Linije – razno 2025.

Autor BestOne, Siječanj 19, 2025, 12:37:39

tramvajac 92

Čekao sam, čekao sam i dočekao.  ;D

107 naravno vozi subotom, ali vozi nepromjenjeno. Zašto? Jer nikome nije palo na pamet da se može iskoristiti i subotom. Možda ne svakih 15 minuta, kao radnim danom, ali svakih pola sata svakako. Naravno, za to bi se moralo raditi i novi raspored za subotu. A to je već preveliki napor za pojedince.

421

Jankomir – Žitnjak
Pet gradskih četvrti traži povećanje broja polazaka na liniji busa 107

Autor
Mateja Ježovita
22.10.2021.
u 11:15
Zahtjev za povećanje broja polazaka je dio zajedničke inicijative gradskih četvrti Peščenica – Žitnjak, Trnje, Trešnjevka sjever i jug te Stenjevec.

Vijeće gradske četvrti Stenjevec na svojoj je četvrtoj sjednici jednoglasno prihvatilo zaključak kojim se od ZET-a traži povećanje broja polazaka na autobusnoj liniji 107, koja vozi od Jankomira do Žitnjaka i obrnuto. Jedna je to od najvažnijih autobusnih trasa koja povezuje istok i zapad hrvatske metropole, s okretištima u industrijsko-trgovačkim zonama, a problem je to što linija nema polaske od devet do 12 te od 17 do 20 sati.
– Možemo potvrditi da su u tijeku razgovori s nadležnim službama Grada Zagreba i predstavnicima četvrti. Nakon što se svi usuglase, prihvaćeni ćemo zaključak pustiti u proceduru te po dobivanju rješenja nadležnog gradskog ureda primijeniti izmjene u rasporedu polazaka autobusne linije 107 – kažu u ZET-u.

Još nema komentara
Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.

https://www.vecernji.hr/zagreb/pet-gradskih-cetvrti-trazi-povecanje-broja-polazaka-na-liniji-busa-107-1533109

VJESNIK (u rušenju) je ubrzao proces usaglašavanja od navedenog datuma, a na ZETu je da izvrši brojanje putnika kako bi liniju proglasili rentabilnom i svrsishodnom na traženje navedenih VGČ.
Još samo treba obavijestiti putnike da promijene svoje navike i tijekom prvog tromjesječja 2026. mogu se očekivati (ispod)polovični rezultati.
I onda već na drugoj fotografiji se vidi opstrukcija starog stajališta Vjesnik, na kojem vozač  bus123 538 mora obići nepropisno zaustavljeno/parkirano vozilo vozača ispodprosječne svakodnevne tečevine, što je svakodnevna pojava na većini stajališta  bus123  bus123, manje tramvaja.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

tonkovicmk1

UKIDAJU SE LINIJE 145 I 147, UZ NOVI VOZNI RED LINIJE 143

Od ponedjeljka, 8. prosinca, dolazi do izmjena u prometovanju linija terminala Vrapčanska aleja. Zbog izuzetno male prijevozne potražnje ukidaju se autobusne linije 145 (Vrapčanska aleja - Oranice) i 147 (Vrapčanska aleja - Dolec).

Istovremeno, mijenja se vozni red autobusne linije 143 (Vrapčanska aleja - Orešje), a novi vozni red dostupan je na početno-krajnjim stajalištima te internetskoj stranici ZET-a

*info sa Facebook stranice ZET-a.

Stilben426

Bome, trebalo im je. Iako se ništa neće dobiti time jer je i 143 i 145 i 147 vozio 143/01, svakako je bolje više polazaka na 143 nego prazno prepeljavanje. 145 je doduše imala potencijal biti isplativ(ij)a da se produžila Ratarskom i Aninom do Ljubljanice čime bi Rudeš dobio bar nekakav oblik javnog prijevoza.
Sljedeća na redu je nadam se 151, ne znam je li šokantno ili sramotno da još uvijek postoji...

jubo89

Koje bi još linije mogle biti ukinute?

tonkovicmk1

Ja se nadam da se 114 bude ukinula, jer se preklapa sa 115 i 116.

0530facelift

Citat: jubo89  u Prosinac 05, 2025, 17:00:25Koje bi još linije mogle biti ukinute?
212
U životu nisam doživio da funkcionira kako treba. Ne znam čovjeka koji se oslanja na nju.

