Rashodi, posudba i selidba vozila između pogona (3)

Autor jakov5, Siječanj 20, 2022, 14:33:55

ChRiStIaN

Inace, ne znam dal znate, na 150 se u tjednu mijenja autobus a sub ne. A u isto vrijeme izlazi i dolazi u garazu. Isti polasci.  russian_roulette
@ Autobusi Hrvatska @

Dreamwalker

Vidim da ste se dotakli linije 207 i Cacciamalija, pa evo nekoliko riječi o toj tematici/problematici od mene koji sam do prije godinu dana bio gotovo svakodnevan putnik na toj liniji od njenog uvođenja.

Ta linija je dugo dugo imala jednu dvokratnu službu na kojoj se u 5 godina izmjenilo točno 3 vozača. Ta trojica su pazila na buseve. Kad je produljena do Kvatrića, vozači su se počeli mijenjati na dnevnoj bazi. Činjenica da je taj bus imao ručni mjenjač dijeli vozače na one koji ga ne vole voziti i na one kojima je to gušt. Za one koji ne znaju, trasa linije 207 uzduž ulice Veliki Dol je bila dosta razrovana dok ju nisu uredili za dolazak Feniksbusa. Vozači koji su znali voziti bus s ručnim mjenjačem i koji su u tome uživali su vozili dosta brzo po tim rupama. Oni koji ga nisu znali/htjeli voziti su radili početničke greške (na razini autoškole), a lamela je smrdila vrlo često jer se radi o brdskoj liniji. Na liniji 207 nije bilo moguće zamjeniti CC-a za recimo Citara ili bilo koji autobus s automatik mjenjačem jer ništa drugo osim CC-a gabaritski nije prolazilo trasom bez problema. Da su mogli mijenjati, vjerujem da bi imali situacije kao s linijom 204 na kojoj je pod zadnje češće bio solo bus nego CC pod izlikom da nema ništa drugo ispravno.

Sve boljke je opisao Majstor i tu se nema što dodati. Činjenica da je Rijeka brdski grad i da su uspjeli s njima napraviti i više nego duplo kilometara, a uzevši u obzir i izbirljivost ZET-ovih vozača i gore opisane situacije postavlja pitanje jesu li Cacciamaliji bili šrot ili su nedovoljno iskorten potencijal/kapital.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Majstor

Nisam htio biti direktan ali upravo to
U Zet u ima masa vozača koji se ne snalaze sa mehaničkim mjenjačem i to je porazno
Zadnji primjer je 430 koji je u APPu izdahnuo bas radi meh mjenjača u ovom slučaju MB mjenjača sa 6 brzina gdje se kreće sa 1. brzinom doslovno 2-3 metra da se pokrene bus jer je izuzetno kratak prijenosni odnos a znalci su kretali 2.tj 3. brzinom i ode lamela
Upravo iz toga razloga su i Feniksi automatic
Samo mi sudite pošteno !

marin

Citat: Dreamwalker  u Ožujak 09, 2022, 16:39:46
Vidim da ste se dotakli linije 207 i Cacciamalija, pa evo nekoliko riječi o toj tematici/problematici od mene koji sam do prije godinu dana bio gotovo svakodnevan putnik na toj liniji od njenog uvođenja.

Ta linija je dugo dugo imala jednu dvokratnu službu na kojoj se u 5 godina izmjenilo točno 3 vozača. Ta trojica su pazila na buseve. Kad je produljena do Kvatrića, vozači su se počeli mijenjati na dnevnoj bazi. Činjenica da je taj bus imao ručni mjenjač dijeli vozače na one koji ga ne vole voziti i na one kojima je to gušt. Za one koji ne znaju, trasa linije 207 uzduž ulice Veliki Dol je bila dosta razrovana dok ju nisu uredili za dolazak Feniksbusa. Vozači koji su znali voziti bus s ručnim mjenjačem i koji su u tome uživali su vozili dosta brzo po tim rupama. Oni koji ga nisu znali/htjeli voziti su radili početničke greške (na razini autoškole), a lamela je smrdila vrlo često jer se radi o brdskoj liniji. Na liniji 207 nije bilo moguće zamjeniti CC-a za recimo Citara ili bilo koji autobus s automatik mjenjačem jer ništa drugo osim CC-a gabaritski nije prolazilo trasom bez problema. Da su mogli mijenjati, vjerujem da bi imali situacije kao s linijom 204 na kojoj je pod zadnje češće bio solo bus nego CC pod izlikom da nema ništa drugo ispravno.

