetiti vratiti taj polazak.

tamlover

Uf gadno. Nisam to primjetio jel se navečer ne vozim busom. Ali znam da je u to vrijeme svaki Karažnik kao što si irekao bio pun - krcat ponekad. I rupa od 20 minuta (21:40-22:00) se činila beskrajnom. A ovo je sad nedjeljna priča, samo radnim danom!! Nedopustivo.
Ali nažalost nema smisla buniti se, jer iako su tražili korekciju novog voznog reda još u rujnu, korisnici 130 još uvijek nisu ništa dobili. Osim praznog piskaranja po papirićima g. Ivana Tolića koji vjerojatno svake večeri doma isprazni džepove od takvih "zahtjeva".

Tako je eto nekoliko naselja totalno oštećeno od strane ZET-a u zadnjih nekoliko mjeseci. 121 je brutalno reduciran unatoč sve većim potrebama - "svakog tjedna zgrada jedna" princip je razvoja ovog dijela grada, a da o RIS-ovom naselju ne govorim - a 130 više ne služi nikome jer i Borčečani navečer idu pješke Medpotokima i Jaminama jer busa nema više od vuru vremena. U ostalim terminima oštećeno je opet cijelo naselje jer je 130 udvojen sa 124 pa sad još i češće nego ranije imamo prvo gusjenicu od 3 autobusa (3 linije) a nakon toga najčešće rupu od minimalno 15-20 minuta.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

tamlover

Tomek gledam sad vr 121 na netu. Od 26.10. nema nikakvih redukcija navečer. U dodatnoj obavijesti piše da će 121 između ostalih biti reduciran tijekom školskih praznika, do 13.1.
E pa sad, možda ovih dana zbog toga ne voze 2 komada navečer.
I u tom slučaju je to brutalna redukcija  >:(, a gledam već neko vrijeme na 176 standardan NG272/313 (?) na 176. Kud je nesto taj jedan SG220, il je možda zamjenjen sa 172, al u svakom slučaju zanimljivo.

Bacio sam pogled i na vr 122/123. Iako kroz Podsused prolazi 172 koji vozi često, mislim da je ipak takvo rezanje polazaka 122 isto tako pretjerano. A da ne govorim o tome da radnim danom iz P.Dolja nema polaska od 8 do pola 10. Smiješno. A i oni će od Nove godine plaćat skuplje komunalije, jelda.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Tomek

To kaj sam ja gledao i gdje to piše je okretište Črnomerec, peron 8, i lijepo piše da vozni red vrijedi od 26.10.
Karažnik navečer po tom voznom redu ima polazak iz Črnomerca u 21.20,22.00,22.40.
Budem slikao ovih dana.

tamlover

Znači našli smo još jedan feler bajnoj ZET-ovoj web stranici.
Ma strašno... :-\
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

tamlover

Možda onda za praznike i ne vozi  ;D ;D ;D
šala mala
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

narancasti

zanima me koje linije prolaze pored utrina i zapruđa

Ivan

Citat: narancasti  u Prosinac 30, 2007, 10:05:50
zanima me koje linije prolaze pored utrina i zapruđa
6, 7, 8, 14 i 222 kraj Zapruđa, a kraj Utrina sve ove i još sa druge strane kod Travnog 221.

Također kod rotora stoje i velikogoričke prigradske 307 i 308.

gaspa

Ha, prolazi i 295 (koju je i autor zaboravio staviti u popis linija), čini mi se da ima stanicu ispod Mosta mladosti (?), ali je ZET svrstava u izvanredne a ne redovne (?!) jer vozi samo nedjeljom, za vrijeme jakuševačkog sajma (nekad je vozila i srijedom ali mislim da je srijedom imala drugi broj - 293?).