Stilben426

114
U ovom obliku nema svrhu. Možda nju staviti preko Rudeša da ide Aninom i Rataskom, izađe na Zagrebačku pa kao 134 do Prečkog i isto tako natrag. U protivnom, ukidanje.

151
Sama sebi svrha, vozač vozi sam sebe veći dio vremena. Uvedena je na zahtjev zbog strmih brda do kojih je teško doći pješke od 125 i 126, a u realnosti njome se koriste tri penzionera jednom tjedno kad idu na plac i u apoteku. Više je puta mijenjala vozni red, svaka promjena rezultirala je redukcijama. Čak su navodno tražili još jednu od Margalića po nekim uličicama gore, ali nisam siguran jel bila samo govorancija da će poslati ili su poslali pa su odbili.

211
U trenutnom stanju definitivno ukidanje. Njome se koristi nekoliko stanovnika Branovečine, i uglavnom iz Dupca oni kojima kojima 223 pobjegne pa sjednu na 211 da ne moraju pješke te tri-četiri stanice koje 211 dijeli s 223. Već neko vrijeme razmišljam o prijedlogu za produljenje dalje po Branovečini do Novoselačkog puta pa po Lekterščici natrag kružno na Branovečinu, ali ni sam ne znam koliko bi to donijelo novih putnika i opravdalo njezino postojanje.

219
Prva opcija je ukinuti i uvesti da 229 kao i vikendom na svakom polasku skreće u Sloboštinu. Druga opcija je retrasirati ju preko Bundeka:
Glavni kolodvor - HBZ - Most Slobode - Damira Tomljanovića Gavrana - SRNj - Sloboština.
Jest da tako neće ići preko Avenue Malla, ali pored svih linija mislim da baš nije toliki problem da jedan autobus ne prolazi tamo, a i da se Središće malo poveže.

233
Ukinuti noćnu koja sama sebe vozi.

235
Ukinuti broj. Odrediti da 214 vozi kao 235, da oba autobusa voze tom trasom pod brojem 214 (što zapravo i je originalna 214 kad je vozila iz Dubrave). A ne ovaj cirkus od dvije iste linije kao dvije posvađane sestre.

239
Spaja nekih desetak straćara koje su na području udaljenom između 208 i 209. Ima jedanaest stanica od kojih sedam dijeli s 209. Trasa je takva da moliš Boga da auto ne dođe u suprotnom smjeru jer ga od spiralnog uspona i spusta ni ne vidiš da dolazi te jer baš i nema mjesta za mimoilazak na cijelom području nakon razdvajanja od 209. Radi hrpu praznih kilometara (tim gore što je dvokratna, znači dvostruko) da bi kombimir veći dio vremena bio sparkiran na parkiralištu kod crkve u Čučerju ugašen čekajući polaske, uglavnom prazne.

242
Ima polazak ili dva ujutro iz Podbrežja kad je popunjena, ali najveća korist od nje je od Avenue Malla prema Glavnom kolodvoru ako slučajno naiđe prva baš kad 10 minuta nije bilo ničeg. Ja bih ju najradije produžio u Svetu Klaru, uz odvojak prema Podbrežju, kao što 163 ima odvojak prema Obrežu.

243
Retrasirati da zapravo vozi po Kajzerici, a ne da ju potpuno obilazi. Ovako je totalno beskorisna.

264/271/272
Ne nužno vratiti da bude po starom, ali svakako napraviti kombinacije spojenih polazaka 264-271 i 271-272. Apsolutno je rasipanje resursa da sve tri odu zajedno u roku od 15 minuta od čega prvi autobus ima 60 putnika, druga dva iza njega po 5, a u povratku prvi skuplja putnike, a druga dva iza njega prazni.

275
Pobrojati putnike i donijeti zaključak na temelju toga. Ne mogu ništa drugo reći jer ne znam, imam više čak kontakta s 239 nego s 275.

284
Ukinuti broj i spojiti s 277, odnosno vratiti na staro prije sasvim nepotrebnog razdvajanja.

zag

E da bar da je samo na 264/271/272 problem s polascima... Ima takvih puno više..

0530facelift

Citat: zag  u Prosinac 05, 2025, 19:32:15E da bar da je samo na 264/271/272 problem s polascima... Ima takvih puno više..
Najjaće mi je 26x,27x nedjeljom,u roku od 15min njih 10 ide,i onda nema niš 3h.

