Monografija „Prvih 75 godina Prometa: povijest splitskih autobusa 1948. – 2023.”

Autor Paško, Prosinac 25, 2024, 00:48:27

Paško

Kao što već mnogi od vas znaju, nedavno je svjetlo dana ugledala monografija o povijesti Prometa ,,Prvih 75 godina Prometa: povijest splitskih autobusa 1948. – 2023.", koju sam pisao dugi niz godina. Trebalo je dosta proučavanja, sastavljanja i pripremanja kako bi se napisala jedna reprezentativna knjiga o povijesti javnog gradskog prijevoza u Splitu. U monografiji sam pokušao (i uglavnom uspio) sažeti neke od najbitnijih autobusa, linija, karata i događaja iz povijesti Prometa. Rezultat je knjiga od preko 200 stranica te 290 slika (fotografija, skenova karata itd.) pomoću koje Splićani i svi drugi sada mogu doživjeti tu povijest onako kako ona zaslužuje.

U nju je utkano mnogo ljubavi prema autobusima, ali i mnogo mukotrpnog rada – listanje starih brojeva Slobodne, traženje informacija i fotografija po arhivima i brojni razgovori samo su djelić cijelog tog procesa. U knjizi je zavidna količina materijala koji na forumu nije viđen, ne samo zato što sam ga čuvao baš za ovu prigodu nego i zato što sam se često osjećao kao da za njega ovdje nema dovoljno interesa. Još razmišljam što ću s raznim fotografijama i podatcima koji su preostali – možda osnujem neku novu grupu na Facebooku, možda nešto treće. Na samoj knjizi aktivno sam radio protekle tri godine, a najviše prethodne, 2023., kad sam u Luxembourgu otipkao većinu teksta. Bilo je to, na neki način, ,,sad ili nikad".

Sama monografija predstavljena je 11. prosinca u podne u Tehnološkom parku Dračevac. To je bila prilika ne toliko za raspravu o knjizi koliko za proslavu 75. godišnjice Prometa. Okupilo se oko 150 ljudi, a prigodne govore održali su direktor Prometa Stanko Sapunar i gradonačelnik Ivica Puljak. Nadalje, Prometu je Josip Matulić, naš Josip-Split, poklonio bivši Libertasov MAN SU 220 iz 1981., koji je zatim prebojen u originalnu shemu iz tih godina. O tome uskoro više u temi o tom autobusu, a poveznice u nastavku vode vas na neke od članaka o cjelokupnom događaju:

DalmacijaDanas – 1
DalmacijaDanas – 2
Dalmatinski portal
Slobodna Dalmacija

Naravno, pitanje koje će mi mnogi od vas postaviti glasi: kako mogu nabaviti knjigu? Odgovor mi nije jednostavno dati, a glasi: teško. Naime, knjiga nije komercijalno dostupna, odnosno nigdje se ne prodaje. To je posljedica kompromisa koje smo napravili u njezinoj izradi – objavio ju je sam Promet, koji se izdavaštvom inače ne bavi. Tiskanje su platili sponzori, među kojima su najveći hrvatski uvoznici autobusa Mercedes, MAN i Iveco. Povrh toga, prava na neke fotografije dobili smo besplatno. Primjerci knjige trenutačno se dijele Prometovim radnicima te njegovim vlasnicima i partnerima. Ostalo ih je još vrlo malo. Ipak, sve zainteresirane pozivam da nakon siječnja pošalju mail Prometu (možda najbolje komercijalnoj službi) i raspitaju se o preostalim primjercima. Uz dovoljno interesa možda dođe do nekakvog dotiska ili novog izdanja, a ja bih svakako bio iznimno sretan kad bi knjiga bila javno dostupna. U međuvremenu, nekoliko primjeraka dostavljeno je splitskoj Gradskoj knjižnici, a u Zagrebu je po jedan primjerak dostavljen u NSK i Hrvatski državni arhiv, gdje biste ih trebali moći pogledati.

Osvrnuo bih se na tren na jedno od mjesta gdje je cijela ova priča započela, a to je upravo ono na kojem ovo čitate – naš forum, koji sam spomenuo u uvodnoj riječi u knjizi. Na forum sam se registrirao prije, bit će za koji dan, 15 godina. Sjećam se dobro tog početka. Postavio sam par nikakvih fotki i dobio negativne kritike od moderatora kao što su maky i elvis. Ipak sam imao 12 godina i dosta toga za naučiti. Okolnosti su bile dosta drugačije. Forum tada uopće nije imao svoju stranicu na Facebooku, a danas je Facebook već polako zastarjela i mladima nezanimljiva mreža. Forumaša je bilo mnogo više te je forum često bio jedini izvor nekih nama relevantnih informacija. Tijekom godina moje je forumaštvo napredovalo – počeo sam pratiti i druge prijevoznike, postao sam moderator, voditelj spomenute stranice na ,,fejsu"... Izdogađalo se dosta toga, a na tom putu stekao sam i brojne poznanike i prijatelje. Iako ovo zvuči kao svojevrstan oproštaj (realnost jest takva da se u Split zastalno neću vratiti možda ni nikad), poanta mi je upravo suprotna. Kad sam se počeo baviti ovim našim hobijem, nisam mogao ni pomisliti da bih jednog dana mogao napisati knjigu koja se temelji na njemu. Međutim, sve je moguće. Iako je forum danas siromašniji u svakom pogledu, želio bih da se na njemu i dalje okupljamo i da mu doprinosimo koliko je moguće. Bolje i preglednije mjesto za naš hobi teško ćemo naći.

