Neuobičajeni tipovi autobusa na linijama 2024.

Autor zag, Siječanj 01, 2024, 00:04:00

luka1234

Citat: STIB  u Studeni 04, 2024, 18:53:24Linija 172 ne stoji na Rogininoj!
Tako je, proces eliminacije da onda mora biti na 172, 176 (prošao prije njega) ili 177 (koja u to vrijeme ne ide).

sniff

Citat: sergjack  u Studeni 04, 2024, 19:47:54Neka ekipa na ovom forumu smatra Zakom svetim pismom koje je bezgriješno i savršeno te je kršenje istog ontološki pokvareno. Ako je na cesti ograničenje 80km/h i auti voze 90-110km/h, kakvog opravdanja ima bus voziti 50km/h? At that point se to može smatrati ometanjem prometa, koje je isto, vjerovali ili ne, kažnjivo.

Da, opet se dolazi do sive zone gdje je krajnje nelogično voziti po zakonskom ograničenju, a ukoliko se nešto desi, vozač autobusa je u prekršaju. I dok prilagodba tog zakona nije na vidiku (ne znam, ne pratim), najbolje je da linija 290 ne prometuje uopće ! :)

Citaro218ZG

Citat: sergjack  u Studeni 04, 2024, 19:47:54Neka ekipa na ovom forumu smatra Zakom svetim pismom koje je bezgriješno i savršeno te je kršenje istog ontološki pokvareno. Ako je na cesti ograničenje 80km/h i auti voze 90-110km/h, kakvog opravdanja ima bus voziti 50km/h? At that point se to može smatrati ometanjem prometa, koje je isto, vjerovali ili ne, kažnjivo.

Srdačan ti pozdrav!
Danas na 268 bus vozio 55 gdje je ograničenje 80, onaj ravan potez pored aerodroma, jel i to kažnjivo ? I šta bi rekao vozaču ?  Bi mu rekao da vozi  80 ili bi šutio kao 99,9 % putnika?
Eto, zanima me baš onako iskren odgovor na ovo pitanje, ako nije problem?
Smatraj to napisano u pristojnom tonu, uvijek čujem " ma ja bi rekao vozaču ovo ono", pa eto, još nisam doživio da neko od putnika je rekao vozaču " daj vozi brže, daj kaj se vučeš ko smrt na dopustu" i tak to, pa eto, što bi mu ti rekao danas da si bio u tom busu?    byeg
"Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova." (Mt 6,34)

"Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se." (Lk 6,37)

zag

MAN truck bus

Linije 168 i 290 su kompleksne po svojoj trasi. Obje jednim dijelom prometuju tamo gdje je minimalna brzina kretanja -> 60km/h, a autobus sa stajaćim mjestima smije prometovati maksimalno 50km/h.

Opravdanje je jednostavno. To je zakonski propisana brzina za autobuse sa stajaćim mjestima. Ako dođe do sudara ili pada putnika kazna ide vozaču. I to se dogodilo već par puta, a u jednom slučaju gdje je putnica pala na tahografu su očitali brzinu 54km/h. Znači unutar Zakonske tolerancije kod kažnjavanja, ali to sa vozača nije maknulo krivicu. Upravo ta percepcija odgovornosti (za neke je to slijepo držanje zakona) čini vozače autobusa posebnijima od ostalih sudionika u prometu koji tu percepciju teško mogu razviti.

Pitanje za sve vas: ako netko vaš bližnji nastrada jer je vozač vozio 80km/h umjesto 50km/h i istraga ustvrdi da je baš brzina krivac za to što se dogodilo - bi li stali na stranu vozača autobusa i rekli "pa nema veze - bitno da je lovio vrijeme"?
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Stilben426