Sve boljke je opisao Majstor i tu se nema što dodati. Činjenica da je Rijeka brdski grad i da su uspjeli s njima napraviti i više nego duplo kilometara, a uzevši u obzir i izbirljivost ZET-ovih vozača i gore opisane situacije postavlja pitanje jesu li Cacciamaliji bili šrot ili su nedovoljno iskorten potencijal/kapital.
Ili su bili odlično održavani i vozili isto 99% na brdskim linijama a to sigurno znači za bus, plus ceste katastrofa, 142, 143, 139, 141...

MAN truck bus

@DW

A što s onim vozačima koji vole vozit šaltača, ali ne vole CC kao vozilo ili 207 kao liniju? I što s onima koji znaju voziti šaltača, pa su svejedno uživali u laganoj vožnji trasom bez razvaljivanja busa?
Također bio je znatan dio vozača koji je CC šaltao kao kamion dok su pojedinci kretali čak iz 3. brzine...

BTW. Na 207 su vozili Dailyi i Marbus, znači nije CC jedini odgovarao gabaritima za 207, a za Feniksa je prvi dan bilo upitno hoće li proći zavoj bez da bude struganja.

I da, jednom je bio slučaj da je CC smrdio po paljevini, a nije bila skurena lamela, a servisni mehaničar nije mogao ustvrditi uzrok smrada, pa je isti povučen sa 207.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Tomek

Citat: smogovci.bbb2  u Ožujak 09, 2022, 14:52:06
Problem je autonomija Stratosa. Od deklariranih 500km sa jednim tankom, mogu cca. 105. Zašto ih nisu vratili, pitaj Žgelu kava

Ne treba pretjerivati, deklarirani su bili kao što je tadašnji natječaj i tražio na 200km autonomije. Nažalost mogu proći cca 110km. ZET se istina, nije bunio.

MAN truck bus

@Christian

150 je parkirana među rashodovane kocke, možda ipak neće biti riješeno i dobiti 3. motor.
"kartu imamo?"

ChRiStIaN

@ Autobusi Hrvatska @

lovac27

Trenutno još voze 101,108 i 110.
100 i 878 trenutno ne. I njima se bliži kraj...

Tomek

Postavlja se pitanje dal su stvarno svi rashodovani Citari iz 2003. i 2004. bili u gorem stanju od ovih NL263 iz 99.

Portos

Citat: Tomek  u Ožujak 10, 2022, 16:08:23
Postavlja se pitanje dal su stvarno svi rashodovani Citari iz 2003. i 2004. bili u gorem stanju od ovih NL263 iz 99.
Svakako su bili skloniji samozapaljenju

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Dreamwalker

Citat: MAN truck bus  u Ožujak 09, 2022, 17:46:27
@DW

A što s onim vozačima koji vole vozit šaltača, ali ne vole CC kao vozilo ili 207 kao liniju? I što s onima koji znaju voziti šaltača, pa su svejedno uživali u laganoj vožnji trasom bez razvaljivanja busa?
Također bio je znatan dio vozača koji je CC šaltao kao kamion dok su pojedinci kretali čak iz 3. brzine...

BTW. Na 207 su vozili Dailyi i Marbus, znači nije CC jedini odgovarao gabaritima za 207, a za Feniksa je prvi dan bilo upitno hoće li proći zavoj bez da bude struganja.

I da, jednom je bio slučaj da je CC smrdio po paljevini, a nije bila skurena lamela, a servisni mehaničar nije mogao ustvrditi uzrok smrada, pa je isti povučen sa 207.

Marbus koliko znam nikad nije vozio 207, a ako je, i on ima ručni mjenjač isto kao i Daily i CC tako da u ZET-u do dolaska Feniksa nije bilo vozila s automatskim mjenjačem koje bi moglo ići na 207. Što se tiče gabarita i Feniksa, upravo prije dolaska Feniksa je Veliki dol proširen i uređen tako da nikad nije bilo upitno hoće li moći proći ;)
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

MAN truck bus

Onda krivo znaš jer je vozio par puta otkad je linija produžena do Kvatrića. :)
Bili su upitni vozači koji su ga dobili voziti prvi dan na 207. ;)
"kartu imamo?"

tramvajac 92

437 je u Gorici, danas vozi 315.

Prema podacima koje imam, onda je stanje ovakvo.
APP: 223, 224, 227, 433, 435, 438, 533, 536, 677

APVG: 432, 437

Naravno, ne tvrdim da sam u pravu osim za 437 i 677, koje sam vidio.

Mercedes bus

Ja mislim da su još u APP-u 540,532,225
Ispravtie ako griješim