Vratimo se na monografiju. Još jednom bih želio zahvaliti Prometu na podršci u njezinoj izradi, a posebno maloj grupi prometovaca koja je prepoznala potencijal i s kojom sam sve to ,,izgurao". Kritike koje sam dobio bile su redom pozitivne. Jedan dobar poznavatelj monografija rekao mi je da se vidi da ju je radio ,,zaljubljenik i perfekcionist", prikladno. Legendarni splitski fotograf Feđa Klarić rekao je da je ,,bolja od dvi moje koje san napravija ove godine", a i nekoliko ljubitelja autobusa koji su je imali u rukama bilo je jako zadovoljno. To su pohvale na kojima ću biti zahvalan dok sam živ. S moje strane, ponosan sam na to kako je sve odrađeno i jako zadovoljan s konačnim rezultatom.

Knjigu sam napisao tako da bude zanimljiva svima, a u prvom redu ljubiteljima Splita i njegove povijesti. U samom tekstu nisam ulazio u prevelike tehničke detalje, nego sam se trudio da bude jezgrovit i pitak, a opet precizan i sustavan. Svaka fotografija ima opis, u kojem sam često ulazio u pojedinosti o autobusima (garažne brojeve, posebnosti itd.). Raspored je jednostavan – knjigu čini 12 kronoloških poglavlja o razdobljima Prometove povijesti, koja sam proizvoljno birao, uz dva dodatka: fotografije iz garaže kroz povijest (kao priznanje prometovcima u tom malom svijetu) i popis svih poznatih autobusa od početaka do danas (a znate da sam to morao staviti!). U nastavku vam donosim fotografije nekih od stranica iz knjige (napomena: snimljeno je pod tamnim svjetlom, pa stranice uglavnom izgledaju tamnije nego što zapravo jesu). Slobodno pitajte ako vas nešto zanima.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Fotografije monografije 2/3

Paško

Fotografije monografije 3/3

Paško

Monografija je bila popraćena jednim događajem koji nisam osmislio, ali u kojem sam uspio sudjelovati i na koji sam također bio jako ponosan. Naime, u Marmontovoj ulici, žici kucavici Splita, postavljena je izložba nekih od najzanimljivijih fotografija iz knjige. Taj ,,vremeplov" predstavio sam uz pomoć direktora Prometa i gradonačelnika. U cijeloj strci oko obveza tog dana uspio sam snimiti samo ovaj video:

Tu su i neke dodatne fotografije. Izložba, sastavljena od 20 panela, bila je postavljena od 11. do 15. prosinca. Vidjeli su je mnogi Splićani i posjetitelji Marmontove te su se ,,u prolazu" mogli čuti komentari brojnih ljudi koji su se prisjećali londonaca, trolejbusa ili MAN-ova s drvenim sjedalima. Bio sam sretan što sam uspio uvjeriti dizajnera panela da u izložbu uključi fotografiju tri MAN-a iz 1981. snimljenu baš na istoj lokaciji. Sve skupa, bila je to jedna zanimljiva intervencija u splitski javni prostor.

josipgrgin

Sretan Bozic svim forumasima nego posto je tesko doci do knjige jel se moze cijela knjiga skenirati i  napraviti pdf format i staviti na internet i mi samo skinemo sa interneta tako da imamo knjigu a ko zeli nek ju insprinta i napravi korice da izgleda ka prava knjiga.Bi li to bilo ok?

željko halambek

Čedtitke autoru knjige Marinu Pažaninu za objavljenu knjigu. Knjiga je odlična sa puno novih slika i podataka. Prezentacija je bila odlična a imali smo se prilike voziti u SU220 od Josipa Matulića koji je odlučio taj bus pokloniti Prometu.

https://youtu.be/vWFzmbWthQU?si=-TKRK4mCMaBJo8-2

Paško

Hvala, Željko.

Josipe, to bi ipak bilo previše zasad. Ne mogu ti samo dati svoj (i tuđi) rad da bilo tko radi s njim što hoće. Možda postavim više stranica ovdje sljedeće godine, vidjet ćemo.

josipgrgin

Je u pravu si , malo sam se zaletio ipak je dosta vremena i truda ulozeno u knjigu da bi neko samo tako skinuo sa neta , a volio bi pogledati jos koju sliku i clanak iz knjige
 yahoo

netko

Čestitamo za knjigu!