Citat: MAN truck bus  u Studeni 04, 2024, 23:28:13Pitanje za sve vas: ako netko vaš bližnji nastrada jer je vozač vozio 80km/h umjesto 50km/h i istraga ustvrdi da je baš brzina krivac za to što se dogodilo - bi li stali na stranu vozača autobusa i rekli "pa nema veze - bitno da je lovio vrijeme"?
Prošli tjedan se 541 na Kanalskom putu, kao posljedica brze vožnje i skliske ceste, snažno sudario s trotoarom i umalo prevrnuo na bok. Razlog brze vožnje - stizanje vremena. Putnici, među kojima su bili i članovi moje obitelji, odmah su graknuli, vozač je stao, ispričao se i objasnio zašto je brzo vozio. Ja sam mu rekao da radije zakasni jer nije vrijedno ugrožavati putnike i riskirati nesreću. Na to mi on odgovara da mu je jasno, ali da centar vrši pritisak, on nema kad na WC i sve ostale meni, nama i svim vozačima poznate stvari. Što reći na ovo? S jedne strane razumijem, a s druge nemam razumijevanja. U konačnici, da se doista dogodila nesreća, ne, ne bih stao na stranu vozača, ali bih razumio da je njegova krivnja zapravo posljedica užasnog sustava koji odbija promijeniti vozna vremena.

Kocka 146

184 na 109/7
307 na 124/2
311 na 127/2
492 na 121/2
Sretan je tko zna voljeti! - Hermann Hesse
Usput posjetite moj YT kanal Lovro Zet 2-HŽ! 🤠

421

@Stilben426
Nisi napisao liniju: 237 ili 611.
"S jedne strane razumijem, a s druge nemam razumijevanja." Ako razumiješ pomozi. Nađi načina.
"Putnici, među kojima su bili i članovi moje obitelji, odmah su graknuli." Zašto ste graknuli?
Da li si ikada pročitao podnožje publiciranog voznog reda na stajalištu ili na stranicama ZETa >
"Na predviđeno vrijeme polaska/dolaska, mogu utjecati poremećaji u prometu, vremenski uvjeti ili druge izvanredne okolnosti."
Kako si to ti ili "članovi moje obitelji" prokomentirali ili je pitanje da li su ikada zapazili tu rečenicu.
Sustav reagira na korisnike, a to ste vi, vječno nezadovoljni, ljuti nimalo empatični.
Što ste ti/tvoja obitelj učinili nakon događaja i graktanja na vozača? Pozvali 072 500 400, ili Centar? Napisali mail na javnost@zet.hr, kontaktirali novinare kako bi objasnili pravi problem oko nedovoljnog voznog vremena, gužvi u prometu, nadljudskih napora vozača da održavaju vozne redove uz kronični nedostatak vozača i vozila, rada 6+1  zbog nedostatka istih, umora, brige za svoje najbliže jer i oni imaju obitelji.

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

NP-549

Koji znak na toj prometnici koju spominjete označava da se po njoj ne smije vozit sporije od 60 ?

421

C66, članak 2 alineja 5 uz primjenu članka 54/4, 55-1/4 i 55-2/4,5.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Stilben426

Citat: 421  u Studeni 05, 2024, 17:24:56Nisi napisao liniju: 237 ili 611.
Što misliš, koja je?  ??? Ona koja od početka školske godine popodnevima vozi na kontravremenu - 237. Linija 611 s vremenom nema problema, a između ostalog čitav je dan prazna pa sve da se i dogodilo tako nešto, ne bi imao tko graknuti.

Citat: 421  u Studeni 05, 2024, 17:24:56Ako razumiješ pomozi. Nađi načina.
Ja osobno ne mogu ništa. Mjesni je odbor tražio još autobusa na liniji 237, zahtjev je ili odbijen, ili stavljen po strani zbog raznih aktivnih supstitucija tramvaja. Uvidjevši nelogičnost linije 611, mjesni je odbor tražio da se autobus s linije 611 prebaci na liniju 237 kojoj je prijeko potreban i koja, između ostalog, zapravo vozi tu supstituciju. Ne znam rezultate tog upita. Meni je svejedno jer imam mogućnost korištenja linija 290 i 217, nasreću nisam ovisan samo o 237 koja trenutno nije nešto različita od 215 i 276. 

Citat: 421  u Studeni 05, 2024, 17:24:56Zašto ste graknuli?"
Ti mene pitaš zašto? Zato što je vozač vozio prebrzo i umalo izazvao nesreću. Putnici su trebali šutjeti možda tako da u sljedećoj ulici otkliže vozeći 60?