Ivan

Citat: gaspa  u Prosinac 30, 2007, 15:07:51
Ha, prolazi i 295 (koju je i autor zaboravio staviti u popis linija), čini mi se da ima stanicu ispod Mosta mladosti (?), ali je ZET svrstava u izvanredne a ne redovne (?!) jer vozi samo nedjeljom, za vrijeme jakuševačkog sajma (nekad je vozila i srijedom ali mislim da je srijedom imala drugi broj - 293?).
295 ne stoji nigdje, na njoj ne vrijede redovne ZETove karte, a mislim da trasa ovisi o raspoloženju vozača (ili preko Mosta slobode pa kraj Bundeka, ili preko Slavonske i Mosta mladosti), zato se njom općenito ni ne zamaram...

tamlover

Danas sam baš videl 295, dolazil je preko Mosta slobode.
A nisam znal da ne vrede karte!? Glupo. Zadnji put sam se vozil dok je još na toj liniji vozil MAN tipa gbr 99, pred 15-ak godina tak da se fakat ne sjećam tog detalja.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

tamlover

Teška srca objavljujem tekst objavljen na stranici marginalne političke stranke, ali vezan isključivo uz problematiku ZET-ovih novouspostavljenih linija prema Igrišću i Kraljevom Vrhu.
http://srpzagreb.blog.hr/2007/12/1623762408/zagorje-i-zagreb.html

Iz teksta doznajemo (nadam se pouzdano) da Presečkom polovicom godine ističe koncesija za općinu Jakovlje, pa će tada pretpostavljam doći do novih izmjena. Očito da će općina i dalje tražiti izravnu vezu sa Zagrebom (tj takva koncesija će biti ponuđena na natječaju), a hoće li im to omogućiti ZET ili se sprema još jedna akvizicija amatera-profitera Meštrovića (kojemu bi to bila prva veza sa Zagrebom) bumo videli. Ak su pametni i ako dobro načule uši da čuju kaj to viču stanovnici općina Pušća, Marija Gorica, Brdovec i Dubravica znali buju koga NE izabrati.

Kaj se ostatka tiče. Nedostatak nadstrešnice na stanici u Donjoj Bistri?! Pa nema ih ni u Zagrebu na previše stanica i nikom ništa. Ne budite razmaženi. Najmoderniji autobus na otvorenju linije? Ne sjećam se kaj je išlo na otvorenje, ali opet ponavljam - ne budite razmaženi. Ne vozi niš kaj ne vozi i u Zagrebu! Najlošiji busevi su bistranjski? A kaj da onda velimo za buseve za 124 ili 215??? Pretjerujete, Bistra dobija i više nego calta. Kašnjenja? Nedopustivo, ali tamo očito funkcionira princip - daleko od očiju, daleko od...reda i kontrole. Raspored vožnje i usklađenost polazaka?! Pa dobili ste izmjene! Nekima u Zagrebu to ne uspijeva mjesecima iako su vozne redove besmisleno sastavljali oni koji ne znaju ni kuda voze linije....

I za kraj, s novim poskupljenjem razlika u cijeni ZET-Presečki možda više i ne vrijedi.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Tomek

Kao prvo, na stanici u Črnomercu je isprintan novi vozni red te u njemu su vračeni polasci za 121 navečer.

Kao drugo, što se tiče ZET-ova prijevoza za Gornju Bistru ja se potpuno slažem da su autobusi zza tamo potpuno neprimjereni koliko god Gornja Bistra plaćala. To je preduga linija da se na nju šalju gradski autobusi(pogotovo ne automontaže sa drvenim sjedalima). Na kraju krajeva tko ZET-u brani da bude stroži pa da pregledava karte u autobusima, zaradili bi više i imali bi bar za jedan novi bus godišnje.
Ako se mene pita za tu liniju bi bili savršeni MAN-ovi SG 313, jer ovo sada je ruganje putnicima.
Što se tiče ove nove dvije linije nisam dovoljno upoznat, ali čuo sam od prijatelja koji tamo živi da je otkad je ZET tamo totalno sranje jer mora ujutro da bi stigao na faks ići barem pola sata ranije da bi stigao na vrijeme, a uz to jako često veza za Črnomerec kasni.
Što se tiče Presečkog, on je poznat po svojim visokim cjenama i lošem prijevozu te malo po malo odbija putnike po cijelom Zagorju od autobusa što će se na kraju i njemu vratiti makar on će uvijek naći drugi izvor prihoda.
Sve u svemu, Bistri i okolnjim općinama bi trebao Samoborček(bez Autoturista)!