Dok si radia monografiju jesi li uspia doć do kompletnog popisa v.p od 1 do 688 ili je i dalje ona "rupa" kroz početak Prometa do 70tih.

P.s
Ne bi bilo loše ažurirati slike svih autobusa iz v.p.
Dosta njih je "umrlo" po razim upload servisima.

Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Paško

Hvala, netko.

Kad si već to pitao, dat ću ti opširan odgovor jer to i je jedan od mojih dugotrajnih "projekata" – popisati sve Prometove autobuse. Nešto sam ti već pisao ranije:

Citat: Paško  u Siječanj 11, 2023, 16:08:49Srećom, dalo se pronaći još garažnih brojeva u starim ladicama i fasciklama. Uspio sam složiti dolaske za sve godine od 1957. do danas osim za 1960. i razdoblje 1965. – 1967., za koje sumnjam da ćemo ikad imati kompletan popis. Jednom ću valjda uspjeti složiti i novu monografiju u kojoj će sve to biti objelodanjeno. Radi se na tome kad se stigne.

Do potpunog popisa, bojim se, nikad nećemo doći jer on ne postoji. Firma nije vodila neki cjelovit popis na kojem bi to pisala. Postojala je, naravno, dokumentacija za svaki gar. br. pojedinačno, ali tijekom desetljeća tone i tone papira su bačene i uništene. Zato smo mi tu da rekonstruiramo što se rekonstruirati da. A ovako to izgleda:

Poznati su svi garažni brojevi od 247, s tim da su registracije poznate za većinu vozila nabavljenih od 1975. nadalje.

Pogledajmo prema natrag što nedostaje, u nadi da će se u budućnosti doznati više. Prva nepoznanica su 237-246 s početka 1967. To su gotovo sigurno gradski TAM-ovi. Moja je pretpostavka da su 1969. otišli u nekom staro-za-novo "dealu" za nove TAM-ove. Svakako, do kraja 1969. vjerojatno su netali svi.

Sljedeća nepoznanica su 215 i 216. Pretpostavljam da se radi o TAM-ovima, možda i "tranzistorima" – dva takva su gotovo sigurno i u 237-246. Nepoznati su i 199-205 te 191-196, ne računajući na fotkama vidljive 194 i 203. Velika većina tih su Ohridi, možda i svi. Nepoznati su i 182 i 184 (TAM-ovi gradski?), s tim da sam za 179-181 pretpostavio da su isti kao 178 jer je Slobodna izvijestila da su došla četiri takva. Eh, da negdje izroni popis vozila iz 1966. ili 1967., riješila bi se većina navedenih nepoznanica.

Zahvaljujući postojanju popisa vozila na dan 31. 12. 1964. možemo preskočiti sve do serije 105-122. To bi morali redom biti Krauss-Maffei, tzv. Mercedesi (potvrđeni 118 i 119). Znam po popisu po markama s kraja 1961. da ih je bilo najmanje 17, a Slobodna je izvijestila o 20.

Sljedeći nepoznati je 57 (vjerojatno AEC, ali možda i neki padobranac tipa TAM), zatim 37 i 38 (isto).

Prva organizirana kupnja serije autobusa odnosila se na deset AEC-a 10T10. Oni su imali garažne brojeve 27 – 36. Sve ispod toga možemo samo nagađati, a kako se radi o unikatima, niti to, uz iznimku onih o kojima sam pronašao spomen, a to su 10, 11, 12, 17, 18, 20, 21 i 22.

Valja napomenuti da je u tim prvim desetljećima bilo vozila koja su imala garažni broj, ali nikad nisu registrirana. To je bio slučaj s npr. prikolicom P-10, a vjerojatno i Leylandom 88.

gospardbk

Postovani Pasko,
Tek sad vidim objavu pa da iskoristim priliku i cestitam.
U knjigu je ulozen ogroman trud sto se moze iscitati iz tvojih objava.
Vezano za forum, slazem se da treba nastaviti sa radom i da svaki od clanova doprinese koliko god moze.
Zivotni ritam, obaveze a za neke od nas i po pola godine rada van Hrvatske ne smiju biti izgovor vec podstrek da dio slobodnog vremena posvetimo autobusima zbog kojih smo tu.
Zelim ti sve najbolje u buducem radu a buduci si mlad da napises jos koju knjigu.
Lp
"I noga u guzicu je korak naprijed" - Mao Tse-tung

* Izreka nije u vezi sa gore objavljenim sadržajem/postom

Paško

Hvala, gosparu.

I ja sam već gotovo tri godine radim izvan Hrvatske, ali trudim se pogurati splitski podforum koliko mogu. XDonald mi "drži leđa" i on je najaktivniji posljednjih godina, ali volio bih da nam se pridruži još aktivnih članova. Trebat će konkretnih podataka za neku buduću knjigu. :)