Stilben426

Citat: zag  u Prosinac 05, 2025, 19:32:15E da bar da je samo na 264/271/272 problem s polascima... Ima takvih puno više..
Ako misliš na situaciju tipa kad 123/131 ili 208/209/213 odu zajedno, to nije isto jer one ne dijele 30 km trase kao 264/271/272 (15 km tamo i 15 km natrag zajednički). Jedini primjer koji mi pada napamet, a da je legitimna usporedba su 160 i 163, no odvojak Dragonožec-Gornji Trpuci je dvaput dulji od odvojka Adamovec-Jesenovec te nije baš pri kraju trase 160 da to spajanje bude isplativo, ali svakako bi trebalo malo 'pomiješati karte' da ne idu toliko blizu jedna za drugom. Ako možda misliš na 161 i 162, one se nikako ne mogu usporediti. Čak i kad idu s bliskim razmakom, svaka ide predaleko na svoju stranu nakon što se razgranaju i imaju svoje putnike. Nije da 161 ide s pedeset putnika pa pet minuta iza njega 162 s pet putnika kao što idu 264 i 271.

Glavni arhivator

211 ima putnika do 8 ujutro, prvo radnici koji idu na posao, a zatim školarci. Tako da bi bilo bolje pretvoriti ju u dvokratnu poput 275.
275 isto tako ujutro ima popunjen mini bus, a tokom drugog navrata se ti putnici rasprše.
Pada mi na pamet ideja da 242 postane kružna linija trasom: Damira Tomljenovića Gavrana - SrNj - Oreškovićeva - Podbrežje (prolazno vrijeme) - GLK.
Nada je najgori neprijatelj mladog čovjeka.

Stilben426

Citat: Glavni arhivator  u Prosinac 05, 2025, 21:03:28211 ima putnika do 8 ujutro, prvo radnici koji idu na posao, a zatim školarci. Tako da bi bilo bolje pretvoriti ju u dvokratnu poput 275.
Hvala za update. Svakako onda dvokratna, a za ovo moguće produljenje onda još ima šanse.

Što se tiče 242, ionako je izgledno da će se produžiti u Klaru jednog dana kad se napravi Vatikanska pa ne vidim smisao zašto ne već i sad Oreškovićevom. Povezanost značajna, mnogo putnika i općenito bi linija bila jedan od najvećih uspjeha, drugi zaredom nakon 117, a pozitivna reputacija je nešto što je ZET-u trenutno itekako potrebno.

zag

Citat: Stilben426  u Prosinac 05, 2025, 20:43:41Nije da 161 ide s pedeset putnika pa pet minuta iza njega 162 s pet putnika kao što idu 264 i 271.

Je, svaki radni dan je. Pogledaj polaske 162 u 6:25 iz Ašpergera i 161 u 6:30 iz Štrpeta, koji dolaze na stanicu Bašćanske ploče u 6:51(162) i 6:53(161). Naravno, 161 je došao par minuta ranije, a 162 je kasnio, pa u 161 nisi mogao ući, a 162 se vuče prazan.

Stilben426

U redu, ali to je već kad dođe do Botinca, ja govorim o još prije Brezovice. Kad pronađem vremena bacam se na vožnje jer imam drukčija iskustva.
Ali hajdemo ih malo usporediti:

264 i 271
  • Oko 14 km zajedničke trase.
  • Nakon razdvajanja u Adamovcu 264 ima 2 km do Jesenovca, a 271 ima 4,5 km do Glavnice.
  • Diskretno razdvajanje, vrlo blizu jedna drugoj.
  • Polasci namjerno pisani blisko.

161 i 162
  • Oko 14 km zajedničke trase.
  • Nakon razdvajanja u Kupinečkom Kraljevcu 161 ima 5 km do Štrpeta, a 162 ima 6 km do Ašpergera, odnosno 8,5 km do Gajana.
  • Široko razdvajanje, svaka na svoju stranu.
  • Polasci su raširenije pisani, ima ponešto bliskosti, ali više izgleda kao posljedica slučajnosti nego namjerno pisanje.
  • Pandan su linije 270 i 273 koje imaju slične udaljenosti od točke razdvajanja do okretišta kao 161 i 162. Tu se možda jasnije vidi koliko je to drukčije od 264 i 271.

Zaključno, u redu, mogu se kod 161 i 162 dodatno razdvojiti vremenski bliski polasci, no linije su previše razdvajaju da bi detaljno friziranje voznog reda doprinijelo, za razliku od situacije na 264 i 271.