Citat: 421  u Studeni 05, 2024, 17:24:56Da li si ikada pročitao podnožje publiciranog voznog reda na stajalištu ili na stranicama ZETa >
"Na predviđeno vrijeme polaska/dolaska, mogu utjecati poremećaji u prometu, vremenski uvjeti ili druge izvanredne okolnosti."
Bit će da sam ga propustio 😅😅 Ti misliš da sam ja neka od onih idiotkinja koje se svaki dan voze s 268 pa im poslije nije jasno zašto kasni za popodnevne špice. Ja možda čitam, ili rješavam križaljke za vrijeme trajanja vožnje, ali isto sam tako dovoljno lucidan da podignem glavu i pogledam gužvu ispred sebe koju u većini slučajeva i fotografiram (na bilo kojoj liniji) i te fotografije čuvam za iste te glupače u komentarima na društvenim mrežama. Kada autobus kasni, znam zašto kasni, znam gdje je gužva, znam koliko je dugačka i koliko će stajati. Tako da, ako itko najbolje shvaća značenje tog napisa, onda sam to ja.

Citat: 421  u Studeni 05, 2024, 17:24:56nimalo empatični.
Ja sam vrlo empatična osoba, a to se očituje i u riječima koje sam uputio vozaču, nimalo bezobraznim tonom: "Nemojte juriti, radije zakasnite." Nije vrijedno rizika da ugrozi putnike, nije vrijedno da ostane bez posla i tako ugrozi svoju obitelj.

Citat: 421  u Studeni 05, 2024, 17:24:56Što ste ti/tvoja obitelj učinili nakon događaja i graktanja na vozača? Pozvali 072 500 400, ili Centar? Napisali mail na javnost@zet.hr, kontaktirali novinare kako bi objasnili pravi problem oko nedovoljnog voznog vremena, gužvi u prometu, nadljudskih napora vozača da održavaju vozne redove uz kronični nedostatak vozača i vozila, rada 6+1  zbog nedostatka istih, umora, brige za svoje najbliže jer i oni imaju obitelji.
Ništa. Da pošaljem mail ZET-u ili nekoj redakciji vijesti nisam dobio ništa i time bih samo naškodio vozaču. Sustav reagira samo kad je riječ o pohvalama i nekom ozbiljnom prekršaju. Za sve ostalo sustav ne reagira na korisnike, sustav nije briga za korisnike.
Na kraju dopusti da te pitam: A što ste vi (vozači) napravili po pitanju kašnjenja, izmjena voznih vremena, kada nemate pauze od kašnjenja, kada vozite neispravne autobuse... Lako je staviti prst u uho i reći "fali nam ljudi". Gdje su sada sindikati? Zašto vi ne graknete? Zašto se sve prebacuje na to da putnici reagiraju?

Citaro218ZG

Citat: Stilben426  u Studeni 05, 2024, 18:49:04Što misliš, koja je?  ??? Ona koja od početka školske godine popodnevima vozi na kontravremenu - 237. Linija 611 s vremenom nema problema, a između ostalog čitav je dan prazna pa sve da se i dogodilo tako nešto, ne bi imao tko graknuti.
Ja osobno ne mogu ništa. Mjesni je odbor tražio još autobusa na liniji 237, zahtjev je ili odbijen, ili stavljen po strani zbog raznih aktivnih supstitucija tramvaja. Uvidjevši nelogičnost linije 611, mjesni je odbor tražio da se autobus s linije 611 prebaci na liniju 237 kojoj je prijeko potreban i koja, između ostalog, zapravo vozi tu supstituciju. Ne znam rezultate tog upita. Meni je svejedno jer imam mogućnost korištenja linija 290 i 217, nasreću nisam ovisan samo o 237 koja trenutno nije nešto različita od 215 i 276. 
 Ti mene pitaš zašto? Zato što je vozač vozio prebrzo i umalo izazvao nesreću. Putnici su trebali šutjeti možda tako da u sljedećoj ulici otkliže vozeći 60?
Bit će da sam ga propustio 😅😅 Ti misliš da sam ja neka od onih idiotkinja koje se svaki dan voze s 268 pa im poslije nije jasno zašto kasni za popodnevne špice. Ja možda čitam, ili rješavam križaljke za vrijeme trajanja vožnje, ali isto sam tako dovoljno lucidan da podignem glavu i pogledam gužvu ispred sebe koju u većini slučajeva i fotografiram (na bilo kojoj liniji) i te fotografije čuvam za iste te glupače u komentarima na društvenim mrežama. Kada autobus kasni, znam zašto kasni, znam gdje je gužva, znam koliko je dugačka i koliko će stajati. Tako da, ako itko najbolje shvaća značenje tog napisa, onda sam to ja.
Ja sam vrlo empatična osoba, a to se očituje i u riječima koje sam uputio vozaču, nimalo bezobraznim tonom: "Nemojte juriti, radije zakasnite." Nije vrijedno rizika da ugrozi putnike, nije vrijedno da ostane bez posla i tako ugrozi svoju obitelj.
Ništa. Da pošaljem mail ZET-u ili nekoj redakciji vijesti nisam dobio ništa i time bih samo naškodio vozaču. Sustav reagira samo kad je riječ o pohvalama i nekom ozbiljnom prekršaju. Za sve ostalo sustav ne reagira na korisnike, sustav nije briga za korisnike.
Na kraju dopusti da te pitam: A što ste vi (vozači) napravili po pitanju kašnjenja, izmjena voznih vremena, kada nemate pauze od kašnjenja, kada vozite neispravne autobuse... Lako je staviti prst u uho i reći "fali nam ljudi". Gdje su sada sindikati? Zašto vi ne graknete? Zašto se sve prebacuje na to da putnici reagiraju?

Pozdravljen budi. A kojeg se jarca živciraš na čudnovate komentare?
Sve si dobro objasnio, napravio, postupio,
sve si dobro vozaču rekao, neka je Bog bio prisutan u sprječavanju sudara,vozač je naučio na greški, ali odmah da ti kažem UVIJEK možeš na wc , bez obzira koliko kasniš, nećeš se popišat u kabinu, uvijek i u najvećoj gužvi odeš na wc, ali doslovno samo onda na WC, isprazniš vodovodne kanale i teraj dalje.
Inače , bitno je stići, a sad jel kasniš par min, 10,15,20  nebitno, bitno je stići a najbolji primjer tome je Gorica, i malo po malo, bude bus došao, a neki ljudi koji to svakodnevno koriste takve linije to znaju, dok ima nekih koji vide gužvu pa se čude ko da su vidjeli da avion stoji nasred ceste, ali to je do ljudi i njihovog shvaćanja problematike cestovne infre u Zagrebu.
Na nekim linijama će uvijek bit kašnjenja a neke je milina voziti i putovati njihovim trasama.
Primjer danas- 268, smjer VG, bus vozi 55, prođe ga ŠLEPER tolkom brzinom da se osjetilo strujanje zraka poslje šlepera. Znači šleper je sigurno vozio 85-90 a ne pita se da ga malo samo zanese, ode vozač, teret u druge sudionike prometa, bus naglo koči, putnici padaju, sve ode u onu stvar radi jedne stavke- brzina.
Ja nikada osobno nisam bio fan brze vožnje, nit me to privlači,samo stigni na odredište a sad jesi došo 5 min ranije il 20 kasnije kog briga, na neke stvari se utjecat ne može.
Nek su putnici živi ( neću reć zdravi jer većinom nisu ), nek je vozač živ , idemo dalje.
Poz!
"Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova." (Mt 6,34)

"Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se." (Lk 6,37)

Stilben426

Citat: Citaro218ZG  u Studeni 05, 2024, 19:42:25Pozdravljen budi. A kojeg se jarca živciraš na čudnovate komentare?
Sve si dobro objasnio, napravio, postupio
Hvala ti na lijepim riječima, ali meni cilj nije svađa, nego dinamičan razgovor. Tako da, 0 % živčanoće.

Citaro218ZG

Citat: Stilben426  u Studeni 05, 2024, 21:00:05Hvala ti na lijepim riječima, ali meni cilj nije svađa, nego dinamičan razgovor. Tako da, 0 % živčanoće.

Ma nema svađe naravno, i meni je 0% živčanoće, samo evo zadnjih dana tu čitam svakakve komentare, neke moram skomentirat a neke neću baš zato da se ne nerviram.
A dinamičnost mi se baš i neda predvečer, to neki drugi put kad budem odmoran i kad nebudem radio hahahah, pozz!

Kocka 146

192 na 109/3 (sad je na 125/1! i 187!)
155 na 136/2
163 na 121/3
Sretan je tko zna voljeti! - Hermann Hesse
Usput posjetite moj YT kanal Lovro Zet 2-HŽ! 🤠